İçeriğe atla

Sırbistan'ın askerî rütbeleri

Sırbistan Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı rütbe işaretleri.

Modern rütbeler

Not: Nehir filosu Kara Kuvvetlerine bağlı tugay seviyesinde bir birliktir.

Kara Kuvvetleri
General

General-potpukovnik

General-major

Brigadni general

Pukovnik

Potpukovnik

Major

Kapetan

Poručnik

Potporučnik
Kara Kuvvetleri
Zastavnik I klase

Zastavnik

Stariji Vodnik I klase

Stariji Vodnik

Vodnik

Mlađi vodnik

Desetar

Razvodnik
Nehir Filosu
Admiral

Vice admiral

Kontra admiral

Komodor

Kapetan bojnog broda

Kapetan fregate

Kapetan korvete

Poručnik fregate

Poručnik korvete

Potporučnik
Nehir Filosu
Zastavnik I klase

Zastavnik

Stariji Vodnik I klase

Stariji Vodnik

Vodnik

Mlađi vodnik

Desetar

Razvodnik
Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri
General

General-potpukovnik

General-major

Brigadni general

Pukovnik

Potpukovnik

Major

Kapetan

Poručnik

Potporučnik
Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri
Zastavnik I klase

Zastavnik

Stariji Vodnik I klase

Stariji Vodnik

Vodnik

Mlađi vodnik

Desetar

Razvodnik


Sırp Krallığı Silahlı Kuvvetleri'nin tarihi rütbeleri

Sırbistan Krallığı Silahlı Kuvvetleri
Vojvoda

Đeneral

Pukovnik

Potpukovnik

Major

Kapetan I klase

Kapetan II klase

Poručnik

Potporučnik

Zastavnik
Sırbistan Krallığı Silahlı Kuvvetleri
Narednik vodnik

Narednik

Podnarednik

Kaplar

Redov


Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astsubay çavuş</span>

Astsubay çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ve İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı "Astsubay" sınıfına ait bir rütbedir. Terfi etmeleri durumunda "Astsubay Kıdemli Çavuş" olurlar. astsubay astçavuş ile astsubay kıdemli çavuş arasındaki askeri rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">Astsubay başçavuş</span>

Astsubay Başçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Astsubay Kıdemli Üstçavuş ile Astsubay Kıdemli Başçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

Astsubay kıdemli başçavuş, dünyadaki birçok askeri kuvvet tarafından kullanılmakta olan bir kıdemli astsubay rütbesi ya da atamasıdır.

Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.

Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.

Yüzbaşı, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük komutanlığı olan ve Üsteğmen ile Binbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-2'dir.

Binbaşı, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük veya tabur komutanlığı olan ve yüzbaşıyla yarbay arasındaki askerî rütbedir. NATO kodu OF-3'tür.

Yarbay, Binbaşı ile Albay rütbesi arasında yer alan askeri rütbedir. Birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde tabur komutanı olarak görev yaparlar.

Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.

Tuğgeneral, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi tugay komutanlığı olan, albay ve tümgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-6'dır. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı tuğamiraldir.

Tümgeneral, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi tümen komutanlığı olan, tuğgeneral ve korgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-7'dir. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı tümamiraldir. Rütbe bekleme süreleri 4 yıldır.

Orgeneral kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi ordu komutanlığı olan ve korgeneral ile mareşal arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-9'dur. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı oramiraldir. Görev süreleri 4 yıldır.

NATO ordularının subay rütbe dereceleri ve işaretleri, NATO üyesi ülkelerin kara kuvvetlerinde görev yapan subayların rütbe ve işaretleridir.

Tuğamiral, birçok ülkenin deniz kuvvetlerinde Albayla Tümamiral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-6'dır. Kara Kuvvetlerindeki karşılığı Tuğgeneral.

Tümamiral deniz kuvvetlerinde Tuğamiralle Koramiral arasındaki rütbedir. NATO kodu OF-7'dir. Kara ve Hava Kuvvetlerindeki karşılığı tümgeneraldir. Görev süresi 4 yıldır.

Koramiral birçok ülkenin deniz kuvvetlerinde tümamiral ve oramiral arasındaki rütbe. NATO kodu OF-8'dir. Hava ve kara kuvvetlerindeki karşılığı korgeneraldir.

Oramiral koramiral ve büyük amiral arasında bulunan rütbedir. NATO kodu OF-9'dur. Kara kuvvetlerindeki karşılığı Orgeneraldir.

Er, en düşük askeri rütbeye sahip askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî rütbe</span> silahlı kuvvetlerde hiyerarşi unsuru

Rütbe, herhangi bir güvenlik gücünde görevli personelin hiyerarşik mevkisini belirten unvan ve bu unvanı simgeleyen yazı ve işaretlerdir. Silahlı kuvvetler, polis, istihbarat teşkilatları, sivil savunma, hukuk, adalet ve diğer kurumlarda verilir. Askeri rütbe sistemi, askeri hiyerarşide hakimiyeti, otoriteyi ve sorumluluğu tanımlar. Güç ve otorite kullanma ilkelerini askeri komut hiyerarşisi'ne dahil eder. Askeri komuta zinciri, organize kolektif eylemin önemli bir bileşenini oluşturur.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan subay, astsubay, uzman/sözleşmeli/yükümlü erbaş ve sözleşmeli/yükümlü er rütbeleri ve rütbe işaretleridir. Askeri rütbeler deniz, hava ve kara kuvvetlerinde isim olarak değişiklik gösterir. Örneğin; deniz kuvvetlerinde oramiral, kara kuvvetlerinde orgeneraldir.