İçeriğe atla

Sıra tabanlı strateji oyunu

Sıra tabanlı strateji (TBS) oyunu, oyuncuların oynarken sırayla oynadıkları bir strateji oyunudur (genellikle bir tür savaş oyunu, özellikle stratejik düzeyde bir savaş oyunu). Bu, tüm oyuncuların aynı anda oynadığı gerçek zamanlı stratejiden (RTS) farklıdır.

Örnekler

Masa oyunları

Satranç, Reversi, Checkers, Hare Games, Go ve modern masa oyunlarının çoğu sıra tabanlı strateji kapsamına girer.

Sıra tabanlı taktik oyunlar

Sıra tabanlı taktik oyunlarda, oyuncudan kendisine önceden verilen kuvvetlerle belirli görevleri tamamlaması istenir. Gerçek hayatın normal akışına bu açıdan daha uygundurlar. Bu oyunlara örnek olarak, Fire Emblem, The Battle for Wesnoth, Poxnora, Silent Storm, Steel Panthers: World at War!, King's Bounty, Great Big War Game, Nintendo Wars, UniWar, XCOM 2 ve Chessaria: The Tactical Adventure verilebilir.

Yaygın bilgisayar oyunları

Daha eski ve genelde masa oyunu olan bazı oyunların bilgisayar versiyonları geliştirildikten sonra, yapımcı firmalar daha özgün konseptler geliştirmeye başladılar. Hesaplama ve karar verme yetenekleri olan bilgisayarlar sayesinde daha önce masa oyunu olarak sunulan Taktiksel strateji oyunlarında olmayan karmaşıklıkta oyunlar dizayn edilebilmiştir.

Bazı iyi bilinen sıra tabanlı strateji oyunları Sid Meier'in Civilization serisi,[1] Heroes of Might and Magic serisi, Panzer General serisi, Warlords serisi ve Age of Wonders serisidir.

Indie oyunları

The Battle for Wesnoth, açık kaynaklı bir sıra tabanlı strateji oyunudur.

Bir diğer piyasa trendi ise "Indie" Sıra tabanlı Strateji oyunlarıdır. Indie oyunlar, büyük firmalardan bağımsız ya da belli belirsiz şekilde bağlantılı olan küçük gruplar tarafıından yapılan oyunlara verilen genel isimdir. Bu tür oyunlar, genelde halihazırda mevcut olan oyunları genişletmek ya da rafine etmek amacını taşır. Örnek olarak Freeciv veya Golden Age of Civilizations gösterilebilir.

Açık kaynaklı oyunlar

Sıra tabanlı strateji oyunları tipik olarak çok fazla sanat ya da modelleme gerektirmediğinden, geliştiriciler zamanlarını daha çok oynanışa ayırmaktadırlar. Freecode gibi kütüphaneler açık kaynaklı birçok sıra tabanlı strateji projesine ev sahipliği yapmaktadır.

Tarayıcı tabanlı oyunlar

Çevirimiçi tarayıcı tabanlı oyunlar genelde kullanıcılara dosya indirme gereksinimi olmaksızın genelde yan satın almalar hariç oynaması ücretsiz olarak sunulan oyunlardır..

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Adaptive Spatial Reasoning for Turn-based Strategy Games" (PDF). 27 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Command & Conquer</i> 1995 video oyunu

Command & Conquer ya da Tiberian Dawn Westwood Studios tarafından geliştirilerek, Electronic Arts tarafından 1995 senesinde dağıtılan, gerçek zamanlı bir strateji oyunu.

<i>Medieval II: Total War</i> 2006 video oyunu

Medieval II: Total War, 2002 yılında çıkan Medieval: Total War 'ın dolaylı devam oyunu ve Creative Assembly'nin Total War dizisindeki dördüncü oyunudur. Oyun 2006 yılında tamamlanmış ve satışa sunulmuştur. Oyun 1080 ve 1530 yılları arasında geçmektedir. Oyun Orta Çağ savaşlarına, dinlere ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğudaki siyasete odaklanır. Total War dizisinin önceki oyunlarından ayrı olarak, Medieval II: Total War'da keşif ağacı bulunmaktadır ve bu ağaç oyunun sonunda barut bulunmasıyla tamamlanır. Oyunun süre çizelgesi Orta Çağ'da Yeni Dünya'nın keşfi döneminden, Amerika'nın keşfi ve ele geçirilmesi dönemine kadar genişler. Medieval II, Rome: Total War oyununun ana yazılım dizgesi üzerinden yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Blizzard Entertainment</span> video oyun üreticisi

Blizzard Entertainment, bilgisayar oyunları üreten Irvine, Kaliforniya merkezli bir şirkettir. 1991'de elektronik oyunlara ilgisi bulunan 3 UCLA mezunu tarafından Silicon & Synapse adı altında kurulmuştur. 1994'te şirketin ismi halen daha kullanılan Blizzard Entertainment olarak değiştirilmiştir.1994'te Warcraft oyununu çıkardığından beri, dünyaca bilinen bir oyun şirketi olmuştur. Ürettiği Diablo, StarCraft, Warcraft oyunları ve bunların devam oyunları sayesinde tek oyunculu ve çok oyunculu video oyunları alanında büyük hayran kitlesi elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çok oyunculu oyun</span> birden çok oyuncunun birlikte oynayabileceği video oyunu

Çok oyunculu bir video oyunu, aynı oyun ortamında aynı anda birden fazla kişinin yerel olarak oynayabildiği bir video oyunu türüdür. veya internet üzerinden çevrimiçi olarak oynanabilir. Çok oyunculu oyunlar genellikle oyuncuların tek bir oyun sisteminin kaynaklarını paylaşmasını veya daha uzak bir mesafeden birlikte oynamak için ağ teknolojisini kullanmasını gerektirir. Oyuncular bir veya daha fazla insan yarışmacıya karşı yarışabilir, ortak bir hedefe ulaşmak için bir insan partnerle işbirliği içinde çalışabilir veya diğer oyuncuların faaliyetlerini denetleyebilir. Çok oyunculu oyunlar, oyuncuların diğer kişilerle ortaklık veya rekabet içinde etkileşim kurmasına izin vererek onlara tek oyunculu oyunlarda olmayan sosyal iletişimi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek zamanlı strateji oyunu</span>

Gerçek zamanlı strateji oyunları, oyuncuların birbirlerinin sırasını beklemeden devamlı olarak karşılıklı oynamaya devam ettikleri bilgisayar oyunları. Bunun aksi olan sıra tabanlı strateji oyunlarında oyuncular hamle yapabilmek için karşı tarafın hamlesini beklemek zorundadırlar.

Bilgisayar ve bazı taşınabilir çoklu ortam aygıtları ile, bir ya da birden fazla kişinin, genel ağa (internet) bağlanarak bilgisayar oyunları oynanması paylaşımına "çevrimiçi oyun" denir.

Video oyunu, bilgisayar veya oyun konsolu gibi görüntü sinyali gönderen bir video ile görsel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak oynanan oyun türü.

<i>Civilization</i> 1991 video oyunu

Sid Meier's Civilization, Sid Meier tarafından 1991 yılında MicroProse için yapılmış bir sıra tabanlı strateji oyunudur. Oyunun amacı yüzyıllarca ayakta kalabilecek bir medeniyet kurmaktır. Oyun M.Ö. 4000 yılında başlar ve yakın geleceğe kadar devam eder. Civilization, sıra tabanlı strateji oyunlarının atası olarak kabul edilir.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Big Huge Games</span>

Big Huge Games, bilgisayar oyunları geliştiren bir oyun firmasıdır. 2000 yılında Brian Reynolds ve Firaxis Games 'ten ayrılan üç arkadaşı tarafından Maryland 'da kurulmuştur. Şirket genellikle strateji oyunları üzerinde çalışmaktadır. 15 Ocak, 2008 'de THQ bünyesine katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü şahıs nişancı</span>

Üçüncü şahıs nişancı, değişik şekillerde oyuncu karakterini gösteren 3 boyutlu bilgisayar ve video oyunu türüdür, Birinci Şahıs Nişancı türündeki oyunlarda oyuncu karakterinin gözünden görülür ancak bu üçüncü şahıs nişancı türündeki oyunlarda genellikle oyuncu karakterinin arkasından oyun görülür. Tomb Raider üçüncü şahıs nişancı türündeki ilk dünyaca ünlü oyundur.

Sıra tabanlı strateji oyunları temel olarak sıra ile oynanan strateji oyunları olarak tanımlanabilir. Bu tür oyunlarda oyuncular hamlelerini sıra ile yaparlar. Hamle sırası kendisinde olan oyuncu hamlesini yaparken diğer oyuncular oyuna müdahale edemezler. Bir oyuncu başka bir oyuncu ile etkileşime giren hamle ya da hamleler yaparsa bu hamlelerinin sonucunu hamleyi yaptığı oyuncunun sırası gelene kadar göremeyebilir. Bu sistemi kullanan oyunlara örnek olarak Civilization serisi ve Total War serisi örnek gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">4X</span>

4X oyunları, strateji oyun türünün bir çeşididir. "4X" tabiri, İngilizce olan 4 kelimeden gelmektedir: "eXplore, eXpand, eXploit ve eXterminate".

<span class="mw-page-title-main">Westwood Studios</span> Video oyunu stüdyosu

Westwood Studios, 1985 yılında Brett Sperry ve Louis Castle'ın ortaklaşa kurduğu, merkezi Las Vegas, Nevada'da bulunan bir video oyunu geliştiricisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Paradox Interactive</span> İsveç merkezli bir oyun dağıtım şirketi

Paradox Interactive, İsveç'in başkenti Stockholm merkezli bir oyun dağıtım şirketidir. Aynı şirketin geliştiricisi olan Paradox Development Studio'nun oyunlarının dağıtımcılığını yapmaktadır. Genellikle tarih-strateji tabanlı oyunlar üzerinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Strateji oyunu</span>

Strateji oyunu veya stratejik oyun oyuncuların kendilerine özel taktiklerinin büyük önem taşıdığı, karar verme becerisi gerektiren oyundur. Bütün strateji oyunları farklı şekillerde düşündürmeyi ve tipik olarak durumsal farkındalık gerektirir.

<i>Total War: Warhammer</i> 2016 video oyunu

Total War: Warhammer Creative Assembly tarafından geliştirilen ve Sega tarafından Microsoft Windows için Steam oyun platformu aracılığıyla yayınlanan sıra tabanlı strateji ve gerçek zamanlı strateji video oyunudur. Oyun Feral Interactive tarafından macOS ve Linux platformlarına getirildi. Microsoft Windows'a 24 Mayıs 2016'da, 22 Kasım 2016'da Linux'a, 18 Nisan 2017'de de macOS platformları üzerine piyasaya sürüldü. Total War serisinin ilk tarih odaklı olmayan oyunudur. İnsanlar ve eski devletler yerine birçok çeşit canlı ırkı ve hayvan ırkları ile ilk farklı Total War oyunudur.

Bir hükûmet simülasyonu veya politik simülasyon, bir ulusun tamamının veya bir kısmının hükûmeti ve politikasını simüle etmeye çalışan bir oyundur. Bu oyunlar jeopolitik durumları, iç politik politikaların oluşturulmasını veya politik kampanyaların simülasyonunu içerebilir. Askeri veya eylem unsurlarının cesaretini kırması veya soyutlaması nedeniyle klasik savaş oyunları türünden farklıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Büyük strateji savaş oyunu</span> video oyunu türü

Büyük strateji savaş oyunu veya büyük strateji oyunu (GSG), bir ulus devletin veya imparatorluğun kaynaklarının kontrolünü ve idaresini içeren, askeri strateji odaklı savaş oyunudur. Büyük strateji oyunları, genellikle karmaşıklıkları ve bunun sonucunda ortaya çıkan kullanım zorluğu ile diğer strateji oyunlarından ayrılır. Oyuncu, ordularının yönetimini sağlar ancak oyuncunun kendisi savaşta yer almaz, orduların sevk ve idaresini gerçekleştirir. 4X oyunlarıyla örtüşen bir yapıya sahip olsa da 4X oyunlarından farklılık gösterir; oyuncuların oyunu açık bir dünyayı keşfetme ve ilerletme konusunda eşit derecede değil, belirli bir düzene bağlı oldukları anlamına gelir.

Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun, aynı sunucuda yüzlerce hatta binlerce gibi çok sayıda oyuncunun bulunduğu çevrimiçi oyunların genel adıdır. MMO'larda genelde devasa bir sürekli açık dünya bulunur ancak buna istisna MMO'lar da vardır. Bu oyunlar PC'ler, konsollar ve akıllı telefonlar gibi ağa bağlanabilen pek çok cihazda bulunabilir.