İçeriğe atla

Sınır Tanımayan Çevirmenler

Sınır Tanımayan Çevirmenler
Kuruluş1993 (Traducteurs Sans Frontières adıyla)
Paris (Fransa)
TürSTK
Amaçİnsani
Konum
Hizmet bölgesiDünya geneli
KurucuLori Thicke
Ros Smith-Thomas
Önemli kişilerLori Thicke (başkan)
Rebecca Petras (program direktörü)
Resmî sitetranslatorswithoutborders.org

Sınır Tanımayan Çevirmenler (İngilizce: Translators without Borders), kâr amacı gütmeyen insani kuruluşlar için hayır amaçlı çeviri hizmetleri sağlamak için kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur.[1] Lexcelera (eski adıyla Eurotexte) tarafından 1993’te kurulan FransızcaTraducteurs Sans Frontières’in kardeş kuruluşu olarak 2010 yılında kuruldu. 2012 itibarıyla, dikkatlice incelenerek seçilmiş yaklaşık 1600 gönüllü çevirmene sahiptir.[2] Sınır Tanımayan Çevirmenler, çevirilere ihtiyaç duyan bir sivil toplum örgütleri topluluğu ile incelenerek seçilmiş, profesyonel ve gönüllü çevirmenleri bir araya getirip yöneterek bilginin bir dilden diğerine aktarılmasına yardımcı olmaktadır.[3]

Bu örgüt, bilgilerin tercüme edilmesine ihtiyaç duyan Sınır Tanımayan Doktorlar, Medecins du Monde, UNICEF, Oxfam ve Handicap International gibi sivil toplum kuruluşlarına hizmet sağlar. Sınır Tanımayan Çevirmenlerin tercüme ettiği bilgi kaynakları arasında dünyanın dört bir tarafında sorunlarla boğuşan Burundi, Sudan ve Afganistan gibi bölgelere ait raporlar, mülakatlar ve bilgilendirmeler sayılabilir. Her yıl milyonlarca kelimelik hacme ulaşan çeviri yapılmaktadır.[4] Web sitelerine göre, Sınır Tanımayan Çevirmenler hayır kurumlarına Nisan 2015 itibarıyla 24 milyon kelimelik tercüme hacminin üzerinde bağışta bulunmuştur ve bu miktar STK’lara 2 milyon ABD dolarının üzerinde yardım anlamına gelmektedir.

Sınır Tanımayan Çevirmenler kuruluşunun merkezi Connecticut, ABD’de olup başkanı Lori Thicke’dir. ABD’de 501(c)3 sınıfına giren kâr amacı gütmeyen bir örgüttür.

Kaynakça

  1. ^ "Translators without borders expands management structure, holds first board meeting", Globalization and Localization Association (GALA), June 2010
  2. ^ Kelly, Nataly (12 Mart 2011). "Translators without Borders Prepares to Bridge the Last Language Mile". The Huffington Post. 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2012. 
  3. ^ "TRANSLATING FOR HUMANITY - NCTA's Translorial Online Edition". 27 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2015. 
  4. ^ Multilingual Computing and Technology, volume 12 issue 8

İlgili Araştırma Makaleleri

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketini ve GNU projesini desteklemek amacıyla 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. FSF, dört temel yazılım özgürlüğünü savunmakta ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar aracılığıyla korunmasını tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

Çeviri ya da tercüme, bir dildeki bir metnin başka bir dile aktarılması işlemini ve bu süreç sonucunda elde edilen ürünü anlatmak amacıyla kullanılır.

Çevirmen bir metni veya sözlü iletişimi bir dilden başka bir dile çevirmeyi meslek edinen kişiye denir. Yazılı çeviri yapan kişiye mütercim, sözlü çeviri yapan kişiye de tercüman adı verilir. Çevirmenler kitap, film, video oyunu, makale, tez, ticarî yazışma ve sözleşmeler, hukukî dokümanlar, vize evrakı gibi belgeleri tercüme eden veya toplantılarda, seminerlerde, konferanslarda ardıl veya eş zamanlı çeviri yapan kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Toplum Geliştirme Merkezi</span>

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), Merkezi Ankara'da bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası kuruluş</span> hükûmetler arasında antlaşmayla kurulan kuruluş

Uluslararası organizasyon ya da uluslararası kuruluş veya uluslararası örgüt, uluslararası üyelere veya üyelik sistemine, kapsama ya da varlığa sahip kuruluşlar için kullanılan bir isim olup, uluslararası sivil toplum kuruluşu ve hükûmetler arası örgüt şeklinde iki ana türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Sınır Tanımayan Doktorlar</span>

Médecins Sans Frontières, savaş ve doğal afetler dolayısıyla zarar görmüş bölgelerde çalışan; gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten, tarafsızlık prensibini benimsemiş, insani yardım amaçlı ve Nobel Barış Ödülü almış bir sivil toplum kuruluşudur. Fransa'da kurulmuştur ancak günümüzde merkezi Cenevre, İsviçre' dedir. Dünyanın çoğu yerinde orijinal Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, Türkiye'de daha çok "Sınır Tanımayan Doktorlar" olarak anılır. 2015 yılında, bünyesindeki 30.000'den fazla doktor, hemşire, tıbbi elemanlar, ulaşım uzmanları, su ve sağlık alanında uzmanlaşmış mühendisleri, yöneticileri ve gönüllüleriyle birlikte, 70'ten fazla ülkeye tıbbi destek ve hizmet sağlamıştır. Özel bağışlar, kuruluşun gelirlerinin %89'unu oluştururken; geri kalan kısım hükûmetlerin ve şirketlerin yardımlarından sağlanır. Organizasyonun yıllık bütçesi yaklaşık olarak 1,066 milyon euro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Barış Gönüllüleri</span> ABD gönüllü uluslararası kalkınma programı

Barış Gönüllüleri, ABD Hükûmeti ve aynı isimli devlet kuruluşu tarafından yürütülen bir Amerikan gönüllü programıdır. Barış Gönüllüleri için üç amaç belirlenmiştir: Teknik yardım sağlamak, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki halkların Amerikan kültürünü anlamasını sağlamak ve Amerikalıların diğer ülkelerin kültürlerini anlamasına yardımcı olmak. 1961 yılından bugüne (2010), 200.000'den fazla Amerikalı Barış Gönüllülerine katılarak 139 ülkede çalışmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal girişim</span>

Sosyal girişim, bir sosyal soruna sistematik ve yenilikçi bir çözüm sunan, sürdürülebilir bir iş modeline sahip ve ürettiği ürün ve veya hizmet sayesinde toplumda ölçülebilir bir sosyal etki yaratan kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">United Service Organizations</span> Amerikan Ordusu üyeleri ile ailelerine eğlence ve bakım hizmetleri sunan bir kuruluş

United Service Organizations Inc. (USO), Amerikan Ordusu üyeleri ile ailelerine eğlence ve bakım hizmetleri sunan bir kuruluştur. 1941'de kurulmuş olan kâr amacı gütmeyen örgüt ABD Savunma Bakanlığı ile yakından ilişkili bir konuma sahip olmakla birlikte, etkinliğini bireysel bağışçıların desteğiyle sürdürmektedir. USO ABD Kongresi tarafından tanınmasına karşın devlete bağlı bir örgüt değildir. Dünya çapında 160 merkeze sahiptir.

Gönüllü sektör, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından üstlenilen sosyal faaliyetleri kapsar. Bu sektör ayrıca özel ve kamu sektörünün aksine üçüncü sektör olarak da tanımlanır

<span class="mw-page-title-main">Beşir Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

Beşir Derneği, 22 Nisan 2013'te Kamu Yararına Çalışan Dernek kabul edilmiş sivil toplum örgütü.

Ulusal Mühendislik Akademisi (NAE), kâr amacı gütmeyen ve sivil toplum kuruluşu olan bir Amerikan kuruluşudur. Ulusal Mühendislik Akademisi, Fen Bilimleri, Mühendislik ve Tıp Millî Akademileri'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

Dernek federasyonu, dernek, hayır kurumu ya da kar amacı gütmeyen kuruluş statüsü kazanmış tüzel kişiliklerin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş sivil toplum kuruluşudur.

Çeviri belleği (ÇB) veya Çeviri hafızası (ÇB), insan çevirmenlere yardımcı olmak için daha önce çevrilmiş cümleler, paragraflar veya cümle benzeri birimler olabilen "segmentleri" depolayan bir veritabanıdır. Çeviri belleği, kaynak metni ve karşılık gelen çevirisini “çeviri birimleri” adı verilen dil çiftlerinde saklar. Bireysel kelimeler terminoloji temelleri tarafından ele alınır ve ÇB'nin alanı içinde değildir.

Toplum merkezi, bir toplulukta yaşayan bireylerin çeşitli sosyal, kültürel, eğitsel ve dinlenme amaçlı faaliyetlerde bulunmaları için kullanılan bir tesistir. Bu merkezler genellikle yerel hükümetler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından işletilir. Toplum merkezleri, toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getirerek ortak bir alan sunmayı ve sosyal uyumu artırmayı hedefler.