İçeriğe atla

Sıklık Tabiat Parkı

Sıklık Tabiat Parkı
Türkiye üzerinde Sıklık Tabiat Parkı
Sıklık Tabiat Parkı
Sıklık Tabiat Parkı (Türkiye)
Harita
TürTabiat parkı
KonumÇorum, Türkiye
Yüzölçümü272 hektar (670 akre)
Açılış8 Temmuz 2009[1]
İşletmeciDoğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü
DurumFaaliyette

Sıklık Tabiat Parkı Mesire Yeri ya da Sıklık Mesire Yeri, Çorum merkezine 5 kilometre uzaklıkta bir mesire yeri ve tabiat parkıdır.

Laçin'e 30 km ve Mecitözü ilçesine 37 km uzaklıktadır. 318 hektarlık bir alan kaplar.[2] İçinde, yaban hayvanlarının ziyaretçilere doğal ortamda tanıtımı amacıyla kurulmuş iki adet fauna tanıtım alanı (yabani hayvanat bahçesi) ile 165 farklı türde fidanın dikildiği bir botanik alanı bulunmaktadır. Bu alanda yaşayan canlı türleri arasında tavşan, sincap, tilki, yaban domuzu, kurt, porsuk, köstebek, kızıl şahin, atmaca, karga, bülbül ve kınalı keklik bulunur.[2]

165 farklı türdeki 5 bin 500 adet fidanın dikildiği botanik alanı, 2012'deTürkiye'nin ilk örnek olarak kurulan fauna tanıtım alanı[3] Sıklık Tabiat Parkı'nın en önemli özellikleridir. Fauna tanıtım alanı bitişiğinde 10 metre yükseklikte bir gözetleme kulesi vardır. Parkta yarıca ziyaretçilerin yararlanması için manzara seyir terasları, ziyaretçi tanıtım merkezi, ahşap çay bahçesi, botanik bahçe, kır lokantası, çeşme, büfe, tuvalet, yağmur barınağı ve spor tesisleri mevcuttur.[4] 2012'de 50 dönümlük alana kurulan fauna tanıtım alanı bir hayvan üretim merkezine dönüşmüş ve hayvan sayısının artması sonucu 400 dönümlük yeni bir fauna alanı oluşturulmuştur.[5][6][7] 2019 itibarıyla her iki fauna tanıtım alanında 14 adet kızılgeyik, 14 adet yaban keçisi, 3 adet karaca, 6 adet dağ ceylanı ve 3 adet tavşan bulunduğu bildirilmiştir.[8]

İlk olarak 1992 yılında mevcut parkın bulunduğu alanın 30 hektarlık bölümü mesire yeri olarak ilan edilmiş, 2009'da söz konusu alan 64 hektara çıkarılıp Çevre ve Orman Bakanlığınca tabiat parkı ilan edilerek korumaya alınmıştır. Alan, 2014 yılında genişletilerek 318 hektara çıkarılmıştır.[2] 2018'de yıllık ziyaretçi sayısı 180 bine ulaşmıştır.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Kadınçayırı Tabiat Parkı". T.C. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü. 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  2. ^ a b c "Çorum: Sıklık Tabiat Parkı". Haber Kaos. 6 Eylül 2019. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  3. ^ Nogay, Gazi (14 Ocak 2019). "Türkiye'nin ilk fauna tanıtım alanında kış güzelliği". Anadolu Ajansı. 5 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  4. ^ "Doğal Güzellikler ve Mesire Yerleri". corum.ktb.gov.tr. 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  5. ^ "Çorum'a Yeni Hayvanat Bahçesi". Milliyet. 31 Temmuz 2015. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  6. ^ "Tabiat Parkı'ndaki Hayvan Popülasyonu Artıyor". Milliyet. 14 Şubat 2017. 18 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  7. ^ "Sıklık Tabiat Parkı Fauna Tanıtım Alanı genişletildi". Corumhakimiyet.net/. 13 Ağustos 2018. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  8. ^ a b Battar, Fatih (4 Ekim 2019). "Sıklık'a ziyaretçi akını". Corumhakimiyet.net/. 5 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Botanik Parkı</span>

Bursa Botanik Parkı, İzmir-İstanbul yolu üzerinde Bursa Hayvanat Bahçesi'nin bitişiğinde kurulmuş 400 dönümlük parktır. 1998 yılında kullanıma açılan park, birinci derece sit alanıdır. Burfaş tarafından işletilen parkın ziyaret girişleri ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Çamkoru Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0022)

Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.

<span class="mw-page-title-main">Park</span> rekreasyon veya koruma amaçlı açık alan

Park, doğal yaşamı korumak için veya insanların gezmesi, eğlenmesi veya dinlenmesi amacıyla kullanılmak üzere ayrılmış arazi parçası.

<span class="mw-page-title-main">Bingazi Hayvanat Bahçesi</span>

Bingazi Hayvanat Bahçesi o veya Al Fuwayhat Libya'nın Bingazi şehrinde yer alan hayvanat bahçesi ve turistik parktır. Bingazi'ye 14 km. mesafede yer alır. 1991'de İtalyan Cairtieri Trieste firması, parkın içindeki lagünde turist gezileri yapmak için Al-Berka adlı düşük su çekimli bir tekne tedarik etmek için 2 milyon dolarlık bir sözleşme imzalamıştır. İç savaş sırasında 3 yıl süreyle kapatılan hayvanat bahçesi 2016 yılında tekrar açılmıştır.

Karaahmetli Tabiat Parkı, Kırıkkale ili, Bahşılı ilçesi, Karaahmetli köyü sınırlarında, 107 ha alanda kurulu olan bir tabiat parkıdır. 23 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı ilân edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Gölü (Bolu)</span> Boluda göl

Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Hayvanat Bahçesi</span>

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Eskişehir'de merkez Tepebaşı ilçesinde bulunan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içinde yer alan bir hayvanat bahçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ormanya</span> Kocaelide bulunan park

Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir Doğal Yaşam Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kirazlıbent Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0125)

Kirazlıbent Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irmak Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0109)

Irmak Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Değirmenboğazı Tabiat Parkı</span> Balıkesirde tabiat parkı

Değirmenboğazı Tabiat Parkı, Balıkesir ilinin Karesi ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0105)

Harmankaya Tabiat Parkı Yalova ilinin Termal ilçesinde bulunan bir doğa parkıdır.

Dikilitaş Tabiat Parkı, Mersin'nin Bozyazı ile Anamur ilçeleri arasında yer alan tabiat parkıdır.

Kayabaşı Tabiat Parkı, Türkiye'nin Trabzon ilinin Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde yer alan bir tabiat parkıdır. 11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilen park, Akçaabat'ın Işıklar mahallesi civarındadır. Tabiat parkı, 24 saat boyunca açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Mesir Tabiat Parkı</span> Manisada tabiat parkı

Mesir Tabiat Parkı, Manisa ilinin Yunusemre ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0091)

Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bentler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0053)

Bentler Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Bentler, "barajlar" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kapıçam Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0028)

Kapıçam Tabiat Parkı, Kahramanmaraş'ta bulunan park Türkiye'nin 30. Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölgesidir. İl merkezine yaklaşık 10 km mesafede, Gaziantep ile Kahramanmaraş'ı birbirine bağlayan yol üzerinde bulunan Kapıçam Tabiat Parkı, merkezden Gaziantep istikametine giderken sol tarafta kalmaktadır. Aynı zamanda tabiat parkının hemen yanında mesire alanı olarak kullanılan ayrı bir alan daha vardır. Kapıçam Tabiat Parkı'nda Botanik Bahçesi de bulunmaktadır. Parkın 5 hektarlık bir alanını kapsayan Botanik Bahçesi 425 adet nadir, endemik, otsu ve odunsu bitkiyi barındırmaktadır. Botanik Bahçesi'nde 3 adet suni gölet de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü</span> Türkiyede millî parklar ve doğa korumasından sorumlu kamu kurumu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Türkiye'deki millî parklarının, tabiat parklarının, sulak alanların ve yaban hayvanlarının korunması amacıyla 1958 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vezirsuyu Tabiat Parkı</span> Samsunda tabiat parkı

Vezirsuyu Tabiat Parkı ya da Vezirsuyu Rekreasyon Alanı Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan tabiat parkı.