İçeriğe atla

Sıdıka Devletabadi

Sıdıka Devletabadi
Kendi dilinde adıFarsçaصدیقه دولت‌آبادی
Doğum1882
 İran, İsfahan
Ölüm30 Temmuz 1961
 İran, Tahran
MeslekGazeteci · yazar · kadın hakları aktivisti
DilFarsça
MilliyetFars
EğitimSorbonne Üniversitesi

Sıdıka Devletabadi (Farsçaصدیقه دولت‌آبادی), İranlı gazeteci, yazar ve kadın hakları savunucusudur. 1882 yılında İsfahan kentinde doğan Devletabadi, 1961 yılında 79 yaşındayken Tahran'da ölmüş ve burada gömülmüştür.

Hayatı

Dönemin önde gelen İranlı ailelerinden Mohtaram Eskandiari ve Dorrat-Al-Ma’ali ailelerinin bir üyesi olan Sıdıka Devletabadi, yaşamı boyunca yaptığı faaliyetlerle ülkesinin önemli kadın figürlerinden biri haline gelmiştir. Annesi ulema bir aileye mensup; babası ise devrin tanınmış müçtehitlerinden Molla Hadi Devletabadi'dir.[1]

Kişisel eğitimini tamamlamak adına 1922-1926 yılları arasında Fransa'da bulunan Devletabadi, bir yandan okurken öbür taraftan da kadın hakları konusundaki çalışmalarına devam etmiştir. 1926 yılında Paris’te yapılan Uluslararası Kadın Konferansı’nda İran'ı temsilen konuşmacı olarak etkinlikte boy göstermiş; 1927 yılında ülkesine döndüğünde ise örtüsünü çıkaran ilk kadınlardan biri olmuştur. 1906 Anayasası sonrasında İran'da kurulan ilk kadın derneklerinden olan Encümen-i Azadi-i Zenan'ın da encümen üyesidir.[2]

Diğer kadınların da eğitim almaları ve kendilerini geliştirmeleri için çok mücadele veren Devletabadi; İsfahan’da ilk kez kadınlara yönelik bir okulun açılmasına öncülük etmiştir. Ayrıca; ülkede kadınlar tarafından basılan üçüncü gazete olan ve 1919 yılında yayın hayatına başlayan Zaban-e Zanan'ın (Kadınların Sesi) da kurucusudur. Bu gazete, İran basın tarihinde yarattığı etki kadar ismiyle de öne çıkan bir yayın kuruluşu olmuştur. O tarihe dek isminde kadın kelimesi barındıran herhangi bir yayının basılması yasakken, adında kadın geçen ilk gazete olmuştur. Temel olarak kadınların eğitimi ve ekonomik özgürlüğü hakkında içeriklerin yazıldığı Zaban-e Zanan'da başörtüsü de eleştirilmiş, kadınların baskıyla kapatılmasına karşı çıkılmıştır. İsfahan'da çıkarılmaya başlanan gazete sonraki yıllarda Sıdıka Devletabadi tarafından Tahran’a taşınmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Çevik, Elif (2015). "Pehlevi Dönemi Kadın Modernleşmesi (1921-1979)" (PDF). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. s. 46. Erişim tarihi: 17 Ocak 2020. 
  2. ^ Kabiri, Sabour (2019). "İran Modernleşmesi Bağlamında Sosyolojinin Doğuşu ve Kurumlaşması" (PDF). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. s. 84. Erişim tarihi: 18 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Ebadi</span>

Şirin Ebâdî, İranlı avukat, yazar, insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Pehlevi</span> Pehlevi Hanedanından İran şahı

Rıza Şah Pehlevi, 1925-1941 arasında İran'ın şahı. Büyük Rıza Şah adıyla da tanınır. Kaçar Hanedanı'nın son şahı olan Ahmed Kaçar'ı devirerek Pehlevi Hanedanı'nı kurdu. Kurduğu Pehlevi rejimi laik, milliyetçi, militarist ve anti-komünist bir rejimdi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hatemi</span> 5. İran cumhurbaşkanı

Seyyid Muhammed Hatemi, 1997-2005 arasında görev yapmış olan, İran'nin 5. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kadın hakları</span>

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Nakiye Elgün</span> Türk siyasetçi ve eğitimci

Nakiye Elgün, Türk siyasetçi ve eğitimcidir.

<i>Persepolis</i> (film) 2007 yapımı çizgi film

Persepolis, 2007 yapımı Marjane Satrapi'nin aynı ismi taşıyan ve çizgi roman olarak yazılmış otobiyografisinin sinemaya uyarlanmasıyla yapılmış animasyon filmi.

<span class="mw-page-title-main">2009 İran cumhurbaşkanlığı seçimi protestoları</span> Mahmud Ahmedinejadın yeniden seçilmesine karşı düzenlenen protestolar

İran'da 2009 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ardından seçimi hileli olduğu düşenen Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi taraftarları başkent Tahran'da ve ülkenin diğer büyük şehirlerinde gösteriler düzenlediler. Ancak bu gösterilere karşılık olarak Tahran'da onbinlerce kişi Mahmut Ahmedinejad'ın zaferini desteklemek için toplandı. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ülkedeki huzursuzlukları reddederek "futbol maçından sonraki tutkular" olarak niteledi. Bazı kaynaklar İran İslam Katılım Öncülüğünün merkezinin basıldığını ve tutuklamalar yapıldığını duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması</span> Atatürk devrimleri sonucu, yerel seçimlerde 1930, genel seçimlerde 1934ten beri kullanılan siyasi hak

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

Hanımlara Mahsus Gazete, İstanbul'da 1895-1906 yılları arasında yayımlanmış kadın dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Jülide Sarıeroğlu</span> Türk politikacı

Jülide Sarıeroğlu, Türk çalışma ekonomisti, sendikacı, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şadi Sadr</span>

Şadi Sadr Avukat, insan hakları aktivisti, deneme yazarı, gazeteci ve LGBT insan hakları savunucusu. Shadi Sadr İran Adalet Genel Müdürlüğünün kurucusu ve İcra Direktörüdür (JFI). Eserleri ünya çapında yayınladı ve ders verdi. 1965 Uluslararası Mahkemesinde hakim olarak görev yapıyor.

Türkiye'de feminizm kavramının literatüre girişi, Türk milliyetçiliğinin ve Türkçülüğün düşünce babalarından Ziya Gökalp'in "Türkçülüğün Esasları" adlı kitabının "Türk Feminizmi" adlı bölümünde "feminizm" kavramına övücü bir dille değinmesiyle oldu. Jön Türkler ve İttihat & Terakki Cemiyeti içerisinde oldukça yetkili olan; Ziya Gökalp, Ahmet Rıza, İbrahim Hilmi ve Enver Beylerin başını çektiği Türk milliyetçisi kanat kadınların özgürleşmesinin milletin bir bütün olarak özgürleşmesindeki önemine dikkat çekerek kadınların eğitimine yönelik oldukça yoğun çabalar harcadılar. Bu çabalar sonucunda kadınlar için İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi ve İnâs Darülfünunu gibi üniversite düzeyinde eğitim veren kurumlar yanında İstanbul'da ve Anadolu'da kız liseleri açılmasını sağladılar. Ayrıca yine bu milliyetçi kanat Türkiye tarihindeki ilk feminist kadın derneği olan Teali-i Nisvan Cemiyeti ile dönemi için oldukça sert taleplerde bulunan Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti'nin ve kadınların iş gücüne katılımı için mücadele yürüten Osmanlı Kadınları Çalıştırma Cemiyeti'nin kuruluşuna önayak oldular. Ek olarak günlük yaşamda kadınları rahatlatmak için kadınlara uygulanan tek başına faytona binememek ve giyim-kuşam kısıtlamaları gibi bazı yasakları da kaldırdılar.

<i>Kadınlar Dünyası</i> Türkçe yayımlanan feminist kadın dergisi

Kadınlar Dünyası, Balkan Savaşları sonrasında 4 Nisan 1913 tarihinde yayın hayatına başlayan ve 1921'e kadar yayında kalan kadın dergisi.

Muhsin Hoceci, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı İranlı asker. Suriye İç Savaşı'nda IŞİD'e karşı Suriye Ordusu ile beraber mücadele ederken; IŞİD militanları tarafından esir alınmış ve iki gün sonra boğazı kesilerek öldürülmüştür. İnfaz videosu IŞİD tarafından kayda alınıp, örgüte bağlı sosyal medya hesaplarından servis edilmiştir. Esir alınması ve ölümü; İran halkı, hükûmeti ve ordu içinde yoğun tepki almıştır.

İran'da kadın hakları, devleti yöneten rejimin şekline göre değişmiştir. Her rejimin yükselişiyle birlikte, kadın haklarına yönelik bir dizi zorunluluk ortaya çıktı ve oy haklarından kıyafet kurallarına kadar geniş bir yelpazedeki sorunları etkiledi.

Nimet Cemil, Osmanlı Devleti'nin ilk feminist dergisi olan Kadınlar Dünyası dergisinin yazarlarındandır.

Kadın, 1908-1909 yılları arasında Selanik'te yayımlanan ilk kadın dergisidir. Kadınların eğitim durumu, toplumsal yaşamdaki görünürlük ve örgütlenmeleri derginin gündeme aldığı başlıca konulardı. İlk sayısı 13 Teşrin-i Evvel 1324 tarihinde yayımlandı, ilk 30 sayının sahib-i imtiyazı Mustafa İbrahim'di ve müdürü Aka Gündüz'dü. Asır Matbaası'nda neşredilen dergi haftalık olarak pazartesi günleri çıkmaktaydı. Yayın sürecinde kopukluklar olunca bir özür metni yayımlanarak durum açıklanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferiyan</span>

Resul Caferiyan (Farsça: رسول جعفریان ; Müslüman ruhbanı, İranlı tarihçi, yazar, İslam ve Şiilik tarih araştırmacısı, üniversite hocasıdır. Halen Tahran Üniversitesi'nin tarih bölümünde hocalık yapıyor. Ayrıca İslam ve İran tarihinin özel kütüphanesinin başkanıdır. Aynı zamanda Tahran Üniversitesi'nin Merkez Kütüphanesi müdürüdür. 2018 yılında İran Bilimler Akademisi'nin daimi üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">İran'da örtünmenin yasaklanması</span>

8 Ocak 1936'da İran Şahı Rıza Şah, Keşf-i hicab olarak bilinen ve tüm İslami örtüleri yasaklayan bir ferman yayınladı; bu ferman hızla ve güçlü bir şekilde uygulandı. Hükûmet ayrıca birçok geleneksel erkek giyim türünü de yasakladı.