İçeriğe atla

Süspansiyon (taşıt)

Çift salıncaklı süspansiyon

Süspansiyon, bir taşıtı tekerleklerine bağlayan ve ikisi arasındaki göreceli harekete izin veren lastik, lastik hava, yay, amortisör ve bağlantı sistemidir.[1] Süspansiyon sistemleri, birbirlerine oranla olan yol tutuş ve sürüş kalitesini desteklemektedir.[2] Süspansiyon ayrıca aracın kendisini, herhangi bir yükü veya bagajı hasar ve aşınmadan korumaktadır. Bir aracın ön ve arka süspansiyonlarının tasarımı farklı olabilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Reza N. Jazar (2008). Vehicle Dynamics: Theory and Applications. Spring. s. 455. 29 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2017. 
  2. ^ "Suspension Basics 1 - Why We Need It". Initial Dave. 29 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır. Plakalarda coğrafi bilgi ile ilişkili bir numaralama sistemi kullanılmaktadır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından yapılmaktadır.

Amfibiyen taşıt, karada tekerlekli veya paletli otomobil, suda gemi olarak çalışabilen taşıtlardır. II. Dünya Savaşı sırasında başlıca iki türü ortaya çıkmıştır. ABD deniz piyadeleri için geliştirilen ve daha çok tanka benzeyen LVT ile kara kuvvetlerinin desteği ile geliştirilen hem lastik tekerlekli bir kara aracı hem uskurlu bir tekne olarak çalışan DUKW ‘dur. Amfibi araçlara benzemesine rağmen Hoverkraft gibi hava yastıklı araçlar amfibi sınıfına girmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 911 GT2</span>

Porsche 911 GT2, Alman otomobil üreticisi Porsche tarafından üretilmiş, iki kişilik spor otomobil. Porsche 911 Turbo'nun tam bir yarış otomobiline daha yakın, ancak hala sokakta kullanılabilecek bir sürümü olması için geliştirilmiştir. Geliştirilmiş motoru, süspansiyonu ve frenleriyle 911 Turbo'ya göre daha radikal bir araçtır. Araç, lüks kabul edilen parçaların çıkarılması ve mevcut parçaların daha hafifleriyle değiştirilmesi sonucu 911 Turbo'dan ve GT3'den daha hafif olmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yarı paletli araç</span>

Yarı paletli araç, ön kısmında yönlendirme için tekerlek veya kızak çifti, arka kısmında ise tahrik ve yükünün büyük kısmını taşımak için palet bulunduran, sivil veya askeri amaçlı olarak kullanılan taşıttır. Yarı paletli taşıtlarda tank ve benzeri paletli araçlardaki yol dışı seyir ve yük taşıma faydaları ile tekerlekli bir taşıttaki sürüş karakteristikleri bir arada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">RG-31</span>

RG-31 Nyala Güney Afrikada bulunan BAE Systems Land Systems South Africa firması tarafından geliştirilmiş çok amaçlı mayın korumalı bir taşıttır. Aracın yapımında TFM Industries firmasının ürettiği Mamba APC temel alınmıştır. Araç sahip olduğu kaynakla birleştirilmiş monokok V şekilli şasesi ve yüksek süspansiyon sistemi sayesinde iki adet TM-57 tanksavar mayınının patlaması durumda bile taşıdığı mürettebatı koruyabilir.

Yavuz bir Türk firması olan Otokar tarafından üretilen sekiz tekerlekli hafif zırhlı bir zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Land Cruiser Prado</span> Japon orta boy SUV

Toyota Land Cruiser Prado, Toyota'nın 1979 yılından itibaren ürettiği SUV modelidir. Toyota Land Cruiser Prado'nun yakıt sisteminde benzinli EFI, D-4D motorda ise 4 silindirli Common Rail yakıt sistemi kullanılmaktadır. Toyota Land Cruiser Prado'nun, benzinli ve dizel motorlarında 5 ileri otomatik vites kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karting</span>

Kart yarışı veya karting, motor sporlarının değişik bir türüdür. Kart veya go-kart adı verilen dört tekerlekli, küçük araçlarla yapılır. Genellikle küçültülmüş kart pistlerinde yapılan bu yarış türü, motor sporlarında daha üst seviyelere geçiş için bir vasıta olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Taşıt kayıt plakası</span>

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dingil mesafesi</span> Ön ve arka tekerler arası mesafe

Dingil mesafesi, aks mesafesi, aks açıklığı, aks aralığı, dingil açıklığı ya da dingil aralığı, ön tekerlek merkezi ile arka tekerlek merkezi arasındaki yatay uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Palet (mekanik)</span> birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt tahrik sistemi

Palet veya yürüyüş takımı, birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt hareket düzeneğidir. Kayışın yere temas eden yüzeyinin tek bir tekerlekten çok daha büyük olması çok düşük yüzey basıncıyla birlikte yere daha iyi ağırlık aktarımı sağlar, bu sayede paletli bir taşıtın yumuşak yüzeylere saplanıp batma riski tekerlekli taşıta göre çok daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Ford Puma</span> Otomobil modeli

Ford Orion, Ford tarafından 1997-2002 yılları arasında üretilen bir spor otomobil modelidir. Araç, Ford Fiesta temelli olup yeni motorlar, yeni gövde, daha sert süspansiyon ve yakın oranlı şanzımana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çift salıncaklı süspansiyon</span>

Çift salıncaklı süspansiyon ya da çift enine yön vericili süspansiyon, tekerleğin yerini belirlemek için iki adet salıncak şeklindeki kolları kullanan bağımsız bir süspansiyon tasarımıdır.

Tütün BY-2 hücreleri Nicotiana tabacum cv. BY-2 fidesinin üzerinde hücrelerin kallusa dönüştürülmesi ile elde edilen bir bitki hücre hattı. BY-2' nin karşılığı Bright Yellow- 2' dir. Bright yellow parlak sarı demektir. Bu hücrelerin hücre kültüründeki rengi de parlak sarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Viraj demiri</span>

Viraj demiri ya da bilinen diğer adıyla viraj denge çubuğu, otomobilin şasisinde, viraj alırken ortaya çıkan ve kendinden direksiyon davranışının yüksek yanal hızlanmalarda koordine edildiği rulo açısını azaltan bir yaydır. Zıt (sol/sağ) tekerlekleri, torsiyon yayı ile bağlanan kısa kaldıraç kolları aracılığıyla birbirine bağlar. Bir denge çubuğu, süspansiyonun rulo sertliğini artırır ve dikey yöndeki yay hızından bağımsız olarak, dönüşlerde yuvarlanmaya karşı direncini arttırır.

<span class="mw-page-title-main">Kamber açısı</span>

Kamber açısı, bir aracın tekerlekleri tarafından yapılan açıdır; spesifik olarak, önden veya arkadan bakıldığında direksiyon için kullanılan tekerleklerin dikey ekseni ile aracın dikey ekseni arasındaki açıdır. Direksiyon ve süspansiyon tasarımında kullanılır. Tekerleğin üst kısmı alttan daha uzaksa, buna pozitif kamber denir; tekerleğin alt kısmı üst kısımdan daha uzaksa negatif kamber denir.

<span class="mw-page-title-main">Ön cam sileceği</span>

Ön cam sileceği, bir arabanın ön camından yağmur, kar, buz, yıkama sıvısı, su veya kalıntıları temizlemek için kullanılan bir cihazdır. Bunun için cam suyu kullanılır. Arabalar, kamyonlar, otobüsler, tren lokomotifleri ve kabinli deniz taşıtları da dahil olmak üzere neredeyse tüm motorlu taşıtlar ve bazı uçaklar, bir veya daha fazla silecekle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oto taşıyıcı</span>

Oto taşıyıcı, otomobilleri ve hafif kamyonları taşımak için kullanılan özel bir demiryolu raylı taşıtdır. Otomobil depoları, fabrikalardan otomotiv distribütörlerine yeni araçları taşımak, araba servislerinde ve motosiklet servislerinde yolcu araçlarını taşımak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız süspansiyon</span>

Bu tip süspansiyon, karşı tekerleğin hareketini etkilemeden tekerleğin hareket etmesini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arazi aracı</span>

Arazi aracı veya arazi taşıtı, asfalt veya çakıllı yüzeylerde ve arazide hareket edebilen herhangi bir taşıt türüdür. Genellikle derin, açık dişlere sahip büyük lastiklere ve esnek bir süspansiyona sahip olmasıyla karakterize edilir. Kamuya açık yollarda veya otoyollarda seyahat etmeyen diğer araçlara genellikle traktörler, forkliftler, mobil vinçler, buldozerler ve golf arabaları dahil olmak üzere otoyol dışı araçlar denir.