İçeriğe atla

Sürü (film)

Sürü
Filmin afişi
YönetmenZeki Ökten
Yılmaz Güney
YapımcıYılmaz Güney
SenaristYılmaz Güney[1][2]
Hikâye (eser)Yılmaz Güney
OyuncularTarık Akan
Melike Demirağ
Tuncel Kurtiz
Levent İnanır
Erol Demiröz
Yaman Okay
Şener Kökkaya
Meral Niron
MüzikZülfü Livaneli
Şivan Perwer
Görüntü yönetmeniİzzet Akay
KurguÖzdemir Arıtan
Yapım şirketiGüney Film
StüdyoAcar Film Stüdyosu
CinsiSinema filmi
TürüDram, politik
RenkRenkli
Yapım yılı1978
Çıkış tarih(ler)i1 Mart 1979[3]
Süre116 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe • Kürtçe
Çekim yer(ler)iPervari, Siirt
Ankara
Diğer adlarıThe Herd (İngilizce)
Kerî (Kürtçe)

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir.[1] Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

Türkiye sinemasının en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilen Sürü, 1979 yılında İsviçre'deki Locarno Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Leopar Ödülü'nü kazanmış ve Susuz Yaz'dan sonra uluslararası alanda büyük ödül kazanan ikinci Türk filmi olmuştur.[4] Ayrıca Sürü, 1980'de düzenlenmesi planlanan 17. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü de dâhil olmak üzere altı farklı dalda ödüle değer görülmüş, ancak 12 Eylül Darbesi nedeniyle festival düzenlenememiş ve ödüller, 31 yıllık aranın ardından 2011'de sahiplerine teslim edilmiştir. En İyi Film Ödülü'nü, filmin ortakları Zeki Ökten ile Yılmaz Güney hayatlarını kaybetmiş olduklarından ötürü, yapımcısı Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney almıştır.[5]

Sürü, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2014 yılında yapılan halk oylaması sonucunda Türk sinemasının en iyi 46. filmi seçildi. 2015'te ise Sinema Yazarları Derneği tarafından açıklanan "100 Yılın En İyi 10 Türk Filmi" listesinde 7. sırada yer aldı. Türk edebiyat dergisi Notos, 2016'da açıkladığı "Yüzyılın 40 Türk Filmi" listesinde Sürü'yü 10. sıraya yerleştirdi.[6]

Müzikleri Zülfü Livaneli tarafından yapılan filmde, bizzat Livaneli'nin seslendirdiği "Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz" türküsü ve çeşitli Kürtçe türküler ve ağıtlar da bulunmaktadır. Filmin jenerik müziği, daha sonraları "Brindarım" (Türkçe: "Yaralıyım") adı altında "Kutup Yıldızı" isimli müzik grubu için, filmin başrollerinden Melike Demirağ tarafından Kürtçe olarak seslendirilmiştir. Şarkının müziği Zülfü Livaneli'ye, sözleri ise Şivan Perwer'e aittir.[7]

Konusu

Filmin sahibi Yılmaz Güney, hapiste senaryosunu yazdığı bu filmde kendi gerçekçi üslubunu korumuştur. Bu filmde de diğer filmlerinde olduğu gibi olayları, yorumlamaktan ziyade olayları yaşayanların ağzından seyirciye izletmiştir. Sürü; bir Kürt aşiretini, bir ikiliyi, bir sürüyü ve daha birçok şeyi anlatır. Aşiretler arası çatışmalar, kişiler arası hesaplaşmalar, insan–doğa, insan–insan, insan–toplum ilişkileri; dramatik bir kuruluşun içine yerleştirilen malzemenin salt bir kısmını oluşturur. Filmin tümü ise temelde ekonomik zorlamalarla çağdışı kalmış bir toplumun, ezilen kişilerin ve doğan çatışmaların çok geniş bir panoramasını sergilemektedir.

Sürü filmi bir ülkenin kültürel ve toplumsal yönden eleştirel bir biçimde ve kolayca kavranabilen bir görüntüsünü sunmaktadır. Bir yanda kadınların sadece bir nesne gibi kullanıldığı, geleneklere bağlı pederşahi bir toplumu; diğer yandan ise genç bir çiftin bu baskıcı toplum modelini kırmaya çalışması görülmektedir. Aşiretin lideri Hamo Ağa'nın (Tuncel Kurtiz) oğlu Şivan (Tarık Akan), onu sınırlayan ve ailesine bağlı olmasına neden olan geleneğe isyan etmektedir. Filmde Melike Demirağ, hiç konuşmayan genç gelin Berivan'ı canlandırmaktadır. Berivan, kocası Şivan'ı çok sevmesine rağmen bilinmeyen bir hastalığa muzdariptir ve kocası da dâhil hiç kimseyle konuşmamaktadır.

Filmde, bir koyun sürüsünün Anadolu'nun güneydoğusundaki Siirt'ten Anadolu'nun batısındaki başkent Ankara'ya trenle taşınması ön plana alınmış ve Anadolu'nun yoksulluğu, çaresizliği ve o günlerin siyasal çelişkileri ve çatışmaları perdeye yansıtılmıştır.

Filmin toplumsal yapısı

Pervari (üstte) ve Ankara (altta) filmin ana mekânlarıdır. Filmin çekimleri de buralarda yapılmıştır.

Sürü filminin konusu, Halilhan ve Veysikan isimli iki Kürt aşireti arasında süregelen kan davasının aşiret üyeleri üzerindeki etkisidir. Film; ağalık, burjuvazi, kan davası ve devlet kurumlarında gerçekleşen rüşvet konularına değinmektedir. Ezilen bireylerin geri kalmışlığı gösterilir. Tuncel Kurtiz'in canlandırdığı Hamo Ağa, erkek egemen toplumun öne çıkan karakterlerindendir. Filmde Hamo, en çok sözü geçen karakterdir. Kadınların sözünün pek geçmemesiyle beraber, Hamo Ağa dışındaki karakterlerin de sözü pek geçmemektedir. Fakat bu durum Ankara'ya varıncaya kadar geçerlidir, çünkü Hamo Ağa feodalizmi temsil etmektedir ve köyden şehre gidilince feodalizm, yerini kapitalizme bırakır. Ankara, filmde kurtuluş ve umudu temsil etmektedir. Pervari'den Ankara'ya ulaşan sürünün şehirdeki yürüyüşü sırasında şehirdeki kişilerin onlara olan bakışı ve diğerlileştirmeleri de filmde seyirciye sunulmaktadır.[8]

Oyuncular

Aldığı ödüller

Yıl Ödül töreni Ödül adı Ödül sahibi Sonuç Kaynak
1979Berlin Uluslararası Film FestivaliOCIC Award (Forum of New Cinema) Zeki Ökten & Yılmaz GüneyKazandı [9]
Interfilm Award – Otto Dibelius Film Award Zeki Ökten & Yılmaz GüneyKazandı
OCIC Award (Forum) Zeki Ökten & Yılmaz GüneyKazandı
Locarno Uluslararası Film FestivaliEn İyi FilmZeki Ökten & Yılmaz GüneyKazandı
Özel Mansiyon: Feature Film Zeki Ökten & Yılmaz GüneyKazandı
BFI Londra Film FestivaliSutherland Trophy Zeki ÖktenKazandı
2. Sinema Yazarları Derneği ÖdülleriEn İyi FilmYılmaz GüneyKazandı
En İyi YönetmenZeki ÖktenKazandı
En İyi Senaryo Yılmaz GüneyKazandı
En İyi Erkek OyuncuTarık AkanKazandı
En İyi Kadın OyuncuMelike DemirağKazandı
En İyi Görüntü Yönetmeni İzzet Akay Kazandı
1980
[a]
17. Antalya Altın Portakal Film FestivaliEn İyi FilmYılmaz GüneyKazandı [10]
En İyi YönetmenZeki ÖktenKazandı
En İyi Erkek OyuncuTarık AkanKazandı
En İyi Kadın OyuncuMelike DemirağKazandı
En İyi Yardımcı Erkek OyuncuTuncel KurtizKazandı
En İyi MüzikZülfü LivaneliKazandı

Notlar

  1. ^ 12 Eylül Darbesi nedeniyle o yıl düzenlenemeyen festival, 31 yıl sonra 2011'deki 47. Altın Portakal Film Festivali'nde sahiplerine verilmiştir.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Harici video
Sürü (1978) | Tarık Akan | Melike Demirağ | Tuncel Kurtiz, 28 Mart 2022, Güney Filmcilik, YouTube

Kaynakça

  1. ^ a b "Sürü (1978)". SinemaTürk. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Sürü". Türk Sineması Araştırmaları. 20 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2016. 
  4. ^ "Sürü". İthaki Yayınları. 14 Nisan 2017. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
  5. ^ "Altın Portakal'da 30 yıllık rötar". Dünya. 13 Ekim 2011. 25 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
  6. ^ "Notos Dergisi, en iyi 40 Türk filmi listesini açıkladı". Aydınlık. 4 Kasım 2022. 31 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2024. 
  7. ^ "Brindarım Şarkı Sözleri". Kürtler.com. 27 Mart 2020. 26 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
  8. ^ "Sinema ve Gerçeklik İlişkisinin Yılmaz Güney Filmlerine Yansıması: "Sürü" Filmi". 13 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Sürü (1978) – Ödüller ve Festivaller". MUBI. 25 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
  10. ^ "Tarihçe | 17. Antalya Altın Portakal Film Festivali". antalyaff.com. 25 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
Ödüller
Önce gelen:
Demiryol
Yusuf ile Kenan
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü
1980
Sonra gelen:
Ah Güzel İstanbul
(İkinci En İyi Film)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<i>Duvar</i> (film) Yılmaz Güneyin 1983 yapımı son filmi

Duvar, Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği 1983 yapımı filmdir. Yılmaz Güney'in, Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye'yi alan Yol filminden sonraki ilk, hayatını kaybetmeden önceki son filmidir. Ayrıca 1974 yılındaki Arkadaş filminden beri bizzat çekimlerinin başında bulunduğu ilk filmidir. Güney, 1974–1981 yılları arasını cinayetten ötürü hapishanelerde geçirdiği için bu dönemdeki filmlerinin çekimlerinde bulunamamış, filmlerini hapishaneden organize ve takip etmiştir. Duvar filminin çekimlerini ise 1983'te Fransa'da gerçekleştirmiş ve ilk olarak tekrar Cannes Film Festivali'nde göstermiştir.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

Ayşe Melike Demirağ, Türk şarkıcı ve oyuncudur. 1970'li yıllarda seslendirdiği politik şarkıları ile tanınan Demirağ, Yılmaz Güney'in 1974 yapımı Arkadaş ve 1978 yapımı Sürü filmlerindeki rolleriyle ünlendi. Arkadaş filminin müziği aracılığıyla seslendirdiği "Arkadaş" adlı şarkı, dönemin en sevilen şarkıları arasına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Tuncel Kurtiz</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu (1936–2013)

Tuncel Tayanç Kurtiz, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Ökten</span> Türk yönetmen (1941–2009)

Zeki Ökten, Türk yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Akan</span> Türk sinema sanatçısı (1949–2016)

Tahsin Tarık Üregül ya da sahne adıyla Tarık Akan, Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yazardır.

<i>Umut</i> (film, 1970) Yılmaz Güneyin 1970 yapımı dram filmi

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.

<i>Arkadaş</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Arkadaş, yönetmenliğini, yapımcılığını, senaristliğini ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.

<i>Karılar Koğuşu</i> (film) 1990 filmi

Karılar Koğuşu, 1989 yapımı Türk filmi. Başrollerini Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit ve Perihan Savaş paylaşmıştır.

Mazlum Çimen, Türk besteci, keman sanatçısı, balet ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Güler Ökten</span> Türk oyuncu

Güler Ökten veya tam adıyla Servet Güler Kıpçak Ökten, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

Aytaç Arman, asıl adıyla Veysel İnce, 22 Haziran 1949, Adana - 26 Şubat 2019, İstanbul), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Işıklar Sönmesin</i>

Işıklar Sönmesin, 1996 yapımı Reis Çelik filmi. Reis Çelik'in ilk filmi olan yapımda, Yüzbaşı Murat ile peşinden gitmek ile görevlendirildiği Seydo'nun Güneydoğu'nun karlı ve çetin coğrafyasındaki mücadelesi anlatılmaktadır.

<i>O da Beni Seviyor</i>

O da Beni Seviyor, başrollerini Lale Mansur, Ece Ekşi ve Haluk Piyes'in paylaştığı 2001 yapımı Barış Pirhasan filmi.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Duru</span>

Yılmaz Duru, Türk oyuncu, yapımcı, yönetmen, senarist ve dansçı.

<i>Endişe</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.

<i>Hudutların Kanunu</i> Yılmaz Güneyin başrolündeki 1966 yapımı film

Hudutların Kanunu, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak gibi oyuncuların yer aldığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Hazal</i> (film) film

Hazal, 1979 yapımı bir Türk filmi. Ali Özgentürk'ün ilk uzun metraj filmidir.

Kanal, Erden Kıral'ın ilk uzun metrajlı filmi olan 1978 tarihli sinema filmi. Konusu gerçek bir olaydan esinlenilen film için, filmin çekildiği dönemde Adalet Bakanı olan Mehmet Can'ın Adana'nın Kadirli ilçesinde kaymakam olduğu yıllarda başından geçen olaylar İhsan Yüce tarafından senaryolaştırıldı.