İçeriğe atla

Süper kullanıcı

alarm kullanıcısının grupları ve Arch Linux kurulumundaki varsayılan kullanıcılar.

Bilgisayar biliminde süper kullanıcı, sistem yönetimi için kullanılan özel bir kullanıcı hesabıdır. İşletim sistemine (OS) bağlı olarak bu hesabın adı root, admin veya supervisor olabilir. Bazı durumlarda hesabın adı belirleyici faktör değildir. Unix benzeri sistemlerde, örneğin kullanıcı tanımlayıcısı (UID) sıfır olan kullanıcı, hesabın adına bakılmaksızın süper kullanıcıdır.[1] Rol tabanlı güvenlik modeli uygulayan sistemlerde, süper kullanıcı rolüne (veya eş değer izinlere) sahip herhangi bir kullanıcı, süper kullanıcı hesabının tüm eylemlerini gerçekleştirebilir. En az ayrıcalık ilkesi, süper kullanıcı hesabının sınırsız (bu nedenden ötürü, potansiyel olarak olumsuz), sistem çapında değişiklikler yapma kabiliyetine sahip olmasından dolayı çoğu kullanıcının ve uygulamanın işlerini gerçekleştirmek için sıradan bir hesap altında çalışmasını önerir.

Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde

Unix benzeri bilgisayar işletim sistemlerinde ve Linux çekirdeğinde, "root", tüm modlarda (tek veya çok kullanıcılı) tüm haklara ve izinlere (tüm dosya ve programlara) sahip olan kullanıcının gelenekselleşmiş adıdır. Alternatif isimler arasında BeOS'ta baron ve bazı Unix varyantlarında avatar bulunur.[2] BSD'de, genellikle bir "root" hesabına ek olarak bir toor (geriden yazılmış "root") hesabı da bulunur.[3] Adı ne olursa olsun, süper kullanıcının kullanıcı kimliği her zaman 0'dır. Root kullanıcısı, dosyaların sahipliğini değiştirmek ve 1024'ün altındaki ağ bağlantı noktalarına (portlara) bağlanmak gibi sıradan bir kullanıcının yapamayacağı birçok şeyi yapabilir.

Güncel Linux kök dizini

Root adı, bir Unix sisteminin kök dizinini (İngilizce root directory) değiştirme iznine sahip tek kullanıcı hesabının root olması nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Bu dizin başlangıçta "root'un" ana dizini olarak kabul ediliyordu.[4] Ancak, UNIX Dosya Sistemi Hiyerarşi Standardı güncel halinde "root'un" ana dizininin /root olmasını öneriyor. [5] Unix benzeri bir sistemde önyüklenen ilk işlem genellikle init olarak adlandırılır. Bu işlem, "root" ayrıcalıklarıyla çalışır. Ebeveynlerinin ayrıcalıklarını devralan diğer tüm işlemleri doğrudan veya dolaylı olarak doğurur. Yalnızca "root" olarak çalışan bir işlemin kullanıcı kimliğini başka bir kullanıcınınkiyle değiştirmesine izin verilir ve bunu yaptıktan sonra işlem geri alınamaz. Başka bir durum ise login işlemidir. Kullanıcılardan oturum açma bilgilerini isteyen bu programlar [örneğin, su (switch user - kullanıcı değiştir) veya sudo (substitute user do - kullanıcı yerine yap], başarılı kimlik doğrulama sağlanırsa işlemin/programın o hesabın ayrıcalıklarına sahip olarak çalıştırılmasına olanak tanır.

Genellikle root'un normal bir kullanıcı hesabı olarak kullanılmaması önerilir.[6][7] Bunun nedeni, komutların girilmesindeki basit yazım hatalarının bile sisteme büyük zararlar verebilmesidir (örneğin, sudo rm -rf *). Bu sebepten, çoğu UNIX / Linux tabanlı sistemde "root" yerine bir kullanıcı hesabı kullanılmalıdır ve kullanılmaktadır. Root yetkisi gerektiren işlemler su veya sudo komutu ile kullanılır. "su" komutu kullanıcının "root" şifresini bilmesini gerektirirken, "sudo" yöntemi, kullanıcının "root" olarak çalıştırılacak yetkiye sahip olmasını gerektirir. Bu işlem için /etc/sudoers dosyasındaki kullanıcı gruplarına, wheel,[8] adm,[9] admin veya sudo eklenir.

Çeşitli nedenlerden dolayı, sudo yaklaşımı daha modern görülür ve çok daha sık tercih edilir. Bu komut, örneğin komutu kimin kullandığına ve yetki gerektiren hangi işlemleri gerçekleştirdiğine dair bir denetim izi bırakır.[10]

MacOS ve bazı Linux dağıtımları (ki, önemlisi Ubuntu'dur[6]) gibi bazı işletim sistemleri, oluşturulan ilk kullanıcıya otomatik olarak sudo yoluyla "root" olarak çalıştırma imkanı verir. Ancak bu sistem, yönetimsel işlemler ("root" yetkisi gerektiren) yapmadan önce şifrelerini soracak şekilde yapılandırılmıştır. Bazı durumlarda gerçek root hesabı varsayılan olarak devre dışı olduğundan doğrudan kullanılamaz.[6] Apple iOS ve Android gibi mobil platform odaklı işletim sistemlerinde, süper kullanıcı erişimine tasarım gereği erişilemez. Ancak bu yetkiyi elde etmek için güvenlik sisteminin açıkları kullanılabilir. Plan 9 gibi bazı sistemde ise hiçbir süper kullanıcı yoktur.[11]

Microsoft Windows'da

Microsoft Windows UAC yapısı

Windows NT ve sonraki sistemlerde (Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista / 7/8/10/11 gibi) Windows 8, en az bir yönetici hesabının (Windows XP ve öncesi) veya ayrıcalıkları süper kullanıcıya yükseltebilen bir hesabın (Windows Vista/7/8/10/11'de Kullanıcı Hesap Denetimi aracılığıyla) olması gerekir.[12] Windows XP ve önceki sistemlerde yöneticiye eşdeğer yetkilere sahip bir hesap mevcut olursa, gizli ve yerleşik bir yönetici hesabı vardır.[13] Bu yerleşik yönetici hesabı boş bir parolayla oluşturulur.[13] Parola boş bırakıldığında yerel kullanıcılar yönetici yetkilerine erişebilecekleri için bu durum güvenlik riskleri oluşturur. Bu nedenle bu hesap, Windows Vista ve sonraki sistemler ile beraber Kullanıcı Hesap Denetimi'nin (UAC - User Account Control) getirilmesi sonucunda varsayılan olarak devre dışı bırakılmıştır.[13] Yine bu sebepten dolayı, bilgisayara uzaktan erişen kullanıcılar yerleşik yönetici hesabına erişemez.

Windows yönetici hesabı, Unix "root" hesabı ile tam olarak bağdaştırılamaz. Windows'ta yönetici, yerleşik yönetici ve kullanıcı yönetici hesabı aynı düzeyde ayrıcalıklara sahiptir. Windows sistemlerinde oluşturulan varsayılan kullanıcı hesabı yönetici hesabıdır. UAC kullanmayan Windows işletim sistemlerinin dezavantajlarından biri, kötü amaçlı yazılımlara karşı direncin azalmasıdır. Bunu önlemek ve UAC öncesi Windows sistemlerinde optimum sistem güvenliğini sürdürmek için, parola korumalı yerleşik yönetici veya başka bir yönetici hesabı aracılığıyla standart bir kullanıcı hesabından kimlik doğrulaması yapılması önerilir.

Windows Vista/7/8/10/11 yönetici hesaplarında, bir işlemin yükseltilmiş ayrıcalıklarla çalıştırılmak istendiğini doğrulamak için bir diyalog görünür. Yönetici hesaplarında UAC diyaloğunu doğrulamak için genellikle kullanıcı bilgileri gerekmez, ancak UAC istemini doğrulamak için standart kullanıcı hesaplarında yöneticinin kullanıcı adının ve şifresinin girilmesi gerekir. Windows XP (ve önceki sistemlerin) yönetici hesaplarında, yükseltilmiş ayrıcalıklar gerektiren bir işlemi çalıştırmak için kimlik doğrulamaya gerek yoktur. Bu, UAC'nin geliştirilmesine gerektirmiş bir güvenlik riski oluşturur. UAC'den önce normal kullanıcılar, kimlik doğrulamaya ihtiyaç duymadan işlemi/programı yönetici olarak çalıştıracak şekilde ayarlayabiliyordu. runas komutu yoluyla yönetici hesabının kimlik bilgileriyle (kullanıcı adı ve parola) doğrulanacak şekilde de çalıştırabiliyordu. Kullanılan yönetici hesabı boş bir parolaya sahipse (Windows XP ve daha önceki sistemlerdeki yerleşik yönetici hesabında olduğu gibi), standart bir hesaptan kimlik doğrulamanın çoğu faydası ortadan kalkmış olur. Bu nedenle yerleşik yönetici hesabı için bir parola ayarlanması önerilir.

Novell NetWare'de

Novell NetWare'de süper kullanıcıya "supervisor",[14] daha sonra da "admin" adı verilmiştir.

OpenVMS'de

OpenVMS işletim sisteminin süper kullanıcı hesabı "SYSTEM"dir.

Daha eski kişisel sistemlerde

Kişisel ve ev kullanımına yönelik bilgisayarlardaki eski birçok işletim sisteminde, sistemi kullanan herkes yükseltilmiş ayrıcalıklara sahipti. DOS da dahil olmak üzere, bu tür sistemlerin çoğu birden fazla hesap kavramına sahip değildi. Bazıları da Windows 95 gibi birden fazla hesaba izin verse de, bu yalnızca her kullanıcının kendi tercih profiline sahip olabilmesi içindi. Tüm kullanıcılar makine üzerinde yükseltilmiş kontrole sahipti.

Kaynakça

  1. ^ "getpwuid". opengroup.org. 22 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2019. 
  2. ^ The Jargon File (version 4.4.7) 18 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., catb.org
  3. ^ "What is this UID 0 toor account?" 22 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., freebsd.org
  4. ^ "What is root? - definition by The Linux Information Project". LINFO. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2012. 
  5. ^ "/root : Home directory for the root user (optional)". 25 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024. 
  6. ^ a b c "RootSudo". ubuntu.com. 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2015. 
  7. ^ "4.4. Administrative Controls". redhat.com. 5 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2015. 
  8. ^ "2.3. Configuring sudo Access". redhat.com. 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2015. 
  9. ^ "difference adm - root". 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2016. 
  10. ^ Brian Wotring (2005). Host Integrity Monitoring Using Osiris and Samhain. Elsevier. s. 32. ISBN 978-0-08-048894-3. 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024. 
  11. ^ Grosse, Eric; Pike, Rob; Presotto, Dave; Quinlan, Sean, Security in Plan 9, Bell Labs, 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  12. ^ "Microsoft Corporation". Microsoft.com. 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2012. 
  13. ^ a b c "Enable and Disable the Built-in Administrator Account". microsoft.com. 25 Temmuz 2008. 27 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2014. 
  14. ^ "Supervisor (Bindery) User Created on Every NetWare 4 Server" 7 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 01 Feb 1996, novell.com

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

Windows, Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk kez 1983'te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıyla MS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak piyasaya sürüldü. Microsoft'un modellediği GUI Apple'ın Mac OS'tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir. 1980'lerden günümüze çok büyük değişimler geçirmiş olan Windows zaman içerisinde kendi başına bir işletim sistemi olmuş, NT çekirdeğine geçmiş ve ortaya bugün -sunucu sistemleri hariç- işletim sistemi pazarının %90'ını kontrol eden işletim sistemi çıkmıştır.

Berkeley r-komutları, bir Unix sisteminin kullanıcılarının TCP/IP bilgisayar ağı üzerinden başka bir Unix bilgisayarında oturum açmasını veya komutlar vermesini sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar programları paketidir. Berkeley r-komutları, 1982'de Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Computer Systems Research Group (CSRG) tarafından, TCP/IP'nin erken uygulanmasına dayanarak geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Komut satırı</span> yazıyla komutlar girilen ve çıktının da yazıyla ifade edildiği bilgisayar arayüz sistemi

Komut satırı, bir bilgisayar kullanıcısının, belirli metinleri (komutları) girerek, bilgisayarla iletişime geçmesini sağlar. Komut satırı arayüzleri; konsol, kabuk, terminal veya uçbirim diye de adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Linux bilgisayar virüsleri ve kurtçukları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Linux, Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinin genelde bilgisayar virüslerine karşı güvenli olduğu söylenir. Yine de virüsler potasiyel olarak, korumasız Linux sistemlerine zarar verebilir, onların çalışmalarını engelleyebilir ve hatta diğer sistemlere de yayılabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Posta (Windows)</span> e-posta ve haber grubu istemcisi

Windows Mail, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 işletim sistemlerine dahil olan bir e-posta ve haber grubu istemcisidir. Windows XP'deki Outlook Express yazılımının yerini almıştır. Windows Mail, Microsoft tarafından, 10 Ekim 2005 tarihinde Outlook Express'e halef olarak, topluluk web sitesi aracılığıyla Channel 9 (Microsoft) tarafından ilan edildi. Fakat Windows Mail, Hotmail gibi HTTP üzerinden çalışan e-posta istemcilerini desteklememektedir. Bu yüzden Windows Mail, diğer e-posta istemcileri için kullanılabilir. Mail'in ana özelliği e-posta gönderip almasıdır. Ayrıca Windows Mail, Microsoft tarafından her ayın ikinci Salı günü, önemsiz e-posta filtresi güncelleştirmesi ile güncellenmektedir. Bu güncelleştirme, gelen ve giden önemsiz e-postaları denetler. Programın özelliklerinden biri de topluluk ve gruplarla iletişim kurabilmektir. Yani bu topluluklar ve gruplar, eğer HTTP tabanlı değilse Windows Mail kullanılarak iletişim sağlanabilir. Windows Mail, Windows Buluşma Alanı ve Windows Contacts programlarıyla da uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Kök dizin</span>

Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde kullanılan dosya sistemlerinde kök dizin, hiyerarşideki ilk ve en üstteki dizindir. Bu bakımdan, bir ağacın köküne benzetilebilir. Kök dosya sistemi ise, kök dizininin bulunduğu disk bölümünde bulunan dosya sistemidir. Sistem başladığında diğer tüm dosya sistemleri bu dosya sistemi üzerine bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Tcpdump</span>

tcpdump, komut satırından çalışan genel bir paket analizcisidir, bilgisayara gelen veri paketlerini kaydetmeye, incelemeye, filtrelemeye yardımcı bir sistemdir. Kullanıcıya bağlı bulunduğu bir ağ üzerinden iletilen veya alınan TCP/IP paketlerini veya diğer paketleri yakalama ve gözlemleme olanağı sunar. BSD lisansı altında dağıtılan tcpdump lisans ücreti olmayan bir açık kaynak yazılımdır.

John the Ripper, C programlama dili ile yazılmış özgür bir parola çözme yazılım aracıdır. Başlangıçta Unix işletim sistemi için geliştirilen bu araç, şimdi 15 farklı platformda çalışmaktadır.. Parola çözücüleri tek paket içinde bir araya getiren, parola test eden ve çözen en popüler programlardan biridir. Hash parola tiplerini tanır ve özelleştirilebilir çözücüler içerir. Çeşitli şifreli parola biçimlerine karşı, çeşitli Unix sürümlerinde bulunan, Kerberos AFS ve Windows NT/2000/XP/2003 LM aralarında olmak üzere birkaç hash türü içerir. İlave modüllerde MD4-tabanlı parola hash'lerinin ve LDAP, MySQL ve diğer saklanan parolaların bulunmasıyla kabiliyeti genişletilmiştir. John aracı ücretsiz ve açık kaynaklı olmasının yanı sıra 'pro' sürümü de mevcuttur. Kullanımı terminalden gerçekleşse de son yıllarda diğer geliştiriciler tarafından GUI versiyonu da çıkartılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MSConfig</span>

MSConfig, Microsoft Windows işletim sisteminde yer alan bir yapılandırma menüsüdür. Başlangıçta çalışacak yazılımı, aygıt sürücülerini ve Windows hizmetlerini devre dışı bırakabilir, yeniden etkinleştirebilir veya önyükleme parametrelerini değiştirebilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Windows Faks ve Tarama</span>

Windows Faks ve Tarama (WFS), Windows Vista işletim sisteminin bazı sürümlerinde ve Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows 11'in tüm sürümlerinde bulunan entegre bir faks ve tarayıcı uygulamasıdır. Windows XP'de bunun yerine Faks Konsolu bulunur. Yazılım T.38 teknolojisi ile uyumlu değildir ve internet faksları için kullanılamaz.

ps (Unix)

Çoğu Unix benzeri işletim sisteminde, ps programı o anda çalışan işlemleri görüntüler. "top" adındaki bir başka Unix yardımcı programı ise çalışan süreçlerin gerçek zamanlı bir görünümünü sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Windows NT mimarisi</span>

Microsoft tarafından üretilen ve satılan bir işletim sistemi satırı olan Windows NT'nin mimarisi, kullanıcı modu ve çekirdek modu olmak üzere iki ana bileşenden oluşan katmanlı bir tasarımdır. Tek işlemcili ve simetrik çok işlemcili (SMP) tabanlı bilgisayarlarla çalışmak üzere tasarlanmış, önleyici, yeniden gelen bir işletim sistemidir. Giriş/çıkış isteklerini işlemek için, I / O istek paketlerini (IRP'ler) ve zaman uyumsuz G / Ç'yi kullanan paket odaklı G / Ç kullanırlar. Windows XP'den başlayarak, Microsoft Windows'un 64 bit sürümleri hazırlanmaya başladı; Bundan önce, bu işletim sistemleri yalnızca 32-bit sürümlerde mevcuttu.

Güvenli kabuk,, ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. En iyi bilinen örnek uygulaması bilgisayar sistemlerine uzaktan oturum açmak için olandır.

chown

chown komutu, change owner talimatının kısaltması olup Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde dosya sistemindeki dosyaların, dizinlerin sahibini değiştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Siyah Ekran Hatası</span>

Siyah ekran hatası, sistemin kapanmasına neden olabilecek kritik bir sistem hatasıyla karşılaştıktan sonra Microsoft Windows işletim sistemlerinin bazı sürümlerinde görülebilen önemli bir sistem hatasıdır.