İçeriğe atla

Süper avcı

Karada yaşayan süper avcıların en büyüğü, kutup ayısı

Süper avcılar, normal şartlar altında doğada yetişkin haldeyken başka türler tarafından avlanmayan ve av türlerini kontrol altında tutan avcı canlılardır. Ayrıca süper yırtıcı, alfa yırtıcı, doruk yırtıcı, doruk avcı veya büyük avcı olarak da bilinir.

Bazıları sadece belirli koşullarda süper avcı olabilir. Genelde bu türler uzun bir besin zincirinin en tepesinde yer alır ve bulundukları ekosistemin sağlığı açısından can alıcı bir rol oynarlar. İnsanlar için tehlikeli olmayan türler (baykuşlar, evcil kediler vb.) bile kendi ortamlarında zorlu avcılar olabilirler.

İnsan kültürü ve süper avcılar

Süper avcıların insan kültüründe önemli bir yeri vardır; genelde insanların doğanın önemli buldukları yönlerini yansıtır ve armalarda yer alır. İnsanlar da süper avcıdır. Hatta köpekler bile sürü halinde olduklarında dövüş veya saldırı eğitimleri varsa süper avcı sınıfına girebilirler.

Çeşitli süper avcılar

Kaynakça

  1. ^ >http://www.jaguarssp.org/Animal%20Mgmt/JAGUAR%20GUIDELINES.pdf 26 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ >Biology of Tigers 14 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ >http://fm1.fieldmuseum.org/aa/Files/patterso/posted_patterson_briefing.pdf 29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "About The Whales - Food Webs". 20 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2006. 
  5. ^ >North American Wolves 20 Temmuz 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ >http://www.giantotter.org/Pterohome.html 6 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balık kartalı</span>

Balık kartalı, monotipik balık kartalıgiller (Pandionidae) familyasından balıkla beslenen yırtıcı bir kuş türü. İri, uzun kanatlı, suya dalarak avlanan bir avcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Balina köpek balığı</span>

Balina köpek balığı, Rhincodontidae familyasından devasa büyüklükte bir köpek balığı türü. Tüm denizlerde görülmekle birlikte başlıca yaşam alanı tropikalardır. Gri veya kahverengi olan gövdesinde küçük noktalar ve beyaz-sarı ince, dikey çizgiler bulunur. Gövdesinin alt kısmı açık renklidir. Dişleri oldukça küçüktür. Ufak balıklar ve plankton ile beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Malta palamudu</span>

Malta palamudu, Carangidae familyasına ait, sıcak ve ılıman denizlerin açıklarında yaşayan bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Steve Irwin</span> Avustralyalı çevreci ve TV sunucusu

Stephen Robert "Steve" Irwin, Avustralyalı belgesel filmci. Avustralya televizyonundaki Timsah Avcısı programıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Avcı</span>

Avcı, yırtıcı veya predatör; av olarak adlandırılan diğer hayvanları veya organizmaları avlayıp öldüren organizma.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye faunası</span>

Türkiye direyi, hayvanlar âleminin Türkiye sınırları içerisinde yaşayan üyelerinin tümüdür. Birçok farklı hayvan türünü barındırması ile dikkat çeker. Anadolu'nun Asya ile Avrupa arasındaki konumu bunda başlıca etkendir. Farklı iklim özelliklerinde coğrafi bölgelere sahip olduğu için, bitki örtüsünün diğer Orta Doğu ülkelerine göre daha zengin olması ise diğer önemli etkendir ve bu yüzden, farklı iklim ve besin ihtiyacı olan birçok hayvan türü kendisine uygun yaşam alanı bulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Evcil hayvanlar</span> İnsanlarla birlikte yaşayan ve insanlar tarafından evcilleştirilen hayvanlardır

Evcil hayvanlar.

<span class="mw-page-title-main">Herpestes ichneumon</span>

Firavun faresi, kuyruksürengiller (Herpestesidae) familyasından Afrika dışında yaşayan bir kuyruksüren türü.

<span class="mw-page-title-main">Timsahlar</span>

Timsahlar, sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan vücudu kemiksi pullarla örtülü sürüngenleri içeren bir grup. Bu takımın familyaları Alligatoridae (Aligatorgiller), Crocodylidae (Timsahgiller) ve Gavialidae'dir (Gavyaller).

<span class="mw-page-title-main">Alligator</span> büyük sürüngen cinsi

Aligator, Alligatoridae familyasına ait bir timsah türü. Aligator, sıcak bölgelerdeki akarsularda yaşayan, timsahlar takımından iri yapılı, kalın ve kabuksu derili sürüngen türü. Gündüzleri dinlenir, çoğunlukla gece avlanırlar. Gözbebekleri dikey olduğundan gece de iyi görürler. Aligatorlar renk körüdür.

Asalak ya da parazit, bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar verebilen organizmadır. Bu canlılardan kimileri mikroskobik boyutlardan erginlikte çok büyük boyutlara ulaşabilecek değişimlere sahip olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Tuzlu su timsahı</span>

Tuzlu su timsahı, timsahgiller (Crocodylidae) familyasından 400 – 1360 kg arası bir ağırlığa sahip yaşayan en büyük timsah ve sürüngen türü.

<span class="mw-page-title-main">Gri resif köpek balığı</span> Köpekbalığı türü

Gri resif köpek balığı, harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü.

<span class="mw-page-title-main">Ada devleşmesi</span>

Ada devleşmesi, adalarda izole olmuş türlerin boylarının anakarada bulunan benzerlerine nazaran önemli derecede artması olan biyolojik bir fenomen. Ada devleşmesi, anakarada yaşayan hayvanların adaları kolonize etmesi durumunda küçük cüsseli türlerin büyümesi ve büyük cüsseli türlerin de küçülmesi yönünde evrimleştiğini söyleyen Foster kuralının bir yönüdür. Adalara insanoğlunun ve onunla bağlantılı köpek, kedi, sıçan ve domuz gibi hayvanların gelmesiyle birlikte, adalara endemik dev türlerin soyu tükenmiştir.

DreamWorks Ejderhalar, 2010 yapımı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin adlı seriye dayalı olan Cartoon Network kanalında yayınlanmış olan Amerikan bilgisayar yapımı animasyon televizyon dizisidir. Seri 2010 yapımlı film ile 2014 çıkış tarihli filmi arasında bir köprü niteliği görmektedir. 7 Ağustos 2012 tarihinde iki bölümden oluşan bir saatlik ön izlemesi yapılmış, 4 Eylül 2012 tarihinde ise resmi gösterimi gerçekleşmiştir. 2 sezonda toplam 40 bölümden oluşacağı duyurulmuştur. Serinin 1. sezonunda Berk'in Binicileri alt yazısı geçmişken, 2. sezonunda Berk'in Koruyucuları alt yazısı kullanılmıştır. Seri Türkiye'de de Cartoon Network kanalında gösterime girmiştir.

DMAX, Discovery Communications’ın Türkiye'de 17 Mart 2018 tarihinde NTV Spor'un yerine kurduğu yaşam tarzı ve eğlence içerikli belgesel kanalıdır. Yayın içerikleri arasında zorlu meslekler, spor ve arabalar gibi konular bulunmaktadır. Kanal, Warner Bros. Discovery'nin TLC'den sonra Türkiye'deki ikinci şifresiz kanalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aposematizm</span>

Aposematizm bir av hayvanının olası yırtıcılara kendini avlamanın veya yemenin tehlikeli olduğunu duyurmasını sağlayan adaptasyondur. Av hayvanlarının uyarı sinyali, potansiyel avcıların hayvanı kazançsız olduğu için tercih etmemesine yol açar. Kazançsızlık, avı yemeyi zorlaştıran her türlü savunmadan oluşabilir; örnek olarak, hayvanın zehirli olması, kötü bir kokuya veya tada sahip olması, keskin dikenleri veya agresif yapısı verilebilir. Aposematik sinyaller hem yırtıcı hem de av için faydalıdır, çünkü her iki tarafın da zarar görmesini önler.

<span class="mw-page-title-main">Yırtıcı balıklar</span>

Yırtıcı balıklar, başka balıkları ve hayvanları yiyerek beslenen etobur balıklardır. Yırtıcı balıklar arasında levrek, turna balığı, alabalık ve somon sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük çekiç başlı köpekbalığı</span>

Büyük çekiçbaşlı, Sphyrnidae familyasına ait, ortalama 4,6 m (15 ft) uzunluğa ulaşan ve maksimum 6,1 m (20 ft) uzunluğa ulaşan en büyük çekiçbaşlı köpek balığı türüdür. Dünya çapında tropikal ve ılıman sularda, kıyı bölgelerinde ve kıta sahanlığında yaşar. Büyük çekiç kafası, neredeyse düz bir ön kenara sahip geniş "çekiç" şekli ve uzun, orak şeklindeki birinci sırt yüzgeci ile diğer çekiç kafalarından ayırt edilebilir. Yalnız, güçlü yüzen bir apeks avcısı olan büyük çekiçbaş, kabuklulardan ve kafadan bacaklılardan kemikli balıklara ve daha küçük köpekbalıklarına kadar çok çeşitli avlarla beslenir. Vahşi doğada bu türün gözlemleri, cephalofoil'in tercih edilen bir av olan vatozları hareketsiz kılmak için işlev gördüğünü göstermektedir. Bu türün canlı bir üreme şekli vardır ve her iki yılda bir 55 yavru doğurur.