İçeriğe atla

Süper ağır tank

Süper ağır tank, çağdaş araçlara göre boyut veya ağırlıkta ağır tank standardının ötesinde olan herhangi bir tanktır.

Bovington Tank Müzesi'nde İngiliz TOGII* (80 ton)

Tarih

Savaşta yok edilme korkusu olmadan düşman oluşumlarına nüfuz etmek için yıkılmaz bir araç yaratmak amacıyla çeşitli vesilelerle programlar başlatılmıştır; Bununla birlikte, şimdiye kadar sadece birkaç örnek oluşturulmuştur ve muharebe gören herhangi bir süper ağır tank hakkında çok az kanıt vardır. Örnekler I.Dünya Savaşı ve II.Dünya Savaşı'nda, birkaçı da Soğuk Savaş'ta tasarlandı .

I. Dünya Savaşı dönemi

Uçan fil tasarım modeli

İlk süper ağır tank, 1911'den 1915'e kadar projede çalışan Rus deniz mühendisi Vasily Mendeleyev tarafından tasarlandı. Tankın neredeyse tüm çağdaş tehditlere karşı dayanıklı olması öngörülüyordu, ancak yüksek yapım maliyeti nedeniyle kağıt üzerinde kaldı.[1][2] İlk tanklarının üretimini takiben, İngiliz "Uçan Fil" topçu ateşine dayanıklı bir tank olarak tasarlandı. Hareketlilik korumadan daha önemli olduğu ve halihazırda geliştirilen tanklar başarılı olduğu için proje üzerindeki çalışma durduruldu. Alman K-Wagen (Großkampfwagen) 4 silah taşıyan ve 27 kişilik bir mürettebata ihtiyaç duyan çok ağır bir tasarımdı. Savaş bittiğinde ikisi yapım aşamasındaydı ve ikisi de imha edildi.

1920'lerin başında, Fransızlar 70 tonluk Char 2C'yi üretti. On tank 1940'ta Fransa Savaşı sırasında sınırlı bir savaş görecekti.

II. Dünya Savaşı dönemi

II. Dünya Savaşı sırasında tüm büyük güçler özel roller için prototipler tanıttılar. Adolf Hitler, "savaş kazandıran" 188 ton Maus ve daha da büyük 1.000 ton Landkreuzer P. 1000 Ratte ve 1.500 ton Landkreuzer P. 1500 Monster gibi projeleri destekledi. İngilizler ve Sovyetler, Jagdtiger'a benzer prototip tasarımlar yaptılar ve ABD, daha sonra adı T28 Süper Ağır Tank olarak değiştirilen T95 Silah Taşıyıcısı üzerinde çalışıyordu. Bununla birlikte, bu tasarımların çoğu asla prototip aşamasını geçmedi ve sadece bazıları hayata geçirildi.

Soğuk Savaş dönemi

Çok ağır tanklar fikri, savaştan sonra daha az geliştirildi, çünkü taktik nükleer silahlar her zaman mümkün olan her türlü zırhın koruyabileceğinden daha güçlüydü. Zırh teknolojisindeki gelişmeler, büyük tankların yaklaşık 65 ton aralığında kalmasına imkân verdi. Örneğin Nesne 279 (Sovyetler Birliği) ve T30 Ağır Tankı (ABD).

Soğuk Savaş sonrası

Zırh teknolojisindeki diğer gelişmeler, 20. yüzyılın sonundaki tankların zırhına bir metreden fazla haddelenmiş homojen zırha (daha önce kullanılan zırh türü, şimdi farklı zırh tasarımları arasında karşılaştırma yapmak için kullanılır) denk gelen zırhı gösterdi. Aynı zamanda silah gelişimi, eşit bir düşmanın, çeşitli sensörler tarafından tespit edilen ve izlenen herhangi bir hedefi yok etmesine imkân sağlar. Bu, daha fazla zırh eklemenin korumayı önemli ölçüde artırmayacağı anlamına gelir ve bu nedenle şimdiki geliştirmeler, düşman silah sistemlerini nötralize etmek için tespit edilmeyen, takip ve aktif karşı önlemlere müdahale eden bir kombinasyona odaklanır.

Süper ağır tankların listesi

Birleşik Krallık

  • TOG1 - 80 ton; 1940 yılında yapılan; Birinci Dünya Savaşı'nda yaşananlara benzer zemin koşulları için tasarlanmış; bir prototip.
  • TOG2 - 80 ton; geliştirilmiş TOG1 tasarımı; bir prototip.
  • Uçan Fil - Birinci Dünya Savaşı dönemi projesi 100 ton; yapılmadı.
  • Kaplumbağa ağır saldırı tankı - 80 ton, tahkimatlara saldırmak için tasarlanmış. 6 pilot araç tamamlandı.
  • TOG prototiplerinin hiçbiri tasarlandıkları şekilde üretilmedi; sponsonlar eklenseydi ve uygun bir taret takılsaydı, ağırlıkları farklı olurdu.

Fransa

  • Char 2C - 69 ton; I. Dünya Savaşı dönemi teknolojisi; 1921'den 1940'a kadar hizmette kalmış ve 10 adet inşa edilmiş; II. Dünya Savaşı'nda eski kalmış, 9'u düşmanın eline geçmemesi için yok edildi ve kalan 1'i Berlin'de zafer hatırası olarak sergilendi.
    • Char 2C bis - 72 ton; Char 2C'nin 155 mm obüs ve farklı bir taret ile modifiye edilmiş hali; bir Char 2C bu varyanta dönüştürüldü, ancak daha sonra orijinal haline geri döndü
  • FCM F1 - 139 ton; II. Dünya Savaşı dönemi, tahkimatlara saldırmak için Char 2C'nin yerini aldı. Sıralı ve tam ölçekli ahşap maketler üretildi, ancak Fransa'nın düşüşünden önce prototip üretilmedi (1940).
  • ARL tracteur C - 145 ton, ARL tarafından tahkimatlara saldırmak için geliştirildi; ahşap model üretildi, ancak daha iyi olduğu kanıtlanmış FCM F1 lehine iptal edildi (1939-1940'ta geliştirildi)
  • AMX tracteur C - 140 ton, AMX tarafından tahkimatlara saldırmak için geliştirildi; AMX korkunç bir şekilde program dışı kaldıktan sonra proje sonlandırıldı (1939-1940'ta geliştirildi)

Nazi Almanyası

Japon İmparatorluğu

  • OI serisi
    • "Süper Ağır Tank" - 120 ton. 1943'te bir prototip üretildiği iddia ediliyor.[3] Başka bir kaynağa göre, 120 tonluk prototip tamamlanmadan önce OI projesi iptal edildi.[4]
    • "Ultra Ağır Tank" - Dört kuleli OI Süper Ağır Tank modifikasyonu. Yalnızca proje.

Sovyetler Birliği

  • T-42 (Tank Grote veya TG-V) - 100 ton. 107 mm ana taret dört taret. Çizimlerden ve ölçekli modellerden ileri gitmedi.[5]
  • KV-4 -1941 projesi. 90-100 tonluk bir tank. 107 mm ana taret ve 45  mm veya 76  mm ikincil taret; çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Gövdeye monte edilen 107 mm ve 76 mm taret son seçenek olarak seçildi.[6] Sadece fizibilite aşaması.
  • KV-5 - bir başka Kliment Voroshilov serisi 100 ton sınıfı tank tasarımı. Aynı 107 mm ile silahlı, KV-2 tarzı bir kulede ana taret ve iki 12.7 mm makineli tüfek taretleri (biri ileri gövdede, biri ana taretin üstünde); savaş zamanı eksikliği nedeniyle iki 1200 hp V2 dizel motorla güçlendirildi. Leningrad Kuşatması nedeniyle proje durdu ve inşa edilmeden iptal edildi.
  • Not. KV-VI sadece bir aldatmaca tanktı, buna en yakın olanı, bir alev makinesi ile donatılmış bir KV-1 olarak işlev gören süper ağır bir tank olmayan KV-6 idi.

Rus imparatorluğu

  • Çar Tank - 1914 - Topçulara karşı savunmasız olduğu için terk edilen dev tekerlekli bir silah platformu.
  • Mendeleev Tankı - 1911-1915'te tasarlanan devasa bir süper ağır tank, yaklaşık 173,2 ton ağırlığındaydı.

Alman imparatorluğu

  • K-Wagen - 120 ton; Birinci Dünya Savaşı sona erdiğinde ikisi neredeyse tamamlanmıştı. Her ikisi de imha edildi.

Amerika Birleşik Devletleri

  • T28 Süper Ağır Tankı - Ağır istihkâmlara saldırmak için tasarlanmış, T95 GMC olarak da bilinir. 86.2 ton; II. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra kendinden tahrikli bir silah yerleştirilerek 2 prototip yapılmış. İngiliz kaplumbağasına çok benzer. Bir tanesi artık Fort Benning, Georgia'da sergileniyor.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Svirin, Mikhail (2009). Танковая мощь СССР [Tank Power of the USSR] (in Russian). Moscow: Yauza, Eksmo. pp. 15–17. ISBN 978-5-699-31700-4.
  2. ^ Kholyavsky, Gennady (1998). Энциклопедия танков [Encyclopedia of Tanks] (in Russian). Minsk: Kharvest. p. 25. ISBN 985-13-8603-0.
  3. ^ "Taki's Imperial Japanese Army page: Super-Heavy Tank "O-I"". 16 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2020. 
  4. ^ Estes 2014, p. 37.
  5. ^ Zaloga 1984:85
  6. ^ "KV-4 data sheet and pictures of the proposed designs". 24 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T-34</span> Rus menşei savaş tankı

T-34, 1940 ve 1958 yılları arasında üretimi yapılan Sovyet orta sınıf tankıdır. Çoğu otoriteye göre II. Dünya Savaşı'nın 2. en iyi tankı olarak kabul edilir. T-34, 1940'te piyasaya sürülen Sovyet orta boy bir tanktır. 76.2 mm'lik tank topu, çağdaşlarından daha güçlüydü ve 60 derece eğimli zırhı tank karşıtı silahlara karşı iyi koruma sağladı. T-34 o güne kadarki tank tasarımı anlayışını değiştirmiş, ondan sonraki bütün tanklar T-34'leri örnek almıştır. Doğu cephesinde Alman Ordusu bu tank karşısında zor durumda kalmıştır. Tiger ve Panther tanklarının çıkışı ile T-34 savaş alanındaki mutlak üstünlüğünü kaybetse de, Rusya iklimine uygunluğu, kolay üretilebilirliği ve bunun getirisi olarak tartışılmaz sayı üstünlüğü ile Alman askerleri arasında nefret edilen bir tank olarak kalmıştır. T-34 ateş gücünü, hızı ve sağlamlığı dengeli bir biçimde bir araya toplamıştır. Ayrıca eğimli zırh tasarımı, isabet eden mermilerin birçoğunun tanka zarar vermeden sekmesini sağlamıştır. Bazı askeri tarihçiler onu dünyanın ilk ana muharebe tankı olarak addederler.

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin tankı</span> Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943te geliştirilen ağır sınıf tank

Iosif Stalin tankı, II. Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943 tarihinde ağır sınıf tank olarak geliştirildi ve ilk olarak Kursk bölgesinde kullanıldı. Ayrıca JS veya ИС tankları olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Panzer III</span> Savaş Tankı

Panzerkampfwagen III, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Alman savaş tankıdır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">BT tankı</span> Rus yapımı hafif tank

BT Serisi Tanklar. Rusça anlamına gelen BT serisi tanklar SSCB tarafından 1932 ve 1941 yılları arasınca büyük adetlerde üretilen süvari tank sınıfıda diyebileceğimiz hafif sınıf bir tanktı. Hafif olmalarına rağmen iyi silahlandırılmış bu model, sınıfı tanklar içerisinde en iyi hareket özelliğine sahip araçtı. Kızıl Ordu içerisinde kısaca Betka, daha küçük modelleri ise Betuşka olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">M10 Wolverine</span> Amerikan tank imha edici

M10 3 inç KMO, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tank imha edici olarak kullanılan araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

Landkreuzer P. 1000 Ratte (Rat), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından kullanılmak üzere tasarlanan bir tank. 1942 yılında Adolf Hitlerin onayı ile Krupp firması ile tasarlanan tank projesi 1943 yılında Albert Speer tarafından iptal edildi ve bir daha tamamlanamadı. Toplamda 1800 ton olması düşünülen tank Almanlar tarafından üretilen en ağır tank olan Panzer VIII Maus on kez daha ağır bir tanktı. Üretilseydi dünya tarihinin en ağır tankı olacaktı. Renkli çizim-1 Renkli çizim-2

<span class="mw-page-title-main">Möbelwagen</span>

3.7 cm FlaK auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (sf), kısa adı Möbelwagen, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV şasesi üzerine kurulu üstü açık kutu şeklinde taretli bir uçaksavar silahıydı. Wehrmacht bu silahı Avrupa Cephesi'nde kullandı.

<span class="mw-page-title-main">T29 ağır tank</span> Ağır muharebe tankı

Ağır Tank T29 ve Ağır Tank T34, Mart 1944'te Alman Tiger II ağır tankına karşı koymak için başlatılan Amerikan ağır tank projeleriydi. Geliştirilen bir diğer tank olan 42 ton ağırlığındaki T26E3 orta tankı, ağırlığı 69 tona yaklaşan Tiger II'ye karşı koymak için yeterince güçlü bir silaha veya zırha sahip değildi. Ağır tanklara karşı koymak için geliştirilen T29, Avrupa'daki savaşa yetişemedi, ancak savaş sonrası mühendislerine topçu ve otomotiv bileşenlerine yönelik mühendislik konseptleri uygulama fırsatı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">ARL 44</span>

ARL 44, gelişimi İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden hemen önce başlayan Fransız bir ağır tanktı. Bu tanklardan 1949'dan itibaren sadece altmış adet üretildi. Tipin tatmin edici olmaması üzerinde 1953'te aşamalı olarak hizmetten çekildi.

Panzerkampfwagen E-100 (TG-01), II. Dünya Savaşı'nın sonuna doğru geliştirilen bir Alman süper ağır tank tasarımıydı. Bir saldırı silahı çeşidi de önerildi. Savaşın sonuna doğru E-100'ün tek prototip şasesi üretildi ama sadece kısmen tamamlandı. Savaştan sonra prototip, testler için İngiltere'ye gönderildi ancak daha sonra hurdaya çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">M11/39</span>

Carro Armato M(edio)11/39 (İta. Orta Savaş Tankı, 11 ton, 1939), İkinci Dünya Savaşı'nın başında İtalya Kraliyet Ordusu tarafından 1939-1940 yılları arasında kullanılan bir orta tanktır. Kuzey Afrika cephesindeki sınırlı hizmetinin ardından, Aralık 1940'tan itibaren tank birlikleri genelinde yerini M13/40 tankı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.