İçeriğe atla

Sünt-Hasardağ Tabiatı Koruma Alanı

Koordinatlar: 38°32′K 56°25′D / 38.533°K 56.417°D / 38.533; 56.417
Sünt-Hasardağ Devlet Tabiatı Koruma Alanı
TürkmenceSünt-Hasardag goraghanasy
IUCN kategori Ia (tabiatı koruma alanı)
Alan türü Tabiatı koruma alanı
Devlet Türkmenistan
İlBalkan
Koordinatları 38°32′K 56°25′D / 38.533°K 56.417°D / 38.533; 56.417
Kapladığı alan 303 км²
Kuruluş tarihi 1979
Kontrol kuruluşu Türkmenistan Çevre Koruma ve Arazi Kaynakları Devlet Komitesi

Sünt-Hasardağ Devlet Tabiatı Koruma Alanı (TürkmenceSünt-Hasardag goraghanasy), Türkmenistan'da yer alan bir doğa koruma alanı (zapovednik) ve özel olarak korunan doğal bölgedir.[1][2] Koruma alanı, ülkenin güneybatısındaki Balkan ilindeki Kopet Dağları'nın güneybatısındaki Sünt ve Kasar doruklarında yer almaktadır.[3] Koruma alanının merkezi Kara-Kala (şimdi Ahtumkuli şehri ) köyünde bulunmaktadır.

İlk olarak Kopet Dağ Tabiatı Koruma Alanı'nın Sünt-Hasardağ şubesi olarak, 2 Aralık 1977 tarihli «Kopetdag Tabiatı Koruma Alanının Sünt-Hasardağ şubesinin kurulması" hakkındaki Türkmen SSR № 559 Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş[4] ve Ocak 1979'da "Sünt-Hasardağ Devlet Tabiatı Koruma Alanı" olarak yenilenmiştir.[5] Üç bölümden oluşur: Sünt-Hasardağ sırtının orta kısmını içeren Merkez; Chandirsky — Chandir Nehri Vadisi ve Ayderinsky -Ay Deresi - Vadisi. Koruma alanının ana misyonu, Güneybatı Kopet Dağları'nın eşsiz flora ve faunasının korunması ve kapsamlı bir araştırmasının yapılmasıdır.

Koruma alanının toplam alanı 303 km²'dir (1990'da - 29.700 ha[5] ).

Türkmenistan Çevre Koruma ve Arazi Kaynakları Devlet Komitesi'ne bağlıdır .

Araştırma tarihi

Güneybatı Kopetdağ'da bir koruma alanı kurma fikri, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Nikolai Ivanovich Vavilov tarafından ileri sürüldü. Tanınmış bilim insanı, Sumbar Nehri Vadisi'ni, insanlık tarafından yetiştirilen bitkilerin kökeni ve genetik çeşitliliği için dünyanın en önemli merkezlerinden biri olarak varsaymaktaydı. Bu bağlamda, 1928-1930 yıllarında N. I. Vavilov Türkmen SSR'deki Kara-Kala'daki (şimdi şehir Махтумкули) Kara Kalinsky ilçesinde Güneybatı Kopetdağ bitki kaynaklarının eşsiz genetik çeşitliliğinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi, korunması ve restorasyonu amacıyla, Tüm Birlik Bitki Enstitüsü (TCMB VIR) Bitki Genetik Kaynakları Türkmen Deney İstasyonu tarafından kuruldu.

Araştırmalar

Koruma alanı çalışanları çalışmalarını iki kitapta yayımladı:

  • "Batı Kopetdağ'ın doğası." comp. Yu. V. Drozdov, V. Ya. Fet. Aşkabat : Ylym . 1982. 229 s.
  • “Batı Kopetdağının bitki örtüsü ve faunası.” comp. Yu. V. Drozdov. Aşkabat: Ylym. 1985.278 s.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Polozov S.A., Pereladova O. B. “Syunt-Khasardag Reserve” // “SSCB Rezervleri. Orta Asya ve Kazakistan rezervleri. ” - Moskova : “ Düşünce ”. S. 156-175.
  • В. Е. Соколова, Е. Е. Сыроечковский. "Orta Asya ve Kazakistan'ın rezervleri." - Moskova : “ Düşünce ”, 1990. - 399 dan. - 100.000 kopya. - ISBN 5-244-00273-2 .
  • Рустамов А. К. "Türkmenistan'ın hayvan dünyası ve korunması (omurgalı hayvanların faunası örneğinde)." - Aşkabat : Ylym, 2011. - 246 dan. - 500 kopya.

Kaynakça

  1. ^ Государственные заповедники Туркменистана. — В настоящее время в Туркменистане функционируют 9 заповедников, 16 заказников, охранные зоны заповедников, множество памятников природы, что в целом составляет 2 152 360 га или 4,4 % от общей площади страны. 12 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Официальный сайт Государственного комитета Туркменистана по охране окружающей среды и земельным ресурсам // natureprotection.gov.tm
  2. ^ Сюнт-Хасардагский государственный природный заповедник.[] Официальный сайт Государственного комитета Туркменистана по охране окружающей среды и земельным ресурсам // natureprotection.gov.tm
  3. ^ Прогулка по тропам Сюнт-Хасардагского заповедника. — Практически с любой точки юго-западного Копетдага видны две величественные горные вершины − Сюнт и Хасар, которым заповедник и обязан своим названием. 5 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Интернет-альманах (авторская коллекция гуманитарных знаний о Туркменистане) // turkmen.ru
  4. ^ Cюнт-Хасардагский государственный природный заповедник (СХГЗ). Информация о заповеднике. 4 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Сайт «Природа и география Туркменистана» // nature-tm.narod.ru
  5. ^ a b Полозов С. А., Переладова О. Б.. «Туркменская ССР. Сюнт-Хасардагский заповедник» // «Заповедники СССР. Заповедники Средней Азии и Казахстана». М.: «Мысль». С. 156—175.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat</span> Türkmenistanın başkenti

Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

Kanun uyarınca, tüm yabancı ülke vatandaşlarının Türkmenistan'ı ziyaret etmek için vize almaları gerekir. Türkmenistan'a turist vizesi almak için, tüm yabancı uyruklu vatandaşların, Türkmenistan'da lisanslı bir seyahat acentesi tarafından verilen bir davet mektubu sağlaması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Otel</span> Aşkabatta bulunan beş yıldızlı bir otel

Yıldız Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 107 metre yüksekliğinde, 24 katlı ve 155 odalı olup 2013 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kapova Mağarası</span>

Şulkan Daş (Rusça: Капова пещера, ayrıca Kapova mağarası, Belskaya - Rusya'ya bağlı Başkurdistan'da bulunan bir karst mağarası. Ağizel Nehri kıyısında, Şulkan Taş Koruma Alanı ile aynı adı taşıyan bölgede yer almaktadır. Mağara tarih öncesi dönemine ait kaya resimleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Halk Hakıdası Anıt Kompleksi</span>

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıt kompleksidir. Kompleks, kentin güneybatısında yer almakta olup Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depreminde ölenlerin anısına inşa edilmiştir.

Aşkabat Kış Sporları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kış sporları salonudur. Kompleks, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki en büyük buz hokeyi salonlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenabat Uluslararası Havalimanı</span>

Türkmenabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın Türkmenabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 13 km uzaklıkta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Devlet Üniversitesi</span> Türkmenistanda bir üniversite

Mahtumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1950 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.

Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1980 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Millî Ekonomi Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Türkmenistan'ın en üst düzey ekonomik yükseköğretim enstitüsüdür.

Türkmenistan'ın korunan bölgeleri arasında dokuz doğa rezervi (zapovednik) ve toplam alanı 19.750 km2 veya Türkmenistan topraklarının %4'ünden fazlasını kapsayan 13 barınak (zakaznik) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Repetek Biyosfer Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Genellikle Repetek Doğa veya Çöl Tabiatı Koruma Alanı olarak anılan Repetek Biyosfer Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Amu Derya yakınlarındaki Lebap ilinde, Karakum Çölü'nün doğusunda bulunan Türkmenistan'ın çöl doğa koruma alanıdır (zapovednik). Türkmenabat'ın yaklaşık 70 kilometre (43 mi) güneyindedir ve zemzeniyle bilinir. 1928 yılında kum-çöl ekosisteminin incelenmesi ve korunması için kurulmuş olup 346 kilometrekare (134 sq mi) alanı kaplamaktadır..

<span class="mw-page-title-main">Hazar Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Hazar Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'da yer alan bir tabiatı koruma alanıdır (zapovednik).

<span class="mw-page-title-main">Batız Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span> Türkmenistanda bir tabiat koruma alanı

Batız Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Güneybatı Türkmenistan'ın Merv ve Ahal illerinde yer alan ve 1941 yılında kurulmuş olan, 877 kilometrekare (339 sq mi) alan kaplayan bir koruma alanıdır (zapovednik). Karakum Çölü'nün güneyinde yer alır ve Hari Nehri batı sınırını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Bereketli Karakum Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bereketli Karagum Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Karakum Çölü'nün güneyinde, Türkmenistan'ın Ahal ilinde bulunan çöl doğa koruma alanıdır (zapovednik). Koruma alanı 87.000 hektar alan kaplamaktadır. 2013 yılında eşsiz ekosistemlerini ve Karakum Çölü'nün doğal kaynaklarını korumak, çöl ve yarı çöl bölgesindeki doğanın korunmasının bilimsel temellerini geliştirmek ve çevre alanındaki uluslararası bağları genişletmek için örnek olacak şekilde tasarlanmıştır. Koruma alanı UNESCO Dünya Doğal Miras Listesi'ne adaydır.

<span class="mw-page-title-main">Köpetdağ Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kopet Dağ Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Aşkabat ilinde yer alan bir koruma alanıdır (zapovednik).

Kaplankır Tabiatı Koruma Alanı veya Kaplankır Rezervi, Türkmenistan'ın kuzeyinde, Daşoğuz ilindeki Üstyurt Platosu'nun güney kenarında yer alır ve kuzey Türkmenistan'ın bir dağ platosu ve doğa koruma alanıdır (zapovednik). 2822 km²'lik bir alan kaplamaktadır.

Çemenebit Barınağı, Türkmenistan'da yer alan bir koruma alanıdır (zakaznik).

Mäne-Çäçe Barınağı, Türkmenistan'da yer alan bir koruma alanıdır (zakaznik).

Sünt-Hasardağ Barınağı Türkmenistan'da yer alan bir koruma alanıdır (zakaznik).

<span class="mw-page-title-main">Serdar Berdimuhammedov</span> 3. Türkmenistan cumhurbaşkanı

Serdar Kurbankuluyeviç Berdimuhammedov 19 Mart 2022'den beri Türkmenistan cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türkmen bir politikacıdır.