İçeriğe atla

Sümeyye Ramazan

Sümeyye Ramazan
DoğumSümeyye Yehia Ramazan
1951
Kahire, Mısır
Ölüm19 Ağustos 2024 (73 yaşında)
Kahire, Mısır
EğitimKahire Üniversitesi, Dublin Trinity Koleji
MeslekAkademisyen, yazar ve çevirmen
Etkin yıllar1982-2024
Tanınma nedeniLeaves of Narcissus
ÖdüllerNecib Mahfuz Edebiyat Madalyası (2001)

Sümeyye Yehia Ramazan (d. 1951, Kahire –ö.19 Ağustos 2024, Kahire, Mısır), Mısırlı akademisyen, yazar ve çevirmen.[1]

Hayatı

Ramazan, 1951'de Kahire, Mısır'da doğdu.[2] Kahire Üniversitesi ve Dublin Trinity Koleji'nde eğitim gördü. 1982'de başladığı yazarlık kariyerini 2024 yılındaki ölümüne kadar sürdürdü.[2] Kaleme aldığı; Khashab wa Nohass (Brass and Wood, 1995) ve Manazel el-Kamar (Phases of the Moon, 1999) adlı kısa hikayeleri ve Awraq Al-Nargis (Leaves of Narcissus, 2001) adlı romanıyla tanındı. Bu kitapları sonradan Marilyn Booth tarafından AUC Yayıncılık aracılığıyla İngilizce'ye çevrilerek yayınlandı.[3] Ayrıca Virginia Woolf'un A Room of One's Own ("Kendine Ait Bir Oda") adlı çalışmasıda dahil olmak üzere birçok yazılı eserin çevirisini yaptı. Aynı zamanda Kadın ve Hafıza Forumu'nun kurucu üyesi olup Kahire'deki Ulusal Sanat Akademisi'nde İngilizce ve Tercümanlık dersleri vermiştir. Hizmetleriyle 2001'de Necib Mahfuz Edebiyat Madalyası'nı aldı.

Ramazan, 19 Ağustos 2024'te memleketi Kahire, Mısır'da 73 yaşında öldü.[4]

Seçme çalışmaları

Ramazan'ın bazı çalışmaları:[5]

  • Leaves of Narcissus[6]
  • Ṭarīq al-mustaqbal : ruʼyah Bahāʼīyah'
  • Khashab wa-nuḥās[7]
  • Manazil al-qamar[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Author profile in the English PEN World Atlas 6 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b Johnson-Davies, Denys, (Ed.) (31 Mart 2010). "Somaya Ramadan". The Anchor Book of Modern Arabic Fiction (2010 bas.). Knopf Doubleday Publishing Group. s. 356. ISBN 9780307481481. 
  3. ^ Lucy Provan (14 Ekim 2012). "Bahaʼis in Egypt - The 25 January revolution gave everyone hope for change, and the Bahaʼi hope for acceptance". Daily News Egypt. Egypt. 16 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2016. 
  4. ^ "أكاديمية الفنون تنعى المترجمة وأستاذة النقد الأدبي سمية رمضان". Elwatan News. 20 Ağustos 2024. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2024. 
  5. ^ Works of Somaya Ramadan at WorldCat, 3 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 31 Ekim 2020 
  6. ^ Muhammad Birairi (2002). "فعل الكتابة وسؤال الوجود: قراءة في أوراق سمية رمضان النرجسية / Writing and Being: A Reading of Somaya Ramadan's Leaves of Narcissus" [Writing and Being: A Reading of Somaya Ramadan's Leaves of Narcissus]. Alif: Journal of Comparative Poetics. Cairo (22): 94-113. doi:10.2307/1350064. JSTOR 1350064. 5 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2020. 
  7. ^ a b Hasna Reda-Mekdashi (2008). Arab Women Writers A Critical Reference Guide, 1873-1999. American University in Cairo Press. s. 143. ISBN 9789774161469. 23 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mısır</span> Kuzey Afrika ve Batı Asyada bir ülke

Mısır, resmî olarak Mısır Arap Cumhuriyeti, Afrika'nın kuzeydoğu köşesi ile Asya'nın güneybatı köşesinde Sina Yarımadası'nı kapsayan kıtalararası bir ülkedir. Kuzeyinde Akdeniz, kuzeydoğusunda Filistin'in Gazze Şeridi ve İsrail, doğusunda Kızıldeniz, güneyinde Sudan ve batısında Libya ile komşudur. Kuzeydoğudaki Akabe Körfezi, Mısır'ı Ürdün ve Suudi Arabistan'dan ayırmaktadır. Kahire, Mısır'ın başkenti ve en büyük şehridir. İkinci büyük şehri olan İskenderiye ise Akdeniz kıyısında önemli bir sanayi ve turizm merkezidir. Yaklaşık 100 milyon nüfusuyla Mısır, dünyanın en kalabalık 14'üncü, Afrika'nın ise en kalabalık üçüncü ülkesidir.

İftar topu, Ramazan ayında Müslümanların oruçlu geçirdiği gün sonunda akşam ezanı vakti ile birlikte iftar vaktinin geldiğini haber veren top ateşi. Günümüzdeki gibi ses sistemlerinin olmadığı devirlerde zaruret bugün ise gelenek şeklinde Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde devam ettirilir. Top, önce Ramazan ayının başlangıcında kutsal ayın gelişini müjdelemek için, ardından da her gün akşam ezanında iftar vaktinin geldiğini duyurmak için atılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Abdünnâsır</span> 2. Mısır devlet başkanı

Cemal Abdünnâsır Hüseyin, 1954'ten 1970'teki ölümüne kadar Mısır'ın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir subay ve politikacıydı. Nâsır, 1952 Mısır Devrimi'ne öncülük etti ve ertesi yıl geniş kapsamlı toprak reformlarını başlattı. 1954'te bir Müslüman Kardeşler üyesinin suikast girişiminin ardından örgüte baskı uyguladı. Kendisine karşı yapılan bir suikast girişimine adı karışan Devlet Başkanı Muhammed Necib'i ev hapsine aldı ve idari görevi üstlendi. Haziran 1956'da resmen başkan seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Üniversitesi</span> Mısır, Kahirede bir devlet üniversitesi

Kahire Üniversitesi, Mısır'ın başkenti Kahire'de yer alan bir devlet üniversitedir. 1908'de, Mısır Üniversitesi adıyla kurulmuştur. Üniversite kampüsü şehir içinde bulunmaktadır. Üniversitenin 200.000 öğrencisi vardır. Kahire Üniversitesi Avrupa tarzında kurulmuş bir sivil üniversitedir. Üniversite bu özelliğiyle bölgedeki diğer üniversitelere örnek teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Mısır Devrimi</span> ayaklanma

2011 Mısır Devrimi, 2010-2011 Yasemin Devrimi'nin öncülüğünde, 25 Ocak 2011'den beri Mısır'da devam eden, halkı mevcut yönetime karşı seferber olmaya çağıran sokak gösterileri, protestolar ve sivil itaatsizliklerin bütünüdür. Gösteriler ve isyanların polis şiddeti, olağanüstü hâl, işsizlik, asgari ücretleri azaltma isteği, barınma eksikliği, yiyecek sıkıntısı, yolsuzluklar, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve kötü hayat koşulları üzerine başladığı rapor edildi. 11 Şubat 2011 tarihinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, gösteriler nedeniyle istifa etti.

Mısır Yahudileri, dünyanın hem en eski hem en yeni cemaatini oluşturur. Tam bir nüfus bilgisi bulunmasa da Mısır'daki Yahudi nüfusunun 2004 itibarıyla 100'den az olduğu düşünülür, bu sayı 1922'de 75 ila 80 bin arasındaydı. Tarihi yerli cemaatin çekirdeğini Rabinik ve Karay Yahudileri oluşturur. İspanya'dan kovulmanın ardından Mısır'a daha çok Sefarad ve Karay yerleşmiştir. Nüfus, Süveyş Kanalının açılmasının ardından artan ticaret olanakları sebebiyle yükselişe geçti. Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı topraklarda yaşayan Yahudiler Mısır'ın ana şehirlerine yerleşip modern cemaatin ticari ve kültürel elit tabakasına girdiler. 19. yüzyılın sonlarında Avrupa'da yaşanan pogromlardan kaçan Aşkenaz cemaati çoğunlukla Kahire'nin Darb el Barabira çeyreğinde toplanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Mursi</span> 5. Mısır devlet başkanı

Muhammed Mürsî Îsa el-Eyyat, Mısırlı siyasetçi ve akademisyen, Mısır'ın seçimle ilk defa başa gelen, devrik 5. Devlet Başkanı. 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin askerî darbe yapması sonucu devrildi.

<span class="mw-page-title-main">Nasr Hâmid Ebû Zeyd</span>

Nasr Hamid Ebu Zeyd, , İslam bilgini ve düşünürü.

<span class="mw-page-title-main">10 Ramazan Şehri</span>

10 Ramazan Şehri, Mısır'ın Şarkiye ilinde bulunan bir şehirdir. Birinci nesil yeni bir kentsel topluluktur ve en sanayileşmiş topluluklardan biridir. Kahire şehrine çok yakındır ve Büyük Kahire'nin bir parçası olarak kabul edilir. 1977 yılında 249 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulmuştur.

Nilli Kerim Mısırlı manken, oyuncu ve balerin.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan</span> Hicrî takvimin 9. ayı, Müslümanların oruç tuttuğu ay

Ramazan, hicrî takvime göre 9. ay ve İslam inancına göre Muhammed'e Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve terâvih namazının kılınmaya başlandığı aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ramazan, Ay'ın hilâl görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nazlı Sabri</span>

Nazlı Sabri, Mısır kralı I. Fuad'ın eşi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Kahire</span>

Yeni Kahire, Mısır'ın Kahire ilinde bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Kahire'nin güneydoğusunda Maadi'den 25 km uzakta yer almakta olup Büyük Kahire metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 500 km² olan şehrin nüfusu 298.343'tür.

<span class="mw-page-title-main">Mısır'ın yeni başkenti</span>

Mısır'ın yeni başkenti, Mısır'ın gelecekteki başkenti olması düşünülen bir planlanan şehirdir. İlk olarak dönemin 13 Mart 2015 tarihinde Mısır konut bakanı Mustafa Medbuli tarafından Mısır Ekonomik Kalkınma Konferansı'nda açıklanmış olup Arapçada vadi kelimesinin çoğulu olan Vedian olarak adlandırılması düşünülmektedir.

Lazoğlu Muhammed Bey, Mehmed Lazoğlu veya Lazoğlu Muhammet Paşa, Mısır'da Maliye Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve 1808-1823 yılları arasında Mısır valiliği yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Tarık El-Bısri, Mısırlı yargıç ve yazar. El-Bısri, 15 Şubat 2011'de Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafından 2011 Mısır Devrimi sonrasında anayasa değişikliklerini yapması için kurulan komitenin başına getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mısır-Yunanistan ilişkileri</span>

Mısır-Yunanistan ilişkileri, Mısır ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerle ilgilidir. İki ülke arasındaki güçlü kültürel ve tarihi bağlar nedeniyle, Mısır ve Yunanistan bugün dostane ilişkiler içindedir. İki ülke arasındaki modern diplomatik ilişkiler, Yunanistan'ın 1830'da bağımsızlığını kazanmasından sonra kuruldu ve bugün samimi olarak kabul ediliyor. Her iki ülke de BM, IMF, AGİT ve Akdeniz için Birlik gibi çeşitli uluslararası kuruluşların üyesi ve ortağıdır.

<i>Protocetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Protocetus atavus, Orta Eosen'de Mısır'da yaşamış bir ilkel balina türüdür. Protocetus, ilk keşfedilen protocetiddi. Fosilleri Mısır, Kahire yakınlarında Orta Lütesiyen tetis denizinde, kireç taşında bulunan bir kafatasına ve bir dizi ilişkili omur ve kaburgaya dayanmaktadır.

Çelebi İsmail Paşa, kariyerinde Osmanlı hükûmetinde üst düzey bir memur olarak çeşitli idari roller üstlenmiş bir Osmanlı devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Cebertî</span> Mısırlı bilgin, tarihçi ve vakainüvis (1753-1825)

Abdurrahman Cebertî (1753–1825), tam adı: Abdurrahman bin Hasan bin Burhan Dîn Cebertî, genellikle basitçe Cebertî olarak bilinen, hayatının çoğunu Kahire'de geçiren Somalili-Mısırlı bir bilgin ve tarihçiydi.