İçeriğe atla

Sümerbank Genel Müdürlük Binası

Koordinatlar: 39°56′33″K 32°51′18″D / 39.94250°K 32.85500°D / 39.94250; 32.85500
Sümerbank Genel Müdürlük Binası
Harita
Genel bilgiler
TürOfis binası
KonumUlus, Ankara
Koordinatlar39°56′33″K 32°51′18″D / 39.94250°K 32.85500°D / 39.94250; 32.85500
Başlama1937
Tamamlanma1938
Açılış29 Ekim 1938
Teknik ayrıntılar
Yapı sistemiBetonarme
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Martin Elsaesser

Sümerbank Genel Müdürlük Binası, 1937-1938 yıllarında Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ulus Meydanı'nda inşa edilmiş betonarme yapı.

Alman mimar Martin Elsaesser'in tasarımı olan yapı, Türkiye İş Bankası Eski Genel Müdürlük Binası ile birlikte Ulus Meydanı'nın en önemli yapılarındandır.[1]

Yapı, 100 odalı bir bina olan ve içinde Ankara’nın ilk lokantası Karpiç'i barındıran “Taşhan” 'ın yerine inşa edilmiştir.[1] 1933’te Sümerbank tarafından istimlak edilen Taşhan'ın yerinde, yamuk biçimli bir parsel üzerine inşa edilecek yapı için 1936'da bir yarışma ve ihale açılmış ancak yarışmayı kazanan Seyfi Arkan'ın projesi yerine Martin Elsaesser tarafından tasarlanan proje uygulanmıştır.[2] Mimarın yapı üzerinde çalışırken, kurallara göre gerektiği halde, yanında Türk mimar çalıştırmaması zamanında eleştirilere yol açmıştır[3]

Bina, büroların yer aldığı beş katlı üç bölümden oluşan bir blok ile satış mağazası ve banka şubesinin bulunduğu zemin üzerine bir katlı ön bölümden oluşur. Yapının giriş bölümü Ankara taşı ile kaplanmıştır[2] Günümüzde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Garı</span> İstanbul, Türkiyede bir ana tren istasyonu

Haydarpaşa Garı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Rasimpaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Taşhan (Ankara)</span>

Taşhan, Ankara'nın Altındağ ilçesinde Ulus Meydanı'nda 1895-1902 yılları arasında vali Abidin Paşa'nın mektupçusu İsmail Bey tarafından inşa edilmiş, 1936 yılında yıkıldıktan sonra yerine Sümerbank Genel Müdürlük Binasının yapıldığı bir binadır. Ulus Meydanı'nın adı bir zamanlar Taşhan Meydanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, Ankara</span>

Atatürk Bulvarı; Ankara'nın Altındağ ve Çankaya ilçelerini birbirine bağlayan bir bulvardır. Alman şehir plancı Hermann Jansen tarafından tasarlanan plana göre II. TBMM binası ile Çankaya Köşkü arasında kesintisiz bir hat inşa etmek amacıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Giulio Mongeri</span> İtalyan mimar

Giulio Mongeri Levanten kökenli Türk vatandaşı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Martin Elsaesser</span>

Martin Elsaesser Alman bir mimar ve öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram, Altındağ</span> Altındağ, Ankara, Türkiyede mahalle

Hacı Bayram; Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Meydanı</span>

Ulus Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanıdır. Anafartalar, Çankırı ve Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Bulvarı'nın kesişim noktasında yer alır. Cumhuriyet'in ilanından sonra hayata geçirilen imar uygulamaları doğrultusunda Ankara şehir merkezinde oluşturulmuş ilk modern kamusal mekan olmasıyla bilinir. Merkezinde konumlandırılmış olan Zafer Anıtı, Anıtkabir'in inşa edilmesine kadar geçen süreçte ülke genelinde kutlaması yapılan milli bayramların veya resmi devlet törenlerinin ana mekanı olmuştur. Meydanın çevresinde bulunan I. ve II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binaları ile Türkiye İş Bankası ve Sümerbank'ın genel müdürlük yapıları; buranın geçmişte hem siyasi hem de iktisadi açıdan önemli bir merkez olduğunun göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anafartalar Çarşısı</span>

Anafartalar Çarşısı, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan 1964 tarihli alışveriş binası.

<span class="mw-page-title-main">Portakal Çiçeği Kulesi</span> ankarada bir gökdelen

Portakal Çiçeği Kulesi; Ankara'da bulunan bir gökdelendir. Şu anki durumda şehrin en yüksek 9. binası olan yapı, 2009-2014 yılları arasında kentteki en uzun bina olma unvanını da taşımış fakat Türk Telekom Tower'ın inşasıyla beraber bu özelliğini kaybetmiştir. Esasen 142 metre yüksekliğinde olan binanın boyu, anteni ile beraber 161 metreye çıkmaktadır. Toplamda 5.913 metrekarelik bir arsa üzerine, kullanım alanı 40.380 metrekare olacak şekilde inşa edilmiş olan yapının projesi mimar Semra Teber tarafından çizilmiştir. Konut olarak kullanılmak üzere tasarlanmış olan gökdelenin 32. katında çelik ve camdan oluşan bahçeli bir teras bulunmaktadır. 42 katlı binanın 5 katı yerin altında altında bulunmaktadır. Güncel listelere göre Türkiye'nin 57., Ankara'nın ise 9. en yüksek binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Sümerbank binası</span>

Sümerbank Genel Müdürlük Binası, Balıkesir'de Zağnos Paşa Caddesi ile Milli Kuvvetler Caddesi'nin kesiştiği yerde, Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda yer alan ve şehrin sembollerinden biri durumunda olan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulus İş Hanı</span> Ankarada bir alışveriş merkezi

Ulus İş Hanı; Ankara'nın Ulus semtinde bulunan 1955 tarihli alışveriş binası.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir bankacılık müzesi

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi; Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih müzesidir. Türkiye İş Bankası'nın Ulus Meydanı'nda bulunan eski genel müdürlük binasının dönüştürülmesiyle hem Türkiye'deki önemli ekonomik gelişmeleri hem de bankanın tarihçesini anlatan bir müze oluşturulmuştur. İstanbul'daki Türkiye İş Bankası Müzesi'nden sonra kurum bünyesinde açılan ikinci müze olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası</span>

Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası, Ziraat Bankası’nın genel müdürlük birimlerinin yer aldığı binadır. Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Şehir Çarşısı</span> Ankarada bir alışveriş merkezi

Ulus Şehir Çarşısı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezidir. Civardaki Anafartalar Çarşısı, Ulus İş Hanı ve 100. Yıl Çarşısı ile birlikte Hacı Bayram bölgesinin en önemli ticari merkezini oluşturur.