İçeriğe atla

Süleyman bin Surad

Süleyman bin Surad el-Khuza'i (Arapçaسُلَيْمَان ٱبْن صُرَد ٱلْخُزَاعِيّ; ö. Ocak 685), İslam peygamberi Muhammed'in torunu Hüseyin'nin ölümünün intikamını almak için İkinci Fitne sırasında Tevvâbîn hareketine liderlik eden Kufeli ve Ali yanlısı bir liderdir. İlk Fitne sırasında dördüncü halife Ali'nin yanında savaşlara katılmıştı, ancak bazen onun kararlarını onaylamamıştır. I. Muâviye'nin ölümünden sonra, Ali'nin oğlu Hüseyin'i isyana çağıran Kûfelilerin en önde geleniydi. Hüseyin'in 680'de Kerbelâ Olayı'nda Hüseyin'i desteklemeyi başaramadığı ölümünden sonra, İbn Surad ve Kufe'nin diğer bazı Ali destekçileri, onun ölümünün intikamını almak için kendilerini feda ettiler.

Erken dönem

Kaynakların çoğu, onun İslam peygamberi Muhammed'in bir sahabesi olduğunu iddia etse de, bazı kaynaklar onun ikinci nesil Müslümanlardan (Tâbiîn) biri olduğunu belirtir.[1][2] Muhammed'in Yaşar olan ismini Süleyman olarak değiştirdiği söyleniyor. Kufe'nin ilk Ali destekçilerinden biriydi. Cemel Muharebesi'ne (Kasım 656) katılımı tartışmalı olsa da, Ali'nin piyadelerinin sağ kanadına komuta ettiği Sıffin Muharebesi'nde (Temmuz 657)[1] halife Ali ile birlikte savaşmıştı.[3] Ali, rakibi I. Muâviye ordusunun tahkim önerisine yanıt olarak destekçilerinin baskısı altında görüşmeyi kabul ettiğinde, İbn Surad karara şiddetle karşı çıktı. Ali'nin Ocak 661'de ölümünün ardından en büyük oğlu Hasan bin Ali halife seçildi, ancak kısa bir süre sonra Muaviye lehine tahttan çekildi. İbn Surad, Hasan'ın kararını eleştirdi. Arap tarihçi Belâzürî'nin bir raporuna göre, Hasan'ın tahttan çekilmesinden iki yıl sonra, İbn Surad liderliğindeki Ali yanlısı Kufan, Hasan'a 40.000 askerlik destek teklif etti ve onu Muâviye'ye karşı savaşı yeniden başlatması için cesaretlendirdi, ancak Hasan teklifi reddetti.[4] Hasan 670 yılında öldüğünde Süleyman, Hasan'ın küçük kardeşi Hüseyin'i Muaviye'ye isyan etmesi için ikna etmeye çalıştı, ancak başarısız oldu.[1]

Tevvâbîn hareketi

Mu'awiya'nın Nisan 680'de ölümünden sonra, oğlu ve aday halefi I. Yezîd halife oldu. Hasan çoktan ölmüşken, İbn Surad ve Kufe'nin diğer önde gelen Ali yanlıları, Hasan'ın küçük kardeşi Hüseyin'i Yezid'e karşı isyana yönlendirmeye çağırdılar, ancak sonra ona yardım edemediler. Hüseyin, 10 Ekim 680'de Kerbelâ Olayı'nda Emevî güçleri tarafından birkaçı olan küçük mürit grubuyla birlikte öldürüldü.[1]

Hüseyin'in ölümü, Hüseyin'in ölümünden kendilerini sorumlu gören Kufe'nin üst düzey Ali yandaşlarında derin bir suçluluk duygusu uyandırdı. İçlerinden beş kıdemli, İbn Surad'ın evinde bir araya geldi ve günahlarını kefaret etmek için Emevilerle savaşmaya karar verdi, dolayısıyla Tevvâbîn (tövbe edenler) terimi doğdu. İbn Surad hareketin komutanı ilan edildi.[5] Kufe, Emevi valisi Ubeydullah bin Ziyâd'ın güçlü kontrolü altında olduğu için Tevvâbîn hareketi bir süre gizli kaldı.[1] Yine de, kısa süre sonra yüz kişiyi daha takip ettiler. Her cuma, İbn Surad'ın evinde toplanırlardı ve onlara şöyle hitap ederdi:

Altın buzağıya tapan eski İsrailoğulları gibi yapın! Musa onlara, "Siz ağır bir günah işlediniz, kefaretinizi ölümle ödeyin!" Sabırla boyunlarını uzatıp bıçağa teslim oldular ve suçluluklarından kurtulmanın tek yolunun bu olduğunu anladılar. Öyleyse siz de ölüme hazırlanın, kılıçlarınızı, mızraklarınızı bileyin, savaş teçhizatı ve atları temin edin.[2]

Yezid Kasım 683'te öldü ve Emevi otoritesi her yerde çöktü. Irak halkı İbn Ziyad'ı kovdu ve Mekke merkezli karşı halife Abdullah bin Zübeyr'i tanıdı. İbnü'l-Zübeyr, Abdullah bin Yezîd'i Kufe valisi olarak atadı. İbn Yezid'in Tevvâbîn'e karşı sempatik tavrı, onlara açık bir şekilde gelme fırsatı verdi.[2] Aynı zamanda, bir başka Ali yanlısı olan Muhtar es-Sekafî de Hüseyin'in ölümüne misilleme yapılmasını ve Hüseyin'in üvey kardeşi Muhammed bin Hanefiyye adına bir Ali halifeliğinin kurulmasını savunuyordu. Bu, ikisi arasında aşağıdakiler için rekabete yol açtı. Muhtar, İbn Surad'ın zayıf ve yaşlı olduğu, liderlik ve savaş konularında deneyimsiz olduğu konusunda İbn Surad'ın takipçilerini uyardı. Muhtar'ın çabalarına rağmen İbn Surad, takipçilerinin çoğunu elinde tutmayı başardı.[6] Takipçilerinden bazıları, Hüseyin'in öldürülmesine de karışan Kufe'nin aşiret ileri gelenlerini cezalandırma eğilimindeydiler, ancak İbn Surad, asıl suçluların Emevîler olduğunu ve nüfuzlu aşiret reislerine karşı çıkmanın akıllıca olmadığını ileri sürerek bu fikri reddetti.[2] İbn Surad'ın ordusuna yaklaşık 16.000 Kûfeli erkek katıldı. Ayrıca Medain ve Basra'daki Ali sempatizanlarından da destek aldı.[2]

Aynülverde Muharebesi

İbn Surad ve takipçileri 15 Kasım 684'te Kufe'den ayrıldı ve şehrin dışında kamp kurdu. Sadece 4.000 kişi vardı ve el-Mada'in veya Basra'dan kimse yoktu. Tevvâbîn, üç gün bekledikten sonra Kerbela'ya doğru yola çıktı. Askerleri, Basra ve Medain'den yoldaşlarını beklemek istese de, İbn Surad daha fazla gecikmeyi reddetti.[7] Hüseyin'in mezarı başında bir gün yas tuttular.[5] Şimdiye kadar 1000 adam daha ayrılmıştı. Sayılarının azalmasına aldırış etmeyen İbn Surad, bu türlerin saflarından ayrılmalarının iyi olduğunu haykırdı ve arkadaşlarına yürümelerini emretti.[7] Fırat boyunca yol aldılar ve Suriye sınırındaki Aynülverde'de İbn Ziyad komutasındaki Emevi ordusuyla karşılaştılar. Savaş 4 Ocak 685'te başladı. İlk gün bir miktar avantaj elde eden Tevvâbîn, Suriyelilerin sayısal üstünlüğü nedeniyle kaybetmeye başladı. Savaşın üçüncü ve belirleyici gününde İbn Surad bir ok atışı ile öldürüldü. En kıdemli beş liderinden dördü de dahil olmak üzere Tevvâbîn'in çoğu öldürüldü. Hayatta kalanlar geri çekildiler ve Muhtar'ın isyanına katıldılar.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Kohlberg, Etan (1997). "Sulaymān b. Surad". Bosworth, C. E.; van Donzel, E. J.; Heinrichs, W. P.; Lecomte, G. (Ed.). Encyclopaedia of Islam. Second. 9. Leiden: BRILL. ss. 826-827. ISBN 90-04-10422-4. 
  2. ^ a b c d e f Wellhausen, Julius (1901). Die religiös-politischen Oppositionsparteien im alten Islam (Almanca). Berlin: Weidmannsche Buchhandlung. s. 71–74. OCLC 453206240. 
  3. ^ Morony, Michael (1984). Iraq After the Muslim Conquest. Princeton: Princeton University Press. s. 485. ISBN 0-691-05395-2. 
  4. ^ Dakake, Maria M. (2007). Charismatic Community, The: Shi'ite Identity in Early Islam. Albany, New York: State University of New York Press. s. 77. ISBN 978-0-7914-7033-6. 
  5. ^ a b Halm, Heinz (1997). Shia Islam: From Religion to Revolution. Allison Brown tarafından çevrildi. Princeton: Markus Wiener Publishers. s. 17–19. ISBN 1-55876-134-9. 
  6. ^ Dixon, Abd al-Ameer A. (1971). The Umayyad Caliphate, 65-86/684-705: (a Political Study). Londra: Luzac. s. 37. ISBN 978-0718901493. 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 
  7. ^ a b Jafri, S. M. (1979). Origins and Early Development of Shi'a Islam. London and New York: Longman. s. 231. ISBN 9780582780804. 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

7. yüzyıl, 601'den 700'e kadar sürmüş olan yüzyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Emevîler</span> İslam tarihinin ikinci hâlifeliği (661–750)

Emevîler ya da Emevîler Hilâfeti, Dört Halife Dönemi'nden (632-661) sonra kurulan Müslüman Arap devleti. Ali bin Ebu Talib'in 661'de öldürülmesinden sonra başa geçen Emevîler, 750'de Abbâsîler tarafından yıkılıncaya kadar hüküm sürdüler. Başkenti Şam olan devlet, en geniş sınırlarına Halife Hişâm bin Abdülmelik döneminde sahip oldu. Devletin sınırları Kuzey Afrika, Endülüs, Güney Galya, Mâverâünnehir ve Sind'in fethedilmesiyle doğuda Afganistan'a batıda ise Güney Fransa'ya kadar ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Muâviye</span> İslam Devletinin Aliden sonraki halifesi ve Emevi Hanedanının kurucusu

Muaviye bin Ebu Süfyan, İslam Devleti'nin Hasan'dan sonraki halifesi ve Emevi Hanedanı'nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan bin Ali</span> Sünnilerin 5. halifesi, Şiilerin 2. imamı; sahabe

Hasan bin Ali bin Ebu Talib, Ali bin Ebu Talib ve Fatıma’nın büyük oğulları ve İslam peygamberi Muhammed'in ilk torunudur. Şiâ çoğunlukla onu on iki imamlarının ikincisi kabul eder, çok küçük bir fırkaya göre ise ikinci imam Hüseyin bin Ali'dir. Bununla birlikte hem Sünni, hem de Şiî ve Alevî İslam anlayışında çok önemli bir yeri vardır; onun, peygamberin Ehli beyt'inden olduğu konusunda herkes hemfikirdir. Babası ile 37 yıl, dedesi ile ise 8 yıl birlikte bulunmuştur. Soyundan gelenlere Şerif denilir.

<span class="mw-page-title-main">Kufe</span> Güney Irakta Halife Ömerin emriyle Sa‘d b. Ebû Vakkas tarafından kurulan şehir

Kûfe, Irak'ın Necef ilinde (muhafaza) bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelâ Olayı</span> Hüseyin bin Ali ile Emevî halifesi Yezidin orduları arasında Kerbelâda gerçekleşen çatışma (680)

Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbelâ katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir. Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Cemel Muharebesi</span> Basrada gerçekleşen muharebe

Cemel Muharebesi, Cemel Vakası, Basra Savaşı ya da Deve Olayı 8 Aralık 656 tarihinde, Halife Ali bin Ebu Talib ile İslam Peygamberi Muhammed'in dul eşi Aişe'nin taraftarları arasında, Basra'da gerçekleşen muharebe. Müslümanlar arasındaki ilk iç savaştır. Cemel Savaşı, Ali'nin zaferiyle sonuçlandı. Aişe'nin müttefiklerinden Talha bin Ubeydullah ve Zübeyr bin Avvam öldürüldü. Aişe, Ali tarafından Medine'ye gönderildi. Savaşta her iki taraftan yaklaşık yirmi bin kişi hayatını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin</span> Alinin oğlu, Şianın 3. imamı, sahabe

Hüseyin bin Ali bin Ebu Talib, İslâm peygamberi Muhammed'in torunudur. Dördüncü Hâlife olan Ali bin Ebu Talib'in oğludur. Annesi, Muhammed'in kızı Fatıma Zehra’dır. On İki İmâmlar'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti’nin bir Emevî saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emevîler tarafından öldürülmüştür. Soyundan gelenler Hüseynî ya da Seyyid olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Fitne</span> Emevi Dönemi Müslüman iç savaşı (680-692)

İkinci Fitne veya Erken İslam Tarihinde İkinci İç Savaş, Emevi hakimiyetinin başlarında I. Muaviye’in ölümüyle birlikte baş gösteren siyasi / askeri çatışmalardan oluşan karışıklık dönemi. Dönemin tarihi üzerinde tarihçiler arasında ittifak sağlanmamışsa da, en çok kabul gören görüş, İkinci Fitne’nin 680-692 yılları arasında olduğudur.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Zübeyr</span> sahabe

Abdullah bin Zübeyr, İkinci Emevi halifesi Yezid'e biat etmeyerek isyan başlatan ve Mekke'de karşı halifeliğini ilan ederek 692'deki öldürülüşüne kadar Emevilerle mücadele eden tabiin.

<i>Kerbela</i> (oyun)

Kerbela, Ali Berktay'ın yazdığı iki perdelik tiyatro oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Gülsüm bint Ali</span>

Ümmü Gülsüm bint Ali,, Muhammed'in torunu, Ali ile Fatıma'nın kızı. Sünni ve bazı Şii kaynaklara göre Ömer'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Ubeydullah bin Ziyâd</span>

Ubeydullah bin Ziyad bin Ebih, Emevîler'in Irak valisi.

<span class="mw-page-title-main">Habib bin Mezahir</span>

Habib b. Mezahir Esedi, Kerbelâ Olayı'nda Hüseyin'in yârenlerinden. Kûfelilerin Hüseyin'e bağlılıklarını sunan davet mektuplar arasında onun mektubu da vardı. Habib b. Mezahir, Kufelilerin biatlerine sadık kalmadıklarını gördüğü zaman Kufe'den çıkıp Hüseyin'in safına katıldı. Sonunda Hüseyin'in safında savaşarak Kerbelâ Olayı'nda öldürüldü.

Abbād bin Ziyād bin Abīhi, Emevî komutanı ve devlet adamıdır. Irak valisi Ziyâd bin Ebih'in] oğlu Abbad, 673 ile 681 yılları arasında halifeler I. Muâviye ve I. Yezîd hükümdarlıklarında Sistan valisi olarak görev yaptı. Merc Rahit Muharebesi'nde Halife I. Mervân'ın ordusunda bir birliğe liderlik etti ve sonrasında Muhtar es-Sekafî'nin destekçilerine karşı savaştı. Daha sonra Abdülmelik'in oğlu ve halefi Halife I. Velîd'in ve Velid'in oğlu Abdülaziz ile halifenin kardeşi Süleyman arasındaki veraset entrikalarında rol oynadı.

Tevvâbîn ayaklanması veya tövbekarların ayaklanması, Kerbelâ Olayı'ndan sonra bir grup Kufe Şiisinin 680'de Kufe'ye davet ettikleri Hüseyin'in öldürülmesinin intikamını almak için ayaklanmasına atıfta bulunur. Grup, İslam peygamberi Muhammed'in bir sahabesi olan Süleyman bin Surad tarafından yönetiliyordu. Tevvâbîn ordusu, Ocak 685'te Aynülverde Muharebesi'nde Emevî ordusuna karşı savaştı. Yenildiler ve liderleri öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Aynülverde Muharebesi</span> Ocak 685in başlarında Emevi ordusu ile Tevvâbîn arasında yapılan muharebe

Aynülverde Muharebesi Ocak 685'in başlarında Emevî ordusu ile Tövbe edenler (Tevvâbîn) arasında savaştır. Tevvâbîn, Muhammed'in bir sahabesi olan Süleyman bin Surad liderliğindeki Ali yanlısı Kufe'de, 680 yılında Emevîlere karşı ayaklanan bir gruptu. Ali yanlısı Kufeliler, Hüseyin'i Emevî halifesi I. Yezîd'e karşı ayaklanmaya çağırdılar, ancak daha sonra 680'de Kerbelâ Olayı'nda öldürüldüğünde ona yardım edemediler. Başlangıçta küçük bir yeraltı hareketi olan Tevvâbîn, Yezid'in 683'te ölümünden sonra Irak'ta yaygın bir destek gördüler. Ubeydullah bin Ziyâd komutasındaki büyük bir Emevî ordusunun Irak'a saldırı başlatmaya hazırlandığı kuzey Suriye'ye ayrılmadan kısa bir süre önce destekçilerinin çoğu tarafından terk edildiler. Resulayn'da çıkan üç gün süren savaşta küçük Tevvâbîn ordusu imha edildi ve İbn Surad da dahil olmak üzere üst düzey liderleri öldürüldü. Bununla birlikte, bu savaş, Muhtar es-Sekafî'nin daha sonraki daha başarılı hareketi için bir öncü ve motivasyon kaynağı olduğunu kanıtladı.

<span class="mw-page-title-main">Mekke Kuşatması (683)</span>

Mekke kuşatması, Eylül-Kasım 683'te gerçekleşiş İkinci Fitne'nin ilk çatışmalarından biridir. Mekke şehri, Emevi I. Yezîd'in Halifeliğe hanedan verasetinin en önde gelen meydan okuyanlardan biri olan Abdullah bin Zübeyr için bir sığınaktı. İslam'ın diğer kutsal şehri yakındaki Medine de Yezid'e isyan ettikten sonra Emevi hükümdarı Arabistan'a boyun eğdirmek için bir ordu gönderdi. Emevi ordusu Medinelileri yenip şehri ele geçirdi, ancak Mekke bir ay süren kuşatmaya direndi ve bu sırada Kâbe yangınla hasar gördü. Yezid'in ani ölüm haberinin gelmesiyle kuşatma sona erdi. Emevi komutanı Husayn bin Nümeyr, İbnü'l-Zübeyr'i kendisiyle birlikte Suriye'ye dönmesi ve Halife olarak tanınması için boşuna ikna etmeye çalıştıktan sonra, güçleriyle birlikte ayrıldı. İbnü'l-Zübeyr, iç savaş boyunca Mekke'de kaldı, ancak yine de kısa süre sonra Müslüman dünyasının çoğunda Halife olarak kabul edildi. 692 yılına kadar Emeviler, Mekke'yi yeniden kuşatıp ele geçirerek iç savaşı sona erdiren başka bir ordu gönderebildiler.

<span class="mw-page-title-main">Mercirahit Muharebesi (684)</span>

Mercirahit Muharebesi İkinci Fitne'nin ilk çatışmalarından biridir. 18 Ağustos 684'te, Halife Mervan I komutasındaki Emevileri destekleyen Yaman aşiret konfederasyonunun Kelb ağırlıklı orduları ile kendisini Halife ilan eden Mekke merkezli Abdullah ibn al- Zübeyr arasında gerçekleşmiştir. Kelb zaferi, Emevilerin Bilad al-Sham üzerindeki konumunu sağlamlaştırdı ve İbnü'l-Zübeyr'e karşı savaşta nihai zaferlerinin yolunu açtı. Bununla birlikte, aynı zamanda, Emevi Halifeliğinin geri kalanı için sürekli bir çekişme ve istikrarsızlık kaynağı olacak olan Kays ve Yaman arasında acı bir bölünme ve rekabet mirası da bıraktı.

Bu sayfada, 680'lerde Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.