İçeriğe atla

Süleyman Numan Paşa

Süleyman Numan Paşa
Ön sıra soldan ikinci Sıhhiye Dairesi Başkanı Süleyman Numan Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum 1868
Selanik, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 20 Temmuz 1925
İstanbul

Süleyman Numan Paşa, (d. 1868, Selanik - ö. 20 Temmuz 1925, İstanbul), Osmanlı askeri hekim.

Hayatı

23 Şubat 1891 günü Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye’den yüzbaşı rütbesiyle mezun olmuş ve 1894-1900 yılları arasında Almanya'da ihtisas yapmıştır.[1] I. Dünya Savaşı boyunca yaptığı hizmetler için asistanı ve meslektaşı Tevfik Sağlam, şunları yazmıştır:

“(...) Umumi harp, Türk hekimliğine rüşt ve kifayetinin beratını verdi. Bu harpte Sıhhiye-i Askeriye başında S.Numan kudret ve karakterinde bir insan olmasaydı, o zaman yetişmiş olan insanlar ikinci ve üçüncü derecedeki işlerde körlenmiş ve bu büyük yerler müttefiklerimizin büyük istekle gönderecekleri ecnebiler elinde kalmış olacaktı. Ordular kumandanlıklarını ve erkânıharbiye riyasetlerini esirgemeyen başkumandanlık, sıhhat gibi mübrim bir ihtiyaç karşısında, sıhhiyenin bütün büyük makamlarını da ecnebilere tevdi etmekte tereddüt etmeyecekti. İşte Süleyman Numan’ın hiçbir hizmeti olmasa, yalnız bu muvaffakiyet kendini Türk hekimliği tarafından ebediyen takdis ettirmeye kâfidir.(...)”

— Sağlam, 1935:28-29

Savaşın bitimi ve Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasıyla birlikte İstanbul’a gelen İtilaf Devletleri, birçok resmi binayı olduğu gibi hastaneleride kontrol altında bulundurmaya başlamışlardır. Süleyman Numan Paşa, 4 Kasım 1919 Gülhane Tababet-i Askeriye Tatbikat-ı Mektep ve Seririyat-ı Sertababet ve Müdüriyetine tayin olunmuştur. Fakat bir süre sonra tutuklanarak Malta sürgünleri arasında yer almıştır. İstanbul’a dönen Süleyman Numan Paşa, Tıp Fakültesi’nde kısa bir süre Seririyat-ı Dahiliye hocası olarak çalıştıysa da 28 Nisan 1923’te kendi isteğiyle askeri hekimlikten emekliye ayrılmıştır. 20 Temmuz 1925’te karaciğer kanserinden, Gülhane'de yapılan bir ameliyat sonrasında ölmüştür. Cenazesi II. Mahmud Türbesi haziresi’ne defnedilmiştir[1]

Grave of Süleyman Numan Paşa'nın anıt mezarı

Kaynakça

  1. ^ a b As, Efdal (Aralık 2015). "Birinci Dünya Savaşı'nın Sıhhiye Dairesi Reisi ve Ordu Sıhhiye Müfettiş-i Umumisi Süleyman Numan Paşa (1868 –1925)'nın Hayatı ve Askerî Faaliyetleri". International Journal Of Eurasia Social Sciences (Makale). 6 (21). ss. 105 - 120. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Refik Saydam</span> 4. Türkiye başbakanı

İbrahim Refik Saydam, Türk hekim ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 4. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuleli Askerî Lisesi</span> İstanbulda eski bir askerî lise

Kuleli Askerî Lisesi ya da günümüzdeki resmî adıyla Millî Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesi, İstanbul Boğazı kıyısında, Anadolu yakasında yer alan askerî okul. Bugünkü yerleşkede harp okullarını kazanan subay adayları, 1 yıl yabancı dil eğitimi almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi</span> Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastane

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GEAH) veya eski adıyla Gülhane Askerî Tıp Akademisi (GATA), II. Abdülhamit tarafından 1898 yılında İstanbul'da Gülhane Seririyat Hastanesi olarak kurulmuş olup günümüzde Etlik, Keçiören'de Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak devam etmektedir.

Ahmet Ziya Paşa Birgi, Türkiye'de KBB Hekimliğinin öncülerinden, öğretim üyeliği ve milletvekillliği de yapmış bir doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Muhtar Paşa</span> 211. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Muhtar, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın Kafkasya cephesi komutanı, asker, gök bilimci, yazar, eğitimci ve devlet adamıydı. 1912 yılında kısa bir süreyle Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını da yapmıştır. Darüşşafaka Cemiyeti'nin kurucularındandır.

Neşet Ömer İrdelp, Türkiye'ye modern kardiyolojiyi getiren iç hastalıkları hekimidir.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Topuzlu</span> Türk cerrah ve siyasetçi

Cemil Topuzlu, Türkiye'de modern cerrahinin kurucusu hekim, yönetici ve İstanbul eski Belediye Başkanı.

Tevfik Salim Sağlam, Ali Tevfik Salim, Türk bilim insanı, askeri hekim.

<span class="mw-page-title-main">Emin Erkul</span>

Emin Erkul, tıp doktoru, Kuvâ-yi Milliyeci ve siyaset adamı. "Kalpaklı Emin Bey" ve "Şehremini Emin Bey" olarak da tanınır. İstanbul'un, Cumhuriyet döneminde atanan ilk şehreminidir.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mim Kemal Öke</span> Türk hekim ve siyasetçi

Kemalettin Öke, Türk hekim.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Rıza Paşa</span>

Mehmed Rıza Paşa Osmanlı askeri. II. Abdülhamid döneminde 17 yıl Serasker olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri gücü

Osmanlı İmparatorluğu'nun silahlı kuvvetleri kara ordusu, donanma ve tayyare bölüklerini içermekteydi.

Talat Simer, -, Türk siyasetçi.

Hüsamettin Kural, Türk doktor ve siyasetçi.

Akif Arkan, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tıp fakültesi</span> tıp alanında eğitim veren kurum

Tıp fakültesi, tıp biliminin öğretildiği ve bu bilim içindeki çeşitli dallarda araştırmalar yapılan fakülte. Mezunları, tıp doktoru unvanı almaktadır. Ayrıca mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi ile uzman doktor, operatör doktor gibi unvanlar verilir. Temel tıp bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. Türkiye’de tıp fakülteleri liseden sonra ülke genelinde yapılan bir merkezi sınavla öğrenci kabul etmektedir. Eğitim süresi 6 yıldır. Okullar farklı eğitim modellerini tercih etse de ülke genelindeki fakültelerde ilk 3 yıl teorik eğitim laboratuvar dersleriyle beraber verilir sonraki 2 yıl çeşitli bölümlerde stajlara devam edilirken öğrencilerin bilgileri sözlü sınavlarla da sınanmaya başlanır ve okulun son sınıfında Intörn (stajyer) adıyla hastanede gözetim altında çalışmaya başlar. Intörn (stajyer) maaşı, 2022 yılında asgari ücret olarak verilmektedir.

Türkiye'de askerî kurumlarda tabiplik yapan subaylara askerî tabip, askerî hekim veya askerî doktor denilir. Rütbe teğmen olarak başlar ve en yüksek rütbe tuğgeneral rütbesiyle biter. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF) kapatıldığı için eskiden GATF dekanına verilen tümgeneral rütbesi artık askerî tabiplere verilmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Enstitüsü</span> Karacı kurmay subay yetiştiren askerî okul

Kara Harp Enstitüsü, karacı kurmay subay yetiştirmek ve yüksek lisans eğitimi vermek üzere teşkil edilen, Milli Savunma Üniversitesine bağlı askerî eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Burhanettin Binzet</span> Türk siyasetçi ve askeri hekim

Burhanettin Binzet Türk siyasetçi ve askeri doktor.