İçeriğe atla

Süleyman Karaman

Süleyman Karaman
Karaman, 2015
Türkiye Büyük Millet Meclisi
27 ve 28. Dönem Milletvekili
Görevde
Makama geliş
7 Temmuz 2018
Seçim bölgesi2018 - Erzincan
2023 - Erzincan
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürü
Görev süresi
13 Aralık 2002 - 10 Şubat 2015
Yerine geldiğiVedat Bilgin
Yerine gelenHamdi Yıldırım (vekaleten)
Kişisel bilgiler
Doğum 1956 (67-68 yaşında)
Alaçayır, Refahiye, Erzincan, Türkiye
Partisi Adalet ve Kalkınma Partisi
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi
Mesleği Siyasetçi, makine mühendisi

Süleyman Karaman (d. 1956, Alaçayır, Refahiye), Türk makine mühendisi ve siyasetçi. TCDD genel müdürü ve TBMM 27 ve 28. dönem Erzincan milletvekilidir.

Eğitim yaşamı

Eğitim hayatına Erzincan’da başladıktan sonra, lise öğrenimi için İstanbul Pertevniyal Lisesine gitti. Yüksek öğrenimi için gittiği İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesinden 1978'de mezun oldu. 1981 yılında aynı üniversitede üstün başarı ile yüksek lisansını tamamlayarak makine yüksek mühendisi unvanına sahip oldu.[1]

Kariyeri

1979-81 yılları arasında İTÜ bünyesinde motor, traktör ve ziraat makineleri konusunda yapılan prototip çalışmalarında görev aldı. 1984 yılına kadar doktora çalışmalarının yanı sıra araştırma görevlisi olarak teknik resim ve makine bilgisi dersleri verdi. 1984-1994 yılları arasında otomotiv yan sanayinde sırasıyla işletme müdürü, genel müdür yardımcısı ve yönetim kurulu üyeliği görevlerini yaptı. Bu dönemde ithal parçaların yerlileştirilmesi çalışmalarına katıldı ve çalışmalarının sonucunda otomotiv sanayi derneğinden çalıştığı firma ile birlikte "Yerlileştirmede En İyi Firma Ödülü" aldı.[1][2]

1994 yılında İETT Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. Bu görevi sırasında modern otobüs ve durakların İstanbul'a getirilmesi ve AKBİL uygulamasının başlatılmasında görev aldı. Aynı dönemlerde hava kirliliğinin azaltılması için İstanbul'daki otobüslerin doğalgaza dönüştürülmesi ve EURO 2 otobüslerinin İstanbul'a getirilmesinde görev aldı. Bunların yanı sıra sosyal projelere de destek olarak kayıp ilanlarının yer aldığı otobüslerin sefere koyulmasında rol oynadı.[1][2]

Toplam kalite yönetimi, sürekli gelişim, sinerjik yönetim konulu seminerlere katkıda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kuruluşları olan İSFALT, İSBAK, İSTON, İSMER ve BELTUR'da görev aldı.

31 Aralık 2002 tarihinde TCDD İşletmesi genel müdürlüğü ve yönetim kurulu başkanlığı görevlerini üstlendi. Bu dönemde Yüksek Hızlı Tren projesi başta olmak üzere 100’den fazla demiryolu projesinin hayata geçirilmesine katkılar sağladı. TCDD Genel Müdürlüğü yaptığı sırada yaşanan Pamukova tren kazası sonrasında Cumhuriyet Savcılığının kendisi hakkında soruşturma açılması talebi dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından reddedilmiştir.

Türk Telekom, TTNET ve Türksat yönetim kurullarında görev yaptı.

2015 yılında TCDD bünyesindeki görevinden istifa ederek AK Parti Erzincan milletvekili aday adayı oldu. TBMM 27 ve 28. dönem Erzincan milletvekilidir.

Evli ve üç çocuk babası olan Süleyman Karaman, iyi düzeyde İngilizce bilmektedir.

Görev aldığı bazı demiryolu projeleri

  • Ankara – Eskişehir, Ankara – Konya, Konya – Eskişehir, Ankara – İstanbul ve Konya – İstanbul YHT hatlarının yapımı ve işletilmesi.
  • Ankara – Sivas, Ankara – Bursa ve Ankara – İzmir YHT hatlarının inşası.
  • Sivas – Erzincan Hızlı Tren Projesi’nin başlaması.
  • Marmaray’ın işletilmesi.
  • Özgün kent içi raylı sistem toplu taşıma projelerinin geliştirilmesi ve uygulanması.
  • İzmir’de Egeray (İZBAN) projesinin inşasının tamamlanması ve işletilmesi.
  • Ankara’da Başkentray ve Gaziantep’te Gaziray projelerinin başlatılması.
  • Milli Tren ve Milli Sinyalizasyon projeleri.
  • Demiryollarında yerli sanayinin gelişmesi projesi.
  • Türkiye’de ilk hızlı tren makas, travers ve ray bağlantı elamanları fabrikalarının kurulması.
  • Türkiye’de ilk Uluslararası Raylı Sistemler Fuarının düzenlenmesi.
  • Tren üstünde görev yapan personele ücretsiz yemek verilmesine yönelik sosyal projenin hayata geçirilmesi.
  • Türkiye’de demiryolu eğitiminin geliştirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında; lise ve yüksekokullarda Raylı Sistemler, üniversitelerde Demiryolu Mühendisliği bölümlerinin açılması.
  • Yurt dışında demiryolu alanında lisansüstü ve eğitim programları gerçekleştirerek genç bir demiryolcu kuşağın yetişmesi.

Ödül ve başarıları

  • 2009 - En Fazla Engelli Çalıştıran Kurum (TCDD)
  • 2010 - Yılın İnovasyon Ödülü (TCDD)
  • 2014 - Dünya Toplu Taşımacılar Birliği’nden (UITP) İZBAN projesi için En İyi İşbirliği ödülü (TCDD)

Kaynakça

  1. ^ a b c "Süleyman KARAMAN - 28. DÖNEM ERZİNCAN MİLLETVEKİLİ". TBMM. 18 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2023. 
  2. ^ a b "Süleyman Karaman kimdir? - Yeni Akit". www.yeniakit.com.tr. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2023. 
Hükûmet görevi
Önce gelen:
Vedat Bilgin
TCDD Genel Müdürü
13 Aralık 2002 - 10 Şubat 2015
Sonra gelen:
Hamdi Yıldırım

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-Konya yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Polatlı – Konya yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – Konya YHD, Polatlı YHT – Konya arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 300 kilometre/saat (190 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – Sivas yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – Sivas YHD, Türkiye'nin Ankara ve Sivas illeri arasında yer alan ve 26 Nisan 2023'te hizmete giren yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olan YHD hattında TCDD Taşımacılık tarafından azami 250 kilometre/saat (160 mph) hızla Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Garı</span> Tepebaşı, Eskişehirdeki ana tren istasyonu

Eskişehir Garı, Eskişehir'in Tepebaşı ilçesi Hoşnudiye Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni</span> Yüksek hızlı tren hizmeti

İstanbul - Konya Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Konya YHT, 673,021 kilometre (418,196 mi) uzunluğundaki Söğütlüçeşme - Konya güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Garı</span> Sivas, Türkiyede bir tren istasyonu

Sivas Garı, Sivas'ın il merkezi Kadı Burhanettin Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı</span> Altındağ, Ankarada bir tren istasyonu ve karma kullanım ticari bina

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Ankara'nın Altındağ ilçesi Hacı Bayram Mahallesi'nde, Ankara Garı'nın yanında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonu ve alışveriş merkezi, sinema salonu, otel, toplantı salonları vb. sosyal alanlardan oluşan ticari komplekstir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Garı</span> Meram, Konyada bir tren istasyonu

Konya Garı, Konya'nın Meram ilçesi Konevi Mahallesi'nde Ferit Paşa Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Eryaman Yüksek Hızlı Tren Garı</span> Ankarada bir tren istasyonu

Eryaman Yüksek Hızlı Tren Garı, eskiden Ankara Batı Yüksek Hızlı Tren Garı, Ankara'nın Etimesgut ilçesi Etiler Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Bandırma – Bursa – Osmaneli yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Bandırma – Bursa – Osmaneli YSD, Bandırma – Osmaneli YHT arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. 23 Aralık 2012'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı bir törenle temeli atılmıştır.

Yerköy – Kayseri yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Yerköy – Kayseri YSD, Yerköy YHT – Kayseri YHT arasında yapımı süren 142 km uzunluğunda, 250 km/saat hıza kadar, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu karma (Yük-Yolcu) işletmecilik yapılması planlanan projedir.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-İzmir yüksek standartlı demiryolu</span> Yüksek standartlı demiryolu hattı

Polatlı – İzmir yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – İzmir YSD, Polatlı YHT – İzmir-Basmane arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenecektir. Yolculuk süresinin 210 dakika olması beklenmektedir. 2024 yılı itibarıyla toplam maliyetinin ₺64,5 milyar olması planlanan hattın tamamının 2027 yılında açılması hedeflenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-Konya Yüksek Hızlı Treni</span> Yüksek hızlı tren hizmeti

Ankara - Konya Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca Ankara - Konya YHT, 317,267 kilometre (197,141 mi) uzunluğundaki Ankara - Konya güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD YHT Bölge Müdürlüğü</span> Demiryolu bölge müdürlüğü

TCDD YHT (8.) Bölge Müdürlüğü, merkezi Ankara'daki Ankara YHT Garı olan TCDD müdürlüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yüksek hızlı demiryolu</span> Türkiyedeki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Türkiye'de yüksek hızlı demiryolu, 2003'te TCDD tarafından Ankara – İstanbul arasındaki illeri kapsayan 250 kilometre/saat (160 mph) azami hıza uygun Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu'nun inşasına başlanmıştır. Etütler yapıldıktan sonra ilk somut adım 2004'te atılmış ve yüksek hızlı demiryolu için yer açma işlerine başlanmıştır. 23 Nisan 2007'de hattın ilk etabı olan 245 kilometre (152 mi) uzunluğundaki Ankara – Eskişehir etabında deneme seferlerine başlanmış, 13 Mart 2009'da da 1 saat 25 dakika süren ilk yolculu ticari işletim yapılmıştır.

Konya – Ulukışla – Yenice yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Konya – Ulukışla – Yenice YSD, Konya – Yenice arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Proje kapsamında Konya - Karaman - Ulukışla kesiminde mevcut konvansiyonel Konya – Yenice demiryolu'na 2. hat eklenecek, gerekli görülen yerlerde kestirme amaçlı tüneller açılacak, hemzemin geçitler kaldırılarak yerlerine üst ve alt geçitler yapılacak, istasyonlar ve peronlar düzenlenecek, sinyalizasyon ve elektrifikasyon altyapısı kurulacaktır. Böylece mevcut hat, Yüksek Hızlı Tren işletimine uygun hale getirilmiş olacaktır.

İstanbul - Karaman Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Karaman YHT, 741,543 kilometre (460,773 mi) uzunluğundaki Halkalı - Karaman güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

Ankara - Karaman Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca Ankara - Karaman YHT, 419,562 kilometre (260,704 mi) uzunluğundaki Ankara - Karaman güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.