İçeriğe atla

Süleyman Hayri Bolay

Süleyman Hayri Bolay
Doğum1937
Katranlı, Ermenek, Karaman
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
Kariyeri
DalıFelsefe
Çalıştığı kurumlarAnkara Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
Gazi Üniversitesi
Selçuk Üniversitesi

Süleyman Hayri Bolay (d. 1937; Katranlı, Ermenek, Karaman), Türk felsefe profesörü.

Hayatı

İlköğretim ve ortaöğretim eğitimini Konya'da tamamladı. 1961 senesinde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. 1961-1971 yılları arasında sırasıyla Sivas, Ordu ve Ankara'da öğretmenlik yaptı. Araştırmalarda bulunmak ve yabancı dili geliştirmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Irak Bağdat Üniversitesi'ne gönderildi.

"Türkiye'de Ruhçu ve Maddeci Görüşün Mücadelesi" çalışmasıyla lisans tezini tamamladı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine felsefe tarihi asistanı olarak atandı. "Aristo Metafiziği ile Gazzali Metafiziğinin Karşılaştırılması" teziyle 1976'da doktora "Emile Boutroux'da Zorunsuzluk Doktrini" teziyle 1980'de doçentlik unvanını aldı. 1987 senesinde felsefe tarihi profesörü oldu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.[1]

Eserleri

  • Tanzimat’tan Günümüze Türk Düşünürleri (7 Cilt - 8 Kitap) (editör)
  • Türkiye'de Ruhçu ve Maddeci Görüşün Mücadelesi
  • Aristo Metafiziği ile Gazzali Metafiziğinin Karşılaştırılması
  • Ferid Kam
  • Osmanlı Düşünce Dünyası
  • Felsefe Doktrinleri ve Terimleri Sözlüğü
  • Türk Düşüncesinde Gezintiler
  • Felsefe Dünyasında Gezintiler
  • Bilimin Değeri Meselesi

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay ile eğitim sistemimizdeki sorunları konuştuk". murekkephaber.com. 16 Ekim 2016. 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Ziya Ülken</span>

Mehmet Hilmi Ziya Ülken, Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş bir filozof ve sosyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Andreas Feuerbach</span> Alman filozof ve ahlakçı (1804-1872)

Ludwig Andreas Feuerbach, Alman filozof ve ahlakçı. Marx üzerindeki etkisi ve hümanist ilahiyat görüşleri ile ünlenmiştir.

İbn Miskeveyh (940-1030) Fars asıllı ünlü Şii filozoftur. Müslümanlarca; Aristoteles, Farabi'den sonraki üçüncü öğretmen yani "Muallim Salis" olarak bilinir. İran'ın Rey kentinde 940'ta doğdu. Aktif politik kişiliğini filozof rolüyle birleştirdi. Tarihçi yönü de olan Miskeveyh Bağdat, İsfahan ve Rey şehirlerindeki Büveyhî Hanedanı'na hizmette bulundu. Aralarında Sicistani'nin de olduğu bir entelektüel grubunun üyesiydi. İslam dünyasında Neoplatonik geleneğin ortaya çıkışında Miskeveyh'in telifçi rolünün etkisi bulunmaktadır. İbn Miskeveyh tarihten psikolojiye, kimyadan metafiziğe kadar pek çok farklı alanda çalışmalarda bulundu ve eserler kaleme aldı. Yunan filozoflarının tevhid ile ilgilendiklerini öne sürmekle Miskeveyh din ile felsefeyi uzlaştırma hususu probleminden uzak durmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Feyzioğlu</span> Türk siyasetçi

Turhan Feyzioğlu, Türk hukuk profesörü, avukat, akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Arslan (akademisyen)</span> Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmen

Ahmet Arslan Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmendir.

Suût Kemaleddin Yetkin, Türk akademisyen, edebiyatçı, denemeci, üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aydın (1943 doğumlu siyasetçi)</span>

Mehmet Aydın Türk akademisyen ve siyasetçi. 58., 59. ve 60. Hükûmette Devlet Bakanı ve TBMM 22. Dönem ve 23. dönem AK Parti İzmir milletvekilidir.

Ali Naili Erdem, Türk siyasetçidir.

Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Türk siyasetçi ve ilahiyatçı, 14. Diyanet İşleri Başkanı. Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu'nun amcası.

Süleyman Ateş, Türk ilahiyatçı, İslam hukukçusu ve 12. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Görmez</span> 2010–2017 arasındaki Diyanet İşleri başkanı

Mehmet Görmez Türk ilahiyatçı, hadis profesörü, 17. Diyanet İşleri Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı.

Günay Tümer Türk akademisyen.

Ahmet Hamdi Atademir ya da Hamdi Ragıp Atademir,, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Fazlurrahman Malik</span> Pakistanlı filozof

Fazlurrahman Malik, Pakistanlı akademisyen, ilim ve fikir adamı. Kendisini eğitim reformuna ve içtihadın farklı bir anlayışla yeniden canlanmasına adayan, İslam'ın önde gelen bir reformcusu olarak ve tarihselci görüşleriyle bilinir. Eserleri Pakistan, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerde büyük ilgi görüyor.

Ayhan Bıçak Türk akademisyendir. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde öğretim üyesidir. 1956 yılında Erzincan'da doğmuştur. Boğaziçi Behçet Çağlar Lisesi'nde öğrenim gördükten sonra 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde öğrenime başlamıştır. 1982 yılında lisans derecesini, 1985 yılında da Aristoteles'in İnsan Toplum ve Tarih Anlayışı teziyle yüksek lisans derecesini tamamlamıştır. 1991 yılında aynı bölüme araştırma görevlisi olarak atanmıştır. Doktorasını Prof. Dr. Teoman Duralı'nın danışmanlığında Platon'un Tarih Kavrayışı teziyle 1992 yılında tamamlamıştır. 1995'te yardımcı doçent, 1996'da doçent, 2007'de profesör unvanı almıştır. Tarih felsefesi, siyaset felsefesi, felsefe tarihi konularında çalışmaktadır. Tarih anlayışı, evren tasavvuru, antik Yunan düşüncesi ve Türk düşüncesi hakkındaki yayınları ile tanınmaktadır. Türk düşüncesinde tarih ve yaşam felsefesi hakkında çeşitli konferans ve seminerler düzenlemiştir. İslam öncesi Türk devlet düşüncesi hakkında çalışmaları da mevcuttur. Türk Düşüncesi adlı kitabı Türk tefekkür tarihini felsefe açısından ele alan sayılı eserlerdendir. Mart 2016'dan itibaren İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü başkanlığını sürdürmektedir.

Hasan Aydın, Türk felsefeci, eğitimci ve dinbilimci.

Hüseyin Atay, Türk akademisyen, müfessir, kelâmcı ve ilâhiyatçı.

Beyza Bilgin Türk ilahiyat profesörü.

Musa Kazım Arıcan, Türk akademisyen.