İçeriğe atla

Süleyman Halebi

Süleyman Halebi

Süleyman Halebi (Kürtçe:Seléman Ous Qopar) (1777-1800) İşgal döneminde Fransiz General Jean Baptiste Kléber'e suikast düzenleyerek öldüren Kürt kökenli[1] teoloji öğrencisi.

Hayatı

Halebi, 1777 yılında Osmanlı imparatorluğuna bağlı Afrin sınırları içerisindeki Kukan köyünde doğdu. Dindar olan babası Muhammed Emin, tereyağı ve zeytinyağı satan bir esnaftı. Babası, Süleyman Halebi'yi 1797 yılında El-Ezher Üniversitesi'nde İslam bilimini okuması için Mısır yolladı.

Suikast

14 Haziran 1800'de 23 yaşındayken Süleyman Halebi, Mısır'ı işgal eden Napolyon'un yerini alan Fransız ordusu komutanı Jean-Baptiste Kléber'i öldürdü. Halebi, Kléber'e yaklaşabilmek için dilenci kılığına girerek onu bir kama ile bıçakladı. Suikastte kullanılan kama bir parkta gömülü bulundu. Halebi çok geçmeden tutuklandı.

Sonrası

Bu eylem nedeniyle, savaş konseyi, suç ortaklarıyla birlikte General Kléber'in cenaze gününde (17 Haziran) infaz ile onu ölüm cezasına çarptırdı. Suç ortakları Süleyman'ın gözleri önünde bedenleri yakılmadan önce kafaları mezarlıkta kesildi. Süleyman ise kazığa oturtma cezası ile cezalandırılacaktı. Kazığa oturtma olayını 19. yüzyılın bilginlerinden Claude Desprez şöyle anlatır:[2]

"Fransız Savaş Konseyi tarafından adam yumruklarının yakılması ve daha sonra canlı canlı kazığa oturtmaya mahkum edildi. Cellat Barthelemy, Soliman'ın karın üstüne yatırdı, cebinden bir bıçak çıkardı, makatına bir kesi yaptı, sonra da kazığı tokmak ile makatına çaktı. Sonra hastanın kollarını ve bacaklarını bağladı, havaya kaldırdı ve kazığı hazırlanan bir deliğe sabitledi. Süleyman dört saat daha yaşadı ve Barthelemy'nin yokluğunda bir asker ona su vermeseydi daha uzun yaşayacaktı: o anda süresi dolmuştu"

Fransız doktor Dominique-Jean Larrey, 1803'te şunları anlatıyor:[3]

"Suleyman'ın cesaret ve soğuk kanlılık ile sağ elinin yakılmasına izin vermesi hassas adamı şaşırtıyor. En acımasız ıstırapların ortasında, tek bir şikâyette bulunmadan yaklaşık dört saat yaşadı. Elin yanması kemiklere yayılmıştı ve kazık alt karın, sinirler ve damarların iç organlarını yırttıktan sonra sakrum kemiğini, iki lomber omurları kırmış ve vertebral kanalı delmişti. Bunun böyle olduğunu bir süre sonra, cesedinin üzerinde yapmış olduğum teftişle ikna oldum, zaten iskeletini doğal tarih müzesine bıraktım."

Halebi'nin kafatası ile suikastte kullandığı kama Fransa'da Musée de I'Homme müzesinde sergileniyor.[4] Kleber'in suikastini anlatan "Sulayman Al-Halabi" oyunu 1965 yılında Afred Farag tarafından kurgulanmıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa</span> Batı Avrupada yer alan ülke

Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

29 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 241. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 124 gün vardır.

Ressamların soyadlarına göre alfabetik listesi için bakınız:Ressamlar Listesi

<span class="mw-page-title-main">Cem Sultan</span> II. Bayezidin kardeşi ve Fatih Sultan Mehmedin oğlu

Cem Sultan ya da Şehzade Cem, II. Mehmed'in Çiçek Hatun'dan olma en küçük oğlu ve II. Bayezid'in küçük kardeşi. Ağabeyi II. Bayezid ile girdiği taht mücadelesiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Memlûk Devleti</span> Geç dönem Orta Çağda Mısır ve Suriyede hüküm sürmüş olan bir devlet (1250–1517)

Memlûk Devleti resmî adıyla ed-Devletü't-Türkiyye, Eyyûbîlerin çöküşü ile Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır'ı ele geçirmesi arasında geçen üç yüzyıla yakın zaman diliminde Mısır ve Suriye'de hüküm sürmüş olan devlet. Memlûk Devleti'ni 1250 ve 1382 yılları arasında kurucu aile Bahrî Memlûkler idare etmiş, 1517 yılına kadar ise Burcî Memlûkler yönetimi ele almıştır. Tarihyazınında devlet bu iki hâne başlıkları altında incelenmiş olup Bahrî Memlûklerin Türk kökenli olması dolayısıyla bu devirde yöneticiler daha çok Türklerden oluşurken daha sonraki dönemde Çerkesler asıl unsur olmuşlardır. Tarihçiler arasında; Memlûk devletinin Türk sultanlar döneminde askeri ve siyasi olarak doruğa ulaştığı, ardından ise Çerkesler döneminde uzun süreli bir gerileme dönemine girdiğine dair evrensel bir fikir birliği vardır.

Ünlü astronom ve astrofizikçiler listesi

<span class="mw-page-title-main">Pargalı İbrahim Paşa</span> 29. Osmanlı sadrazamı

Pargalı İbrahim Paşa, Makbul İbrahim Paşa, Frenk İbrahim Paşa, Damat İbrahim Paşa ya da öldürüldükten sonraki ünvanıyla Maktul İbrahim Paşa, I. Süleyman saltanatı döneminde 27 Haziran 1523 - 15 Mart 1536 tarihleri arasında sadrazamlık yapan, önemli siyasal ve askerî olaylarda rol oynayan Osmanlı devlet adamı. Sahip olduğu yetkiler sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu dış siyasetinin beyni olarak kabul edilmektedir.

Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Sanat tarihi, edebiyatı ve kültürel çalışmalarda, Oryantalizm, Doğu dünyasındaki yönlerin taklidi veya tasviridir. Bu tasvirler genellikle Batılı yazarlar, tasarımcılar ve sanatçılar tarafından yapılır. Özellikle, daha spesifik olarak "Orta Doğu" yu tasvir eden Oryantalist tablolar, 19. yüzyıl akademik sanatının popülerlerinden biriydi ve aynı şekilde Batı edebiyatı Doğu temalarına da benzer ilgi göstermiştir. Edward Said'in Oryantalizm adlı kitabının 1978'de yayımlanmasından itibaren, çok sayıda akademik söylem “Oryantalizm” terimini, Batı'nın Orta Doğu, Asya ve Kuzey Afrika toplumlarına yönelik genel tavrına atıfta bulunmak için kullanmaya başlamıştır. Said'in analizinde Batı, bu toplumları statik ve gelişmemiş olarak özümsemekte, böylece emperyal gücün hizmetinde incelenebilecek, tasvir edilebilecek ve çoğaltılabilecek bir Doğu kültürü görüşü üretmektedir. Bu görüşü ile Said, Batı toplumunun gelişmiş, rasyonel, esnek ve üstün olduğu fikrini ifade etmektedir.

Paris'teki Père Lachaise Mezarlığı ünlü simaların gömüldüğü yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu</span> Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrikada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1299–1922)

Osmanlı İmparatorluğu ya da Osmanlı Devleti, resmî olarak Devlet-i Aliyye ve yine resmî olarak antlaşmalarda ve uluslararası kullanımlarda Türkiye, Batı kroniklerindeki kullanımlarda ise Türk İmparatorluğu, 1299 yılında Oğuz Türklerinden Osman Gazi'nin kurduğu Osmanoğlu Hanedanı'nın hükümdarlığında Orta Çağ'dan Yakın Çağ'a kadar varlığını sürdürmüş bir imparatorluktur.

<span class="mw-page-title-main">Takson yazarı botanikçiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Botanikçi, botanik denilen bitki bilimi uzmanı olan bilginlerdir. Taksonomiyle ilgilenen ve takson yazarı olan botanikçilerin adları Uluslararası Botanik Adlandırma Koduna (ICN) göre keşfettikleri/tanımladıkları/adlandırdıkları takson ile birlikte kullanılır ve genellikle yayım yılı ve tam soyadı ya da bir kısaltmayla gösterilir.

Ressamlarin ilk adlarına göre alfabetik listesi için bakınız:Ressamlar Listesi.

Bu Académie française (Fransız Akademisi) üyelerinin oturdukları koltuk numaralarına göre hazırlanmış bir listedir.

Bu Fransa Bilimler Akademisi üyelerinin listedir.

<span class="mw-page-title-main">Memlûk Hanedanı (Irak)</span>

Irak Memlûk Hanedanı, 18. ve 19. yüzyıllarda yüzyıllarda günümüz Irak'ta varlığını sürdüren bir hanedandı.

Büyük Ordu, Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon tarafından oluşturulan ve yönetilen ordu. 1804'ten 1809'a kadar Grande Armée, Fransız İmparatorluğu adına Avrupa üzerinde eşi görülmemiş bir zafer elde eden tarihi bir ordu oldu.

Montparnasse Mezarlığı, Fransa'nın başkenti Paris'teki tarihi önemi bulunan bir mezarlıktır. Fransa ve dünya çapında pek çok tanınmış kişi bu mezarlığa defnedilmiştir.

1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı, Fransız Devrim Savaşları'nda evre.

XV.Louis'nin isteği üzerine 1673 yılında kurulan Türkçesi Senegal Şirketi anlamında gelen "Compagnie du Sénégal", birçok Fransız sömürge şirketinden biriydi ve 1685 yılında İngiltere Kralı olan XIV. Louis'nin kuzeni York Dükü II.Jacques tarafından 1672 yılında kurulan Kraliyet Afrika Şirketi'nden bir yıl sonra, köle ticaretini doğrudan hedef alan 17. yüzyılda kurulan ikinci Avrupa şirketiydi. İlk yöneticilerinden biri ünlü amiral Jean-Baptiste du Casse idi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Kléber</span> Fransız devlet adamı (1753-1800)

Jean-Baptiste Kléber, Fransız Devrim Savaşları'nın Fransız askeri lideriydi. Fransız Kraliyet Ordusunda bir yıl görev yaptı, yedi yıl sonra Habsburg Monarşisi'ne katıldı. 1792'de Fransız Devrim Ordusu'na katıldı ve orada hızla yükseldi.