İçeriğe atla

Süleyman Efendi (Muğla)

Kösekadızade Hacı Süleyman Efendi
Muğla Belediye Başkanı
Görev süresi
1871-1880
Yerine geldiğiYoktur
Yerine gelenHacı Memiş Ağa
Kişisel bilgiler
Doğum 1810
Muğla
Ölüm 1890
Muğla
Evlilik(ler) Pembe Hanım

Kösekadızade Hacı Süleyman Efendi (1810 - 1890), Muğla'nın ilk belediye başkanı olan siyasetçi.

Muğla'nın tanınmış ailelerinden 'Kadılar' ailesinden Kadı Ömer Efendi'nin oğludur. Muğla'da tarımla uğraşmıştır. 1871 ile 1880 yılları arasında Muğla’nın ilk belediye başkanı olarak görev yapmıştır. Bu dönemde, şehircilik çalışmalarından çok yeni kurulan belediyenin yasal kuruluş çalışmalarıyla meşgul olmuştur. Masrafını bizzat çektiği Muğla Saat Kulesi'ni 1886'da yaptırarak şehre armağan etmiştir. Soğukdere suyunu Muğla’ya getirmiştir. Eski Koca Havuz çevresine meyve bahçeleri kurmuş, tarımı teşvik etmiştir. Yağcılar Hanı, Koca Han ve kıraathane de onun döneminde yapılmıştır.

Hacı Süleyman Efendi, Muğla Kütüphanesi'nin kurucusu Hoca Mustafa Efendi ile çalışmış sağlığında mütevelliğini yapmış, kütüphanenin gelişip genişlemesi için ayrıca çaba sarf etmiştir. Eşi Pembe Hanım da Muğla’nın hayır işlerine el atmış ve Muğla Devlet Hastanesi'nin kuruluşuna önayak olarak devlet hastanesi pavyonlarının ilkini bizzat masraflarını çekerek kendisi yaptırmıştır.

Kaynakça

Muğla Belediyesi resmi web sitesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vehbi Koç</span> Türk iş insanı ve Koç Holdingin kurucusu

Ahmet Vehbi Koç, Türk sanayici ve iş insanı, Koç Holding'in kurucusu.

Çandarlılar, yetiştirdikleri dört büyük sadrazam ile Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Döneminde gerek askeri ve gerek idari ve siyasi alanda teşkilatlandırılmasında birinci derecede rol oynayarak büyük emekleri geçmiş, İstanbul'un fethi öncesindeki yaklaşık yüz yılın isimleriyle birlikte anılmasına yol açmış bir ailedir. 15. yüzyıl sonlarında ailenin bir diğer ferdi de kısa bir süre için sadrazamlık yapmıştır. Ailenin kökeni Ankara'nın Nallıhan ilçesinin Cendere köyüne uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Bilgen (Aydınlı)</span>

Hacı Süleyman Efendi, , II. Meşrutiyet'in ilanından sonra açılan Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM 1. Dönem'de mebusluk yapmış, kanun önerileri ve konuşmalarıyla akıllarda kalmış bir din ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Servet Akdağ</span> TBMM 1. Dönem Bursa Milletvekili

Şeyh Abdullah Servet Efendi TBMM 1. Dönem Bursa milletvekilliği yapmış, Nakşibendi Şeyhi sıfatıyla İrşad Heyetleri ve Yeşil Ordu Cemiyeti konularında faaliyetleri bulunmuş, Cumhuriyet'in ilanından sonra Türkiye adına yurtdışı faaliyetleri de yürütmüş bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Rüştü Aras</span> Türk siyasetçi (1883–1972)

Ahmet Tevfik Rüştü Aras, 1920-1939 yılları arasında beş dönem milletvekilliği, 1925-1938 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı yapmış, öncesinde İttihat ve Terakkî'nin önemli isimlerinden biri olmuş, sonrasında da gazete yazıları yazarak hayatını sürdürmüş Türk siyasetçidir.

Süleyman Efendi ile şunlar kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Karaçulha, Fethiye</span>

Karaçulha, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Muğla iline 140 km, Fethiye ilçesine 5 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gökköy, Altıeylül</span>

Gökköy, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir. Balıkesir'den Gökköy'e Savaştepe Yolu üzerinden 12 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Songülen</span> Fenerbahçe SK kurucusu ve ilk başkanı

Nurizade Ziya Songülen, Şevkipaşazade Ayetullah ve Necip Okaner ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran üç kişiden biridir. Kulübün ilk başkanı ve 1 numaralı üyesidir.

Hacı Ahmed Efendi, -, Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlar saltanatı</span>

Kadınlar saltanatı, Osmanlı İmparatorluğu'nda haseki sultanların veya valide sultanların veya hanım sultanların devlet yönetimine müdahale etmeleri, zaman zaman bizzat devleti yönettikleri döneme verilmiş olan bir addır. Kanuni Sultan Süleyman, döneminde başlamış olup 1656 yılında Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazam oluşuna kadar devam etmiştir.

Hasan Umur veya Ömerzade Hasan Efendi Samsun belediye başkanlığı yapan ve Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer alan Türk siyasetçi, tüccar, din adamı ve yerel tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Muğla Saat Kulesi</span> Muğla, Türkiyede bulunan saat kulesi

Muğla Saat Kulesi, Muğla'da bulunan bir saat kulesidir.

Muğla Devlet Hastanesi, 1927 yılında Muğla'da kurulmuş olan devlet hastanesidir.

Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Nejat Eczacıbaşı’nın babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Balıbey, Menteşe</span>

Balıbey, Muğla'nın Menteşe ilçesinin mahallesidir.

Ekşioğlu Ailesi - Türkiye'de nüfusu 350.000'den fazla olan bir ailedir.

<span class="mw-page-title-main">Konak, Konak</span>

Konak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleye ve bağlı bulunduğu ilçeye adını veren İzmir Hükûmet Konağı ve Konak Meydanı ile belediye ve diğer yönetim binaları bu mahallede bulunmaktadır. Mahalle iki kısımdan oluşmaktadır: Bunlardan biri Kordon, vapur iskelesi, metro ve tramvay istasyonu, belediye ve kamu binalarının bulunduğu sahil kesimi, diğeri de Kemeraltı'nın Anafartalar Caddesi'nin denize bakan tarafında kalan bölümüdür.