İçeriğe atla

Süleyman Baştimur

Süleyman Baştimur Türk milli forması ile
Süleyman Baştimur ve eşi Fatma Baştimur

Süleyman Baştimur gerçek adıyla Abdullayev Çayha (1 Temmuz 1919, Dağıstan - 23 Aralık 1977, İstanbul), Lak asıllı eski Türk güreşçi

Gazi-Kumuklu bir Dağıstanlı Lak. 1953 Dünya Güreş Şampiyonası grekoromen ağır sıklette dünya 5.'si. 1955 Akdeniz Oyunları şampiyonu. 1959 Akdeniz Oyunları 2.'si. Eski milli basketbolcu Mehmet Okur'un dedesi.

Madalyalar
Türkiye adına
Akdeniz Oyunları
Altın1955 BarselonaErkekler serbest 87 kg
Gümüş1959 BeyrutErkekler grekoromen +87 kg
Süleyman Baştimur 1.'lik kürsüsünde. (1955 Akdeniz Oyunları)

Hayatı

İkinci Dünya Savaşı yılları Türklerden kurulu birliklerden bir tanesi 1942 senesinde Kırım’daki Sivastopol Cephesi'nde Almanlara karşı savaşırken topluca esir düşer. Uzun zaman esir kampında kalırlar daha sonra ata yurtlarını Rus işgalinden kurtarmak vaadi ile oluşturulan Türkistan birliklerine gönüllü yazılıp bu sefer Almanların yanında Ruslara karşı savaşırlar. Alman ordusunda teğmenlik yapmıştır. Ancak Almanya’nın yenilgisi ile birlikte tekrar esir kamplarına gönderilirler. Bu kez kampın hakimi müttefikler, yani ABD’dir. İki buçuk sene Viyana’da esir kampında kalan esirlerin ABD’den tek bir istekleri vardır: Türkiye’ye gitmek. Çünkü Rusya’ya giderlerse Ruslar onları öldürecektir. Tek kurtuluş, Türkiye’dir. Amerika kontrolündeki kamptan esirler Türkiye hayali ve yaşamak umudu ile araçlara bindirilirler. Ancak kısa bir süre sonra anlaşılır ki, gittikleri yer Rusya’dır. Ancak birkaç esir kurtulur bu akıbetten: Teslimat sırasında kaçanlar. Bunlardan birisi de Süleyman Baştimur’dur. Yanında sonradan eşi olacak Pavlina vardır. Rus bölgesinden beraber kaçmışlardır. İtalya, Roma ve sonra Türkiye. Pavlina Müslüman olduktan sonra ismi Fatma olur, evlenirler. 3 kız 1 erkek olmak üzere 4 çocukları olur. Süleyman'ın kızı Nimet evlenir ve iki kızı ve bir oğlu olur. Erkek çocuk, büyür ve Türkiye’yi NBA’de temsil eden ünlü bir basketbolcu olur: Mehmet Okur

Güreşe Başlaması

Türkiye'ye geldikten sonra eşi Fatma ile Yalova'nın Güneyköy köyüne yerleştiler. Sonrasında İstanbul'a yerleşip tersanede çalıştı. Süleyman uzun boylu ve güçlü birisi olduğu için tersanedeki arkadaşları Süleyman'ın güreşe başlamasını söylediler ve Süleyman güreşe başlamış oldu.

Süleyman Baştimur güreş forması ile

Başarıları

Süleyman Baştimur'un 1955 Akdeniz Oyunları plaketi (Ön yüz)
Süleyman Baştimur'un 1955 Akdeniz Oyunları plaketi (Arka yüz)

1953 Dünya Güreş Şampiyonası grekoromen ağır sıklette dünya 5.si

1955 Akdeniz Oyunları şampiyonu [1]

Süleyman Baştimur 1955 Akdeniz Oyunları şampiyonu olarak Cumhuriyet gazetesinde

1959 Akdeniz Oyunları 2.'si[2]

Madalyalar
Türkiye adına
Akdeniz Oyunları
Altın1955 BarselonaErkekler serbest 87 kg
Gümüş1959 BeyrutErkekler grekoromen +87 kg

Hakkında

Gerçek ismi Abdullayev Çayha'dır.Dağıstan'ın Lak rayonunun Gazi-Kumuk köyündendir. Torunu eski milli basketbolcu Mehmet Okur'dur. Annesinin adı Musayyibe, babasının adı Abdullah'tır.

Güreşçi Haydar Zafer ve Hamit Kaplan ile birlikte antrenmana giderken Topkapı’da bir kalabalık görerek yaklaştı. Burada daha önce takımda kendinin yerini aldığı bir arkadaşı ‘'Oraya İsmet İnönü'nü öldürmeye geldi.'’ diyerek polise ihbar etti. Üç yıl Balmumcu, Sultanahmet, Adana cezaevlerinde ve Yassıada'da kaldı. Üç senenin sonunda aklandı.

İlahi Güreşçi filminde oynamıştır ve esir kampında olduğu sıralar Dağıstanlı yazar Sefer Aymergen ile aynı kampta kalmışlardır Sefer Aymergen'de bu anılarını Son Köprü adlı kitapta yazmıştır. Bir dönem İstanbul’un ünlü gece kulübü Kulüp 12’de bodyguard olarak çalışmıştır. Prostat ameliyatı olan Süleyman Baştimur, vücudunun üre yapması sonucu 1977 yılında hayatını kaybetti. Mezarı Güneyköy'dedir.[3]

İlahi Güreşçi filminden Süleyman Baştimur (Solda)

Dış bağlantılar

http://www.guresdosyasi.com/grakdeniz.html 17 Temmuz 2002 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

https://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/Olimpiyat-Oyunlari-Detay/68/1 21 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://sinematurk.com/kisi/162583-suleyman-bastimur 17 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi". www.olimpiyatkomitesi.org.tr. 21 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 
  2. ^ "New Page 1". www.guresdosyasi.com. 17 Temmuz 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 
  3. ^ "Süleyman Baştimur ~ Sinematurk.com". sinematurk.com. 17 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Okur</span> Arnavut asıllı Türk basketbolcu

Mehmet Murat Okur, Türk millî eski basketbolcudur. 2,11 metre boyundaki Okur, pivot pozisyonunda oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hamza Yerlikaya</span> Türk grekoromen güreşçi

Hamza Yerlikaya, FILA tarafından "Asrın Güreşçisi" unvanı verilmiş Türk grekoromen güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Avarlar (Kafkasya halkı)</span>

Avarlar veya Kafkasya Avarları, Kafkasya halklarından biridir. Rusya'nın Dağıstan Cumhuriyeti'nde yaşayan çeşitli etnik gruplar arasında baskın olan Kuzeydoğu Kafkasya yerli etnik grubudur. Avarlar, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında Kuzey Kafkasya olarak bilinen bir bölgede yaşarlar. Kuzey Kafkasya bölgesindeki diğer etnik grupların yanı sıra Kafkas Avarları, deniz seviyesinden yaklaşık 2.000 m yükseklikte bulunan eski köylerde yaşarlar. Kafkas Avarları tarafından konuşulan Avar dili, Kuzeydoğu Kafkas dilleri ailesine aittir ve Nah-Dağıstan grubu olarak da bilinir. İslam, 13. yüzyıldan beri Avarların hakim dini olmuştur. Çoğunluğu Dağıstan'da yaşamakta ve Dağıstan nüfusunun % 29.6'sıyla en kalabalık etnik grubunu oluşturmaktadır. Avarların ezici çoğunluğu Sünni Müslüman olup dilleri ise Kuzeydoğu Kafkas dillerine bağlı bir dil olan Avarcadır.

<span class="mw-page-title-main">Lezgiler</span> Dağıstan ve Azerbaycanda yaşayan etnik grup

Lezgiler, Kuzeydoğu Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey ve Dağıstan'ın güney kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Konuştukları dil Lezgice olarak adlandırılır. Samurçay civarında yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Lorenz</span> Avusturyalı hayvanbilimci ve Nobel Tıp Ödülü (1973) sahibi (1903-1989)

Konrad Zacharias Lorenz, Avusturyalı bir etoloji uzmanıdır. Viyana'da karşılaştırmalı anatomi ve hayvan psikolojisi dersleri verdikten sonra, 1940 yılında Konigsberg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1949 - 1951 yıları arasında Attenburg Karşılaştırmalı Etoloji Enstitüsü'nü, sonra Buldern'de Max-Planck Davranış Fizyoljisi Enstitüsü'nü, 1954'te de Seewiesen Enstitüsü'nü yönetti.

Mehmet Akif Pirim, Türk güreşçi. 1992 yılındaki Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı altın madalyayla Türkiye'ye güreşte 24 yıl aradan sonra ilk altın madalyasını getirmiştir. Aynı zamanda 1991 yılında Dünya ikincisi olan Pirim, üç Akdeniz Oyunları altın madalyasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Atalay</span>

Mahmut Atalay, bir dönem Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olmuş, Türk Güreş Milli Takım'ı güreşçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Dağıstanlı</span> Türk olimpik güreşçi

Mustafa Dağıstanlı, Türk güreşçi ve siyasetçi. 1956 Yaz Olimpiyatları ve 1960 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmıştır.

Musa Ramazan, Dağıstan kökenli Türk folklor eğitmeni ve yazardı.

Selçuk Çebi, Türk grekoromen güreşçi.

Zekeriya Güçlü,, 1997 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmış Türk millî güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Bilek</span> Türk güreşçi (1932 - 1971)

Ahmet Bilek, Türk güreşçi.

Ahmet Ayık, Türk millî güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda altın ve 1964 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanmıştır. 2 kez dünya (1965,1967) ve 2 kez Avrupa (1967,1970) şampiyonu olmuştur.

Salih Bora, Türk Grekoromen güreşçi ve güreş antrenörüdür. Kariyerini sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Adar Yiğit</span> Türk olimpik güreşçi

Yasemin Adar Yiğit, Türk güreşçi ve eski gülle atmacı. Serbest stil 76 kiloda mücadele eden sporcu Balıkesir Büyükşehir Belediyespor bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 2 kez dünya ve 7 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2020 Yaz Olimpiyatlarında bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Soner Demirtaş</span> Türk olimpik güreşçi

Soner Demirtaş, Türk güreşçi. Serbest stilde 74 kiloda mücadele eden sporcu, Ankara ASKİ Spor Kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 2016, 2017 ve 2018 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda olmak üzere 3 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2016 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

Bediha Gün, Türk güreşçi. Serbest stil 55 kiloda mücadele eden sporcu, Ankara ASKİ Kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir.

Ahmet Ak, Türk güreşçi. 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler serbest 57 kg'da 4 ncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">2023 Türkiye Güreş Şampiyonası</span>

2023 Türkiye Güreş Şampiyonası, Türkiye Güreş Federasyonu tarafından kadınlar serbest stilde Çankırı kentinde Hasan Fehmi Gökşen Spor Salonu’nda 4-5 Şubat 2023 tarihlerinde Ömer Topuz Büyükler Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonası olarak düzenlenen güreş turnuvasıdır. Serbest stilde Kocaeli kentinde Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonu'nda 16-19 Şubat 2023 tarihlerinde Mustafa Dağıstanlı Büyükler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası; grekoromen stilde Ordu kentinde Recep Kara Spor Salonu'nda 10-12 Şubat 2023 tarihlerinde Tevfik Kış Büyükler Grekoromen Güreş Türkiye Şampiyonası olarak planlanmıştı; fakat 2023 Kahramanmaraş depremleri nedeniyle iptal edildi. Türkiye Güreş Federasyonu tarafından serbest stilde Zonguldak kentinde Zonguldak Site Spor Salonu'nda 18-21 Mayıs 2023 tarihlerinde Mustafa Dağıstanlı&Ahmet Ayık Büyükler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası olarak; grekoromen stilde Ordu kentinde Recep Kara Spor Salonu' nda 25-27 Mayıs tarihlerinde Tevfik Kış&Kenan Şimşek Büyükler Grekoromen Güreş Türkiye Şampiyonası olarak düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 5841 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 3 Haziran 2022 tarihli ve 31855 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanması ile özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız statüde kurulmuştur. Aşırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Karakucak Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş spor dallarında faaliyet göstermektedir.