İçeriğe atla

Süleyman Çelebi (1953 doğumlu siyasetçi)

Süleyman Çelebi, (d. 1953, Perşembe, Ordu, Türkiye), Türk sendikacı.

1980 yılında DİSK Örgütlenme Daire Başkanlığına seçildi. 12 Eylül Darbesi sonrası DİSK davasında yargılanarak 4 yıl cezaevinde yattı. DİSK'in tekrar faaliyete geçmesiyle aktif sendikacılığa geri döndü. 1991 yılında Ahmet Fehmi Işıklar'dan sonra DİSK Genel Sekreteri seçildi. 1999 Türkiye genel seçimleri sonrasında Tekstil-İş Başkanı Rıdvan Budak'ın görevini devraldı. 28-30 Temmuz 2000'de yapılan DİSK 11. Genel Kurulunde başkan seçildi.

Süleyman Çelebi 8 Temmuz 2010 tarihinde TÜSİAD başkanı Ümit Boyner'le görüşüp el sıkıştı ve TÜSİAD'a "kadın eli değdikten sonra" DİSK ile TÜSİAD arasındaki ilişkilerin daha sıcak olduğunu belirtti. Bu bakımdan TÜSİAD ile bu kadar yakın ilişkiler içine giren ilk "devrimci" sendika yöneticisi oldu.[1]

5 Ekim 2009 tarihinde, silahlı bir saldırıya uğramıştır. Ameliyatı başarılı geçmiş ve hayati tehlikesini atlatmıştır.[2]

Çelebi, 10 Mart 2011 tarihinde DİSK Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul 3. bölge Milletvekili aday adayı olmak için, DİSK Başkanlığı görevinden ayrıldığını açıkladı. Süleyman Çelebi, Milletvekili seçilememesi durumunda, DİSK Genel Başkanlığı görevine dönmeyeceğini söyledi. 24. Dönem İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir. Türkiye-Gürcistan ve Türkiye-Hırvatistan Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesidir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Patronlar Kulübü ile 'Devrimci İşçiler' Elele!". 13 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  2. ^ "Süleyman Çelebi'ye silahlı saldırı". 8 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">12 Mart Muhtırası</span> 1971 yılında III. Demirel Hükûmetini istifaya zorlayan askerî uyarı

12 Mart Muhtırası, 12 Mart 1971 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Komuta Kademesinin; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Gürler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Celal Eyiceoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhsin Batur imzasıyla Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'a bir muhtıra vererek 32. Türkiye Hükûmetini istifaya zorladığı askerî müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Türkler</span> Türk aktivist ve sendikacı

Kemal Türkler, Türk sosyalist sendikacı ve siyasetçi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun kurucusu ve ilk genel başkanıdır, Türkiye İşçi Partisinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> Türkiyede bir işçi sendikaları konfederasyonu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden kurulmuştur. DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Çetin</span> 20. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Hikmet Çetin, Türk siyasetçi, devlet adamı ve eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı. CHP Genel Başkanlığı görevini Şubat 1995 - Eylül 1995 tarihleri arasında sürdürmüştür. Mart 1995 - Ekim 1995 ve Ekim 1978 - Kasım 1979 tarihleri arasında Başbakan yardımcılığı görevini sürdüren Çetin, birçok hükûmette görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Sezgin</span> 18. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

İsmet Abdullah Sezgin, Türk siyasetçi. "İsmet Abi" diye anılmış, uzun yıllar Türk siyasetinde birçok görev üstlenmiş ve aynı zamanda Süleyman Demirel'in yakın çalışma arkadaşı olarak bir kariyer sürmüştür.

Ahmet Hüsamettin Cindoruk, Türk hukukçu ve siyasetçidir. 17. dönem Samsun, 19. dönem Eskişehir milletvekilliği, 1991-1995 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı ve 1993'te vekâleten cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Aynı zamanda Doğru Yol Partisi ve Demokrat Türkiye Partisi genel başkanlığı yapmıştır.

Adalet Partisi, hem 1961-1981 yılları arası hem de iki darbe arasında faaliyet yürütmüş liberal muhafazakâr olarak tanımlanan eski bir Türk siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Köksal Toptan</span> 23. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Köksal Toptan, Türk avukat, siyasetçi ve devlet adamı.

Namık Kemal Zeybek, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Masum Türker</span> Türk siyasetçi

Masum Türker, Türk siyasetçi, eski Demokratik Sol Parti Genel Başkanı. 2009-2015 yılları arasında Demokratik Sol Parti'nin genel başkanlığını yapmıştır.

Rıza Kuas, Abhaz asıllı Türk sendikacı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucusu ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara ve İstanbul milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Soylu</span> Türk siyasetçi

Süleyman Soylu, Türk siyasetçi ve eski Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanıdır. 2015-2016 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisine katılmadan önce 2008-2009 yılları arasında Demokrat Parti Genel Başkanlığı yaptı. İlk defa Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi, Trabzon milletvekili olarak Meclis'e girdi.

10 Aralık Hareketi, Türkiye'de var olan siyaset yapma tarzının değişmesi, yeni bir siyaset anlayışının yaratılması ve yeni bir anayasanın hazırlanması gerektiğine inanan bir grup siyasetçi, sendikacı, bilim insanı, kültür insanı ve çalışanlar tarafından 2005 yılında başlatılan sosyal demokrat siyasal hareket. İstanbul merkezli bu hareketin sözcülüğünü Burhan Şenatalar ve Süleyman Çelebi birlikte yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Baştürk</span>

Abdullah Baştürk, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) genel başkanlıklarını yapmış sendikacı ve işçi.

<span class="mw-page-title-main">Gürsel Tekin</span> Türk siyasetçi

Gürsel Tekin, Türk siyasetçi ve eski CHP milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Çeviköz</span> Türk politikacı

Ahmet Ünal Çeviköz, Türk diplomat ve siyasetçi. Türkiye'yi Azerbaycan, Irak ve Birleşik Krallık nezdinde büyükelçi olarak temsil etmiştir. 2015 yılından bu yana CHP'de siyaset yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Bozkır</span> Türk diplomat ve politikacı, BM 75.Genel Kurul Başkanı

Volkan Bozkır, Türk hukukçu, diplomat ve siyasetçi. Türkiye’nin eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi, İstanbul Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı görevlerini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tekstil İşçileri Sendikası</span>

Tekstil İşçileri Sendikası (ya da kısaca TEKSTİL), 1965'te kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak dokuma, hazır giyim ve deri iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Kani Beko</span> Türk politikacı ve sendikacı

Kani Beko, Arnavut kökenli Türk sendikacı. 2013-2018 yılları arasında DİSK'in genel başkanlığını yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi'nden 27. dönem İzmir milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Arzu Çerkezoğlu</span> Türk hekim ve sendikacı

Arzu Çerkezoğlu, Türk doktor, insan hakları aktivisti ve sendikacı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) mevcut genel başkanı. DİSK'in ilk kadın genel sekreteri olmasını takiben mevcut başkan Kani Beko'nun istifası sonrasında başkanlığa seçilerek DİSK'in ilk kadın başkanı oldu.