İçeriğe atla

Sülüklü Göl

Sülüklü Göl
Davlumbaz Yaylası'ından heyelan alanı ve Sülüklü Göl
Harita
Havza
KonumMudurnu, Bolu, Türkiye
Koordinatlar40°31′19″K 30°52′28″D / 40.52194°K 30.87444°D / 40.52194; 30.87444
Genel bilgiler
Akarsu (giden)Tavşansuyu Deresi→Sakarya Nehri
Göl türüHeyelan set gölü
Yüzölçümü6 km2 (2,3 sq mi)
En derin noktası25 m (82 ft)
Yüzey rakımı1.050 m (3.440 ft)
ÖzelliklerTatlı su
Wikimedia Commons
Türkiye üzerinde Sülüklü Göl
Sülüklü Göl
Sülüklü Göl (Türkiye)
Sülüklü Göl su içerisindeki Çam Ağaçları
Göl içerisinde çürümeden duran çam ağaçları

Sülüklü Göl, Bolu ili, Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köy sınırları içinde bulunan ve tektonik hareketler sonucunda oluşmuş bir heyelan set gölüdür. Akyazı, Mudurnu ve Göynük ilçe topraklarına sınırı vardır.

Sülüklü Göl, Tavşansuyu köy merkezine 9 km mesafede yer almaktadır. Etrafındaki doğal yaşam alanı ile birlikte 809 hektarlık bir alana sahip olup sadece gölün alanı ise 60 dönümdür. 1200 rakımda bulunan gölde birçok endemik bitki türü ve yabani hayvan tespit edilmiştir. Su kaynağını Davlumbaz Yaylası eteklerinden çıkan Hongurdak deresinden almaktadır. Gideri konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte Tavşansuyu Deresi'ne alt akıntısının olduğu tahmin edilmektedir. Orman Bakanlığı tarafından 30 yılı aşkın süre yaban hayatı koruma alanı statüsü verilen Sülüklü Göl 2011 yılında bu statüsünden çıkartılarak tabiat parkı statüsüne dönüştürmüştür. Daha sonra ise köy tüzel kişiliğine kiralanmıştır. Şu an köy muhtarlığı tarafından kapı giriş ücreti alınarak işletilmektedir.[1]

Mudurnu'nun 50 km güneybatısında, Göynük'ün 15 km kuzeydoğusunda, eski Akyazı yoluna 9 km uzaklıktadır. Trekking için uygun olan göl çevresi, milli parklar yönetimi tarafından tabiat parkı olarak koruma altına alınmıştır.[2][3]

Sülüklü Göl, 300 sene önce oluşan deprem sırasındaki heyelanla oluşmuş birkaç gölden birisidir. Fazlaca sülük bulunduğundan bu adı almış. Göle sonradan atılan balıkların etkisiyle günümüzde fazla sülük kalmamıştır. Heyelanla birlikte göl içinde kalan ağaçların kökleri hâlâ görülebilmektedir. Göl çevresi ormanlarla kaplıdır. Göl Mudurnu sınırlarındadır ve hem Mudurnu hem de Akyazı üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.[4]

Dibi balçık olan gölde yüzmek tehlikelidir. Göl alanında kamp yapma imkânı vardır. Ziyaretçilerin çoğunluğu İstanbul'dan gelen günübirlik turlardır. İlkbahar ve sonbaharın gezi için uygun olduğu alanda, ilkbaharda çuha, kardelen, siklamen, ters laleler açar.[5]

Gölde, sazan, alabalık, gümüş ve mercan balıkları avlanabilmektedir.[6]

Sülüklü Göl içerisinde bulunan ve hiç çürümeden günümüze kadar süregelen yaklaşık 180 adet çam ağacı, yazın yağışların az olduğu dönemlerde göldeki su seviyesinin azalması ile ortaya çıkmaktadır. Çam ağaçları kökleri ile göl tabanına tutunur halde bulunmaktadır. Göl suyuna gömülü durumdaki asırlık çam ağaçlarının yanı sıra gölün kenarında da ağaç kütükleri bulunmaktadır.[7]

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ "SÜLÜKLÜ GÖL". suluklugol.com. 28 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  2. ^ "Sülüklü Göl" (PDF). Bolu Tanıtım Broşürü. bolukulturturizm.gov.tr. 16 Haziran 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2015. 
  3. ^ "Sülüklü Göl" (PDF). Bolu Tarım Master Planı. tarim.gov.tr. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2015. 
  4. ^ "Sülüklü Göl, Bolu". Beyaz Rotalar. kesfetmekicinbak.com. Erişim tarihi: 8 Mart 2015. []
  5. ^ "SÜLÜKLÜ GÖL". Türkiye Göller Atlası. kesfetmekicinbak.com. Erişim tarihi: 8 Mart 2015. []
  6. ^ "TURiZM" (PDF). bolu.gov.tr. 25 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2015. 
  7. ^ "Sülüklü Göl". bizyineyollarda.com. 30 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2018. 

,

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolu</span> Bolu ilinin merkezi olan şehir

Bolu, Bolu ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü</span> Türkiyede göl

Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısında, yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanan göl, 125 hektarlık bir alan kaplar. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 18 m'dir. Göl ile çevresi 9 Haziran 2022'de millî park olarak belirlenmiş, Türkiye'nin 48. millî parkı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Göynük</span> Bolu ilçesi

Göynük, Bolu ilinin güneybatı kısmında yer alan yedi mahalle ve altmış altı köy barındıran ‘şeker fasulyesi’, ‘uğut marmelatı’, ‘tokalı örtüleri’ ve ‘tahta oymacılık eserleri’ ile ünlü bir ilçesidir. 20. yüzyıl başlarına ait eski Türk evleri bakımından zengin olan ilçe, sahip olduğu 137 adet tarihî konut, 21 cami, türbe, çeşme, hamam, kule ve hazire olmak üzere toplam 158 adet sivil mimari eser sebebiyle "Kentsel SİT Alanı" ilan edilmiştir. İlçede ayrıca 14. yüzyılda Gazi Süleyman Paşa tarafından inşa ettirilen tarihi cami, hamam ve konak da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mudurnu</span> Bolunun ilçesi

Mudurnu, Bolu'nun bir ilçesidir. İl merkezine 52 km uzaklıktaki Mudurnu İlçesi eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahiptir. Yeşilin hakim olduğu ilçede 207 konut, 20 dini kültürel yapı, 2 askeri yapı, 2 doğal anıt, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 231 adet mimari değeri yüksek yapı bulunmaktadır. Bu nedenle ilçe "Kentsel Sit Alanı" ilan edilmiştir. Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri ise Armutçular Konağı ve Keyvanlar Konağıdır. Yöresel ev yemeklerinin tanıtıldığı konaklardan oda kiralamak da mümkün. İlçe sınırlarındaki Abant Gölü, Sülük Gölü, Karamurat Gölü, Şeyh-ül Ümran Tepesi görülmeye değer yerlerinden olup tüm Mudurnu'yu kuş bakışı izleme imkânı sunar. Ana gelir kaynağı hayvancılık olan Mudurnu'da bayanların hünerle işlediği iğne oyası da önemli bir gelir kaynağıdır. Ayrıca pişmaniye adıyla bildiğimiz Mudurnu Saray Helvalarının üretim merkezi olan Mudurnu birçok isimle kendini Türkiye ve dünya çapında duyurmuştur. Demirciler çarşısında eskilerin el işlerini bu güne taşıyan birkaç esnaf bulmak da mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Dokurcun, Akyazı</span>

Dokurcun, Sakarya ilinin Akyazı ilçesine bağlı bir mahalledir. Çiğdem Yaylası, Sülüklü Göl ve Sarıgöl gibi doğal güzellikleri özellikle İstanbul'dan günübirlik gelen ziyaretçilerin uğrak yerlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Çamurluk, Mudurnu</span> Boluda bir köy

Çamurluk, Bolu ilinin Mudurnu ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hüsamettindere, Mudurnu</span> Boluda bir köy

Hüsamettindere, Bolu ilinin Mudurnu ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tavşansuyu, Mudurnu</span>

Tavşansuyu, Bolu ilinin Mudurnu ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Boraboy Gölü</span> Amasyadaki 25 km uzunluğunda doğal heyelan set gölü.

Boraboy Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında olan, doğal bir heyelan set gölü.

<span class="mw-page-title-main">Ulugöl</span> Tabiat Parki (05.01.0034)

Ulugöl; Ordu ili, Gölköy ilçesi, Haruniye köyü ile Süleymaniye köyü sınırları içerisinde yer alan bir heyelan set gölüdür.

Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı</span>

Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı, Ankara ilinin, Kızılcahamam ile Çamlıdere ilçeleri sınırları içinde 2000 km² alanda, 2010 yılında kurulmuş jeoparktır.

<span class="mw-page-title-main">Mudurnu Çayı</span> Sakarya Nehrinin sağ kolu

Mudurnu Çayı, Sakarya ili içinde yer almaktadır, Akyazı ilçesine yakın bir konumdadır. Coğrafi konum olarak ise; enlem: 40.868 ve boylam: 30.572 koordinatlarındadır. Mudurnu Çayı Söğütlü yerleşim bölgesine 9,27 km. uzaklıktadır. Uzunluğu 65 kilometredir. Dokurcun yakınlarında il topraklarına girer, Hendek İlçesinin Kuzeybatısında Sakarya Nehri'ne karışır.Akyazı ilçesinin Taşburun köyü civarında taşkınlar yapan ve bataklıklar oluşturan çay, yapılan ıslah çalışmalarıyla zararsız hale getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sünnet Gölü</span>

Sünnet Gölü, Bolu ili, Göynük ilçesi sınırlarında bulunan heyelan set gölü.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

Davlumbaz Yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında bulunan yayladır. Sülüklü Göl'ün batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Gölü (Bolu)</span> Boluda göl

Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzuyayla Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0132)

Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kocaeli ili, Kartepe ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. 2011 yılında park ilan edilen saha zengin bir bitki örtüsüne ve Sapanca Gölü manzarasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Darıdere Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0073)

Darıdere Tabiat Parkı, Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. İlçe merkezine uzaklığı yaklaşık 50 km civarıdır. Altınoluk'ta İzmir- Çanakkale yolundan Narlı köyüne giden yola dönülür, köyden geçen yol takip edilerek ulaşılabilir. Ana caddeden 3–4 km sonrası Narlı köyüne, köyden yaklaşık 17 km sonrası da Darıdere Tabiat Parkına çıkmaktadır. Mesire yeri iken 11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir. Gelişme Revizyon Planı 13 Mart 2014 tarihinde onaylanmıştır. 104,6 dekarlık alana yayılmıştır. Ayı, çakal, tilki, yılan, bukalemun, karaca, sansar, sincap, fare, kirpi, domuz, porsuk, yarasa, balık, yengeç gibi hayvan çeşitlerini barındırmaktadır. Şahin, doğan, ağaçkakan, atmaca gibi kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Çeşitli çam ve meşe ağacı türlerine rastlanabilir. Ayrıca ıhlamur, kestane, akçaağaç, kızıl ağaç, çınar, ceviz, elma, fındık, ısırgan, defne, kekik, adaçayı, mantar ve benzeri türler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü Millî Parkı</span> Türkiyede millî park

Abant Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde yer alan bir millî parktır.