İçeriğe atla

Süheyl Hasan

Süheyl Hasan
LakabıKaplan[1]
(Arapçaالنمر el-Nimr)
DoğumSüheyl Selman el-Hasan
10 Haziran 1970 (54 yaşında)[2]
Beit Ana, Ceble, Lazkiye, Suriye[3]
Bağlılığı Suriye
Branşı Suriye Hava Kuvvetleri
Hizmet yılları1991-günümüz
Rütbesi Tuğgeneral[4][5][6][7]
Çatışma/savaşlarıSuriye İç Savaşı

Süheyl Selman el-Hasan (Arapçaسهيل الحسن, d. 10 Haziran 1970) Kaplan lakaplı Suriyeli asker.

Suriye Nusayrilerindendir.[8] 1991 yılında Suriye Hava Kuvvetleri akademisinden mezun oldu ve birçok eğitim kursunu tamamlayarak Suriye Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma Komutanlığı'nın birçok biriminde görev yaptı. Suriye Hava Kuvvetleri ve Suriye Hava Savunma birimlerinde görev yaptıktan sonra Hava Harekâtı İstihbarat servisine katıldı ve burada Özel Harekât Bölümü'nün unsurlarının eğitiminden sorumluydu. Suriye İç Savaşı sırasında, Canopus Star Operasyonu ve Shaer Petrol Sahası Savaşı da dahil olmak üzere birçok çatışmada Kaplan Kuvvetleri'ne komuta etti. İç savaş sırasında ortaya çıkan yeni nesil saha ordusu komutanlarının bir parçasıdır.[9]

25 Aralık 2015 tarihinde Tuğgeneral rütbesine terfi etti.[5][6][7][10]

Fransız gazetesi Le Monde tarafından Suriye lideri Esad'a rakip olabileceğini iddia edildi.[8] Analistler tarafından Rusya'nın (İran'ın aksine) Suriye İç Savaşı ve sonrasında savaş sonrası yeniden yapılanma sırasında Suriye Hükûmeti'nin ana müttefiki olmasını tercih ettiği şeklinde tanımlandı. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın kardeşi ve İran Cumhuriyeti Muhafızları ile İran'ı tercih ettiği bildirilen 4. Zırhlı Tümen Komutanı Mahir Esad ile tezat oluşturmaktadır.[11][12][13]

Kaynakça

  1. ^ "An audience with 'the Tiger' – Bashar al-Assad's favourite". 8 Haziran 2014. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2016. 
  2. ^ "Who is Colonel Suheil Al-Hassan of the Tiger Forces?". al-Masdar News. 26 Şubat 2015. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  3. ^ Fadel, Leith (26 Şubat 2015). "Who is Colonel Suheil Al-Hassan of the Tiger Forces?". Al-Masdar News. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". Youtube. Hands off Syria. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  5. ^ a b "Brigadier General Suheil Al-Hassan, Commander of Syrian Army's Tiger Forces (Photos)". 26 Şubat 2017. 10 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2020. 
  6. ^ a b "Maher Al-Assad, Suheil Al-Hassan official accept military promotions". 31 Aralık 2016. 10 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2020. 
  7. ^ a b "Syrian Arab Army". www.facebook.com. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  8. ^ a b Barthe, Benjamin (12 Aralık 2014). "The Syrian Tiger: Assad's Biggest Threat May Be From Within". Worldcrunch. Le Monde. 28 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015. The colonel, estimated to be in his early fifties 
  9. ^ "Battered but hardened, Syria army adapts to guerrilla war". Yahoo News. 21 Ekim 2014. 13 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  10. ^ "Prominent Tiger Forces Commander Promoted to Major General". 15 Aralık 2015. 17 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2020. 
  11. ^ "Russia, Iran in Syria: Partners clashing - Region - World - Ahram Online". english.ahram.org.eg. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 
  12. ^ "Columnist In Syrian Daily Close To Assad Regime: As Russia-Iran Disagreements In Syria Increase, Each One Pressures Regime To Accept Its Initiative For The Region". MEMRI (İngilizce). 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 
  13. ^ Bakeer, Ali. "US 'maximum pressure' on Iran is empowering Russia in Syria". www.aljazeera.com. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşşar Esad</span> Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed, Suriye devlet başkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. İsminin Beşar Esad, Beşşar Esed gibi formları Türk basın-yayın araçlarıyla meşhur hâle getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Havaalanı</span>

Deyrizor Havaalanı, Suriye'nin kuzeydoğusunda, Fırat Nehrinin kenarında kurulan Deyrizor Valiliği'ne bağlı Deyrizor şehrine hizmet vermekte olan 600,000 yolcu kapasiteli bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ez-Zabadani Muharebesi (2015)</span>

Zabadani Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nda Lübnan sınırındaki Zabadani kasabasındaki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Halep Muharebesi (2012-16)</span> Suriye İç Savaşında bir askerî muharebe

Halep Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nın bir parçası olarak, Halep şehrinde süren şiddetli çatışmalardır. Suriye'nin en kalabalık şehri olan Halep, 2012 yılından itibaren büyük çatışmalara sahne olmuş ve şehir büyük oranda tahrip edilmiştir. Halep'i kontrol etmenin önemi ve çatışmaların genişliği dolayısıyla savaşan gruplar Halep Muharebesi'ne savaşların anası ya da Suriye'nin Stalingrad'ı ismini vermişlerdir. 12 Aralık 2016'da Suriye Devlet Televizyonundan yapılan açıklama ile birlikte Halep'in Özgür Suriye Ordusu'ndan alındığı kesinleşmiştir. Halep kontrol altına alındıktan kısa bir süre sonra Halep'in kuzeyinde bulunan siviller ve muhalif güçler tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İslam Cephesi</span> Suriyedeki çoğunlukla cihatçı Selefi isyancı tugayların çatı örgütü

Suriye İslam Cephesi, Suriye'de çoğunlukla cihatçı Selefi isyancı tugayların çatı örgütü.

<span class="mw-page-title-main">El-Kuseyr Taarruzu</span> Suriye İç Savaşında bir taarruz

El-Kuseyr Taarruzu, Suriye Kuvvetleri tarafından Muhaliflere karşı başlatılmıştır. Taarruz, 4 Nisan 2013 tarihinde Suriye Ordusu ve Hizbullah tarafından başlatılmıştır. Aynı zamanda bu taarruzda Ulusal Savunma Kuvvetleri de bulunmuştur. Ordu El-Kuseyr'deki Muhaliflerin elinde olan kasabalara bir saldırı başlatmıştır. Bölge önemli bir erzak yoluydu, çünkü yol sayesinde Humus'daki muhaliflerle savaşmak için bu yol gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Humus Cephesi</span> Suriye İç Savaşında Humus ilindeki çatışmalar

Suriye İç Savaşı Humus Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Humus ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mart 2016)</span>

Palmira taarruzu, Suriye rejimi ve müttefiklerinin Rus hava desteğiyle Palmira şehir merkezi ve çevresindeki yerleşim bölgelerini IŞİD'den aldığı çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Halep Taarruzu (Şubat 2016)</span>

Kuzey Halep Taarruzu, 1-16 Şubat 2016 tarihlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile müttefikleri tarafından, muhaliflerin kontrolündeki Halep ilinin kuzeyine yapılan taarruz. Muhaliflerin Temmuz 2012'den beri sürdürdüğü Nubul ve ez-Zehra Kuşatması'nın sonlanması ve bazı yerleşim yerlerinin Suriye hükûmeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin yönetimi altına girmesiyle sonuçlanmıştır.

Cisr eş-Şuğur harekâtı, 4 Haziran 2011 tarihinde Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası sırasında Suriye askerlerinin Suriye'nin Cisr eş-Şuğur şehrinde gerçekleştirdiği bir operasyon. Suriyeli muhalefet, bunu demokrasi yanlısı protestoculara karşı bir darbe olarak nitelendirirken hükûmet, askerlerin terörist grupları hedef aldığını söylemiştir. Operasyon 12 Haziran 2011'de sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kamışlı Muharebesi (2016)</span>

Kamışlı Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında paramiliter güç olan Asayiş Güçleri ve hükûmete bağlı Ulusal Savunma Kuvvetleri arasında şehir savaşı türünde gerçekleşen silahlı çatışma. Tarafların ateşkes imzalaması ile sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Suriye Hava Kuvvetleri An-26 kazası</span>

2015 Suriye Hava Kuvvetleri An-26 uçağının düşürülmesi, 18 Ocak 2015'te, Suriye Hava Kuvvetleri'ne bağlı bir Antonov An-26'nın Suriye'nin İdlib ilindeki kuşatma altında bulunan Ebu el Duhur askeri havaalanına inmeye çalışırken düşürülmesi olayıdır. Uçak, askeri teçhizat ve mühimmatın yanı sıra askerî birlik de taşımaktaydı. Uçakta toplam 30'u Suriyeli asker ve 5'i İran'lı askeri uzman olmak üzere 35 kişi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Taarruzu (Ocak 2017)</span>

Deyrizor Taarruzu , Irak ve Şam İslam Devleti'nin Suriye Silahlı Kuvvetleri'ne karşı 14 Ocak'ta Deyrizor şehrini ele geçirmek için başlattığı bir askerî operasyon.

<span class="mw-page-title-main">Haziran-Eylül 2016 Halep çatışmaları</span>

2016 Halep Yaz Operasyonu Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından Haziran 2016'nın sonlarında Halep'in kuzeyinde başlatılan askerî operasyon. Operasyonun amacı isyancı gruplara Halep şehrinden gelen desteği kesmekti.

<span class="mw-page-title-main">2014 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 3 Haziran 2014 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Seçimlerin demokratik olmadığı konusunda akademik bir görüş birliği bulunmaktadır. Sonuç, geçerli oyların %90'ından fazlasını alan Beşşar Esad için ezici bir zafer oldu. Esad 16 Temmuz'da Şam'daki başkanlık sarayında üçüncü bir yedi yıllık dönem için yemin etti.

Bakır Tugayı, adını Şii On İki İmamların beşincisi olan Muhammed el-Bakır'den alan, Suriye İç Savaşı sırasında Halep'te kurulan Suriye hükûmeti yanlısı milis gücü. 2015 yılında kurulmasına karşın kökleri 2012 yılına dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Kaplan Kuvvetleri</span> Suriye Ordusu özel kuvvetler birimi

Kaplan Kuvvetleri veya Quwwat Al-Nimr, Suriye İç Savaşı’nda esasen saldırgan bir birim olarak işlev gören, Suriye Arap Ordusu'na bağlı bir oluşumudur. "Herhangi bir hükümet taarruzu için sağlam aparat" olarak tanımlanmıştır. Fazla personele sahip olmaması bir kerede birden fazla cepheye konuşlandırılmasını zorlaştırmaktadır. Resmi olarak bölünmüş olmasına rağmen, Kaplan Kuvvetlerinin gerçek büyüklüğünün bir tabura yaklaştığı tahmin edilmektedir. Suriye ordusunda görevli Tuğgeneral Süheyl Hasan tarafından kurulmuştur ve yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 26 Mayıs 2021 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı ve gurbetçiler 20 Mayıs'ta yurt dışındaki bazı büyükelçiliklerde oy kullanabildi. Üç aday görevdeki başkan Beşşar Esad, Mahmud Ahmed Marey ve Abdullah Sallum Abdullah idi. Seçimlerin özgür ve adil olmadığı düşünülüyordu. Birleşmiş Milletler seçimleri "yetkisi olmayan" gayrimeşru bir süreç olarak kınadı; Baas rejimini BM'nin 2254 sayılı kararını baltalamakla ve uluslararası gözetim altında "özgür ve adil seçimler" yapılmasını öngören BM destekli siyasi çözümü engellemekle suçladı.