İçeriğe atla

Süet

Süet deri.

Süet, ciltli olarak değerlendirilemeyen yani cilt hatası fazla olan derilerde zımpara görerek işlenen deri türüdür.

Bu deri türünü elde etmeden önce derinin et yüzünde fazla hata olmamalıdır. Süet deriler genellikle keçi, oğlak, dana derilerinden elde edilir. Bu tür deriler diğer derilere göre fiyat bakımından daha ucuzdur. Ayrıca yarma olarak yani enine ikiye ayrılmış deri türlerinin et kısmındaki deri türü de süet deri olarak üretilebilir. Süet deri işlentisinde mukavemet dolgunluk çok önemlidir. Bu yüzden tabaklama sonrası retenaj (yeniden tabaklama) muhakkak yapılmalıdır. Resimde de görüleceği gibi süet derinin kumaşımsı bir yapısı vardır.

Etimoloji

Kelime, Fransızca "İsveç" anlamına gelen Suédé kelimesinden gelmektedir.

Kaynakça

  1. Deri teknolojisi Ege Ünv. Kütüphanesi.
  2. Dictionary.com

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Parşömen</span>

Parşömen, üzerine yazı yazmak veya resim yapmak için kullanılan özel hazırlanmış hayvan derisidir. Parşömen ismi Bergama'dan gelmektedir ve Bergama Kağıdı anlamında Latince Charta Pergamena'dan türemiş ve bütün dillere de buradan geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bendir</span>

Bendir, zikir defi veya zikir bendiri Klasik Türk müziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim çalgılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dericilik</span>

Dericilik, derinin fiziksel ve kimyasal işlemlere tabi tutulup kullanılacak hale getirilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tabaklama</span>

Sepileme olarak da bilinen tabaklama, deri liflerinin yani deri kollegeninin bozunmalara, mikroorganizmalara ve parçalanmalara karşı dayanıklılığını arttıran bir işlemdir. Tabaklama, deri işleme yöntemidir, yani derinin fiziksel ve kimyasal işlemlere tâbi tutulup endüstriyel bir ürün olarak kullanılacak hâle getirilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Deri</span> omurgalılarda yumuşak dış örtü organı

Deri, cilt veya ten, bazı hayvanların vücutlarını kaplayan en üst katman olup, altında barındırdığı kas ve organları koruyan doku tabakalarından oluşan bir örtü sistemi organıdır. Bu tabakanın altında yağ tabakası vardır. Yağ tabakası canlının vücudunu sıcak tutar ve darbelere karşı korur. Burada bulunan ter bezleri boşaltıma yardımcı olur. Deri solunumu nemli vücut yüzeyinde gerçekleşir. Hücrelerde oluşan (O2) oksijen difüzyonla atılır. CO2'de difüzyonla atılır. Bu canlıların gelişmiş organları yoktur. Dış ortamla gaz alışverişi nemli deriden difüzyonla geçer. Derinin nemli kalması mukus tabakası ile gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Egzama</span> Deri hastalığı

Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve deride kızarıklık, veziküller, kaşıntı gibi belirtilerle görülen daha çok alerjilerin neden olduğu deri hastalığı. Başlıca özelliği, kızarık deri üzerinde beliren kabarcıklardır. Akut, kronik, yaş ve kuru egzama gibi türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kene</span>

Ixodida veya kene, Parasitiformes üsttakımına bağlı bir hayvan takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Maklak</span>

Maklak, Eskimolar tarafından giyilen fok veya ren geyiği derisinden yapılmış bot. Ordu tarafından kullanılan mukluk botlarına Eskimolar (kamik) derler. Bunların tabanları kuru tabaklanmış deri veya kauçuktandır; yelken bezinden konçlar dizin alt kısmına kadar uzanır. Bu botlar ayaklarını çok sıcak tutar.

<span class="mw-page-title-main">Cüzzam</span> Mycobacteria leprae veya lepromatosisin neden olduğu kronik enfeksiyon

Cüzzam veya lepra, Hansen basili adı verilen bir mikroorganizmanın yol açtığı, çevresel sinir sistemi ve deri başta olmak üzere birçok sistem ve organı etkileyebilen, bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır, bu nedenle uzun yıllar bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilmemiş ancak halk arasında en az veba kadar bulaşmasından korkulan bir hastalık olmuştur. İnsandan insana bulaştığı düşüncesi temelde bir varsayımdır, zira henüz nasıl bulaştığı kanıtlanamamıştır. Hastalık eski dönemlerde miskin hastalığı olarak da adlandırılmıştır. Çağlar boyu çok korkulan bir hastalık olan cüzzam, birçok yazıya ve sinema yapıtına da konu olmuştur.

Kösele, ufak ve büyük baş hayvan derisinden çeşitli bitkisel tanenlerle ve kimyevi materyallerle üretilen bir tür malzemedir. Oldukça dayanıklı ve sert bir yapıdadır. Yapısının bu türden olmasının nedeni, kullanılan çeşitli bağlayıcı kimyasallar ve koruyucu yağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Deri Surat</span> Teksas Testere Katliamı film karakteri

Deri Surat veya Meşin Surat, Teksas Testere Katliamı filminin karakteri. Deri Yüz karakterinin değişmez özellikleri, testeresi, insan derisinden yapılma maskesi ve cani ailesidir. Karakter, seri katil Ed Gein'den esinlenilerek yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eldiven</span>

Eldiven, dış etkilerden korumak ya da farklı amaçlar için ele giyilen kumaş, deri, kauçuk veya diğer malzemelerden üretilen el giysisi. Soğuktan korunmak ve hijyenik nedenler eldivenlerin kullanım amaçları arasında bulunmaktadır. Kış şartlarının ağır olduğu ülkelerde özel derilerden yapılan bu tür giysiler çokça tercih edilmektedir.

Vaketa postal, hayvan koşumları, kütüklük ve saraciyede kullanılan bir deri çeşididir. Sığır derisinden, özellikle de inek derisinden imal edilir.

<span class="mw-page-title-main">Targe</span> İskoç savaşçılarının kullandığı, işlemeli, yuvarlak bir kalkan türü

Targe, İskoç savaşçılarının kullandığı, işlemeli, yuvarlak bir kalkan türüdür. Tahtadan yapılan kalkan gövdesi, savaşçıya bakan yüzünde geyik derisiyle, düşmana bakan yüzünde ise tabaklanmış, sert deriyle kaplanır. Targelerin üstüne, pirinç ve gümüşten çeşitli süslemeler yapılır. Bazılarının ortasındaki göbeğe sivri bir diken yapılarak aynı zamanda bir saldırı silahı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Napa</span>

Napa, koyun, kuzu, keçi, dana, sığır vb. tüm deri türlerinden elde edilen ciltli ve cilt yüzünden finisaj katı uygulanmış giysilik deri türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nubuk</span>

Nubuk, cilt yüzü düzgün ve cilt yüzünden hafif zımparalanmış giysilik deri türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Post</span> küçükbaş memeli hayvanların yün ve derisiyle birlikte tabaklanmış kürkü

Post ya da pösteki, koyun ve keçi gibi küçükbaş memeli hayvanların yün ve derisiyle birlikte tabaklanmış kürkü. Elde edildiği hayvana göre koyun postu, kuzu postu, keçi postu olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Harrington ceketi</span> Ceket türü

Harrington ceketi pamuk, polyester, yün veya süetten yapılmış, hafif, bele kadar uzanan bir cekettir. Tasarımlar genellikle geleneksel Fraser tartan veya dama tahtası desenli astar içerir. İlk Harrington tarzı ceketler 1930'larda İngiliz giyim şirketi Baracuta tarafından yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Deri (malzeme)</span>

Deri, hayvan derisinin çürümesini önlemek için tabaklanarak veya kimyasal işlemden geçirilerek elde edilen güçlü, esnek ve dayanıklı bir malzemedir. En yaygın deriler sığır, koyun, keçi, at, manda, domuz, foklar ve timsahlar gibi suda yaşayan hayvanlardan alınır. Deri, giyim, ayakkabı, çanta, mobilya, alet ve spor malzemeleri gibi çeşitli ürünlerin yapımında kullanılabilir. Deri yapımı 7000 yıldan fazla bir süredir uygulanmaktadır. Bugün önde gelen deri üreticileri Çin ve Hindistan'dır. Deri hazırlanma farklı deri üretim süreçleri'ne dayanır.