İçeriğe atla

Südabe Hasanova

Südabe Cemşitkızı Hasanova (d. 5 Şubat 1947) Azerbaycanlı avukat ve devlet adamı, 2. derece devlet yargı danışmanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin onurlu avukatı (2017). Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi hakimi (2005-2021), Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Başkanı (2000-2005), Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanı (1998-2000), Adalet Birinci Bakan Yardımcısı (1987-1992, 1993-1998).

Hayatı

Sudaba Hasanova 1947 yılında Nahçıvan'ın Şerur ilçesinde doğdu. 1971 yılında Azerbaycan Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Kariyeri

1971-1973 yıllarında Azerbaycan SSR Adalet Bakanlığı Yargı Organları Dairesi'nde danışman olarak çalıştı. 1973'ten itibaren Bakü şehrinin Kirov (şimdiki Binagadi) bölge mahkemesinin yargıcı seçildi ve 1979'a kadar bu görevde çalıştı.

1979 yılında S. Hasanova Bakü Şehir Mahkemesi ve Başkanlığı üyeliğine seçildi. 27 Mart 1980'de S. Hasanova, Azerbaycan SSC Yüksek Mahkemesi ve Başkanlığı üyeliğine seçildi ve Yüksek Mahkeme disiplin kurulu başkanı olarak onaylandı. Kasım 1980'de Azerbaycan Komünist Partisi Merkez Komitesi İdari Organlar Dairesi'ne eğitmen olarak atandı ve 1987 yılına kadar orada çalıştı.

S. Hasanova, Nisan 1987'de Azerbaycan Cumhuriyeti 1. Adalet Bakan Yardımcısı olarak atandı. 1990 yılında Bakü Yüksek Parti Okulundan gıyaben mezun oldu.

1995-1998 yıllarında Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

10 Ocak 1998'de Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanı olarak atandı. Aralık 1998'den bu yana Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na bağlı Adli ve Hukuk Konseyi'nin başkanlığını yürütmektedir. Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasını hazırlayan Devlet komisyonu ve çalışma grubunun, hukuk reform komisyonu, af, eğitim, sağlık, yolsuzlukla mücadele ve diğer devlet komisyonlarının üyesiydi. Adalet Bakanlığı başkanlığı sırasında "Mevzuat" dergisinin ve "Normatif hukuki düzenlemeler" bülteninin genel yayın yönetmenliğini yaptı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının 18 Nisan 2000 tarihli kararıyla Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Başkanlığına atandı. Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesinin bülteninin baş editörüydü. 19 Nisan 2005'te başkanlık görevinden serbest bırakıldı ve Yargıtay hakimi olarak atandı.[1]

Sudaba Hasanova, 1 Şubat 2021'de 74 yaşında yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrıldı.

Ödüller ve unvanlar

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin 23 Aralık 2005 tarihli kararıyla Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi hakimi olarak atandı. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının fermanları ile kendisine 1995 yılında III. Derece, 1998 yılında II. Derece Devlet Adalet Müşaviri rütbesi verildi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 5 Şubat 2007 tarihli emriyle yargı ve yargı makamlarındaki etkin çalışmalarından dolayı kendisine " Şöhret " Nişanı verildi.

3 Şubat 2017'de kendisine "Onurlu Avukat" fahri unvanı verildi.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ "SUDABA HASANOVA". 14 Kasım 2019. 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2019. 
  2. ^ "S.C.Həsənovaya "Əməkdar hüquqşünas" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (Azerice). president.az. 3 Şubat 2017. 6 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çiçek</span> 25. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zakir Hasanov</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanı

Zakir Hasanov, Azerbaycanlı asker ve siyasetçi. 22 Ekim 2013 tarihinden beri Azerbaycan savunma bakanı olarak görev yapmaktadır.

Jacqueline de Guillenchmidt Fransız hukukçu.

Jean Cabannes, Fransız yargıçtır.

Jean-Louis Nadal Fransa onursal yargıtay başsavcısı.

Pierre Drai, Fransız hakim. Fransa Eski Yargıtay 1. Başkanı.

Selahaddin Menteş, Türk hakim. Anayasa Mahkemesi üyesi.

Riad Ahmedov - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Hasanov</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk başbakanı

Hasan Hasanov Azeri siyasetçi ve diplomat. Azerbaycan başbakanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuş, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Azerbaycan'ın son komünist lideri.

<span class="mw-page-title-main">Mikail Cabbarov</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı

Mikail Cabbarov Azeri siyasetçi. 2019 yılından Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığının başkanı olarak görevdedir.

<span class="mw-page-title-main">Murtuz Alaskerov</span>

Murtuz Necef oğlu Alaskerov - Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü (1993-1996), Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkanı (1996-2005), Hukuk Doktoru, Profesör, Azerbaycan Cumhuriyeti emektar avukatı.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Azerbaycan kabinesinde bulunan 17 bakanlıktan biridir. Hukuk sistemini, kamu düzenini korumak ve hukuk reformlarını tesis, adalet sisteminin düzenlenmesinde görevlidir.

Franck Terrier Fransız yargıç.

<span class="mw-page-title-main">Suriye yargı sistemi</span> Suriyenin yargı sistemi

Suriye'nin yargı sistemi Osmanlı, Fransız ve İslam hukukunun bir sentezidir. Medeni, ticari ve ceza kanunları öncelikle Fransız hukuk uygulamalarına dayanmaktadır. 1949'da ilan edilen bu kanunlar, bedeviler ve dini azınlıklar arasında örf ve adet hukukunun uygulanmasını sınırlamak için onaylanmış özel hükümlere sahiptir. İslam dini mahkemeleri ülkenin bazı bölgelerinde işlemeye devam ediyor, ancak yargı yetkisi evlilik, boşanma, babalık, çocukların velayeti ve miras gibi kişisel statü meseleleriyle sınırlı. Bununla birlikte, 1955'te kişisel statünün birçok yönüne ilişkin bir kişisel kod geliştirildi. Bu kanun, kadının statüsünü iyileştirerek ve miras kanunlarını netleştirerek şeriatı değiştirdi ve modernize etti.

<span class="mw-page-title-main">Isabelle Rome</span> Fransız yargıç ve siyasetçi

Isabelle Lonvis-Rome Fransız yargıç, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Yüksek Mahkemesi</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Azerbaycan'ın üç kademeli yargı sisteminin en yüksek yargı mercii ve son temyiz merciidir. Azerbaycan Anayasasının 131. maddesi ve Mahkemeler ve Hakimler Kanununun 77. maddesi uyarınca kurulmuştur.