İçeriğe atla

Sözen Heykelleri

Sözen Heykelleri, 1992 yılında, Prof. Dr. Nurettin Sözen’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde gerçekleştirilen “Açık Alanlara Üç Boyutlu Çağdaş Sanat Yapıtları Yerleştirme Etkinliği” kapsamında İstanbul'un çeşitli noktalarına yerleştirilen toplam 10 heykel.[1] Etkinlik kapsamında açılan yarışma sonucu çağrılı olarak davet edilen sanatçılardan, belirlenen 10 kentsel alan için proje üretmeleri istenmiş ve 32 sanatçının 55 yapıt ile katıldığı yarışmada, jüri tarafından seçilen 10 yapıt, 1993 yılında İstanbul'un çeşitli noktalarına yerleştirilmişti.[2]

Heykeller

İsmi Konumu Heykeltıraş Görüntüsü Notlar
Taksim Gezi ParkıAdem Yılmaz Mavi taşların üst üste bir form oluşturduğu, camekân içindeki heykel 2000'li yıllarda İBB tarafından kaldırıldı.
Açık Sütun
(Tünel Heykeli)
TünelAyşe Erkmen2005 yılında “Yaya Sergileri’ kapsamında düzenlenen çevresindeki bir sanat yerleştirmesi ateşe verildiği için büyük hasar gören yapıt, sanatçının uğraşları ile restore edilerek tekrar yerine konabildi. 2019'da taşıyıcılarının bir bölümü büküldü, hasar gördü.[3]
Seçkin ZiyaretçilerMaçka Demokrasi ParkıRahmi Aksungur
YenikapıVedat Somay
KadıköyIşılar Kür Kadıköy Rıhtım Meydanı'nda bulunan heykel 2008'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırıldı.[2]
Akatlar Mümtaz IşıngörIhlamur'da bulunan heykel daha sonra Akatlar'a taşındı.
Umut KapısıÜsküdarMeriç Hızal Üsküdar İskele Parkı’ndaki ‘Umut Kapısı’ adlı anıt-heykel İBB tarafından 2018 Ağustos ve Eylül ayında yıkıldı.[4]
KabataşErtuğ Atlı
BarışHarbiyeHakkı Karayiğitoğlu
İstanbulYeşilköy Ümit Öztürk 1993’te Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı kavşağına yerleştirilen “İstanbul” heykeli, Aralık 2009’da beton kırıcılarla kırılarak yok edildi. 2010 yılında heykelin benzeri yapılarak eskisinin yerine yerleştirildi.[1]

Ayrıca

Kaynakça

  1. ^ a b "'Ben yıktım, ben yaparım!'". cumhuriyet.com.tr. cumhuriyet.com.tr. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b "İstanbul bir heykelini daha yitirdi". evrensel.net. evrensel.net. 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Ayşe Erkmen'in Tünel'deki sanat yapıtı yine yolcu". gazeteduvar.com.tr. Gazete Duvar. 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  4. ^ Eğrikar, Özge. "'Umut Kapısı'nı yok ettiler". hurriyet.com.tr. hurriyet.com.tr. 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Aliye Berger</span> Türk gravür ve grafik sanatçısı, ressam

Aliye Berger, Türk gravür ve grafik sanatçısı, ressam. Türkiye'nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarındandır. Adını geniş sanat çevrelerine ilk kez 1954'te Yapı Kredi Bankası'nın düzenlediği resim yarışmasında birinci seçilerek duyuran sanatçı, dışa vurumcu oyma baskıları ile tanınır.

Rahmi Aksungur, Türk heykeltıraş, akademisyendir.

Metin Yurdanur, heykel sanatçısı, heykeltıraş

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aksoy</span> Türk heykeltıraş

Mehmet Aksoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

Ferruh Başağa Türk ressam.

<i>TaşAnkara</i> Çankayada bulunan bir heykel

TaşAnkara; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir heykeldir.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Hale Şakar Ürkmezgil ; Türk heykeltıraş.

Füsun Onur, Türk heykeltıraş.

Hasan Fahrettin Arkunlar Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

İbrahim Örs, Türk ressam.

Cihat Aral Türk ressam, profesör.

Bubi (David Hoyan) (1956, İstanbul), Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Arter (sanat mekanı)</span> Türkiyede bir sanat merkezi

Arter, İstanbul'un Dolapdere semtinde bulunan bir çağdaş sanat müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetin 50. Yılı Heykelleri</span>

Cumhuriyetin 50. Yılı Heykelleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanı'nın 50. yıldönümü nedeniyle 1973 yılında İstanbul'un çeşitli noktalarına yerleştirilmiş heykeller.