İçeriğe atla

Sözüm Meclisten Dışarı

Sözüm Meclisten Dışarı
Barış Manço stüdyo albümü
Yayımlanma1981
TarzProgressive rock
Süre59:03
ŞirketTürküola
Barış Manço kronolojisi
Disco Manço
(1980)
Sözüm Meclisten Dışarı
(1981)
Estağfurullah... Ne Haddimize!
(1983)

Sözüm Meclisten Dışarı, Barış Manço'nun dördüncü plağıdır.

Bu albüm Barış Manço'nun en büyük hitleri olan "Gülpembe" ve "Dönence"yi bulundurur. Bu şarkılar dışında yine çok popüler "Alla Beni Pulla Beni", "Ali Yazar Veli Bozar" ve "Arkadaşım Eşşek" şarkılarını da albümde yer almaktadır. 2023 ve 2024 şarkılarının devamı ve son bölümü olan 2025, o zamanlar dünya müzik sahnesinde bile az bulunan elektronik ataklara sahip bir bestedir. "Şehrazat" şarkısı daha önce Barış Manço ve Kaygısızlar tarafından kaydedilmiş "Susanna" şarkısının yeni versiyonudur.

"Alla Beni Pulla Beni" parçasını Barış Manço ile birlikte piyanist Deniz Tüney Aliefendioğlu seslendirdi. Albümün çıkış parçası "Adem Oğlu Kızgın Fırın Havva Kızı Mercimek" olarak düşünülürken parçadaki başarılı vokal nedeniyle "All Beni Pulla Beni" ön plana çıkmıştır.[1]

Şarkı listesi

No.BaşlıkSöz yazar(ları)ıBesteci(ler)Süre
1."Adem Oğlu Kızgın Fırın Havva Kızı Mercimek"  Barış MançoBarış Manço5:07
2."Ali Yazar Veli Bozar"  Barış MançoBarış Manço3:43
3."Arkadaşım Eşşek"  Barış MançoLale Manço2:51
4."2025"   Barış Manço8:15
5."Bahçede Hanımeli"  AnonimBarış Manço2:07
6."Gülpembe"  Barış MançoAhmet Güvenç4:46
7."Hamburger"   Celal Güven2:38
8."Alla Beni Pulla Beni"  Barış MançoBarış Manço4:05
9."Şehrazat"  Barış MançoNikolay Rimski-Korsakov6:48
10."Dönence"  Barış MançoCelal Güven, Ahmet Güvenç, Nejat Tekdal6:50
11."Sözüm Meclisten Dışarı (Cacık)"  Barış MançoBarış Manço3:44
12."Hal Hal"  Barış MançoBarış Manço3:44
13."Ce Sera Le Temps (v2)"  Andre SoulacBarış Manço4:13
Toplam süre:
'

Albüm 1991'de yeniden basılmıştır. Bu versiyonda bazı şarkıların adı değiştirilmiş, "2025 (Üçüncü ve Son Yolculuk)" şarkısının adı "2025 (Üçüncü Yolculuk)" olmuş, "Sözüm Meclisten Dışarı" şarkısının adı da "Cacık" olmuştur. Anonim bir türkü olan "Bahçede Hanımeli", Celal Güven bestesi enstrümantal "Hamburger", Barış Manço ve Andre Soulac tarafından yazılan ve daha önce Les Mistigris ile "Il Arrivera" olarak ve Kurtalan Ekspres ile ikinci kez kaydedilmiş "Ce Sera La Temps"in yeni versiyonu, "Hal Hal" şarkısının da 45'lik versiyonu CD ve kasetlere eklenmiştir.

Albüm kadrosu

Konuk müzisyenler:

  • Celal Akatlar: Obua
  • Rafet Kazıl: Fagot
  • Kemal Yeşil, Ali Kızılçay: Yaylı sazlar
  • Deniz Tüney: Geri vokal (Alla Beni Pulla Beni)[1]

Yorumlar

"Alla Beni Pulla Beni", "Gülpembe" ve "Dönence" şarkıları Mançoloji'de de bulunmakta ve bu albümü temsil etmektedir. Bu şarkılardan "Gülpembe" Nilüfer tarafından, "Dönence" ise Kenan Doğulu ve daha sonra Teoman tarafından yeniden yorumlanmıştır. "Ce Sera Le Temps" şarkısının bu albümdeki versiyonu Türkçe sözlerle "Ballı Kaymak" adıyla Özlem Yüksek tarafından yeniden yorumlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b Keskin, Esra (5 Şubat 2011). "'Alla beni pulla beni'nin sesinden Barış Manço". Zaman Gazetesi. 13 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

Kurtalan Ekspres, Barış Manço'nun 1972 yılında kurduğu ve ölümüne dek birlikte çalıştığı Anadolu rock grubu. Grup, ismini Haydarpaşa-Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi'nden almıştır.

<i>Mançoloji</i> Barış Manço albümü

Mançoloji, 1999'da çalışmalarına başlanan, seçilen 23 efsane parçanın yeniden düzenlenmesiyle ortaya çıkarılan, "best of" olarak nitelendirilebilecek bir Barış Manço albümüdür. Albümdeki tek yeni parça "40. Yıl" olup, Barış Manço bu parçanın sözlerini yazmaya, 11 yıl önce "Ömrümün Sonbaharında" adlı şarkısının sözleri arasında tahmin yürüttüğü gibi, fırsat bulamamıştır.

<i>Killing Is My Business... And Business Is Good!</i> Megadethin 1985te yayımlanan stüdyo albümü

Killing Is My Business...and Business Is Good!, Amerikalı thrash metal grubu Megadeth'in 12 Haziran 1985'te çıkan ilk stüdyo albümüdür. 1985 yılının başında grup, Combat Records'tan albümün kaydedilmesi ve prodüktörlüğünün yapması için 8.000 dolar almış fakat grup üyelerinin albüm bütçesinin yarısını uyuşturucu, alkol ve yiyeceğe harcamasından dolayı albümü tek başlarına yapmak zorunda kalmışlardır. Kötü bir prodüksiyona rağmen albüm, çeşitli eleştirmenler tarafından güzel eleştiriler almıştır.

<i>Barış Manço Live in Japan</i>

Barış Manço Live in Japan, Barış Manço'nun ilk ve tek konser albümüdür. Mayıs/Haziran 1995'te Barış Manço'nun 15 şehirde verdiği Japonya konserlerinde kaydedilen parçaların seçilerek yer aldığı bir albümdür.

<i>Müsaadenizle Çocuklar</i>

Müsaadenizle Çocuklar, Barış Manço'nun on birinci ve son stüdyo albümüdür.

<i>Mega Manço</i> Barış Mançonun onuncu albümü

Mega Manço, Barış Manço'nun onuncu albümüdür.

<i>Darısı Başınıza</i> Barış Mançonun 1989 tarihli albümü

Darısı Başınıza, Barış Manço'nun dokuzuncu albümüdür.

<i>2023</i> (albüm) Barış Manço plağı

2023, Barış Manço'nun toplama albümleri dışında çıkardığı yeni şarkılardan oluşan ilk plağıdır.

<i>Baris Mancho</i>

Baris Mancho, Barış Manço'nun ikinci plağı ve tüm şarkıları İngilizce olan tek albümüdür. Barış Manço bu albümü yurt dışı pazarı için yapmıştır. Albüm 1977'de "Nick the Chopper" adıyla Türkiye'de de yayımlanmıştır.

<i>Yeni Bir Gün</i>

Yeni Bir Gün, Barış Manço'nun üçüncü plağıdır.

<i>Estağfurullah... Ne Haddimize!</i>

Estağfurullah... Ne Haddimize!, Barış Manço'nun beşinci plağıdır.

<i>24 Ayar</i>

24 Ayar, Barış Manço'nun 1985'te piyasaya sürdüğü altıncı plağıdır. Bu albüm aynı zamanda sanatçının kaset olarak piyasaya sürülen ilk albümü olma özelliğini de taşır.

<i>Değmesin Yağlı Boya</i>

Değmesin Yağlı Boya, Barış Manço'nun yedinci albümüdür.

<i>Disco Manço</i>

20. San'at Yılı: Disco Manço, Barış Manço'nun 20. sanat yılı anısına özel olarak hazırladığı albüm. Albümün içeriğindeki tüm şarkılar disko düzenlemeleriyle yer almış ve günümüzde "remix" olarak hazırlanan şarkıların bir anlamda temelini atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaygısızlar (müzik grubu)</span>

Kaygısızlar 1960'larda müzik yapan bir Türk rock grubudur. Solo ve Barış Manço ile yaptığı çalışmalarla tanınan grup üyelerinden Mazhar Alanson ve Fuat Güner daha sonra MFÖ grubunu kurmuşlardır.

<i>İllâ ki</i> (Türkiye albümü) Bir Erkin Koray albümü.

İlla ki, Erkin Koray'ın altıncı albümüdür. 1983'te LP olarak çıkmıştır. Albümdeki şarkıların üçü ilk olarak The Devil's Anvil tarafında kaydedilmiştir ve bu albümde Koray'ın yazdığı Türkçe sözlerle şarkılar tekrar yorumlanmıştır. 1960'larda Koray tarafından 45'lik olarak yayınlanan "Kızları da Alın Askere" ve "Hop Hop Gelsin" şarkıları da yeniden düzenlenip kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dönence (şarkı)</span> Barış Mançonun 1981 tarihli şarkısı

Dönence, Barış Manço'nun Sözüm Meclisten Dışarı albümünde 10. sırada yer alan şarkısıdır. Şarkının bestesi Celal Güven, Ahmet Güvenç ve Nejat Tekdal'a, sözleri ise Barış Manço'ya aittir. Şarkı sanatçının en iyi şarkılarını topladığı Mançoloji isimli albümde Gülpembe ile birlikte yer alarak albümü temsil etmiştir.

Gülpembe, Barış Manço'nun en büyük hitlerinden biri; Barış Manço'nun Sözüm Meclisten Dışarı albümünde 6. sırada yer alan şarkısıdır.

Celal Güven; Kurtalan Ekspres’in üyelerinden, 1970'lerde ve 80'lerde Anadolu rock çalışmalarında bulunmuş bir müzisyen. Özellikle Barış Manço’nun Dönence şarkısına olan katkısıyla bilinir. Manço’nun şarkılarından “Mahkum”un bestesi Celal Güven’e aittir. Barış Manço sözlerini yazmıştır. Müzisyen son yıllarda anılarını yazmakla meşguldür ve Barış Bilgili’nin Mahkum şarkısını yeniden okuması üzerine şarkıcının klibinde de yer almıştır. Ayrıca Moda’daki Barış Manço Müzesinde bir büstü bulunan müzisyen Celal Güven’in yine müzede bulunan Manço’nun vefat ettiği gün yazdığı dörtlük yer almaktadır. Güven’in o dörtlüğü “Barış gibi düşün, Barış gibi çalış, Barış gibi başla, Barış gibi bitir” şeklindedir.