İçeriğe atla

Söylenmeyen

Söylenmeyen
Bir @Homohobi Kitabı Söylenmeyen
Goa Yayınları tarafından 2011 tarihinde 1. basımı yapılmış olan kitabın satışı sadece Taksim gibi belirli semtlerdeki kitapçılar tarafından yapılmıştır.
YazarMurat Renay
İllüstratörGüneş Penso
Kapak sanatçısı
Nermin Karahan
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
KonularEşcinsellik, LGBT, Homofobi
TürlerAnı, Otobiyografi
Yayım19 Ocak 2011
YayımcıGoa Yayınları
Sayfa160 sayfa
ISBN978-605-435-33-61
Seri
SöylenmeyenBen Senin Bildiğin Erkeklerden Değilim

Bir Homohobi Kitabı Söylenmeyen, ilk basımı 2010 tarihinde Goa Yayınları tarafından[1] yapılan Murat Renay'ın otobiyografi kitabı. Kitabın ana temasında eşcinsellik konusu[2] ele alınmıştır.

Kitap hakkında

Blogger ve Twitter da yazılarıyla tanınan eşcinsel yönelime sahip ancak kendini görsel anlamda saklayan yazar kitabına blogger da blog uzantısı olan @homohobi ilavesini eklemiştir. Kapak ve iç tasarımı Nermin Karahan tarafından yapılmış, sonraki yayın Ben Senin Bildiğin Erkeklerden Değilim kitabının birinci yayımıdır. Kitabın sonunda yazarın bir travesti ile tanışması ona karşı eleştirerek de olsa transfobik tavrını ve üzüntüsünü anlatmıştır. Kitabında ara ara İstanbul'da bulunan gey mekan ve gey bar isimlerinede yer vermiştir.

Konusu

Kitapta toplum olarak duymayı, okumayı, görmeyi ihmal ettiklerimiz, Renay'ın bugüne kadar bilinmeyenler olarak tanımladığı öteki hayat ve toplum o hayatlar üzerine etkisi anlatılmaktadır. Türkiye'de istemeden de olsa öteki olmayı, dışlanmayı anlatan kitabı için Renay;

demiş[3] ve cinsel yönelimi farklı olan gruplarla yaşadığı olaylara kitabında yer vermiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Söylenmeyen / Murat Renay". Hürriyet.com.tr. 7 Şubat 2011. 12 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2013. 
  2. ^ Gay yaşamlar - Çift kişilik yataklarda tek bedenler.. - Murat Renay'ın Söylenmeyen kitabı 17 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Dijimecmua.com, Yayın tarihi: Haziran 2012, Yazar: Aylin Ayaz Yılmaz
  3. ^ Kitap - Murat Renay / Söylenmeyen Esenshop, Erişim tarihi: 17-5-2013

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.

Orhan Bursalı, Türk gazeteci, köşe yazarı. Bilim ve teknoloji politikaları, bilgi toplumu, dış politika, siyaset ve toplum konularında yazılar yazar. Berlin Özgür Üniversitesi'nde siyaset bilimi okudu. Cumhuriyet gazetesinin 21 Şubat 1987 - Aralık 2015 tarihine kadar Cuma günleri yayınlanan Bilim ve Teknoloji ekini (CBT) kurdu ve yönetti. CBT kapanınca 2016 Nisanından itibaren haftalık bilim dergisi Herkese Bilim Teknoloji'yi kurdu ve yayınladı. Halen bu derginin ve portalın yayın danışmanlığını sürdürüyor. Aynı zamanda Pazar, Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri Cumhuriyet gazetesindeki Bilim ve Siyaset başlıklı köşesinde yazmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">NTV Spor</span> Türk spor kanalı

NTV Spor, 17 Mart 2008 tarihinde yayın hayatına başlamış olup Ocak 2018'de Discovery Communications'a satılan eski spor kanalı. Yayın haklarının sona ermesi nedeniyle 17 Mart 2018 tarihinde yayın hayatına son vererek yerini DMAX kanalına bırakmıştır.

<i>Taraf</i> (gazete) günlük gazete (2007–2016)

Taraf, "Düşünmek taraf olmaktır" sloganıyla 15 Kasım 2007'de Türkiye çapında yayın yaşamına başlayan ulusal günlük gazetedir. Merkezi İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Kadıköy ilçesinde bulunmaktaydı. Sahibi "Alkım Gazetecilik A. Ş." idi.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Haberturk.com</span> Türkiyede bir haber sitesi

Haberturk.com, 1999 yılının Kasım ayında Türkçe olarak yayın hayatına başlamış ve internet üzerinden güncel haber kaynağı olarak faaliyet gösteren ilk web sitesidir. Ufuk Güldemir tarafından kurulmuştur. Alexa verilerine göre dünya üzerinde en çok ziyaret edilen 1399., Türkiye'de ise en çok ziyaret edilen 29. web sitesidir.

Türk edebiyatında LGBT temaları, Türk edebiyatı içinde eser veren kişilerin, eşcinsellik ya da LGBT temaları tamamen ya da kısmi olarak ele almasıdır. Kemal Tahir, Attilâ İlhan, Demir Özlü, Ferit Edgü, Selim İleri, Bilge Karasu, Adalet Ağaoğlu, Leyla Erbil, Kamuran Şipal, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi yazarlar eserlerinde bu temaya yer veren bazı yazarlardır. Kimi az kimi çok, kimi belli belirsiz ve kimi de açık bir biçimde, eşcinselliğe değindiler.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de LGBT hakları</span> Türkiyede lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin hakları

Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler diğer vatandaşlara göre dezavantajlı durumdadırlar. Türkiye eşcinsel ilişkileri tanısa da medeni kanununda cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği gibi bir ifadeye yer vermez ve eşcinsel çiftlerin birlikteliklerini yasal zeminde tanımaz. 2013 yılında ILGA-Europe, Türkiye'yi LGBT haklarının korunması konusunda 49 ülke arasında 39. sıraya yerleştirmişti ancak 2024 yılında 46. sıraya geriledi. Türkiye'yi sıralamada sadece Azerbaycan ve Rusya takip etti.

Yeni Söz, Türkiye'de 7 Nisan 2015 Salı tarihinde yayımlanmaya başlayan günlük gazete. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Kemal Özer'dir. 2011'de yayın hayatına ara veren Dünyaya Yeni Söz gazetesi ile hiçbir ilişkisi yoktur.

<i>Aşklarım Büyük Benden</i> Murat Bozun 2011 Stüdyo Albümü

Aşklarım Büyük Benden, Türk şarkıcı Murat Boz'un üçüncü stüdyo albümü. 9 Mayıs 2011'de Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Pop müzik ritimleri içerir, Boz'un 2009 başında yayımladığı Şans albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Boz üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tekyön</span>

Tekyön veya Kulüp Tekyön, Beyoğlu Sıraselviler Caddesi'nde bulunan İstanbul'da gey gece kulübü. Türkiye'de son yıllarda eşcinsel hakları örgütlerinin destekleri, onur yürüyüşleri ve aktivist eylemleriyle birlikte artan gey barlar ve büyüyen gey kültürünün de etkisiyle LGBT'lerin eğlenebileceği yerlerin başında barlar, kulüpler ve sinemalar gelmektedir. Türkiye'de gey topluluğu kültüründe öne çıkan gece kulübü gece 23'ten sabah 4'e kadar açık alkollü eğlence mekanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ergenlikte eşcinsellik</span>

Ergenlikte eşcinsellik, ergenlik süresi içerisinde keşfettiği eşcinsel kimliği ya da ergenlikte çocuğun yaşadığı homoseksüellik benzeri eğilim taşıyan davranışlar bütünü. Çocukluk ve ergenlik çağında çocuğun başından geçen eşcinsel dürtü ve eğilimler bütünü olarak adlandırılır. Bu cinsel dürtüler bireyin cinsel yönelimi, cinsel kimlik arayışı sürecinde kendini bulmasında önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Gey ikonu olarak Madonna</span>

Gey ikonu olarak Madonna, gey topluluğu tarafından Madonna popüler kültürde gey ikonu olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gaydar (internet sitesi)</span> adadu

Gaydar, ağırlığı gey ve biseksüel kullanıcılardan oluşan eşcinsellere yönelik merkezi Londra'da bulunan sanal arkadaşlık, partner ve LGBT sosyal ağı. Kasım 1999 tarihinde Londra merkezli, QSoft Consulting Ltd. yönetiminde açılmıştır. İnternet sitesinde profil oluşturma, çevrimiçi arkadaş, partner ve eskort bulma yine kendi ve aranılan yönelime göre fotoğraf, kişisel yazı ve sohbet yapma olanağı sağlar. Toplamda 7 dil seçeneği bulunmaktadır. Yine nternet sitesi haricince yine Gaydar adıyla cep telefonlarına yönelik uygulaması var olup, uygulama Apple iOS, iTunes, Android işletim sistemine sahip telefonlarda açılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayı Sözlük</span>

Ayı Sözlük, 14 Ağustos 2011'de İlker Bozkurt tarafından kurulan LGBTİ içerikli katılımcı sözlüktür. Yazarlarının çoğunluğu LGBTİ bireylerden oluşmaktadır. Sözlüğün kuruluş amacı LGBTİ bireyler ve toplum içinde öteki olarak değerlendirilen tüm bireylerin sesini duyurmak, LGBTİ haklarını savunmak, özgürce yazabilmelerini sağlamak, genç LGBTİ bireylerin kendilerini kabul etme süreçlerinde destek olmak, yalnız ve yanlış olmadıklarını hissettirmek, ötekileştirmeye, önyargıya, transfobiye, homofobiye, nefret suçlarına karşı bir duruş sergilemektir. Sözlük yazar kadrosu içinde gönüllü avukatlar hukuk danışmanlığı yaparken sözlük yazarları arasında gönüllü psikologlar da bulunmaktadır. Zaman içinde etkinlikler düzenleyen ve sosyal sorumluluk projeleri yürüten bir topluluk haline gelmiştir. 2014 Temmuz ayından itibaren ILGA tarafından LGBTİ topluluğu olarak kabul görmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'da LGBT hakları</span>

Gürcistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Gürcistan, kendi mevzuatında LGBT kişilere yönelik ayrımcılığı doğrudan yasaklayan tek eski Sovyet ülkelerinden biridir. Bir bireyin cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden dolayı işlenmiş suçlar, 2012'den beri Gürcü hukukunda ağırlaştırıcı bir etken olarak sayılır. Buna rağmen, cinsellik hakkında kamu tartışmaların genel açıdan olumsuz karşılandığı bu ülkede eşcinsellik, toplumda hakim olan geleneksel Ortodoks Hristiyan değerlere aykırı olarak görülür. Sonuç itibarıyla eşcinseller sık sık istismar ve fiziksel şiddetin hedefleri olur; bu eylemler de sıkça dini liderler tarafından teşvik edilir.