İçeriğe atla

Sörf kayağı

Sörf kayağı yarışması, Batı Vancouver Adası

Sörf kayağı, kayaklarla okyanus dalgalarında sörf yapmak için kullanılan spor, teknik ve ekipmandır. Sörf kayağının sörfe pek çok benzerliği vardır; ancak sörf bölgelerinde ve kürekle kullanılmak üzere tasarlanmış teknelerle. Bir dizi kayak tasarımı kullanılır; ancak tümü, tekneyi ilerletmek için dalgaları daha iyi kullanmayı amaçlamaktadır.

Sörf kayağı, sörfçülerin uğrak yeri olan birçok alanda popülerdir. Spor, son on yılda, deniz kayağı ve modern malzeme ve tekniklerin yükselişine paralel olarak popülerlik kazanmıştır.

Ekipman

Sörf kayakları

Bir dizi özel sörf kayağı tasarımı mevcuttur. Genellikle en yaygın olanı üç kanatlı pervane ile dört kanatla donatılmıştır. Özel sörf kayakları tipik olarak düz diplere ve sörf tahtalarına benzer şekilde sert raylara sahiptir. Bir sörf kayağının tasarımı, bir nehir veya özellik dalgasının (hareket eden su) aksine bir okyanus sörf dalgasının (hareketli dalga) kullanımını teşvik eder. Tipik olarak cam kompozitlerden (karbon fiber, Kevlar ve fiberglas karışımları) veya döndürülerek kalıplanmış plastikten yapılırlar.

Nehirlerde veya gelgit akıntılarında akarsu kayağı için kullanılanlar gibi birçok kayak kullanılmaktadır. Birçok beyaz su tasarımına, hareketli sörf dalgalarının kontrolüne yardımcı olmak için kanatçıklar takılabilir. (Bakınız: Okyanus yüzey dalgası, akarsu)

Genellikle günübirlik gezilerde, keşif kayaklarında kullanılan deniz kayağı, sörf kayağında kullanılır. Deniz kayakları uzunlukları nedeniyle sörfte manevra yapmak zordur. İniş kayaklarında kullanılan teknikler ve stratejiler, ağır yüklü olsa bile, büyük açık okyanus sörflerinde güvenli bir şekilde, sörf kayağının bir alt disiplini olarak düşünülebilir.

Kürekler

Tipik olarak çift taraflı kayak kürekleri. Uzunluk genellikle tekne ve kürekçinin boyutları ile orantılıdır; ancak 160 ile 230 cm arasında değişebilir. Kayak bıçakları genellikle 'tüylüdür' (birbirine göre bir açıda ayarlanır) ve kırılan dalgalara doğru kürek çekerken küreğin bir dalganın dudağından yumuşak bir şekilde geçmesine izin verir. Tüysüz küreklerin kişisel tercih olarak kullanılması alışılmadık bir durum değildir.

Bazen tek taraflı 'kano' kürekleri kullanılır. Bu belki de akarsu kano etkisine atfedilir.

Sörf kayağı kürekleri genellikle sörf bölgesinin sertliklerine dayanması için sağlam malzemelerden yapılır. Fiberglas, plastik ve karbon fiber en yaygın olanlardır.

Açık okyanus dalgası sörfü

Açık okyanus dalgalarında aşağıdaki denizlerde kürek çekerken, bir kayakta sörf yapmak mümkündür, böylece kişinin hızı artar. Rüzgar dalgalarına göre tepeler arasında daha uzun bir mesafeye sahip olan okyanus dalgası, deniz kayaklarının ve diğer uzun teknelerin dalganın önünde sörf yapmasına izin verir. Bu teknik, özellikle uzun keşif gezilerinde kullanıldığında, bir günlük geziye mil katabilir.[1]

Tehlikeler

Tüm su sporlarında olduğu gibi, sörf kayağı doğal riskler taşır. Katılımcılar çeşitli yüksekliklerde deneyim kazanmalı ve uygun güvenlik ekipmanı giymelidir. Kişi bir kask ve uygun can yeleği takmalıdır. Hipotermiye neden olan soğuk suya daldırmanın tehlikeleri, bir dalgıç elbisesi, kuru elbise veya başka bir uygun yalıtım giyilerek ele alınmalıdır.

Deniz kayağı turu, 'Sörf Bölgesi'ndeki' kazalarla ilişkili birçok yaralanma görür.[2] Sörf yoluyla yüklü deniz kayaklarının inişinde kullanılan teknikler, genellikle sonraki denizlerde dallanmayı önlemek için bir dalganın tepesinin arkasını takip etmeyi içerir. Sörf yoluyla inmek isteyen deniz kayakçısı için, küreğin düz kanadı üzerinde denize doğru eğildiği çok güçlü bir "düşük destek" geliştirmek, böylece destek sağlar ve en iyi ihtimalle kayağın sahile doğru çevrilmesini önler.

Geleneksel sörfçülerin uğrak yerlerinde kayak sörfü yaparken, sörf bölgesi etik kurallarına uyun (dalgalara dalmayın ve yol hakkı vermeyin). Mümkünse sörfçü olmayan bir yerde yapmayı düşünün. Diğer sörf kayakları tekneleri veya sörf tahtaları arasındaki çarpışmalar önemli yaralanmalara neden olabilir.[3] Acemi sörfçülerin küçük ve nazik yerleri seçmeleri önerilir (acemi sörfçülerin sık sık kullandığı tipik başlangıç noktalarına bakın). Ayrıca, dalgaları aramak için birkaç mil kayakla kürek çekmek oldukça kolay olduğundan, sörf kayağı, ortalama sörfçü için erişilemeyen kıyı şeridinin bölümlerini sıklıkla keşfedebilir.

En az bir sörf kanosu ölümü kaydedildi:

  • 27 yaşındaki bir erkek, Oregon'daki Bastendorf Plajı'nda kayak sörfü yaparken hayatını kaybetti. Tek başına sörf yapıyordu ve bir kask, can yleği, orta ağırlıkta bir yalıtım takıyordu. Deneyimli bir kürekçi olarak biliniyordu.[4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Dowd, John (1997). Sea Kayaking : A Manual for Long-Distance Touring. Vancouver, Greystone Books, pp. 76-78. 1-55054-563-9.
  2. ^ Wild Coast: Kayaking Fatalities http://www.thewildcoast.ca/Fatalities.htm 11 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ NIEVES (8 Temmuz 2002). "At California Beach, Turf War for the Waves". New York Times. 11 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2009. 
  4. ^ Broze, Matt & Gronseth, George (1997). Sea Kayaker : Deep Trouble. Camden, Maine - McGrawHill, pp 124-132.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ada</span> çevresi bütünüyle sularla çevrili kara parçası

Ada, çevresi bütünüyle sularla çevrili kara parçasına verilen addır. Yeryüzündeki adaların bütünü on milyon kilometrekarelik bir yer kaplar. Adalar, tek tek olabileceği gibi, gruplar halinde de olabilir. Bu şekildeki adalara “takımada” adı verilir. Yarımada ise suyla çevrili, ancak bir tarafından ana kara parçasına bağlı bulunan coğrafi şekildir. Yer bilimi açısından adalar, kıtasal adalar ve okyanus adaları olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Yüzen adalar ise yeni bir yer bilimi konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tsunami</span> doğal ya da yapay sebeplerden dolayı okyanus veya denizde meydana gelen ani kabarma

Tsunami [Japoncada liman dalgası anlamına gelen "津波" (つなみ) sözcüğünden] ya da dev dalga, okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, yanardağ patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgalarıdır. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilir. Önceleri tsunami dalgalarına gelgit dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Yelkenli</span>

Yelkenli, yelkeni olan, yelkenle giden deniz, göl veya akarsu taşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Koy</span>

Koy, göl, deniz veya okyanusların karaların içine doğru yaptığı görece sığ girintidir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kadırga</span> savaş gemisi

Kadırga, daha çok Akdeniz'de kullanılan çektiri (çektirme) tipi bir savaş gemisi. İlk olarak 8. yüzyılda Akdeniz'de deniz savaşlarında kullanılmaya başlandı. 17. yüzyıla kadar gelişme göstermiştir. Antik çağlardan beri kullanılırdı. Asıl hareket mekanizması kürektir ve yelken buna yardımcı olması için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alaca yunus</span>

Alaca yunus, yunusgiller (Delphinidae) familyasından Cephalorhynchus cinsindeki dört yunus türünden biri.

<span class="mw-page-title-main">Kürek (spor)</span> denizlerde ve akarsularda basit araçlar kullanarak mücadele etme sporu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen Crew, olarak anılan Kürek sporu kökenleri Eski Mısır zamanlarına kadar uzanan bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Kayak (su sporu)</span>

Eskimo kayığı ya da Kayak, Eskimoların geleneksel av aracıdır ve günümüzde ayrıca Kuzey Denizi ülkeleri (İskandinav) ile Kuzey Kutbuna kıyısı olan ülkelerde görülen bir ulaşım aracıdır. İlk olarak ağaçlara fok derileri gerilerek yapılan kayak, daha sonraları kanvas bezi denilen bezle yapılıyordu. Sonraki dönemlerde çıta ile kaplanarak yapılmaya başlanan kayakta özellikle o bölgelerde yetişen çam ve sedir ağacının çıtaları kullanılmaktadır. Günümüzde çeşitli kompozit maddelerle- cam elyaf, aramid elyaf, karbon fiber - ve çeşitli plastik türlerinden de yapılmaktadır. Olimpiyat oyunlarında yer bulabilecek kadar bir spor dalı olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sörf</span>

Sörf ya da Dalga sörfü, sörf tahtasından yararlanarak dalgalar üstünde kıyıya doğru kaymaya dayanan spor.

Erden Eruç, Türk dağcı, denizci ve gezgin. KaslaGit sloganıyla yola çıkmıştır. "Kürekle okyanus geçen ilk Türk" unvanına sahiptir. 2007 yazında başladığı Kas Gücüyle Devrialem projesini 5 sene 11 gün sonra 2012 yazında tamamlamıştır. Tarihte kendi gücüyle devrialemi başarmış ilk ve tek kişidir. En hızlı kas gücüyle devrialem rekorunun sahibidir. Tarihte üç ayrı okyanusu küreklemiş ilk kişidir. 2007-2008 seazonunda Büyük Okyanus'ta kayığında tek başına geçirdiği 312 gün, şahsi rekorudur. Atlas Okyanusu üzerinde kas gücüyle durmadan katedilen en uzun mesafe Eruç'a aittir. 2022 yılı itibarıyla 1.084 günü tek başına olmak üzere, hayatının 1.168 gününü okyanuslarda kürek başında geçirmiş olup dünyada hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisidir. 29.000 denizmili civarında bir mesafeyi küreklemiş olan Eruç 2013 Haziran ayı itibarıyla kariyer toplamında dünyada önde giden okyanus kürekçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr sörfü</span>

Rüzgâr sörfü genellikle iki ile beş metre arasında yüzer bir tahta ve hareketini tek bir yelken ile sağlayan su üzerinde yapılan bir yelken sporu dur. Yelken grubu tahtaya her yönde serbestçe dönebilen esnek bir mafsal ile bağlıdır. Dümen ile yönlendirilen bir yelkenli den farklı olarak rüzgâr sörfü direk ve yelkeni döndürülerek, eğilerek ve tahtasının üzerine basılarak yönlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Plaj</span> bir göl veya deniz gibi su alanının başka bir karasal bölgeye yakın olduğu kumsal alan

Plaj; kıyı şeridinde denize girmek için düzenlenmiş, genellikle kumluk veya çakıl taşlı alan. Bir Plajı oluşturan parçacıklar tipik olarak kum, çakıl, zona, çakıl taşları gibi kayadan yapılır. Kumluk olanlarına kumsal denir. Azericede plaj anlamına gelen "çimerlik" sözcüğü de, yaygın olmamakla birlikte Türkçede de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kıyı coğrafyası</span>

Kıyı coğrafyası, kıyıların ve kıyıdaki yer şekillerinin oluşumu, oluşum koşulları ve dağılımı ile ilgilenen Fiziki coğrafya bilim dalıdır.

Sörf bölgesi, okyanus dalgalarının sahile yaklaşırken kırılıp, köpüklendiği, kabarcıklı yüzeye verilen ad. Bölgede kırılan dalgalar sörf bölgesini tanımlar. Sörf bölgesinde dalgalar kırılarak harekete devam eder ve sonra plaj eğimi yönüne doğru ilerler. Uprush denilen süslü su akıntısı oluşur, su daha sonra geri çalkantılı olarak tekrar çekilir. Yakın kıyı bölgesi üzerine gelen su dalgası nerede ise sörf bölgesi orasıdır. Sörf bölgesinde genellikle kesici sığ derinlik bölgesi 5-10 metre bu dalgaların kararsız olmasına neden olur.

Dalgaların derinlikleri farklı bir ortamdan diğerine geçerken doğrultu değiştirmesine kırılma denir. Başka bir deyişle dalga kırılması; açık denizdeki paralel dalgaların kıyıya yaklaşması sonucunda kendini taşıyamayacak ölçüde yükselerek kırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çeken akıntı</span> Kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türü

Rip akıntısı, olarak adlandırılan bir rip akımı, dalgaların kırıldığı plajların yakınında meydana gelebilen, kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kayakçılık (su sporu)</span> su sporu

Kayakçılıkta, su üzerinde hareket etmek için bir kayak kullanılır. Kayakçılığın kanoculuktan farkı, kullanan kişinin oturuma konumu ve küreklerin yapısıdır. Kayakta kürekçi suya daha yakın konumda, bacakları kayağın içinde olacak şekilde oturur. Kayak kürekleri çift kanatlıdır. Çoğu kayaklar kapalı güvertelere sahiptir, ancak üstüne oturulabilir ve şişirilebilir kayaklar da popülerlik kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İletim ortamı</span> Conduit for signal propagation

İletim ortamı, telekomünikasyon amaçları için sinyallerin yayılmasına aracılık edebilen bir ortamdır. Sinyaller tipik olarak seçilen ortam için uygun bir tür dalgaya empoze edilmektedir. Örneğin, veriler sesi modüle edebilir ve sesler için bir iletim ortamı hava olabilir, ancak katılar ve sıvılar da iletim ortamı olarak işlev görebilmektedir. Vakum veya hava, ışık ve radyo dalgaları gibi elektromanyetik dalgalar için iyi bir iletim ortamı oluşturmaktadır. Elektromanyetik dalgaların yayılması için maddi madde gerekli olmasa da, bu tür dalgalar genellikle içinden geçtikleri iletim ortamından, örneğin ortamlar arasındaki arayüzlerde absorpsiyon, yansıma veya kırılma ile etkilenmektedir. Bu nedenle, dalgaları iletmek veya yönlendirmek için teknik cihazlar kullanılabilmektedir. Bu nedenle, iletim ortamı olarak bir optik fiber veya bir bakır kablo kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uçurtma kayağı</span>

Uçurtma kayağı, kış mevsiminde kar üzerinde yapılan bir ekstrem spordur ve snowkite olarak da bilinir. Bu spor, bir uçurtma ve bir kış kayak ekipmanı kullanılarak yapılır.