İçeriğe atla

Séraphine Louis

Séraphine Louis
Genel bilgiler
Doğum3 Eylül 1864(1864-09-03)
Fransa Arsy (Oise), Fransa
Ölüm11 Aralık 1942 (78 yaşında)
Fransa Villers-sous-Erquery (Oise), Fransa
AlanıResim
Katıldığı akımlarNaif sanat
İmzası

Séraphine Louis ya da diğer adıyla Séraphine de Senlis (Senlisli Séraphine) (d. 3 Eylül 1864 - ö. 11 Aralık 1942) naif üslupta resimler yapan Fransız ressam. Kendi kendini eğitmiş olan ressamın eserlerinin ilham kaynağı dinî inancı, kiliselerdeki vitraylar ve diğer dinî sanat eserleriydi. Eserlerindeki renk yoğunluğu ve tekrar eden desenler, hayatı boyunca coşkunluk ile akıl hastalığı arasında gidip gelen ruh hâliyle ilişkilendirilir.

Gençliği

Louis 3 Eylül 1864'te Arsy'de (Oise) doğdu. Babası işçiydi, annesi ise ırgat bir aileden geliyordu. Annesini ilk doğumgününde, yeniden evlenen babasını ise yedi yaşındayken kaybetti. Sonrasında en büyük ablası tarafından bakıldı. Önceleri çobanlık yaptı. 1881'de Clermont, Oise'daki bir manastırda çalışmaya başladı. 1901'den itibaren Senlis'te orta sınıf ailelerin yanında hizmetçilik yaptı.

Kariyeri

Günlük işlerinin yanı sıra, mum ışında ve tek başına resim yapan Louis'in ürettiği ciddi sayıdaki eser 1912'de Alman sanat koleksiyoncusu Wilhelm Uhde tarafından keşfedildi.[1] Senlis'te bulunduğu dönemde Uhde, bir komşusunun evinde gördüğü elma natürmortunun komşunun temizlikçisi tarafından yapıldığını öğrendiğinde çok şaşırdı.[2] Louis'i desteklemeye başlayan ve ona yeni yönelimler kazandıran Uhde, Almanya ile Fransa arasında savaç ilan edilince Ağustos 1914'te Senlis'i terk etmek zorunda kaldı. Yıllar sonra 1927'de Fransa'ya dönen ve Chantilly'de yşamaya başlayan Uhde, Senlis'te yerel ressamların sergisinde yeniden Louis'in eserleriyle karşılaştı. Louis, Uhde'nin himayesinde kimisi iki metre yüksekliğindeki büyük tuvallere resimler yapmaya başladı ve dönemin naif sanat akımını benimsedi. 1929'da Uhde'nin düzenlediği "Kutsal Yürek Ressamları" sergisinde eserleri tanıtılan Louis hayatında ilk defa maddi açıdan rahat olacağı bir dönem yaşamaya başladı. Ancak Büyük Buhran'ın Fransa'daki etkileri sebebiyle artık resim siparişi alamayan Uhde, Louis'i desteklemeyi bırakmak zorunda kaldı.

Ölümü ve Sonrası

1932 yılında Louis, kronik psikoz sebebiyle Clermont'taki sinir hastalıkları hastanesine yatırıldığında sanatsal faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Uhde'ye göre Louis 1934'te öldü[3] ancak kimi kaynaklara göre Louis 1942 yılına kadar hastanede yaşadı ve orada yalnız başına öldü.[2] Ressam isimsiz ortak bir mezara gömüldü.

Uhde Louis'in eserlerini sergilemeyi sürdürdü: 1932'de Paris'teki "Modern Primitifler" sergisinde; 1937–38'de Paris'te, Zürih'te ve New York Museum of Modern Art'ta sergilenen "Gerçekliğin Popüler Ustaları" sergisinde; 1942 yılında Paris'te düzenlenen "20. Yüzyılın Primitifleri" sergisinde ve son olarak 1945'te yine Paris'teki solo sergide Louis'in eserlerine yer verildi.

Eserleri

Louis'in eserlerinin büyük bölümü yoğun tekrarlar ve bezemeler içerek çiçek aranjmanlarından oluşur. Uzun süre parlaklığını kaybetmeyen renkleri elde etmek için, tarifini hiç açıklamadığı malzemeler kullanarak kendi boyalarını üretmiştir. Tablolarının yüzeyi mat, neredeyse cilalı bir görüntüye sahiptir. "S. Louis" şeklindeki imzası kimi zaman bıçakla kazınmıştır ve bu eserlerde üst yüzeyin altında farklı boya katmanları görülür. Bazı eserlerinde ise imzasını eserin son hâlini vermeden önce atmış olduğu görülür.

Etkisi

Louis'in eserleri Musée d'art de Senlis'te, Nice'teki Musée d'art naïf'te ve Villeneuve-d'Ascq'taki Musée d'Art moderne Lille Métropole'de sergilenmektedir.

Martin Provost'un yönettiği 2008 Fransız-Belçika yapımı Séraphine filmi en iyi film ve Yolande Moreau için en iyi kadın başrol oyuncusu da dahil olmak üzere yedi César Ödülü kazanmıştır. Film Louis ile Wilhelm Uhde'nin ilişkisini, 1912'deki ilk karşılaşmalarından ressamın Clermont akıl hastanesindeki son günlerine kadarki dönem içinde anlatır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Hamilton, George Heard (1993). Painting and Sculpture in Europe 1880–1940. Yale University Press. s. 226. ISBN 0-300-05649-4. 
  2. ^ a b Greer, Germaine (2001). The Obstacle Race: The Fortunes of Women Painters and Their Work. Tauris Parke Paperbacks. ss. 121-122. ISBN 1-86064-677-8. 
  3. ^ See 1945 exhibition poster 18 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Ebert, Roger (17 Haziran 2009). "Séraphine review". Roger Ebert, SunTimes. 13 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Burak</span> Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi

Cihat Burak, Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Victorine Meurent</span> Fransız ressam (1844 – 1927)

Victorine Louise Meurent (1844-1927), Fransız ressam ve ünlü bir ressam modeli. Édouard Manet'nin favori modeli olarak ün kazanmış olsa da kendisi de tanınan bir ressamdı. Eserleri pek çok kez prestij sahibi bir sanat merkezi olan Paris Salonu'nda sergilendi. 1876 yılında, jürinin belirlediği çalışmaların sergilendiği sergiye eserleri kabul edildi. Aynı jüri bu sergi için Manet'nin resimlerini eledi.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Naif sanat</span>

Naif sanat, çocuksu bir basitlik taşıyan bir sanat türüdür. Tür olarak primitif sanatla oldukça benzeşir. Naif sanatın çok az sanat eğitimi almış ya da hiç eğitim almamış insanlar tarafından yaratılmış olduğunu söylemek bu türü fazlasıyla basite indirgemek olur.

<span class="mw-page-title-main">Honoré Daumier</span> Fransız sanatçı (1808 – 1879)

Honoré Daumier, Fransız ressam, heykeltıraş, karikatürist ve baskı resim sanatçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<i>Sanatçının Stüdyosu</i>

Sanatçının Stüdyosu ya da Ressamın Stüdyosunda Gerçek bir Alegori, Fransız ressam Gustave Courbet'nin 1855 yılında yaptığı tablosu. Şu anda, Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fernand Léger</span> Fransız ressam (1881 – 1955)

Fernard Léger, 20. yüzyıl Paris Ekolü sanatçılarından başta gelen ressam, heykeltıraş, seramikçi ve film yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

Francis Picabia, Fransız ressam, heykeltıraş, grafik sanatçısı ve yazar. Dadaizmin ve Gerçeküstücülüğün en önemli temsilcilerinden sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Varınca</span> Türk ressam

Adnan Varınca Natürmort çalışmaları ile tanınan Türk ressamdır. Daha çok doğa ve meyve çizimleri üzerine çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendi imkânlarıyla Paris'e gitti. 1973'te Türkiye'ye geri döndü ve toplu olarak kişisel sergilerini düzenledi. 1980 ve 2006'da resim dalında prestijli ödüller kazandı.

Dominique Paul Peyronnet naif üslupta resimler yapan Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Uhde</span> Alman sanat tarihçisi (1874 – 1947)

Wilhelm Uhde, Alman sanat koleksiyoneri ve satıcısı, yazar ve eleştirmen. Modern sanatın ilk koleksiyonerlerinden olup ressam Henri Rousseau'nun kariyerinde önemli yere sahiptir.

Camille Bombois özellikle sirk temalı eserleriyle tanınan Fransız naif ressam

<span class="mw-page-title-main">Eugène Carrière</span> Fransız ressam (1849 – 1906)

Eugène Anatole Carrière, Fin de siècle döneminde eser vermiş Fransız sembolist ressam ve taşbaskı sanatçısı. Kahverengi tonlarda monokrom tablolarıyla bilinir. Heykeltıraş Auguste Rodin'in yakın arkadaşı olmuştur. Monokrom tarzıyla, Picasso'nun özellikle mavi dönemini etkilediği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.