İçeriğe atla

Säntis

Säntis, İsviçre'nin Alpstein bölgesindeki en yüksek dağdır. 2502,9 m yüksekliğindeki dağ Säntisblick adı verilen evlerden (en uzağı Almanya'nın Kara Orman bölgesinde bulunmaktadır) izlenebilmektedir. Säntis'in doruğu uygun hava koşulları altında İsviçre, Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Fransa ve İtalya'nın görülebilmesine olanak sağlamaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Albert Heim: Säntis-Panorama


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Saksonya</span> Almanyada eyalet

Saksonya, Almanya'nın doğusunda yer alan eyaletidir. Çekya sınırına yakındır. Kuzeyde Brandenburg ve Berlin, güneyde Bavyera ile komşudur. Başkenti Dresden'dir. Diğer önemli kentleri ise Leipzig, Chemnitz, Zwickau, Görlitz, Plauen ve Bautzen'dir. Genel olarak yöreye özgü şive olan Sächsisch konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">1994 FIFA Dünya Kupası</span>

1994 FIFA Dünya Kupası, 17 Haziran - 17 Temmuz 1994 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen ve FIFA Dünya Kupalarının 15.si olan futbol organizasyonu. Normal süresi ve uzatmaları 0-0 biten final maçında penaltılar ile İtalya'yı 3-2 ile yenen Brezilya'nın 4. şampiyonluğu ile tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">2010 FIFA Dünya Kupası</span> Güney Afrikada düzenlenmiş olan futbol turnuvası

2010 FIFA Dünya Kupası, 11 Haziran ile 11 Temmuz 2010 tarihleri arasında Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası'nın 19. finalleridir. Bu sayede FIFA Dünya Kupası ilk kez Afrika kıtasında düzenlenmiş oldu. Kupayı, 11 Temmuz 2010 tarihinde oynanan final maçında Hollanda'yı 1-0 yenen İspanya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Avrupa</span> Avrupa kıtasının alt bölgesi

Batı Avrupa, Avrupa kıtasının batısında yer alan bölgeye verilen isim. Hangi ülkelerin Batı Avrupa bölgesi içinde kaldığına dair farklı görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">1954 FIFA Dünya Kupası</span> İsviçrede düzenlenen 5. FIFA Dünya Kupası

1954 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupalarının beşincisi olan bu turnuva, İsviçre'de, 16 Haziran - 4 Temmuz 1954 tarihlerinde düzenlenmiştir. İsviçre, Temmuz 1946'da FIFA tarafından ev sahibi ülke olarak seçilmiştir. FIFA'nın 50. yılını kutladığı bir zamanda düzenlenen bu kupayı, son olimpiyat şampiyonu olan ve 28 maçtır da yenilmeyen Macaristan'ı 3-2 ile mağlup eden Batı Almanya tarihinde ilk defa kazanmıştır. Gruplardaki ilk maçı Macaristan'a karşı 8-3 kaybeden Batı Almanya, finalde rövanşı alarak oynadığı ilk 4 maçta tam 25 gol atan Macaristan'ın kupayı 2. kez finalde kaybetmesine sebep olmuştur. Avusturya turnuvayı 3. tamamlarken, Uruguay da 4. olmuştur. Ayrıca, İsviçre'deki turnuvada takımlar ilk kez numaralı formalarla sahaya çıkmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Avrupa Futbol Şampiyonası</span>

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası veya diğer kullanımıyla UEFA Euro 2008, sadece UEFA üyesi ülkelerin millî takımlarının katılabildiği Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 13. turnuvası. Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğinde, 7 - 29 Haziran 2008 tarihleri arasında düzenlenen turnuvayı, finalde Almanya'yı 1-0 yenen İspanya şampiyon olarak tamamladı. Şampiyona kapsamında oynadığı tüm maçlardan galip ayrılan İspanya, 1984'te Fransa, 1996'da ise Almanya'nın ardından tüm maçları kazanan üçüncü takım oldu. İspanya, bu başarısı ile ilk kez 1964'te kazanmış olduğu kupayı, 44 yıl aradan sonra yeniden elde etti.

Avusturya millî futbol takımı, Avusturya'yı uluslararası organizasyonlarda temsil eden ve Avusturya Futbol Federasyonu'nun kontrolünde olan futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Ulm Katedrali</span> Almanya, Ulmda bulunan dünyadaki en büyük kilise

Ulm Büyük Kilisesi 1890 ve 1908 tarihleri arasında dünyanın en yüksek yapısıdır ve halen en yüksek kilise unvanına sahiptir. Kilise kulesi 768 basamaktan oluşur ve 161,53 metre yüksekliktedir. Almanya'nın Ulm şehrinde bulunan kilise Gotik mimarinin örneklerinden birisidir. 161 metre yükseklikteki kilise kulesiyle Ulm şehrine ve bölgeye hakim ola gelmiştir. Uygun hava koşullarında, İsviçre'nin Säntis dağı ya da Almanya'nın en yüksek dağı olan Zugspitze görülebilir. Katedral değildir.

<span class="mw-page-title-main">1966 FIFA Dünya Kupası</span>

1966 FIFA Dünya Kupası, FIFA Dünya Kupası organizasyonun sekizincisidir. 11 Temmuz-30 Temmuz tarihlerinde İngiltere'de düzenlenmiştir. İngiltere finalde Batı Almanya ekibini 4-2 yenerek kupayı kaldırmıştır. İlk kez birinci gelmelerinin yanı sıra Uruguay ve İtalya'dan sonra kupayı kaldıran üçüncü ev sahibi olmuşlardır. Bu turnuva ayrıca televizyondan canlı yayınlanan ilk Dünya Kupası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1996 Avrupa Futbol Şampiyonası</span> 10. Avrupa futbol şampiyonası

10. Avrupa Futbol Şampiyonası, 8 Haziran 1996 ile 30 Haziran 1996 tarihleri arasında İngiltere'de düzenlenmiştir. Türkiye'nin finallerine katıldığı ilk Avrupa Futbol Şampiyonası'dır. Euro ön adıyla anılan ilk turnuvadır. Euro 96 olarak da bilinen turnuva toplam 8 şehirde oynanmış ve turnuvada oynanan 31 maçta toplam 64 gol atılmıştır. İngiltere, 30 yıl aradan sonra büyük bir turnuvaya ev sahipliği yapmıştır.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">UTC+01.00</span>

UTC+01:00, UTC'den 1 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Peter Zumthor</span>

Peter Zumthor İsviçreli mimar. 2009 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">UTC+02.00</span>

UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.

1970 FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerine toplam 29 takım katıldı. 29 takım 8 ayrı grupta finallere katılacak 8 takımdan biri olmak için mücadele etti. İngiltere son dünya şampiyonu olduğu için elemelere katılmadan doğrudan finallere katıldı. Eleme maçları 19 Mayıs 1968'de başlayıp 7 Aralık 1969'da sona erdi.

Bu sayfada 1982 FIFA Dünya Kupası elemelerinden UEFA tarafından düzenlenmiş olan eleme maçları gösterilmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için 1982 FIFA Dünya Kupası elemeleri maddesine bakınız.

Bu sayfada 1986 FIFA Dünya Kupası elemelerinden UEFA tarafından düzenlenmiş olan eleme maçları gösterilmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için 1986 FIFA Dünya Kupası elemeleri maddesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E35</span>

Avrupa E-yolu E35, Avrupa’daki Amsterdam, Hollanda'dan Roma, İtalya'ya kadar uzanan Avrupa E-yoludur. Yol İtalya'ya ulaşmadan önce Almanya ve İsviçre'den geçer.