İçeriğe atla

São Paulo Forumu

São Paulo Forumu
Foro de São Paulo
KısaltmaFSP
Slogan"Latin Amerika'nın yeni entegrasyonu için"
Kuruluş1990
TürUluslararası siyasal sistemler
AmaçGüney ve Orta Amerika soldan aşırı sola siyasi parti ve örgütlerden oluşan ağ
MerkezSão Paulo, Brezilya
Hizmet bölgesiAmerika kıtası
Resmî sitehttps://forodesaopaulo.org/

São Paulo Forumu (Foro de São Paulo, FSP), sol ve aşırı sol partilerin katıldığı bir konferanstır.[1][2] Başta Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere Amerika kıtasındaki siyasi partiler ve diğer kuruluşları kapsayan konferans,[3] İşçi Partisi tarafından 1990 yılında Brezilya'nın São Paulo şehrinde başlatıldı.

São Paulo Forumu, 1990 yılında Brezilya İşçi Partisi'nin, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve o dönemde uygulanan bazı ekonomik liberalizasyon politikalarının giderek daha fazla benimsenmesi sonrasında yeni uluslararası senaryoyu tartışmak üzere Latin Amerika ve Karayipler'deki diğer partilere başvurmasıyla kuruldu. Konferansın belirtilen ana hedefi neoliberalizme alternatifleri tartışmaktı.[4] Temmuz 1990'da São Paulo'da yapılan ilk toplantıya Latin Amerika ve Karayipler'den 48 parti ve örgütün üyeleri katıldı. Toplantının asıl adı Latin Amerika Sol ve Anti-emperyalist Parti ve Örgütleri Toplantısı idi. 1991 yılında Mexico City'deki toplantıdan bu yana, ilk toplantının yapıldığı yere atıfta bulunularak dönüşümlü olarak Foro de São Paulo olarak anılmaya başlandı.[5] Sonraki toplantılara bölgedeki birçok taraf ev sahipliği yaptı.

FSP'ye göre bugün konferanslarına 100'den fazla parti ve siyasi örgüt katılıyor. Siyasi konumları, sosyal demokrat partiler, solcu tabandan işçi hareketleri ve Katolik Kilisesi'nden ilham alan sosyal hareketler, etnik ve çevreci gruplar, anti-emperyalist ve milliyetçi örgütler, komünist partiler ve silahlı gerilla güçlerini içeren geniş bir yelpazede değişiklik göstermektedir. Ancak ikincisi, yalnızca Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri'nin FSP'nin gerçek bir üyesi olduğu düşünüldüğü sürece doğrudur. Gerçekte FARC, Forum'dan hiçbir zaman resmi olarak yasaklanmamış olmasına rağmen, Forum'a katılmaktan men edilmiştir. Toplantıları, FSP'nin São Paulo'daki o yılki toplantısına kabul edilmedikleri 2005 gibi erken bir tarihte gerçekleşti.[6]

2024 itibarıyla São Paulo Forumu üyelerini gösteren harita:
  Hükümet üyesi
  Üye parti hükümette değil

Bu gruplar, devrimlerde silahlı kuvvet kullanılmasından temsili demokrasinin desteklenmesine kadar uzanan bir dizi konuda farklılık gösteriyor. Örneğin Küba Komünist Partisi onlarca yıldır tek partili sistemi benimserken, Brezilya İşçi Partisi (PT) çok partili temsili demokrasi sistemini destekliyor ve buna katılıyor. Şili'deki Sosyal Yakınsama gibi bazı partiler, temel değer olarak temsili demokrasi yerine radikal demokrasiyi, katılımcı demokrasiyi ve işyeri demokrasisini savunuyor. Bu farklılıklar, FSP'nin her konferansın sonunda yayınlanan ve üyelerinin kolektif konumunu belirten nihai beyanlarına özel bir önem vermektedir.

FSP'nin ilk toplantısından bu yana, onaylanan Bildirge, katılımcıların "solcu ve sosyalist düşünceyi yenileme, onun özgürleştirici karakterini yeniden teyit etme, yanlış anlayışları düzeltme ve bürokratizmin tüm ifadelerinin ve gerçek düşüncenin yokluğunun üstesinden gelme isteğini" ifade ediyordu.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Gonzalez, Mike. "The Marxist Influence of the São Paulo Forum in Latin America". The Heritage Foundation (İngilizce). 7 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 
  2. ^ "The Marxist Hurricane in South America". The Heritage Foundation (İngilizce). 7 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 
  3. ^ Fantini, Ellen (5 Şubat 2023). "The São Paulo Forum and the Future of Latin America: An Interview with Alejandro Peña Esclusa". europeanconservative.com (İngilizce). 16 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 
  4. ^ Cf. Carlos Baraibar & José Bayardi: "Foro de San Pablo ¿qué es y cuál es su historia?", 23 August 2000, "No Se Encontraron Resultados Para Va Internacionales Noticias 7026753 Asp". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2014. 
  5. ^ "Fundação Perseu Abramo". 20 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  6. ^ "Cf. Folha de S.Paulo May 31, 2005". 21 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">São Paulo</span> Brezilyanın en büyük şehri ve São Paulo eyaletinin başkenti

São Paulo, Güneydoğu Brezilya'da bulunan São Paulo eyaletinin başkenti ve Güney Amerika'nın finans, ticaret ve sanayi merkezi. São Paulo, Brezilya, Amerika kıtası ve güney yarımküredeki en büyük şehirdir. GaWC tarafından alfa küresel şehir olarak sınıflandırılan São Paulo, banliyöleri olan Jundiaí, Sorocaba and São José dos Campos ile birlikte dünyanın dördüncü büyük metropolitan alanıdır. Bu metropolitan alanının nüfusu 22 milyondan fazladır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist</span> 1972de İbrahim Kaypakkaya ve arkadaşları tarafından kurulan yasa dışı Maocu komünist parti

Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML), 24 Nisan 1972'de İbrahim Kaypakkaya ve arkadaşları tarafından kurulan yasa dışı komünist parti. Partinin siyasi düşünceleri doğrultusunda askeri kolu Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO) ve gençlik örgütü Türkiye Marksist-Leninist Gençlik Birliği'dir (TMLGB).

<span class="mw-page-title-main">Kızıl yıldız (sembol)</span> sosyalizm ve komünizmin simgesi

Beş köşeli kızıl yıldız, sosyalizm ve komünizmin simgesidir. Beş köşe emekçilerin beş parmağını ve aynı zamanda beş kıtayı temsil eder. Az bilinen bir yönü de yıldızın beş köşesinin toplumu sosyalizme taşıyacak ve onu koruyacak beş farklı sosyal grubu temsil ettiğidir. Özel bir sırası olmaksızın: gençlik, ordu, sanayi işçileri, tarım işçileri (çiftçiler) ve entelijansiya. Kızıl yıldız tarih boyunca birçok sol ideolojili ve devrimci örgüt, ülke ve siyasi parti tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Brezilya)</span> Brezilyada bir siyasi parti

İşçi Partisi, Brezilya'daki siyasi partileriden biridir. 1 Ocak 2003'ten Ağustos 2016'ya kadar birçok başka partiyle koalisyon hükûmetinde federal düzeyde idare edildi.

<span class="mw-page-title-main">Eurico Gaspar Dutra</span> 16. Brezilya devlet başkanı

Eurico Gaspar Dutra, Brezilyalı asker ve siyasetçi. 1945-1950 yılları arasında Brezilya Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Yönetimi sırasında anayasal demokrasiye geri dönüldü.

<span class="mw-page-title-main">Latin Amerika Anıtı</span>

Latin Amerika Anıtı, Brezilya'nın en kalabalık şehri olan São Paulo'nın Barra Funda bölgesinde inşa edilmiş bir müze ve kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Carlos Marighella</span>

Carlos Marighella, Brezilyalı Marksist aktivist, yazar, gerilla ve kentsel gerilla savaşı kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 4. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) Dördüncü Kongresi İsveç'te, Stockholm şehrinde Nisan 1906'da toplandı. Kongrenin toplanma amacını ve toplantıdan çıkan sonuçları daha iyi anlayabilmek için, Kongre'nin hemen öncesindeki gelişmelere ve siyasi atmosfere bakmak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1912 Prag Konferansı</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) Prag Parti Konferansı, Lenin'in başı çektiği Bolşevik fraksiyon tarafından tertip edilmiş VI. parti konferansıdır. 5-17 Ocak 1912 tarihinde, 18 Bolşeviğin katılımıyla Prag'da düzenlenmiştir. Joseph Stalin ve Yakov Sverdlov konferans düzenlenmekte iken sürgünde olduklarından katılamamışlardır. Georgi Plekhanov ise çok hasta olduğunu ileri sürerek bu konferansa katılmamıştır. Bu konferansta Lenin ve destekçileri, partinin kalanı ile ile tüm bağlarını kopartıp, kendi pür Bolşevik partilerini kurmuşlardır.

Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütleri Konferansı, (CIPOML) dünyadaki birçok Marksist-Leninist, Hocaist partinin birleşmesi sonucunda oluşturulan enternasyonalist bir oluşumdur. Türkiye'den Emek Partisi, CIPOML üyesidir.

Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı dünyanın çeşitli ülkelerinden Maoist partilerin katıldığı iki ya da üç yılda bir düzenlenen uluslararası toplantıdır.

Uluslararası Demokrasi Birliği, merkez sağ siyasi partilerin oluşturduğu uluslararası bir ittifaktır. Merkezi Münih, Almanya'da bulunan IDU, 65 ülkeden 84 tam ve yedek üyeden oluşmaktadır. Başkanlığını Kanada'nın eski başbakanı Stephen Harper yürütüyor. İki bağlı uluslararası örgütü ve altı bağlı bölgesel örgütü.

Radikal demokrasi Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe tarafından 1985'te yazılmış kitapları Hegemonya ve Sosyalist Strateji: Radikal Demokratik Politikalara Doğru'da ortaya atılmıştır. İddiaları, toplumsal ve siyasi değişim amaçlayan toplumsal hareketlerin neoliberal ve neomuhafazakar demokrasi mefkureleriyle mücadele edecek bir stratejiye ihtiyaç duyduklarıdır. Bu strateji eşitlik ve özgürlük temelinde farklılığı içerecek şekilde demokrasinin liberal tanımını genişletmektir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1. Konferansı</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1. Konferansı 12-17 Aralık 1905 tarihleri arasında Finlandiya'ya bağlı Tampere şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) ilk konferansı. Bu konferansta Lenin ve Stalin ilk kez tanışmışlardır.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 2. Konferansı veya İlk Tüm-Rusya Konferansı, 3-8 Kasım 1906 tarihleri arasında Finlandiya'ya bağlı Tampere şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) ikinci konferansı.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 4. Konferansı veya Üçüncü Tüm-Rusya Konferansı, 5-12 Kasım 1907 tarihleri arasında Finlandiya'ya bağlı Helsinki şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) dördüncü konferansı.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 5. Konferansı veya Dördüncü Tüm-Rusya Konferansı, 21-27 Aralık 1908 tarihleri arasında Londra'ya bağlı Paris şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) beşinci konferansı.

Brezilya Devrimci Komünist Partisi Brezilya'da güçlü Stalinist eğilimleri olan komünist ve anti-revizyonist Marksist-Leninist bir siyasi partidir. 1966'da Brezilya Komünist Partisi'nden ayrılarak kurulmuştur. Daha sonra 1981'de 8 Ekim Devrimci Hareketi ile birleşmiştir, ama 1995'te ayrılmıştır. Uluslararası alanda, yer aldığı Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı, Enver Hoca ve Arnavutluk Emek Partisi çizgisinde yer alan anti-revizyonist komünist partilerin bulunduğu uluslararası bir ağdır.

Uluslararası Sosyalist Büro 1900 Paris kongresinde kurulan İkinci Enternasyonal'in daimi organıdır. Bundan önce, "İkinci Enternasyonal" için, tek tip bir isim bile verilmeyen bir dizi periyodik kongrenin ötesinde bir örgütsel altyapı yoktu. Bir sonraki kongrenin ev sahibi partisi onu organize etmekle görevlendirildi.