Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.
Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.
Belucistan, Pakistan'ın en batıdaki ve en büyük eyâleti. Batıdan İran, kuzey ve kuzeybatıdan Afganistan, kuzeydoğudan Hayber Pahtunhva, doğudan Pencab ve Sind eyâletleri ile çevrilidir. Güneyde Umman Denizine 1062 kilometrelik kıyısı vardır. Eyâlet bugünkü sınırlarıyla 1 Temmuz 1970'te oluşmuştur.
Belh (Darice ve Farsça:بلخ, Balkh), Türkçe Balık (kent), Afganistan'ın kuzeyinde yer alan eski bir yerleşim yeridir.
D.750, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.
Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.
D.200, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.
Tsugaru Boğazı, Japon Denizi ve Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan, Japonya'nın kuzeyindeki Honshū ve Hokkaidō adalarının arasındaki bir boğazdır. Bu boğaz, adını Aomori prefektörlüğünün batı bölgesinden almıştır. Honshū adasındaki Tsugaru Yarımadası'nda bulunan Tappi Misaki ve Hokkaidō adasındaki Matsumae Yarımadası'nda bulunan Shirakami Misaki, boğazın en dar noktasıdır (19.5 km) ve altından Seikan Tüneli geçer.
D.950, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.
Sâlenk ilçesi, Afganistan'ın Parvan Vilayeti'ne bağlı olan 10 ilçeden birisidir.
Tromsøysund Tunnel, Norveç'in Troms eyaletinin Tromsø şehrinde bulunan anakaradan Tromsøya adasına bağlanan Tromsøysundet boğazı altından geçen denizaltı tünel.
Roki Tüneli, Rusya ve hukuken Gürcistan'ın parçası olarak kabul edilen Güney Osetya'yı birbirine bağlayan bir dağ tünelidir. Tünel, Kafkas Dağları'nda yer almaktadır ve 1984 yılında Sovyetler Birliği döneminde tamamlanmıştır.
Avrupa E-yolu E14, Uluslararası E-yoluağının bir yol parçasıdır. Norveç'in Trondheim bölgesinde başlar ve Sundsvall, İsveç'te biter. Yolun uzunluğu 461 kilometredir.
Avrupa E-yolu E24 kuzey-güney yönlü bir Avrupa rotasıdır. Hoek van Holland, Hollanda'dan Palermo, İtalya'ya gider.
Avrupa E-yolu E35, Avrupa’daki Amsterdam, Hollanda'dan Roma, İtalya'ya kadar uzanan Avrupa E-yoludur. Yol İtalya'ya ulaşmadan önce Almanya ve İsviçre'den geçer.
Avrupa E-yolu E39, Avrupa E-yolları ağının 1330 kilometre uzunluğundaki bir kuzey-güney yönlü yoldur. Norveç'ten Danimarka'ya gider.
Boğsak Tüneli Mersin ilinde yer alan bir kara yolu tünelidir. Tünel bütün Güney Anadolu'yu Doğu-Batı yönünde kateden D.400 devlet kara yolu üzerinde, Silifke ilçesi sınırları içinde ve Taşucu- Akdere beldeleri arasında yer alır. Tünelin doğu ucu 36°16′01″K 33°48′20″D koordinatlarındadır. Boğsak tünelin doğu ucundaki tatil yerinin ismidir.
Eiksund Tüneli, Norveç'in Møre og Romsdal ilçesinde, Ørsta ve Ulstein belediyelerini birbirine bağlayan bir denizaltı tünelidir. Tünel 7.765 metre (25.476 ft) uzunluğunda ve 287 metre (942 ft) derinliğindedir. Norveç'in Rogaland ilçesindeki 292 m (958 ft) derinliğindeki Ryfast tüneli Aralık 2019'da açılana kadar dünyanın en derin denizaltı tüneliydi.
Japonya-Kore Denizaltı Tüneli, Japonya ve Güney Kore'yi birbirine bağlaması planlanan bir demiryolu tüneli projesidir. Tünelin Kore Boğazı'ndan Iki ve Tsushima adalarını kullanarak geçmesi planlanmaktadır.
Aşk Tüneli, Ukrayna'nın Klevan şehri yakınlarında bulunan ve burayı Orzhiv'e bağlayan endüstriyel amaçlı demiryolunun bir bölümüdür. Yeşil kemerlerle çevrili bir demiryoludur ve uzunluğu üç ila beş kilometredir. Günde üç kez tren geçtiği için çiftlerin yürüyüş yapmak için favori bir yeridir.