İçeriğe atla

Rüştü Burlu

Tevfik Rüştü Burlu, (d. 24 Temmuz 1928, ö. 17 Temmuz 2016, Bursa), ruh ve sinir hastalıkları mütehassısı ve sosyal hizmetler gönüllüsü.

Bursa Erkek Lisesini müteakip girdiği İstanbul Tıp Fakültesi'nde 1945 - 1951 yılları arasında mezun olarak doktor olmuştur. Erzurum'da tamamladığı askerlik ve ilk hekimlik görevinin ardından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzmanlık alanı olarak asabiyeye yönelmiş oldu. 1963 yılında Bursa Devlet Hastanesinde 16 yıl boyunca sürecek olan ruh ve sinir hastalıkları uzmanlığı görevine başladı. 1979'da kendi isteği ile emekliye ayrılıp muayenehanesinde doktorluğuna devam etti.

Doktorluk yıllarının en başından itibaren Sosyal Hizmetler konusunda hep hassas oldu. Yaşam tarzı olarak çevresindeki garibanlara yardımcı olabilmek onun baş felsefesidir. Henüz 1951 yılında Erzurum'da asker hekim olarak kariyerine başladığında ile bağlı Çat ilçesinin kaymakam vekilliği görevini üstlenmiştir. Sağlık ve sosyal şartları çok geride olan ilçede Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneğini kurarak ilk hizmetlerine başlamıştır.

1963 yılında tayin olduğu Bursa'da sosyal hizmet etkinliklerine daha yoğun olarak ağırlık verdi. Çocuk Esirgeme Kurumunun Sırameşeler semtindeki yeni binasına taşınmasında ve Saniye Rıza Kız Yetiştirme Yurdunun kurulumunda önemli görevler üstlendi, liderlik etti. Görev yapmakta olduğu Bursa Devlet Hastanesine ise Rehabilitasyon Merkezi kurulmasında ve teknik donanımın sosyal yardımlaşma ile hastaneye kazandırılmasında öncülük etti. Zübeyde Hanım Doğumevinin tamamlanmasına yardımcı oldu. Hayatını adamış olduğu garibanlar adına 3 adet kitap yazmış bu kitaplarının gelirinin tamamını sosyal hizmetler amaçlı kullanılmasını sağlamıştır. Aynı zamanda çeşitli yerel Bursa gazetelerinde makaleler yayınlamıştır. Cemal Yağcı'nın il müdürlüğü döneminde sağlığında bir kuruluşa adının verilmesi teklifi, dönemin Devlet Bakanı Hasan Gemici tarafından uygun görülmüş ve Sırameşeler Yetiştirme Yurdunun adı Dr. Rüştü Burlu olarak değiştirilmiştir.

Bursa'da çoğunu kendisinin kurduğu 20'ye yakın dernek ve kuruluşta aktif görev aldı ve oluşmasına önayak olduğu fonlar ile hem ihtiyaç sahiplerine direkt olarak yardım ulaştırdı hem de yararlanabilecekleri sosyal altyapının oluşmasına önayak oldu. Bu dernekler arasında Çocuk Esirgeme Kurumu, Büyükşehir Belediyesi Huzurevi, Sakatlar Derneği, Saniye Rıza Yetiştirme Yurdu, Zübeyde Hanım Doğumevi, Eşrefiler Kız Yetiştirme Yurdu, Spastik Çocuklar Vakfı ve daha niceleri sayılabilir. Tüm bu yardımları ve mütevazı kişiliği ile Bursa'da bilenler tarafından "Gariban Babası" diye de anılmaktadır. Dr. Rüştü Burlu evli, 2 çocuk ve 4 torun sahibidir.

Yazdığı kitaplar

  • Garibanlar (1975): Geliri ile Garibanlar Fonu kuruldu, muhtaçlara sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanma imkânı veren Gariban Kartı çıkarıldı.
  • Çocuğun Sorunları (1979): Geliri Yetiştirme Yurduna (Çocuk Esirgeme Kurumu) bırakıldı.
  • Garibana Huzur(1988): Geliri ile Bursa Düşkünler Evi (Huzur Evi) kuruldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Demirel Üniversitesi</span> Ispartada kurulu devlet üniversitesi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Isparta'da 1992 yılında kurulan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Uz</span> Türk politikacı ve pediatrist

Ömer Behçet Uz, Türk tıp doktoru ve 1931-1941 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı, ardından iki dönem Sağlık Bakanlığı yapmış devlet ve hizmet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Halk sağlığı</span> örgütlü çabalar ve toplumun ve bireylerin bilinçli tercihleri yoluyla sağlığın teşvik edilmesi

Halk sağlığı; toplumun, kuruluşların, toplulukların ve bireylerin organize çabaları ve bilinçli seçimleri yoluyla yaşamı uzatan, yaşam kalitesini iyileştiren, "hastalıkları önleme bilimi ve sanatı" olarak tanımlanmıştır. Organize edilmiş toplum faaliyetleri sonunda, çevre-sağlık koşullarını düzelterek, kişilere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken teşhis ve tedavisini yapacak bir sağlık örgütünü kurarak, toplumsal faaliyetleri her kişiye sağlığını sürdürebilecek bir yaşam düzeyi sağlayacak şekilde hastalıklardan korumayı, yaşam sürelerini uzatmayı, beden sağlığı ile çalışma gücünün artırılmasını sağlamayı amaçlayan bir bilimdir. Bu yöntem modern tıbbı ve hastaneleri destekleyerek iş yükünü hafifletir. Aynı zamanda salgın hastalıkların önlenmesi ve durdurulmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Aktuna</span> Türk siyasetçi

Yıldırım Aktuna, Türk nöropsikiyatr ve siyasetçi.

Vefa Tanır, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hemşirelik</span> Sağlık hizmetleri mesleği

Hemşirelik; birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen bir sağlık profesyoneli'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Osman Usman</span> Ordinaryüs profesör

Mazhar Osman, ruh ve sinir hastalıkları uzmanı ve Türkiye'de ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Türk hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Psikiyatri Derneği</span>

Türkiye Psikiyatri Derneği, Ankara'da yerleşik bir Sivil toplum kuruluşudur.

Ahmed İhsan Kırımlı, Kırım Tatarı-Türk siyasetçi

Dr. Salih Kenan Şahin, Türk siyasetçi, tıp doktoru ve akademisyen.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Halis Soylu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü</span>

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Koca</span> Türk siyasetçi

Fahrettin Koca ; Türk tabip ve bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti eski sağlık bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aysima Altınok</span>

Aysima Altınok, Türkiye'nin ilk kadın Beyin ve sinir cerrahisi uzmanıdır.

Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır. Aynı şekilde diş hekimliğinde de uzman diş hekimi kavramı mevcuttur.

Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir.