İçeriğe atla

Rüstem Paşa Kervansarayı (Konya)

Rüstem Paşa Kervansarayı, Konya’nın Ereğli ilçesinde bulunan 16.yüzyılda yılında Kanuni Sultan Süleyman Devrinde yapılmış bir kervansaraydır. Ulu Camii'nin yanında yer almaktadır. Kervansarayın inşa tarihini veren bir belge bulunmamaktadır. Ancak Mimar Sinan'ın eserlerinde günümüze ulaşan eserlerinin listesini veren makaleye bakılacak olursa eserin oluşturulma tarihine yakın bir tarihin verildiği görülmektedir.[1] Rüstem Paşa'nın Mimar Sinan'a inşa ettirdiği kervansaraylardan diğerleri ise: Tekirdağ (Rodoscuk), Edirne, Erzurum, Kırklareli (Karışdıran), Yalova (Samanlı), Sakarya (Sapanca) ve İstanbul (Galata) da olduğu kayıtlara rastlanmıştır.[2] Dikdörtgen planlı bu kervansaray, Mimar Sinan'ın yaptığı diğer kervansaraylara göre farklılık göstermektedir. Kervansaray planlama olarak hem açık hem de kapalı bir alana sahip bir yapıdır. Kapı kemerinin içerisinde küçük bir kitabe yeri bulunmaktadır. Ancak içi boştur. Yapının çatısı ise tonoz biçimde yapılmıştır. 2017 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon işlemleri başlatılmıştır ve 23 Mart 2019 yılında ise adı Ereğli Millet Kıraathanesi olmuştur. Kütüphanede 6361 adet kitap, öğrencilerin ders çalışması için masalar, mangala ve satranç oynama alanları, konferans bölümü, ziyaretçilerin gazete ve dergi okuma alanları bulunmaktadır.

Konum

Alparslan Mahallesi, Dr . Faruk Sukan Caddesi Rüstempaşa Kervansarayı 90006 Sokak No: 4 Ereğli/KONYA

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024. 

Cantay, G. (1988). Kervansaraylar. Erişim adresi: https://acikerisim.fsm.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11352/1769/Cantay%20(4).pdf?sequence=1

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan</span> 16. yüzyıl Osmanlı başmimarı ve inşaat mühendisi

Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Ağa, Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda görevli başmimarı ve inşaat mühendisidir. Kariyerinde önemli eserler veren ve Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde başmimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. Başyapıtı, "ustalık eserim" olarak tanımladığı, Edirne'deki Selimiye Camii'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir sanayi ve ulaşım müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtkulağı Kervansarayı</span>

Kurtkulağı Kervansarayı, Ceyhan'ın 12 km güneydoğusunda Kurtkulağı mahallesi'ndedir. Adana Müzesinde bulunan kervansaray kitabesine göre eser 1659'da Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış olup, mimarı Mehmed Ağa'dır. Adana-Halep kervan yolu üzerindeki Kurtkulağı menzilinde bulunan kervansaray, bir Osmanlı menzil handır. Kervansaray bir kale sağlamlığında gayet kalın ve sağlam duvarlara sahiptir. 2006 yılında restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa</span> 33. Osmanlı sadrazamı

Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 28 Kasım 1544 - 6 Ekim 1553 ve 29 Eylül 1555 - 10 Temmuz 1561 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Beşiktaş)</span> İstanbulda cami

Sinan Paşa Camisi İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı camisidir. İlçenin merkezinde yer alan Sinanpaşa mahallesine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Koza Han</span> Bursada 15. yüzyıl han yapısı

Koza Han 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak Bursa'da yaptırılmış handır.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa</span> Osmanlı amirali

Sinan Paşa veya Sinanüddin Yusuf Paşa, I. Süleyman döneminde, 1550-1553 yılları arasında Osmanlı Donanması'nın kaptan-ı deryasıydı.

Rüstem Paşa Hanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Mehmed Paşa Kervansarayı</span>

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, Bilecik-Adapazarı kara yolu üzerinde Vezirhan beldesindedir. Yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, muhtemelen 1655 veya 1665 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Köprülü Mehmet Paşa'nın vakıf eseri olarak kaydedilmiş olan bu kervansaray, 101,5 x 27,2 metre ölçülerinde dikdörtgen planlı, taş ve tuğla malzemeden yapılmış ve simetrik bir yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Külliyesi</span>

Kurşunlu Külliyesi, Eskişehir'de Odunpazarı semtinde bulunan külliye. Çoban, Gazi, Melek lakapları ile bilinen Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami kapısındaki kitabesine göre 1525 yılında yaptırılmıştır. Cami, 20 odalık zaviye, öğretim yeri, misafir yeri, misafir odaları olan imaret, halk arasında ve çeşitli yayınlarda zaviye ve medrese olarak bilinmektedir. Zaviyenin ilk açıldığı zaman hangi tarikat için olduğunu bilinmemektedir. Ancak daha sonra mevlevi dergahına çevrilmiş, tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar devam etmiştir. Külliyeye ait olan kervansaray da Vakfiyede geçmemektedir. Tuhfetül Mimarin'de Mimar Sinan'ın Eskişehir'de bir kervansaray yaptığı kayıtlıdır. Cami Mimar Sinan'a mal edilmekle birlikte Mimar Sinan'ın eserlerine ait listelerde bu külliyeden sadece kervansarayın ismi geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa Kervansarayı (Edirne)</span> Edirne, Türkiyede bir kervansaray

Rüstem Paşa Kervansarayı, Edirne merkezinde bulunan 16. Yüzyıl yapısı görkemli bir kervansaraydır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa Kervansarayı (Erzurum)</span> Erzurum, Türkiyede bir kervansaray

Rüstem Paşa Kervansarayı, Erzurum kentinde bulunan 16. yüzyıl yapısı bir kervansaraydır. “Rüstem Paşa Bedesteni” veya “ Taş Han” olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Saim Ülgen</span>

Ali Saim Ülgen Türk mimar ve restoratör. Türkiye'nin onarım ve restorasyon alanlarında uzmanlaşmış ilk yüksek mimarlarından biridir. Eski eserlere olan ilgisi küçük yaşlarda başlamış, lise yıllarında ise artarak devam etmiştir. İstanbul Erkek Lisesi'nde öğrenciyken ilk kitabını yayımlamış ardından da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimine devam etmiştir. Kısa bir süre Ankara Üniversitesi'nde sanat tarihi üzerine dersler vermiş sonraki yıllarında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki restorasyon çalışmaları ile ön plana çıkmıştır. Başta İstanbul olmak üzere Trakya ve Anadolu'da 150'ye yakın tarihi yapıtın restoresinde görev alarak Türk restorasyon tarihine yön vermiştir. Mimar Sinan'ın eserleri üzerlerine yaptığı çizimler günümüz akademik camiası için önemli birer referanstır.

Silahtar Mustafa Paşa , vezirlik, kaptan-ı deryalık ve valilik yapmış Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmet Paşa Kervansarayı</span>

Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı Hatay’ın Payas ilçesinde 16. yüzyılda inşa edilmiş olan bir kervansaraydır.

<span class="mw-page-title-main">Dukakinzade Mehmed Paşa</span>

Dukakinzade Mehmed Paşa, Osmanlı devlet adamı.

Rüstem Paşa Şifa Hamamı, Konya'nın Ereğli ilçesinde, 15. yüzyılda Karamanoğlu Döneminde İbrahim Bey (1423-1464) tarafından inşa ettirilmiş ve banisi bilinmemektedir. Rüstem Paşa Şifa Hamamı, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmiştir ve günümüzde ise restorasyonu tamamlanmıştır. Konum olarak ilçe merkezinde, Ulu Camii ve Rüstem Paşa Kervansarayı'nın güney doğusunda yer almaktadır. Yıldızvari plan düzenlenmesi ve mimari genel özellikleri bakımından XV. yüzyıl hamamlarında görülen özellikleri ile benzerlik göstermektedir. Yapısı, kuzey-güney istikametinde dikdörtgen şeklinde inşa edilmiştir ve Hamamın kuzeyinde dükkanlar sıralanmaktadır. Hamamın yapısı çifte planlı olmadığı için kadınlar ve erkekler için dönüşümlü olarak kullanılmaktadır. Hamam inşa edilirken kullanılan malzemeler; Kesme taş, moloz taş ve tuğladır. Giriş kısmı güney yönündedir.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Kırklareli'nin güneyindeki Lüleburgaz ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde Lüleburgaz İlçe Belediyesi Meclis binası olarak kullanılmaktadır.