İçeriğe atla

Rüstem Paşa Kervansarayı (Edirne)

Rüstem Paşa Kervansarayı

Rüstem Paşa Kervansarayı, Edirne merkezinde bulunan 16. Yüzyıl yapısı görkemli bir kervansaraydır.

1554 tarihinde, Kanuni’nin damadı ve sadrazamı Damat Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı. Büyük Han ve Küçük Han (veya Deveci Hanı) olarak adlandırılan iki bölümden oluşur. İki katlıdır. Birinci katta 39, ikinci katta 41 odası vardır. Ön cephelerde 21 dükkân bulunur. 1972 yılında restore edilen yapı, günümüzde otel olarak kullanılır. 1972 yılındaki restorasyon, 1980 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüştür.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bedesten</span>

Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, değerli malların satılması için inşa edilmiş, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Camii</span> İstanbulda bulunan tarihî eser

Şehzade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan ve Mimar Sinan tarafından yapılan cami, I. Süleyman tarafından Saruhan Sancak Beyi iken 1543'te 22 yaşında ölen oğlu Mehmed adına yaptırılmıştır. Camiyi 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırttı. Mimar Sinan'ın "çıraklık eserimdir" dediği camidir.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa</span> 33. Osmanlı sadrazamı

Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 28 Kasım 1544 - 6 Ekim 1553 ve 29 Eylül 1555 - 10 Temmuz 1561 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Koca Sinan Paşa</span> 39. Osmanlı sadrazamı

Koca Sinan Paşa, Osmanlı padişahları III. Murad ve III. Mehmed'in saltanat dönemlerinde 5 defa olmak üzere toplam 8 yıl 5 ay sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Sinan Paşa</span> 46. Osmanlı sadrazamı

Cığalazade Yusuf Sinan Paşa ya da Cağaloğlu Yusuf Sinan Paşa (1545-1605) III. Mehmed saltanatı döneminde 1591-1595 ve 1599-1604 yılları arasında toplam 10 yıl Kaptan-ı Deryalık, 27 Ekim 1596-5 Aralık 1596 tarihleri arasında da bir ay dokuz gün Sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. İstanbul'daki Cağaloğlu semti ve Bağdat'ta yaptırdığı Cığalazade Hanı onun ismini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Külliye</span>

Külliye, cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Koza Han</span> Bursada 15. yüzyıl han yapısı

Koza Han 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak Bursa'da yaptırılmış handır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa Camii</span> İstanbulda bir cami

Rüstem Paşa Camii, İstanbul, Fatih ilçesi, Tahtakale semtinde Hasırcılar Çarşısı içinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1623-1639 yılları arasında yapılmış savaş

1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında, Irak meselesi için çıkan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa</span> Osmanlı amirali

Sinan Paşa veya Sinanüddin Yusuf Paşa, I. Süleyman döneminde, 1550-1553 yılları arasında Osmanlı Donanması'nın kaptan-ı deryasıydı.

Rüstem Paşa Hanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Külliyesi</span>

Kurşunlu Külliyesi, Eskişehir'de Odunpazarı semtinde bulunan külliye. Çoban, Gazi, Melek lakapları ile bilinen Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami kapısındaki kitabesine göre 1525 yılında yaptırılmıştır. Cami, 20 odalık zaviye, öğretim yeri, misafir yeri, misafir odaları olan imaret, halk arasında ve çeşitli yayınlarda zaviye ve medrese olarak bilinmektedir. Zaviyenin ilk açıldığı zaman hangi tarikat için olduğunu bilinmemektedir. Ancak daha sonra mevlevi dergahına çevrilmiş, tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar devam etmiştir. Külliyeye ait olan kervansaray da Vakfiyede geçmemektedir. Tuhfetül Mimarin'de Mimar Sinan'ın Eskişehir'de bir kervansaray yaptığı kayıtlıdır. Cami Mimar Sinan'a mal edilmekle birlikte Mimar Sinan'ın eserlerine ait listelerde bu külliyeden sadece kervansarayın ismi geçmektedir.

I. Fetih Giray , 1557-1596 Kırım Hanı. 1596 yılında kısa süreli han olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa Kervansarayı (Erzurum)</span> Erzurum, Türkiyede bir kervansaray

Rüstem Paşa Kervansarayı, Erzurum kentinde bulunan 16. yüzyıl yapısı bir kervansaraydır. “Rüstem Paşa Bedesteni” veya “ Taş Han” olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Cami (Kayseri)</span> Kayseri, Türkiyede bir cami

Kurşunlu Cami, Kayseri'de bulunan, Mimar Sinan'ın yaptığı Osmanlı mimarisinin yapıtlarından biridir. Caminin diğer adı Hacı Ahmet Paşa Camisi'dir. Merkezi kubbesinin kurşunla kaplı olmasından dolayı ismi Kurşunlu Cami konulmuştur. Kayseri'de 12 eser yapan Mimar Sinan'ın, Kayseri'de günümüze ulaşmış tek eseridir. Minberi, iç süslemeleri, şadırvanı ve kalem nakışları bakımından Osmanlı mimarisinin çizgilerini görmek mümkündür.

Bağdat Kuşatması, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı'nda bir evre. Hüsrev Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 1623'te İranlıların eline geçen Bağdat'ı 1625-26'daki başarısız kuşatmadan sonra ikinci kez kuşattıysa da, 39 günlük kuşatmanın sonucunda geri alamadı.

<span class="mw-page-title-main">Kuskunkıran Muharebesi</span>

Kuskunkıran Muharebesi, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı'nda evre.

Tokat Kültür Evi, Tokat ilinin merkezinde bulunan eski konak ve kültür merkezi.

Rüstem Paşa Kervansarayı, Konya’nın Ereğli ilçesinde bulunan 16.yüzyılda yılında Kanuni Sultan Süleyman Devrinde yapılmış bir kervansaraydır. Ulu Camii'nin yanında yer almaktadır. Kervansarayın inşa tarihini veren bir belge bulunmamaktadır. Ancak Mimar Sinan'ın eserlerinde günümüze ulaşan eserlerinin listesini veren makaleye bakılacak olursa eserin oluşturulma tarihine yakın bir tarihin verildiği görülmektedir. Rüstem Paşa'nın Mimar Sinan'a inşa ettirdiği kervansaraylardan diğerleri ise: Tekirdağ (Rodoscuk), Edirne, Erzurum, Kırklareli (Karışdıran), Yalova (Samanlı), Sakarya (Sapanca) ve İstanbul (Galata) da olduğu kayıtlara rastlanmıştır. Dikdörtgen planlı bu kervansaray, Mimar Sinan'ın yaptığı diğer kervansaraylara göre farklılık göstermektedir. Kervansaray planlama olarak hem açık hem de kapalı bir alana sahip bir yapıdır. Kapı kemerinin içerisinde küçük bir kitabe yeri bulunmaktadır. Ancak içi boştur. Yapının çatısı ise tonoz biçimde yapılmıştır. 2017 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon işlemleri başlatılmıştır ve 23 Mart 2019 yılında ise adı Ereğli Millet Kıraathanesi olmuştur. Kütüphanede 6361 adet kitap, öğrencilerin ders çalışması için masalar, mangala ve satranç oynama alanları, konferans bölümü, ziyaretçilerin gazete ve dergi okuma alanları bulunmaktadır.