İçeriğe atla

Rövşen Mustafayev

Rövşen Mustafayev
Doğum5 Ekim 1960
Bakü, Azerbaycan
Ölüm20 Şubat 2009
İstanbul, Türkiye
MilliyetAzeri
MeslekAkademisyen, Siyaset bilimci
Tanınma nedeniErmenilerin Dağ Yahudilerinin soykırımı üzerine yaptığı araştırmalar
Önemli eser(ler)Devlet Kuruculuğu ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü «Dirçeliş XXI asır» («Vozrajdenie-XXI vek») Gazetesi

Rövşen Mustafayev (d. 5 Ekim 1960, Bakü - ö. 20 Şubat 2009, İstanbul), Azeri siyaset bilimci. 1993'te Azerbaycan'daki ilk bağımsız analitik merkez olan Devlet Kuruculuğu ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsünü kurdu. İlmi-siyasi «Dirçeliş XXI asır» («Vozrajdenie-XXI vek») gazetesini çıkardı. Azerbaycan Milli İlimler Akademisi bünyesindeki İnsan Hakları Enstitisünün kurucusu ve direktörüydü. 70'ten çok bilimsel makale ve kitabın yazarı olan Mustafayev, birçok uluslararası konferansta Azerbaycan'ı temsil etti.

Mustafayev'in en bilinen çalışmaları Ermenilerin Azerbaycan'da yaptıkları soykırımlar üzerinedir. Ermenilerin Dağ Yahudilerinin soykırımı üzerine araştırmaları bulunmaktadır. Bunları belgelemiştir. Azerbaycan'daki Dağ Yahudileri, 1918 yılında çok az bilinen pogrom sırasında Ermenilerce öldürülen 3 bin Azeri Yahudi için bir anıt inşa etmek amacıyla yardım istemişlerdir.[]

Rövşen Mustafayev uzun süren ağır bir hastalıktan sonra, 48 yaşında, Türkiye'de Memorial hastanesinde 20 Şubat 2009'da öldü.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

İlhan Aküzüm, Azerbaycan kökenli Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">ANS TV</span>

ANS TV, 1991 yılında 3 Azeri gazeteci: Vahid ve Seyfulla Mustafayev kardeşleri ile Mirşahin Ağayev tarafından kurulmuş, Azerbaycan'da faaliyet göstermiş ilk özel televizyon kanalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rövşen Cevadov</span> Azerbaycanlı subay

Rövşen Cevadov, Azeri siyasetçi, asker. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın Özel Amaçlı Polis Birimi'nin (OMON) komutanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ Yahudileri</span> Kafkasyadaki Yahudi topluluğu.

Dağ Yahudileri veya Kafkasya Yahudileri, genelde Azerbaycan ve Dağıstan'da yaşayan Doğu Kafkasyalı Yahudilere denir. Aslında Kafkas Yahudisi terimi yanıltıcı olabilir çünkü, her ne kadar Gürcistan Kafkasya bölgesinde bir ülkeyse de Kafkas Yahudileri Gürcistan Yahudilerini kapsamaz.

<span class="mw-page-title-main">Sumgayıt Pogromu</span>

Sumgayıt Katliamı veya Sumgayıt Olayları, Şubat 1988'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Sumgayıt kentinde Azeriler tarafından işlenen ve Ermeni sakinlerini hedef alan pogrom.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Azerileri</span> Ermenistanda bir zamanlar yaşamış olan bir Türk halkı

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

Azerbaycan Yahudileri Azerbaycan'da yaşayan Yahudilere denir.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Mustafayev (gazeteci)</span> Karabağ savaşında şehit düşen Azerbaycanlı gazeteci

Cengiz Mustafayev, 29 Ağustos 1960 tarihinde Astrahan Oblastı`da doğmuş, 15 Haziran 1992 Hocalı`da, şehit edilmiştir, Azerbaycanlı gazeteci ve Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.

İmam Mustafayev Taşdemir oğlu Azeri biyolog, bilim insanı ve siyasetçi. 1954-1959 yılları Azerbaycan Komünist Partisi Birinci Sekreteri olarak görev yaptı.

Azerbaycan Millî Havacılık ve Uzay Ajansı Azerbaycan'ın uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari hedeflerle koordine eden bir hükûmet organıdır. 1992 yılında, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin "Kaspiy" bilimsel araştırma merkezi yerine kurulmuştur.

Veli Yusuf oğlu Ahundov, Azerbaycan Komünist Partisi 10. Birinci Sekreteri, siyasetçi ve bilim insanı.

Rövşen Hüseyinov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı; Karabağ savaşı sırasında öldürülen bir asker.

Alı Mustafayev, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Rövşen Ekberov</span>

Rövşen Telman oğlu Ekberov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Astrofizik Rasathanesi</span> Azerbaycanın Pirkulu kentinde yer alan bir gözlemevi

Şamahı Astrofizik Rasathanesi veya kısaca ŞAR, Azerbaycan'ın Şamahı Rayonunda, Pirkulu kasabasında yer alan bir gözlemevi. Gözlemevi Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'ne aittir ve ülkenin başlıca gözlemevidir. Büyük Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarında bulunan gözlemevi, Şamahı'nın 22 km kuzeybatısında ve Bakü'nün 144 km kuzeybatısındadır. Azeri bilim insanı Yusif Memmedeliyev, Şamahı Astrofizik Rasathanesi'nin kurulmasında önemli rol oynamıştır. 1958-1960 yılları arasında inşa edilen, gözlemevi, 1960'ta resmen faaliyete geçti. 4 büyük teleskopu bulunmaktadır. Gözlemevinin rakımı 1435 metredir. Azerbaycan'ın ve Güney Kafkasya'nın en büyük gözlemevidir ve Dünya'nın en büyük gözlemevlerinden biridir. 1991 yılında, Şamahı Astrofizik Rasathanesi'ne, Orta Çağ matematikçi, fizikçi ve astronomu Nasîrüddin Tûsî'nin adı verildi.

Rövşen Canıyev, Rövşen Lenkeranski olarak da bilinir. Azerbaycanlı mafya ve suç örgütü lideri. Rusya ve Orta Asya'nın en güçlü mafya patronlarından birisi olarak kabul ediliyordu. İstanbul, Beşiktaş'ta uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Eldar Salayev</span>

Eldar Salayev, Azeri fizikçi. 1983-1997 yılları arasında Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Başkanlığı'nı yaptı.

Zemfira Yusuf kızı Seferova Azerbaycanlı ve Sovyet müzikolog, sanat tarihi doktoru. 1998'de profesör adı almış, 2017'de Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin tam üyesi olmuştur. Seferova 1989'da Azerbaycan SSC Onurlu Sanatçısı, sonradan Azerbaycan SSC Onurlu Bilim Çalışanı adlarına layik görülmüş ve Humay Ödülü sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Kerimov</span>

Mahmud Kerimov - Azerbaycanlı fizikçi, fizik bilimler doktoru (1979), profesör (2000), Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin tam üyesi (2001) ve başkanı (2001-2013). Kerimov, Şöhret Nişanı sahipidir.