İçeriğe atla

Rémy Dor

Prof. Remi Dor. Sorbon Üniversitesi, Paris. 07.10.2003.

Remi Dor (Rémy Dor) - Fransız Türkolog ve Kırgız kültürü araştırmacısı.

Hayatı

Remi Dor (Rémy Dor) 31 Ekim 1946 tarihinde Fransa'nın başşehri Paris'te doğmuştur.

Afganistandaki Kırgız Türklerinin dili ve etnoğrafisi hakkında çok sayıda bilgi toplamış ve bu bilgileri yayınlamıştır.

1971-73-yılları Kabil Üniversitesinde profesör olmuştur.

Afganistan'ın Pamir yöresinde Rahmankul Han ile görüşmüş, Rahmankul hakkında yazılar yazmıştır.

Fransız ve Kırgız dillerinden başka Rusça, İngilizce, Türkçe, Özbekçe, Darice, Puştince vb. dilleri bilmektedir.

Kırgızistanda birçok kez bulunmuştur.

İlmi çalışmaları

Prof. Remi Dor 2012 yılına kadar yayınlanmış 15 kitapta yazar, 9 kitapta da editörlük yapmıştır.

Remi Dor 30'dan çok hacimli akademik makale, 40'tan çok eser vb. yayınlamıştır. Araştırmaları çoğunlukla Türkoloji, Türk halklarının ağızları, Türk Dünyası edebiyatı'nı kapsar.

İlmi işleri

Prof. Remi Dor ve Kırgız meslektaşı Çorotegin, Tınçtıkbek Kadırmambetoğlu ile. Sorbon Üniversitesi, Paris şehri, Fransa. 7 Ekim 2003

Prof. Remi Dor, Orta Asyadaki Türk dillerinin ve Türk dialektlerinin üzerine ilgilenmektedir.

O Türk dilli dünyadaki kişi ile canlıların adlandırmaları ile ilgili terimleri araştırmıştır. Afganistanlı Kırgızların folklorik mirasını, 11.yy.daki Türk halklarının atasözleri, Çağatay devri şiirleri, Yunus Emre'nin Divanı'nın metinlerini çevirmiş, Türk şiirindeki uyumu ve başka ilmi meseleler üzerine ilgilenmiştir. Remi Dor, Afganistanlı Kırgızların hanı, Rahmankul Han hakkında kitap yayınlamıştır.

Kırgızca-Fransızca ve Fransızca-Kırgızca sözlüğünü düzenlemiştir.

Bilimlik çalışmalarında dolayı çok sayıda ödül almıştır.

Eserleri

  • Dor Rémy. Parlons kirghiz. Rémy Dor. manuel de langue, orature, littérature kirghizes. ISBN : 2-7475-6460-6 • mai 2004 • 615 pages.
  • Dor Rémy. Lune et Prune, Ay may, comptines de Turquie, Edition bilingue français-turc. Rémy Dor. Poésie jeunesse (broché). Paru en 11/2006.

ISBN 2915255539.

  • Dor Rémy. Return to Karagunduz — With the Kirghiz in Turkey. Rémy Dor. Central Asian Survey, Volume 6, Issue 3 1987, pages 61 – 72.

ISSN: 1465-3354 (electronic) 0263-4937 (paper).

  • Remi Dor. Afgan Pamirindeki Kırgızlar (Реми Дор. Ооган Памириндеги кыргыздар). Bişkek, 1993. 104 s.

Faydalı eserler

  • Бейше Урстанбеков, Тынчтыкбек Чороев. Кыргыз тарыхы: Кыскача энциклопедиялык сөздүк. Фрунзе, Кыргыз Совет Энциклопедиясынын Башкы редакциясы. 1990. ISBN 5-89750-028-2. Жалпы көлөмү – 288 бет.
  • А. Мокеев. Рецензия на книгу французского исследователя Р. Дора о кыргызах афганского Памира: Dor Remy. Contribution a l’etude des Kirghiz du Pamir Afghan. Paris, 1975. // СЭ. №2. Москва, 1978. №2.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonal</span> anarşist, komünist, sosyalist, demokratik sosyalist ve sosyal demokrat hareketlerin marşı olarak benimsenmiş uluslararası bir marş

Enternasyonal çeşitli anarşist, komünist, sosyalist, demokratik sosyalist ve sosyal demokrat hareketlerin marşı olarak benimsenmiş uluslararası bir marştır. İkinci Enternasyonal'in onu resmi marşı olarak kabul ettiği on dokuzuncu yüzyılın sonlarından bu yana sosyalist hareketin bir standardı olmuştur. Ünvanı, 1864'te bir kongre düzenleyen işçi ittifakı olan Birinci Enternasyonal'den geliyor. Bu kongreye katılıp marşın sözlerinin yazan anarşist Eugène Pottier metni daha sonra Marksist Pierre De Geyter tarafından bestelenen orijinal bir melodiye göre düzenlendi. Marş tarihte en çok tercüme edilen marşlardan biridir.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu(KPK), 14 Mayıs 1965 tarihli Avrupa Parlamentosu Kararı, 22 Haziran ve 14 Temmuz 1965 tarihli, sırasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu kararları, 27 Temmuz 1965 tarihli Türkiye-AET Ortaklık Konseyi kararına dayanarak kurulmuştur. KPK Türkiye-Avrupa Birliği ortaklığının demokratik denetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ruşen Eşref Ünaydın</span> Türk gazeteci, siyasetçi ve diplomat

Mehmet Ruşen Ünaydın, Türk gazeteci, yazar, siyasetçi ve diplomat. Türk Dil Kurumu ve Galatasaray'ın kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Gürsel</span> Türk yazar

Nedim Gürsel, Türk yazardır. İktisatçı Seyfettin Gürsel'in kardeşidir. Leyla Gün Gürsel ve Dilay Alin Gürsel adında iki çocuk babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fethullahçı okulları</span>

Fethullah Gülen okulları, Türk girişimcilerce dünyanın çeşitli yerlerinde açılan okul öncesi, ilk ve orta öğretim ile üniversite düzeyindeki özel okullardır. 160 ülkede faaliyet gösteren ve sayısı 2.000'den fazla olduğu tahmin edilen bu okullar isim ve hukuki bakımdan birbirinden bağımsızdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Loti</span> Fransız yazar (1850 – 1923)

Pierre Loti, asıl adı Louis Marie Julien Viaud, Fransız romancı. Pierre Loti isminin yazara, kimi kaynaklara göre öğrencilik yıllarında; kimi kaynaklara göreyse, 1867 yılında yaptığı Okyanusya seferi sırasında, Tahitili yerliler tarafından verildiği söylenir. "Loti", egzotik iklimlerde yetişen egzotik bir çiçeğin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Port-au-Prince</span> Haitinin başkenti

Port-au-Prince, Haiti'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, merkezden uzaklaştıkça ve yamaçlara gidildikçe bir gecekondu şehri görüntüsünü alır. Port-au-Prince şehri, Gonâve Körfezi'nde yer almaktadır: şehrin üzerinde yer aldığı ve doğal bir liman görevi gören körfez, Taíno uygarlıklarından bu yana ekonomik faaliyeti sürdürmektedir. İlk kez 1749'da Fransız sömürge yönetimi altında kuruldu. Kentin planı bir amfitiyatroya benziyor; ticaret bölgeleri suya yakın, yerleşim mahalleleri ise yukarıdaki tepelerde yer alıyor. Şehrin yukarısındaki yamaçlarda gecekondu mahallelerinin hızla büyümesi nedeniyle nüfusunu tespit etmek zordur; ancak son tahminler metropol bölgesinin nüfusunun yaklaşık 3,7 milyon, yani ülkenin ulusal nüfusunun neredeyse üçte biri olduğunu gösteriyor. Şehir, 2010 yılındaki büyük bir depremden feci bir şekilde etkilenmiş, çok sayıda yapı hasar görmüş veya yıkılmıştır. Haiti hükûmeti ölü sayısının 230.000 olduğunu tahmin ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">2010 Haiti depremi</span> Doğal afet

2010 Haiti Depremi, merkez üssü başkent Port-au-Prince'e 25 km uzaklıkta olan ve 7,0 Richter büyüklüğünde olan ve yerel saatle 21:53:09, 12 Ocak 2010'da gerçekleşen deprem. Deprem yerin 13 km altında meydana geldi. Birleşik Devletler Jeolijik Araştırma Kurumu 5,0 ve 5,9 şiddetindeki on dört artçı depremi kaydetti. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, depremden yaklaşık üç milyon kişinin etkilendiğini ve ölü sayısının da 50.000-100.000 arasında olduğunu tahmin ediyor. Deprem neticesinde Port-au-Prince'de büyük hasar meydana geldi. Hasara uğrayan yerler arasında Haiti Ulusal Sarayı, Haiti Ulusal Meclisi binası, Port-au-Prince Katedrali ve merkezi hapishane yer almakta. Ülke genelinde hastaneler tahrip olmuş veya kötü bir şekilde hasara uğramıştır.

Şehrazat Kemali Söylemezoğlu, Türk söz yazarı, besteci, yapımcı, şarkıcıdır. Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Fransızcayı da çok iyi düzeyde bilen Şehrazat, dokuz yıl Beyrut'ta yaşadığı için Arapçayı anlayabilmektedir.

Ruhet Genç Türk-Alman Üniversitesi'nde eğitim veren profesör.

<span class="mw-page-title-main">Tınçtıkbek Çorotegin</span> Kırgız Tarihçi ve Gazeteci

Tınçtıkbek Kadırmambetoviç Çoroev / Çorotegin – Kırgız tarihçisi ve gazetecisi. Tarih Alanında Doktor (1998), Profesör (2002). Cengiz Aytmatov adındaki uluslararası Akademi üyesi. Milleti - Kırgız.

Kırgız Türkleri kişi adları veya antroponimisi — Kırgız Türkleri tarafından kullanılan kişi adlarını bildirir. Dünyanın en uzun destanı olan Manas Destanında da bazı isimler geçmektedir. Eski devir Kırgız adlarına misal olarak: Toktobay, Abıke, Karabek verilebilir. Kırgız adları Arap dili, Rus dili ve Fars dilinden gelen adlar olarak ayrılabilir. Kırgızların kökeni gibi adlar da çoğunlukla Türk dili kökenlidir.

Türkiye'deki Kırgızlar, Türkiye Kırgızları ya da Türkiye Kırgız Türkleri, 20. yüzyılda Orta Asya'nın Rus İmparatorluğu tarafından ele geçirilmesinden sonra kimi yıllarda az sayıda olarak Türkiye topraklarına gelen Kırgızların Türkiye sınırlarında kalan kısmıdır. Türkiye'deki Kırgızların sayısı 15 bin dolayındadır.

Van Kırgızları - Dünyadaki Kırgızların diasporalık kısımlarından biridir. Van Kırgızları günümüzde Türkiyenin doğusundaki Van gölünün kuzeyinde Ulupamir köyünde 1980'li yıllardan beri yaşamaktadır, bu yüzden Kırgızistan'daki akademisyenler "Van Kırgızları" olarak adlandırmışlardır. Esas kökleri - Afganistan Pamir yöresine yerleşen "İçeri Kırgızları"ndan gelirler.

Rahmankul Han, Hacı Rahman Kul Kutlu, ; Ağustos, 1913 - 06-Ağustos, 1990) – Küçük Pamir'deki Güney Türkistan'daki Kırgızların hanı (1949-1978).

Özbekistanlı Kırgızlar, Orta Asya'nın Özbekistan Cumhuriyeti'nde yaşayan Türk dilli halklardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Eunkyung Oh</span>

Eunkyung Oh – Güney Kore'nin tanınan Türkolog kadınıdır, Türk halklarının destanlarını, özellikle Özbek destanlarını, kadın hukuku sorunları araştırmacısı, gazeteci, profesör, bilim doktoru. Seul'deki Dongduk Kadın Üniversitesi profesörü, Avrasya Türk Araştırmaları Enstitüsü Müdürü, Orta Asya ülkelerinde UNESCO temsilcisi.

<span class="mw-page-title-main">Gülzura Cumakunova</span> Kırgız Türkü araştırmacı

Gülzura Cumakunova – Kırgız Türklerinin çağdaş dil ve edebiyat bilgin kadını, mütercim, sözlük uzmanı, edebiyatçı, "Manas" destanı araştırmacısı, ilmi kaynak analisti, Filoloji doktoru. Post-Sovyet Orta Asya'dan Türkiye'ye bilimsel çalışmalar için varıp, Türkiye'de akademisyen olarak devam etmiştir. Ankara Üniversitesinde Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde görev yapmaktadır..

Kült film sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Aşağıda kült film olarak kabul edilen 1903-2014 yılları arasında çekilmiş filmler listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cusup Abdrahmanov</span>

Cusup Abdrahmanov veya Yusuf Abdırrahmanov, Yusup Abdurrahmanov — Kırgız başbakanı. Kırgız ÖSSC Halk Komiserliği Şurasının ilk başbakanı (1927—1933).