İçeriğe atla

Ryzom

Ryzom
YayımcıWinch Gate
YapımcıWinch Gate
BesteciFrédéric Motte Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorNeL
PlatformlarMicrosoft Windows, GNU/Linux, Mac OS X
Çıkış
  • AB: 16 Eylül 2004

  • ABD: 19 Eylül 2004
TürlerFantastik, Bilimkurgu MMORPG
ModÇok oyunculu oyun
co-op mode Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Ryzom, bağımsız Fransız Nevrax firması tarafından geliştirilen bir MMORPG, yani devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur. The Saga of Ryzom ismi ile de bilinen bu oyun 2004 senesinde yayınlanmış olup, Atys sanal gezegeninde fantastik ve bilimkurgu unsurları içeren bir ortam sunmaktadır.

2005 yılında MMORPG.com sitesinin En iyi öykü[1] ödülünü kazanmıştır.

Tarihçe

Nevrax 2000 yılında Ryzom'u geliştirmeye başlamıştır ve adı NeL (Nevrax Library) olan oyunun motorunu GNU GPL lisansı altında yayınlamıştır. 2006'da, ekonomik sorunların ardından bazı Nevrax çalışanları, oyuncuları ve Özgür Yazılım Vakfı oyunu özgür yazılım yapmak amacıyla bağış toplama kampanyası başlatmış ve Özgür Yazılım Vakfı bu kampanyaya 60 bin dolar tutarında bağışla katılma taahhüdünde bulunmuştur. Ancak, Paris Ticaret Mahkemesi Nevrax şirketini web tarayıcıları için tasarlanan oyunlarda uzmanlaşmış GameForge şirketine satılmasına onay vermiştir. GameForge şirketinin 2007 yılında iflasının ardından Ryzom forumları ve oyunu kademeli olarak, Kıbrıslı Winch Gate firması tarafından tekrar kullanıma sunulmuştur.

6 Mayıs 2010 tarihinde, Winch Gate Properties Ltd tüm kaynak kodu ve görsel unsurların özgür lisanslar altında açık kaynak olarak dağıtıma sunulduğunu duyurmuş ve Özgür Yazılım Vakfı ile bu unsurları barındıran ve geliştirmeye olanak veren bir site açmıştır. Bunun ardından 30 Kasım 2010 tarihinde oyunun GNU/Linux sürümü yayınlanmıştır.

9 Mart 2011 itibarıyla Ryzom'un indirilmesi ve oynamak ücretsizdir, ancak bu şekilde 125. seviyeyi geçmek mümkün değildir. 125. seviyeden sonra deneyim kazanabilmek için abone olmak gerekmektedir.

Oyun dünyası

Oyunun geçtiği sanal Atys gezegeni, normal gezegenlerin tersine bir atmosfer ve ekosistem barındırabilecek kadar büyük, çok karmaşık dal ağları içeren dev bir ağaçtan oluşmaktadır.

Dört değişik insansı ırk asırlar önce Atys'de yaşamaya başlamışlardır, ancak bunun nasıl ya da neden meydana geldiği bilinmemektedir. Her ırk beğendikleri iklimlere yerleşmiş ve diğer ırklarla ilişkileri sınırlı tutmuşlardır. Bu dört insansı ırk ile müşfik ilikiler kuran ancak birbirlerine düşman olan çok daha gelişmiş iki ırk, Karavan ve Kamiler olarak bilinir. Kamilerin medeniyeti sihire dayalıyken Karavanlar teknoloji kullanırlar. Kamiler oynamayı sevmeleri, şakacı olmaları ve Atys'in korunmasına çok önem vermeleriyle dikkat çekerken, Karavanlar daha gizli, üslerinden ve cihazlarından hiç uzaklaşmamalarıyla bilinirler.

2481 senesinde insansı ırklar böcekleri andıran Kitinlerin, Atys'in kök bölgesinden kaza ile salıverilmelerinin sonucu olarak büyük bir yıkıma uğramışlar ve hayatta kalmayı başarabilenler, 2485'te hep beraber, uzak bölgelerde tek bir toplum kurmaya girişmişlerdir. Bunun ardından bütün bir bölgeyi yaşanmaz kılabilen ve buradaki canlıları deliye döndüren "Goo" hastalığı ortaya çıkmıştır. Oyun çıktığında sanal dünyanın tarihi 2525 yılıdır.

Nevrax ekibi Atys'in gerçekçi olması için yaratıklara özel bir yapay zekâ geliştirmiştir ve bunun sonucu olarak bazı yaratıklar göç ederken, diğerleri sürü halinde toplanırlar. Etoburlar baka yaratıkları besin ihtiyacı nedeniyle avlarlar, bazı avcılar da örneğin kurtlar gibi gruplar halinde avlanırlar.

Oyunda ayrıca değişen hava şartları ve mevsimler de bulunmaktadır. Hava durumu yağmur, kar ve rüzgar etkileri içerir. Mevsimlere göre hayvanların göçleri ve toplanabilecek ham maddeler değişmektedir. Her mevsim dört gerçek gün sürer.

Güncellemeler

  • The Saga of Ryzom Eylül 2004'te piyasaya sürülmüş ve bunun ardından güncellemeler bölümler halinde oyunun sürecine eklenmiştir.
  • Birinci bölüm Değişen Zamanlar ismiyle 1 Ekim 2004 tarihinde çıkmış ve oyuncuların yarattığı nesneleri satabilen tüccarlar eklemiştir.
  • İkinci bölüm üç parça olarak 13 Aralık 2004 ile 13 Ocak 2005 tarihleri arasında sürülmü ve ansiklopedi sistemiyle binek hayvanları eklemiştir.
  • Üçüncü bölüm 19 Aralık 2005 tarihinde çıkmış ve PvP üsleri ile ün sistemine değişiklikler getirmiştir.
  • Ryzom Ring isimli genişleme paketi Ekim 2006 tarihinde çıkmış ve oyunculara kendi içeriklerini senaryo biçiminde yaratma olanak vermiştir. Bu genişleme paketi içerik tasarımı yapmaya yaran bir WYSIWYG editör içerir. İçerik tasarımı sona erdiğinde oyuncular bunu oyunun sunucularına yükleyip, diğer oyuncuların bu alanlara her ırkın başkentindeki terminallerden girmelerine olanak verebilirler.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Awards - 2005 Reader's Choice Award Winners". MMORPG.com erişimtarihi=2011-03-29. 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<i>World of Warcraft</i> 2004 video oyunu

World of Warcraft, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve 2004'te piyasaya çıkan bir devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur (MMORPG). Oyun, fantastik temalı Warcraft evrenindeki Azeroth gezegeninde geçer. Warcraft serisinin bir önceki oyunu Warcraft III: The Frozen Throne'da geçen olayların yaklaşık 4 yıl sonrasını konu alır.

Rol yapma oyunu (RYO), (İngilizce: role-playing game, RPG); oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri oyunların genel bir ailesidir. Oyuncular, belirli kurallar çerçevesinde oluşturulan karakterleri yöneterek bir hikâyenin parçası olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Ultima Online</span> video oyunu

Ultima Online, Origin Systems tarafından geliştirilmiş ve 24 Eylül 1997'de piyasaya sürülmüş bir MMORPG oyunudur. 2004 yılında firmanın Electronic Arts tarafından kapatılıp, çalışanlarının başka alt firmalara dağıtılmasında sonra oyunun geliştiriciliği sırasıyla Electronic Arts, Mythic Entertainment ve Broadsword'a devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vikitür</span>

Vikitür viki tabanlı bir Wikimedia Vakfı tarafından desteklenen çevrimiçi bir projedir. Amacı, tüm türler için kapsamlı bir ücretsiz içerik kataloğu oluşturmaktır; proje genel halka değil bilim adamlarına yöneliktir. Jimmy Wales editörlerin derecelerine faks göndermeleri gerekmediğini, ancak gönderimlerin teknik bir izleyici ile toplanması gerektiğini belirtti. Vikitür GNU Özgür Belgeleme Lisansı ve CC BY-SA 3.0 altında bulunabilir.

İstanbul Kıyamet Vakti, Sobee tarafından Şubat 2004'ten beri geliştirilen ücretsiz bir MMORPG oyunudur. Ayrıca bu alanda yapılan ilk tamamen Türk yapımı ve yüzde yüz Türkçe bir oyundur.

<i>Stargate Worlds</i>

Stargate Worlds oyununun geliştiricisi Cheyenne Mountain Entertainment, bu MMORPG'u kapalı betasına dışarıdan oyuncu kabul ederek evreni kullanmaya başladılar. 2008'in sonlarında başlanan kapalı beta, 2009'un ortalarında tüm kullanıcılara açılmayı planlanıyordu, fakat yapımcılar maddi sorunları yüzünden oyunun çıkış tarihi biraz ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Gameforge</span> çevrim içi oyun sitesi

Gameforge AG, Aralık 2003'te Almanya'nın Karlsruhe şehrinde kuruldu. 2022 yılının güncel verilerine göre, 16 oyun ile 32 dilde hizmet vermektedir. Şu an 35 farklı ülkede toplam 15.000 aktif oyuncuya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu</span> video oyunu türü

Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu ya da sıkça kullanılan orijinal adının kısaltmasıyla MMORPG, çok sayıda oyuncunun bilgisayarlarından veya oyun konsollarından internete bağlanarak birlikte oynadığı, oyun esnasında çeşitli karakterlere büründüğü devasa video oyunu türü. 1997 yılından beri gitgide yaygınlaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">GNU C Library</span>

GNU C Library, bilinen adıyla glibc, GNU Tasarısı'nın C standart kütüphanesi uyarlamasıdır. Adına rağmen artık doğrudan C++ desteği bulunur. 1990'ların başında Özgür Yazılım Vakfı tarafından GNU işletim sistemi için geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">Minetest</span>

Minetest, gönüllülük esasıyla geliştirilmiş özgür yazılım sandbox oyunudur. Halka açık ilk sürüm, Kasım 2010 tarihinde Perttu Ahola tarafından geliştirilen ve Web üzerinden paylaşılan Minetest 0.0.1 idi. Minetest, C++ dili kullanılarak Ilrrlich Engine üzerine yazılmıştır ve Linux, FreeBSD, Windows, MacOS ile Android platformları için sürümleri mevcuttur. Minetest, Lua ile mod ve oyunların geliştirmeleri için kullanıcılara API sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Sandbox oyunu</span>

Sandbox oyunu, genellikle önceden belirlenmiş bir hedef olmaksızın ve alternatif olarak oyuncunun kendisi için belirlediği bir hedefle, oyuncuya etkileşim için büyük ölçüde yaratıcılık sağlayan bir oyun öğesi içeren bir video oyun türüdür. Bu tür oyunların herhangi bir amacı olmayabilir ve bazen oyun dışı veya yazılım oyuncakları olarak anılır. Daha sık olarak, sandbox oyunları, bu yaratıcı unsurların diğer türlere dahil edilmesinden ve yeni ortaya çıkan oyunlara izin verilmesinden kaynaklanır. Sandbox oyunları genellikle oyuncuya oyun dünyasında hareket ve ilerleme özgürlüğü veren bir açık dünya konseptiyle ilişkilendirilir. "Korumalı alan" terimi, çocukların içinde istedikleri hemen hemen her şeyi yaratmalarına izin veren bir sanal alanın doğasından gelir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak video oyunu</span>

Açık kaynaklı bir video oyunu veya basitçe açık kaynak bir oyun, kaynak kodu açık olan bir video oyunudur. Genellikle kaynak kodu serbestçe dağıtılabilir ve bazen platformlar arası uyumludur.

Bilgi işlem alanında, Ortak Kamu Lisansı, IBM tarafından yayınlanan ücretsiz bir yazılım / açık kaynak yazılım lisansıdır. Özgür Yazılım Vakfı ve Açık Kaynak Girişimi, CPL'nin lisans koşullarını onaylar.