
Celeron, Intel firması tarafından üretilen bir bilgisayar işlemcisidir.

Pentium, Intel’den beşinci nesil x86 mimarisi bir mikroişlemcisidir. 486 serisinin ardılıydı ve ilk olarak 22 Mart 1993 tarihinde duyurulmuştu.

Intel Core 2, Intel'in bir işlemci serisidir. Core Duo mimarisinden örnek alınmıştır ve masaüstüne taşınmış halidir. Dizüstü bilgisayarlarda da T2*** modeller CoreDuo T5*** ve T7*** kodlu işlemciler Core 2 Duo'yu ifade etmektedir. Core 2 Duo, Core Duo 'dan farklı olarak 64 bit işletim sistemini desteklemektedir. Core Duo işlemciler genel olarak 533 MHz FSB hıza sahiptir, ancak bazı ara model Core Duo'lar 667 MHz FSB hızına sahiptir. Core 2 Duo'lar ise 667 MHz ve 800 MHz FSB hızlarına sahiptir. 667 MHz ve üstü FSB hızına sahip işlemciler Intel Virtualization Technology'yi desteklemektedir. Core 2 Duo işlemciler 65 nm'dir ve düşük güç tüketimine sahiptir. Fabrika çıkışı 4 MB Level 2 önbellekli olan işlemcilerin bazı modelleri yarım önbelleklidir. Core 2 Duo işlemciler, E6000, E4000, E2000, E7000 ve E8000 olmak üzere beş seriden oluşur.

Alfa işlemcisi, 64 bitlik RISC tasarım mimarisi kullanan mikroişlemciler grubundandır. DEC Alfa veya Alfa AXP olarak da bilinir. Digital Equipment Corporation tarafından üretilmiştir. İşlemcilerindeki "DEC" kısaltması da şirketin baş harflerinden gelmektedir."AXP"nin ise nereden geldiği bilinmemekle beraber, sadece şirket yöneticileri tarafından bulunduğu düşünülmektedir. Bilgisayar sektöründe ise bu kısaltma şakayla karışık "Almost Exactly PRISM" olarak yer almaktadır.
DEC firmasının diğer bir işlemcisi olan 32 bitlik VAX işlemcilerinin yerine tasarlanmıştır. İlk olarak DEC iş istasyonlarında ve sunucularda kullanılmıştır. Daha sonra anakartlara ve masaüstü bilgisayarlara uyarlı hale getirilmiştir. Alfa işlemcileri UNIX ve Linux işletim sistemlerini desteklemekle birlikte Microsoft'un Windows NT ve Windows NT 4.0 da Alfa işlemcileri ile kullanılabilmektedir. Windows'un daha sonra çıkan işletim sistemleri Alfa tarafından desteklenmemektedir.
Alfa işlemcileri 1998 yılında Compaq'a satılmıştır. Daha sonra da Compaq'ın Intel tarafından satın alınması ile Alfa işlemcileri geri plana atılarak yavaş yavaş ortadan kalkmıştır. Intel firması Alfa işlemcilerini satın almasıyla Alfa işlemcilerinde bulunan iyi özellikleri o tarihlerde üretmiş olduğu IA-64 Itanium mimarisine katmıştır. Aynı dönemde Hewlett-Packard'ın Compaq'ı satın alarak, Alfa'nın var olan ürünlerini 2004 yılına kadar geliştirmiştir. Hewlett-Packard Ekim 2006 ya kadar Alfa tabanlı sistemleri satmaya devam etmek için bir anlaşma imzalamıştır. Kasım 2006 da ise bu anlaşmayı uzatarak 27 Nisan 2007 ye kadar ürünleri satacağını duyurmuştur.

Itanium işlemcisi, Intel firmasının 64-bit işlemci ailesinden olup IA-64 mimarisi kullanan işlemcilerinin devamı olarak bilinir. Itanium ve Itanium2 olarak sunulan bu işlemci ilk olarak Ekim 2001'de piyasaya sürülmüştür. Itanium işlemcilerin asıl hedefi yüksek performansa sahip bilgisayarlardı. Bu işlemcinin mimarisinin gelişimi ilk olarak Hewlett-Packard tarafından yapılmıştır ve devamında ise Intel ve Hewlett-Packard ortak olarak birlikte gerçek Itanium mimarisini geliştirmişlerdir.

Intel Atom ultra-düşük voltajlı x86 ve x86-64 işlemci, 45 nm CMOS tasarlanmış ve çoğunlukla netbooklarda, kullanılan işlemci, Intel 21 Aralık 2009 günü, toplamda %40 aşağı güç tüketimi ile N450 dahil yeni nesil Atom işlemcileri duyurdu..

Ivy Bridge, Intel tarafından geliştirilen ve 2011 yılının 3. çeyreğinde piyasaya sürülen 22 nm üretim süreciyle üretilen işlemcilerin kod adıdır. Bu mimari aslında Intel'in 2005'ten beri kullandığı Sandy Bridge mimarisinin geliştirilmiş halidir. 32 nm olan üretim süreci Ivy Bridge ile 22 nm'ye geliştirilmiştir. Bu yüzden "22 nm Die Shrink of Sandy Bridge" olarak da anılır. Ivy Bridge geriye dönük olarak Sandy Bridge ile uyumludur. Ama yazılım güncellemesi gerekmektedir. Intel'in yeni çıkardığı 7 serisi Panther Point chipsetleri ile USB 3.0 ile de uyumlu olan Ivy Bridge; masaüstü ve mobil ortamda çalışabilmektedir. Masaüstü ortamlar için geliştirilen ilk Ivy Bridge mimarisine sahip Core i3 işlemci Eylül 2012'nin ilk haftasında piyasaya sürülmüştür.

Mini-ITX, VIA Technologies tarafından 2001 yılında geliştirilen, 17 × 17 cm anakarttır. Bunlar yaygın olarak küçük yapılandırılmış bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Başlangıçta, fan gürültüsünün sinema deneyimini olumsuz yönde etkileyebileceği, ev sinema sistemi PC sistemlerinde kullanışlı hale getiren düşük güç tüketimi mimarisi ile fansız soğutma için tasarlanmış niş bir üründü. Mini-ITX kartındaki dört montaj deliği, ATX özellikli anakartlarda dört delik ile sıralı ve arka plakanın ve genişleme yuvasının yerleri aynıdır. Mini-ITX panoları bu nedenle, ATX, mikro ATX ve diğer ATX türevleri için tasarlanmış durumlarda sıklıkla kullanılabilir.

iMac (İntel-tabanlı), Apple tarafından sunulan bir dizi Macintosh masaüstü bilgisayardır. Şu anki Apple iMac, Intel Core i5 veya Core i7 işlemci, Intel Iris, Nvidia GeForce 700 Serisi veya AMD Radeon R9 M200 Serisi ekran kartları ve aşağıdakilerden herhangi birini seçebileceğiniz bir özellik sunmaktadır: 21.5 "veya 27" LED-LCD ekran.

Apple A4 Apple tarafından tasarlanan ve Samsung tarafından üretilen bir 32-bit paket on-package (PoP) yongada sistem (SoC) 'dir. ARM Cortex-A8 CPU'yu bir PowerVR GPU ile birleştirir ve güç verimliliğini vurgular. Çip, Apple'ın iPad tabletinin piyasaya sürülmesiyle piyasaya çıktı. Kısa bir süre sonra iPhone 4 akıllı telefon, iPod Touch ve Apple TV takip etti. Bu, daha sonra iPad'deki Apple A5X işlemcisi ile değiştirilen, ertesi yıl piyasaya çıkan iPad 2'de kullanılan Apple A5 işlemci tarafından değiştirildi.

Apple A9 Apple tarafından tasarlanan ve 64-bit sistem-on-chip (SoC) 'dür. Hem TSMC hem de Samsung tarafından Apple için üretilmiştir ve ilk önce 9 Eylül 2015'te tanıtılan iPhone 6S ve 6S Plus'da ortaya çıkmıştır. Apple, selefi Apple A8'e oranla % 70 daha fazla CPU ve % 90 daha fazla grafik performansı olduğunu belirtti.

Radeon RX 6000 serisi, AMD tarafından RDNA 2 mimarisine dayalı olarak geliştirilen bir dizi grafik işleme birimidir. 28 Ekim 2020 tarihinde duyuruldu ve Radeon RX 5000 serisinin bir sonraki nesilidir.

Zen+, AMD tarafından bir bilgisayar işlemcisi mikro mimarisinin kod adıdır. İlk olarak Nisan 2018'de piyasaya sürülen ilk nesil Zen mikro mimarisinin halefidir, ana akım masaüstü sistemleri için Ryzen 2000, üst düzey masaüstü kurulumları için Threadripper 2000 ve hızlandırılmış işlem üniteleri (APUs) için Ryzen 3000G olarak bilinen ikinci nesil Ryzen işlemcilere güç sağlar.

Zen 3, AMD tarafından 5 Kasım 2020'de piyasaya sürülen bir CPU mikro mimarisinin kod adıdır. Zen 2'nin halefidir ve yongalar için TSMC'nin 7 nm işlemini ve Global Foundries'in I/O kalıp için 14 nm işlemini kullanır. Zen 3, Ryzen 5000 ana masaüstü işlemcilerine ve Epyc sunucu işlemcilerine güç sağlar. Zen 3, 500 serisi yonga setlerinesahip anakartlarda desteklenir; 400 serisi kartlar, belirli beta BIOS'lara sahip belirli B450 / X470 anakartlarda da destek görecektir. Zen 3'ün AMD'nin DDR5 belleğe ve yeni soketlere geçmeden önceki son mikro mimarisi olması bekleniyor. AMD'ye göre, Zen 3 döngü başına ortalama % 19 daha yüksek talimatlara (IPC) sahip.
Zen, AMD'den aynı adı alan bilgisayar işlemcisi mikro mimarisi ailesindeki ilk yinelemenin kod adıdır. İlk olarak Şubat 2017'de Ryzen serisi CPU'larıyla kullanıldı. İlk Zen tabanlı önizleme sistemi E3 2016'da gösterildi ve ilk olarak Intel Developer Forum 2016'dan bir blok ötede düzenlenen bir etkinlikte önemli ölçüde ayrıntılı olarak yer aldı. "Summit Ridge" kod adlı ilk Zen tabanlı CPU'lar Mart 2017'nin başlarında pazara ulaştı, Zen türevi Epyc sunucu işlemcileri Haziran 2017'de piyasaya sürüldü ve Zen tabanlı APU'lar Kasım 2017'de geldi.

AMD Piledriver Family 15h; AMD tarafından Bulldozer mikromimarisinin ikinci nesli olarak geliştirilmiş bir mikromimaridir. Piledriver; masaüstü, mobil ve server (sunucu) segmentlerine yönelikti. Bu mikromimari, AMD APU, AMD FX ve Opteron serisi işlemciler için kullanılmıştır.

Socket sTRX4, Socket SP3r3 olarak da bilinir, AMD tarafından tasarlanmış ve Zen 2 tabanlı Castle Peak Ryzen Threadripper masaüstü işlemcilerini destekleyen bir LGA işlemci soketidir. Bu soket, 25 Kasım 2019'da üst seviye masaüstü ve workstation platformları için piyasaya sürülmüştür.
Socket TR4, Socket SP3r2 olarak da bilinir, AMD tarafından Zen tabanlı birinci ve ikinci nesil Ryzen Threadripper masaüstü işlemcilerini destekleyecek şekilde tasarlanmış bir LGA işlemci soketidir. Bu soket, 10 Ağustos 2017'de üst seviye masaüstü ve workstation platformları için piyasaya sürülmüştür. Bu soketin yerini, üçüncü nesil Ryzen Threadripper işlemcileri için tasarlanmış Socket sTRX4 soketi almıştır
AMD Steamroller Family 15h, AMD tarafından APU'lar için geliştirilmiş bir mikromimaridir; bu mikromimari, 2014'ün başlarında Bulldozer tabanlı üçüncü nesil mikromimari olarak Piledriver'in yerini almıştır. Seleflerinde olduğu gibi çift çekirdekli modüller kullanılmaya devam edilen Steamroller ile daha yüksek paralellik seviyesine ulaşmak hedeflenmekteydi.

Kaby Lake, Intel'in 30 Ağustos 2016'da duyurduğu yedinci nesil Core mikroişlemci ailesi için kod adıdır. Kaby Lake, önceki Skylake gibi 14 nm üretim işlemi teknolojisi kullanılarak üretilmekteydi. Intel'in önceden izlediği Tick-Tock üretim ve tasarım modelini değiştiren Kaby Lake, yeni Process-Architecture-Optimization modelini temsil eder. Kaby Lake işlemcileri, üreticilere ve OEM'lere 2016'nın ikinci çeyreğinde gönderilmeye başlanmıştır; mobil çipler bu dönemde gönderilmeye başlanırken masaüstü Kaby Lake (masaüstü) çipleri resmi olarak Ocak 2017'de piyasaya sürülmüştür.