İçeriğe atla

Ryūkichi Tanaka

Ryūkichi Tanaka
田中 隆吉
Solda Li Shouxin, ortada Demchugdongrub, ve en sağda Ryūkichi Tanaka
Doğum09 Temmuz 1893(1893-07-09)
Shimane, Japon İmparatorluğu
Ölüm5 Haziran 1972 (78 yaşında)
Bağlılığı Japon İmparatorluğu
Branşı Japon İmparatorluk Ordusu
Hizmet yılları1913 -1945
Rütbesi Tümgeneral
Çatışma/savaşlarıİkinci Çin-Japon Savaşı
II. Dünya Savaşı

Ryūkichi Tanaka (田中 隆吉, Tanaka Ryūkichi, 9 Temmuz 1893 - 5 Haziran 1972), II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu'nda tümgeneraldi.

Biyografi

Erken askeri kariyer

Tanaka, şu anda Shimane Eyaletindeki Yasugi şehrinin bir parçası olan yerde doğdu ve Hiroşima'da bir askeri hazırlık okuluna gitti. 1913'te Japon İmparatorluk Ordusu Akademisi'nin 26. sınıfından topçulukta uzmanlaşarak mezun oldu ve Okayama'da bulunan Japon İmparatorluk Ordusu 23. Saha Topçu Alayı'nda görev yapmak üzere görevlendirildi.[1]

Casus Ustası

Tanaka, 1923'te Ordu Kurmay Koleji'nin 34. sınıfından mezun olduktan sonra, Japon İmparatorluk Ordusu Genelkurmay Başkanlığı'nda çeşitli kadro pozisyonlarında görev yaptı ve Pan-Asyacılık teorisyeni ve milliyetçi yazar Shūmei Ōkawa ile temasa geçti. 1927'den 1929'a kadar askeri istihbarat toplamak üzere Çin'in Pekin ve Kalgan kentlerine ve Mançurya'ya özel görevle gönderildi. Ekim 1930'da Şangay'a yerleşti ve burada Yoshiko Kawashima ile yakın bir ilişki geliştirdi ve casus ağını kurmasında ona yardımcı oldu. Savaş sonrası anılarında senaryosunu yazdığını iddia ettiği 1932 Şanghay Olayı sırasında Kawashima ile birlikte Şanghay'da yaşıyordu ve Kawashima, Kwantung Ordusu tarafından sağlanan 20.000 Yen'lik buluntularla isyanı kışkırtmak için bir Ajan provokatör olarak hareket etti. Ancak, Tanaka'nın kendi anıları dışında bu iddiayı destekleyen başka yazılı bir kanıt yoktur. Kawashima ile ilişkisi, onun maceralarının kurgusal bir anlatımının Japonya'da yayınlanmasının ardından bozuldu. Bu anlatımda Kawashima'nın isminden bahsedildi ve hareketlerinin KMT ajanları tarafından yakından izlendiğini öğrendi.

Sonraki Mesleği

Ağustos 1932'de Japonya'ya geri çağrıldı. Tanaka, IJA 4. Saha Topçu Alayı komutanlığına atandı. 1934'ten 1935'e kadar IJA 1. Ağır Saha Topçu Alayı'na bağlıydı ve ardından 1935'ten 1937'ye kadar Kwantung Ordusu personelinin 2. Bölümüne bağlıydı. 1937'den 1939'a kadar Tanaka, Sovyetler Birliği'ne karşı gerçekleşen felaketli Khasan Gölü Muharebesi'nde bulunan Mançukuo'daki IJA 25. Dağ Topçu Alayı'nın komutanıydı. 1939'dan 1940'a kadar tekrar Japonya'ya geri çağrılan Tanaka, Ordu Bakanlığı'ndaki Askeri Yönetim Bürosu'nun Askeri Hizmet Bölümü Şefi olarak atandı.

Mart 1940'ta tümgeneralliğe terfi etti ve kısa bir süreliğine Japonya Birinci Ordusu Kurmay Başkanı olarak Çin'e döndü, bu sırada Shanxi Eyaleti'nden Çinli savaş ağası Yan Xishan'ı Japon davasını desteklemesi için ikna etmeye yönelik başarısız bir girişimde bulundu.[2] 1940'ın sonunda Tanaka Japonya'ya geri çağrıldı ve ertesi yıl Japon ordusunun birincil casusluk ve sabotaj eğitim tesisi olan Nakano Okulu'nun Komutanı oldu.[3]

Sağlığı kötü olan Tanaka, Eylül 1942'ye kadar yedeklerde kaldı ve Doğu Savunma Ordusu'na bağlandı; ancak, akut depresyon nedeniyle Ekim ayından itibaren hastaneye kaldırıldı ve Mart 1943'te askerlikten emekli oldu. 1945'te Tanaka geri çağrıldı ve Rason'da Sovyetler Birliği ile Kore sınırındaki Ratsu Kalesi'nin Komutanı olarak görev yaptı. Savaşın sonuna kadar bu görevde kaldı. Savaştan sonra Uzak Doğu Uluslararası Askeri Mahkemesi sırasında Tanaka, savcılık için üç kez ve savunma için iki kez ifade verdi. Başsavcı Joseph Keenan tarafından Hideki Tōjō'nun İmparator Hirohito'nun nihai yetkisine atıfta bulunan ifadesini gözden geçirmesi için ikna edilmesinde kullanıldı.[4] Duruşma sırasında Life Dergisi ona "Canavar" lakabını taktı ve General Araki Sadao'nun Japon militarizminin arkasındaki beyin olduğunu ifade ettiğini, General Doihara Kenji'yi Mançukuo'da uyuşturucu operasyonları yürütmekle suçladığını ve Generaller Tojo Hideki ve Akira Muto'yu savaş esirlerine karşı vahşeti destekleyen politikaları teşvik etmekle suçladığını belirtti. Öte yandan, General Shunroku Hata ve Yoshijirō Umezu ile Dışişleri Bakanı Mamoru Shigemitsu'yu savaşı önlemeye veya sona erdirmeye çalıştıkları için savundu ve hem bir savaş kahramanı hem de "barış elçisi" olarak kendini tanıttı ve ayrıca suçlu bulunup idam edileceğini tamamen beklediğini belirtti.[5]

1949'da Yamanaka Gölü'ndeki bir kulübeye taşındı ve Eylül ayında intihar etmeye çalıştı ancak başarısız oldu. 1972'de kolorektal kanserden öldü.

Kaynakça

Notlar

  1. ^ Ammenthorp, The Generals of World War II
  2. ^ Dorn, The Sino-Japanese War
  3. ^ Mercado, The Shadow Warriors of Nakano
  4. ^ John Dower, Embracing Defeat, 1999, p. 325, 604-605
  5. ^ "Bitter Feuding Prolongs Trial". Life Magazine. 26 Ocak 1948. ss. 88-90. 

Kitaplar

  • Dorn, Frank (1974). The Sino-Japanese War, 1937-41;: From Marco Polo Bridge to Pearl Harbor. MacMillan. ISBN 0-02-532200-1. 
  • Dower, John W. (1999). Embracing Defeat: Japan in the Wake of World War II. New York: New Press. 
  • Mercado, Stephen C. (2002). The Shadow Warriors of Nakano: A History of the Imperial Japanese Army's Elite Intelligence School. . ISBN 1-57488-443-3. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hirohito</span> 124. Japonya imparatoru (1926–1989)

Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Tōjō</span>

Hideki Tōjō , Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali ve Japonya'nın 40. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çin-Japon Savaşı</span> 1937 ile 1945 yılları içerisinde Çin ve Japonya arasında süren savaş

İkinci Çin-Japon Savaşı (1937–1945) veya Direniş Savaşı, öncelikle Çin Cumhuriyeti ve Japon İmparatorluğu arasındaki askeri çatışmaydı. Savaş, II. Dünya Savaşı'nın daha geniş Pasifik Cephesi olan Çin Cephesini oluşturuyordu. Savaşın başlangıcı geleneksel olarak 7 Temmuz 1937'de Pekin'de Japon ve Çin birlikleri arasındaki bir anlaşmazlığın tam ölçekli istilaya dönüştüğü Marco Polo Köprüsü Olayı'na tarihlenir. Bazı Çinli tarihçiler, 18 Eylül 1931'deki Japonya'nın Mançurya'yı istilasının savaşın başlangıcı olduğuna inanır. Çinliler ile Japonya İmparatorluğu arasındaki bu geniş çaplı savaş, genellikle Asya'da II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yoshijirō Umezu</span> Japon general (1882 – 1949)

Yoshijirō Umezu , Japon asker.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Ordusu</span>

Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun kara kuvvetleri. "Kō Gun" veya "Koku Gun" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Tadamichi Kuribayashi</span> Japon general (1891 – 1945)

Tadamiçi Kuribayaşi ,, II. Dünya Savaşı'nda Japon İmparatorluğu generali. Özellikle Iwo Jima Muharebesi'ndeki Amerikan askerlerine karşı uyguladığı başarılı savaş taktiği ile bilinir. Bu muharebenin sonunda öldüğü ancak cesedinin bulunamadığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Subhas Chandra Bose</span>

Subhas Chandra Bose, genelde "Netaji" olarak hitap edilen milliyetçi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri, Hindistan Ulusal Kongresi'nin başkanı, Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti 'nin hükûmet başkanı ve Özgür Hindistan Ordusu 'nun başkomutanı. II. Dünya Savaşı sırasında faşistlerle iş birliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (Japonya)</span> Müttefiklerin Japonyayı işgali sırasında General Douglas MacArthurun sahip olduğu ünvan

Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı, II. Dünya Savaşının ardından Japonya'nın işgali sırasında ABD Generali Douglas MacArthur'ın işgal ettiği konum. Müttefik Kuvvetler bünyesinde buna benzer komutanlıklar olsa da MacArthur'un yetkileri çerçevesinde yetkili olan başka bir komutan bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon ekonomik mucizesi</span>

Japon ekonomik mucizesi veya Japon mucizesi, Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrası dönemden Soğuk Savaş'ın sona ermesine kadar süren ekonomik büyüme dönemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Mançurya'yı istilası</span> Çin - Japon Savaşı

Japonya'nın Mançurya istilası; 18 Eylül 1931'de, Japon İmparatorluğu'nun Kuantung Ordusu'nun, Mukden Olayı'ndan hemen sonra başlayan işgal harekâtı. Japonlar, bölgede Mançukuo adında bir kukla devlet kurarak, işgali II. Dünya Savaşı sonuna kadar sürdürdüler.

Sovyet-Japonya sınır çatışmaları Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği ile Japon İmparatorluğu'nun, ayrıca kukla devletleri olan Moğolistan ve Mançukuo'nun arasında gerçekleşen savaşlar ve çatışmalardır. 1932 ve 1939 yılları arasında gerçekleşmiştir, Khasan Gölü Muharebesi haricinde Mayıs 1939'a kadar olan savaşlar, küçük sınır çatışmalarıydı. Sınır Savaşı, Sovyetlerin Japonlar üzerinde ağır angajmanlar uyguladığı Halkin-Gol'da sona erdi. Sonucunda Sovyet-Japon Tarafsızlık Anlaşması imzalandı. Çatışmalar, Ağustos 1945'te Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'ndaki müttefik ülkelerine destek olarak başlattığı Mançurya Stratejik Saldırı Operasyonu ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslim oluşu</span> 2 Eylül 1945’te II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren olay

Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Mançurya'yı işgali</span>

Mançurya'nın Sovyet işgali Sovyetler Birliği'nin 1945-46 yıllarında Mançurya bölgesini işgal etmesi.

<span class="mw-page-title-main">Mukden Olayı</span> 1931de Mukden (Shenyang) yakınlarındaki demiryolu hattında dinamit patlaması

Mukden Olayı veya Mançurya Olayı, Japon askerî personeli tarafından 1931 yılında Japonya'nın Mançurya'yı işgaline bahane olarak sahnelenen sahte bir bayrak olayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Japon savaş suçları</span>

Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.

Tip 44 süvari tüfeği , Japon üretimi bir kurmalı tüfektir. Tüfek, yaygın olarak Tip 44 karabina olarak da bilinir. Tip 44, her ikisi de Tip 38 hizmet tüfeği temeline dayandığından Tip 38 karabina ile karıştırılabilir. 1911'de Arisaka Nariakira tarafından tasarlanan tüfek, süvari birlikleri için tasarlanan bir karabinadır. Tüfeğin sabit bir süngüsü vardı ve ilk olarak I. Dünya Savaşı'ndan önce hizmete alındı. Yüksek sayılarda üretilen tüfek, II. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında hala üretimdeydi.

<span class="mw-page-title-main">Jiangqiao Harekâtı</span>

Jiangqiao Harekâtı, İkinci Çin-Japon Savaşı öncesinde Japon İmparatorluk Ordusu'nun Mançurya'yı işgali sırasında Mukden Olayı'ndan sonra gerçekleşen bir dizi muharebe ve çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Suiyuan Harekâtı</span>

Suiyuan Harekâtı, İmparatorluk Japonya'sı tarafından kurulan ve desteklenen iki güç olan İç Moğol Ordusu ve Büyük Han Dürüst Ordusu'nun Suiyuan eyaletinin kontrolünü Çin Cumhuriyeti'nden alma girişimiydi. İşgal girişimi, İkinci Çin-Japon Savaşı'ndan kısa bir süre önce 1936'da gerçekleşti. Japon hükûmeti operasyona katıldığını reddetti, ancak İç Moğollar ve diğer işbirlikçi Çin birlikleri Japon uçaklarından hava desteği aldı ve İmparatorluk Japon Ordusu tarafından desteklendi. Tüm operasyon Japon kurmay subayları tarafından denetlendi. Sefer, çoğunlukla Moğollar ve diğer işbirlikçiler arasında eğitim eksikliği ve düşük moral nedeniyle başarısız oldu. Çin Ulusal Devrimci Ordu su'nun Japon destekli kuvvetlere karşı ilk büyük başarılarından biri olan Suiyuan savunması, Çinlilerin moralini büyük ölçüde iyileştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Han Dürüst Ordusu</span>

Büyük Han Dürüst Ordusu (大漢義軍), İkinci Çin-Japon Savaşı'nın resmi olarak başlamasından hemen önce Kuzey Çin ve İç Moğolistan'daki seferlerde Japon İmparatorluğu ile işbirliği yapan işbirlikçi bir Çin ordusuydu.