İçeriğe atla

Ruşnik

Ukrayna nakşı işlemeli ruşnik kumaşlar.

Ruşnik (Belarusçaручнік, ručnik, Rusçaрушник, ручник, Ukraynacaрушник), yüzyıllardan beri geleneksel olarak kullanılan işlemeli geleneksel bir tür kumaş. Bu kumaş türüne Doğu Slavları tarafından kutsallık atfedilmiştir. Dini ritüeller, düğünler ve cenazeler gibi törensel etkinliklerde sıkça kullanılmaktadır. Her bölgenin, nesilden nesile aktarılan ve etnograflar tarafından inceleme konusuna sahip çeşitli şifreli anlamlar içeren kendi tasarımları ve desenleri vardır.

Etnografya müzelerinde birçok ruşnik koleksiyonu bulunmaktadır. Ukrayna'ya bağlı Pereiaslav'da Merkez Naddnipryanshchyna Halk Mimarisi ve Yaşam Biçimi Müzesi'ne bağlı Ruşnik Müzesi yer alır. Ermitaj Müzesi'nde bir Rus ruşnik koleksiyonu bulunuyor.

Anlam

Ruşnik'ler Rusya'da Doğu Ortodoks Kilisesi'nde önemli bir rol oynar. Ruşnikleri simgelerle süslemek tarihsel olarak çok yaygındır ve bu gelenek hala sürdürülmektedir.

Kumaşın dikdörtgen şekli bir yaşam yolculuğunu gösterir ve süsleme, bölgenin kültürel atalarını hatırlatır.[1] Kullanılan malzeme keten veya kenevirdir. İplik eğirme hareketi ve keten dokuma işlemi, genellikle nakışta temsil edilen antik tanrı Mokoş'a kadar uzanan manevi gücü somutlaştırır. İğnenin kendi enerjisi, akupunktur benzeri bir fikri vardır ve ipliğin rengi kutsal bir anlama sahiptir. Kırmızı renk yaşamı temsil eder ve kullanılan ana renktir. Doğumda bir bebeğe ruşnik takılır, geleneğe göre bu ruşnik hayatı boyunca kişiyi takip eder ve ölümden sonra cenazede bu ruşnik kullanılır.

Ruşnik desenli Belarus bayrağı.

Belarus bayrağında yer alan süslemenin merkezinde eşkenar bir dörtgen kullanılmıştır. Bu simge yükselen güneşin eski bir sembolüdür. Sergey Rassadin, süslemede kullanılan eşkenar dörtgen deseninin tarihsel olarak Üst Paleolitik döneme kadar uzandığını ve mamut dişinin bir bölümünde görülebilen doğal dentin şeklinde bir romboid modeline dayandığını belirtir.[2] Eşkenar dörtgenin sağ ve solundaki figürler zenginliği sembolize eder. Eşkenar dörtgenin içinde aralarında dört nokta bulunan iki çapraz çizginin bulunduğu bir alan mevcuttur. Boris Rıbakov, desende yer alan bu alanın karakterine dayandığını belirtir ve etnograf Vladimir Bogdanov'un bir aile reisinin gelecekteki evin arsasını kutlaması hakkındaki 19. yüzyıl Beyaz Rus geleneği hakkındaki araştırmasına atıfta bulunur. Bu geleneğe göre aile reisi yere büyük bir kare çizer, ardından dört eşit kare parçaya böler ve daha sonra dört tarladan büyük bir taş alarak her karenin ortasına koyardı.[3] Ayrıca olayların olumlu bir şekilde gitmesi arzusunu gösteren merkezi eşkenar dörtgen "mutluluğun anahtarı" olarak tarif edilirdi.[4] Süslemenin uçlarındaki eşkenar dörtgenler yaşamın devamını ve yiyecekleri sembolize eder. Merkezdeki ve uçtaki eşkenar dörtgenler arasında tire (-) şeklinde çizgiler bulunur. Bu çizgiler bir kişinin istediği her şeyin gerçekleşme arzusunu gösteren "adak işaretlerini" temsil eder.[4] İçinde noktalar olan eşkenar dörtgenlerin yanı sıra, dört bölümün her birinde noktalı merkezî bir eşkenar dörtgen daha mevcuttur. Bunlar "kareli eşkenar dörtgenler"[5] veya "eşkenar dörtgen noktalı desenler"[6] olarak adlandırılır. Bu eşkenar dörtgen desenlerine Bakır Çağı Tripoli kültüründe rastlanılır.[7]

Kullanımları

Belgorod ruşnikleri.

Ruşniklerin birçok kullanım alanı vardır. Temel olarak halk dilinde "utyralnyk" yani "silecek" olarak adlandırılır ve bir havlu görevi görür. Utyralnyk üzerinde tasarım yoktur veya kenarlarında çok dar bir şerit vardır. Buna karşılık, bir nabozhnyk, nakış ve dantelden oluşan daha karmaşık bir dekorasona sahip bir ruşniktir. Nabraznyks veya nakutnyks olarak da adlandırılan Nabozhnyks ise evlerde ikonaları ve simgesel köşeleri süslemek için kullanılır. Belarus bayrağında kullanılan yerel bitki ve çiçek figürlerinden elde edilen desen Belarus'da yaygın olarak kullanılan geleneksel bir kullanım ve sosyal işlevlerde kullanıma sahiptir; gündelik kıyafetlerde, geleneksel ruşniklerde, dinî faaliyetlerde, cenaze törenlerinde veya konuklara ikram olarak ekmek ve tuz sunulan kapların kumaşlarında bu desenin kullanımına rastlanılır.[8][9]

Düğün ruşnikleri ve motifler

Geleneksel Slav nakışlarında renk çok önemli bir sembolik rol oynar. Kırmızı yaşamın rengi, güneş, doğurganlık ve sağlık anlamı taşır. Ruşniklerin çoğu kırmızı ipliklerle işlenir. "Kırmızı" kelimesi, Eski Doğu Slavcası ve Rutence dilinde "güzel" ve "görkemli" anlamına gelir. Kırmızı bir kız, bir kırmızı güneş veya bir kırmızı bahar gibi tanımlamalar yapılır. Örneğin Eski Rusçada Krasnaya devitsa ifadesi, güzel kız anlamına gelen eski bir deyim ifadesidir, Krasnaya kelimesi günümüz Rusça kullanımında kırmızı olarak çevrilir.[10] Ruşnikin elmas şeklindeki tasarımı, ekilen alan veya güneş anlamına gelen ve kötülüğe karşı doğurganlık ve koruma fikrini ifade eden eski bir tarımsal simgedir. Ruşniklerde merkezde sembolize edilen ördekler, can veren su elementini sembolize eder. Düğün folklorunda bir erkek ve dişi örnek gelin ve damadı sembolize eder, diğer bir deyişle bir çift ördek aile hayatının sembolü sayılır. Ruşniklerin diğer bir başka yaygın sembolü de kuşlardır.[11]

Slav gelinleri, çeyizlerini tamamlamak için çocukluklarından beri kendi düğünleri için havluları kendi elleriyle işliyorlar. Doğumda, düğünde, tüm tatillerde havluları vardı, ölümüne kadar evi dekore etti.[12]

Bir düğün töreni sırasında, gelin ve damat pidnozhnyk adı verilen bir ruşnik üzerinde durur, bu "havluya basmak" olarak tercüme edilir. Pidnozhnyk'e bir şey olursa gelinin havluyu arkasından sürükleyeceği ve nedimenin de arkasından geleceğine inanılır. Gelenek, nedime pidnozhnyk'ı arkasında takip ettiklerinde gelinin yolunu takip eder ve evleneceği öngörülür.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Nykorak, Chrystyna M. "Rushnyky: Ukrainian Ritual Cloths" (İngilizce). Ukrainianmuseumdetroit.org. 22 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  2. ^ Rassadin, Sergey Evgenieviç (2009). Государственные символы Беларуси: исторические истоки и судьбы герба и флага (Rusça). Minsk. s. 9. ISBN 978-985-01-0767-1. 
  3. ^ Rassadin, s. 11-12.
  4. ^ a b Skobelev, s. 17.
  5. ^ Ambrose, Anatoli Konstantinoviç (1965). "Раннеземледельческий культовый символ («ромб с крючками»)". Sovetskaya arkheologiya (Rusça), 1. s. 22. OCLC 715183492. 
  6. ^ Ribakov, Boris Aleksandroviç (1981). Язычество древних славян (Rusça). Hayka. s. 475-501. ISBN 978-5-02-009585-4. 
  7. ^ Rassadin, s. 10-11.
  8. ^ "Belarusian Textiles" (İngilizce). Belarusguide.com. 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 
  9. ^ "Belarusian Ruchnik" (İngilizce). Belarusguide.com. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 
  10. ^ "Is red beautiful?" (İngilizce). Grammarphobia.com. 2 Ocak 2017. 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  11. ^ Sokolova, Alla. "Традиции русской народной свадьбы - Рушники" (Rusça). 8 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  12. ^ "Чому цей одяг був найважливішим в житті: традиції полтавського весільного вбрання - poltavchanka.info" (Ukraynaca). 12 Ekim 2022. 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Dokuma, atkı ve çözgü ipliklerinin dikey açı yapacak şekilde, birbirinin altından, üstünden geçirilmesiyle ortaya çıkan düz yüzeyli üründür.

<span class="mw-page-title-main">Kimono</span> Japonların geleneksel giysisi

Kimono (Japonca: 着物 -, Japonya'nın geleneksel giysisidir. Ki ve mono sözcüklerinden türetilmiştir. Japoncada aslen tüm kıyafetler için kullanılan kimono sözcüğü, sonradan hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen halısı</span>

Türkmen halısı geleneksel olarak Orta Asya kökenli bir tür el yapımı yer kaplama tekstilidir. Orijinal Türkmen aşiret halıları ile bugün başta Pakistan ve İran olmak üzere ihracata yönelik çok sayıda üretilen kilimleri birbirinden ayırmakta fayda vardır. Orijinal Türkmen halıları, Türkmenistan'ın ana etnik grubu olan ve Afganistan ve İran'da da bulunan Türkmen aşiretleri tarafından üretilmiştir. Çadır halılarından, kapı süslerine, irili ufaklı çantalara kadar pek çok amaç için kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Belarus bayrağı</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal bayrağı

Belarus bayrağı veya tam adıyla Belarus Cumhuriyeti Devlet Bayrağı, Belarus tarafından resmî olarak kullanılan devlet bayrağıdır. Göndere çekilen taraftaki beyaz zemin üzerine kırmızı süsleme deseni ile birlikte kırmızı ve yeşil renkten oluşan bayrak, Belarus devlet sembolleri arasında yer alır. Tasarımının temelini 1951 yılında kabul edilen Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Dantel</span>

Dantel, her türlü iplikle örülen veya bir kumaşın kenarına işlenen, türlü biçimde ince ve ağ görünümünde örgü çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna nakşı</span>

Ukrayna nakşı, Ukrayna süsleme sanatları çeşitli dalları içinde önemli yer işgal eder. Nakış, Ukrayna'da tarihi bir zenginliğe sahiptir ve geleneksel evlilik ve diğer kutlamaların bir parçası olduğu kadar Ukrayna kültürü içinde uzun bir görünüme sahiptir. Bütün ülkede boydan boya görünerek, Ukrayna nakşı kaynak bölgeye bağlı olarak değişime uğrar. Poltava'dan, Kiev ve Çernigiv batıda, Volyn ve Polesiye'ya kuzeybatıda Bukovina ve Hutsul güneybatı alanında, nakşın favori renklerinin seçimi ve dikiş tipleri olduğu kadar, dizaynlar süsleme motifleri ve kompozisyonlarını tanımlayan uzun bir tarihe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Assisi nakış</span>

Assisi nakış, antik İtalyan geleneğine dayalı sayılı iplik nakışının bir formu olup, ana motifler boş bırakılarak arka planın nakış dikişiyle doldurularak ana temanın ortaya çıkarılması yöntemidir. Bu isim İtalya'nın Assisi kasabasından türemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gelinlik</span>

Gelinlik, gelin tarafından düğün ya da nikâh esnasında giyilen özel giysi. Gelinliğin rengi, biçimi ve önemi gelin ve damadın dinine ya da kültürüne göre değişiklik gösterir. Genellikle beyaz ve kırık beyaz renginde olup üretiminde saten, dantel,tül gibi kumaşlar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un ulusal sembolleri</span> Vikimedya liste maddesi

Belarus'un ulusal sembolleri, Belarus Anayasası tarafından belirlenmiş Belarus'u temsil eden devlet sembolleridir. Bu semboller Belarus arması, Belarus bayrağı ve Belarus marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kasımuşağı halıları</span>

Kasımuşağı halıları, Azerbaycan'ın halıcılık okullarından biri olan Karabağ halıcılık okulunun Cebrayıl grubuna ait hovlı halılardır. Karabağ tipi Cebrayıl grubuna ait "Kasımuşağı halıları" Zengezur bölgesinin Hacışamlı idari toprak biriminde bulunan bulunan Kasımuşağı obasının yanı sıra çevre köylerin de adıyla ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Pateh</span>

Pateh, bir tür geleneksel İran nakış sanatıdır. Kökeni Kirman Eyaleti'ne dayanır ve kadınlar tarafından imal edilir. Yün, kumaş ve çeşitli ipliklerle dikilerek yapılır. pateh dikişi, ipek ile yapılır ve en yaygın tasarımları; selvi ağacı, güneş ve bazı İslam öncesi sembollerdir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan halısı</span>

Azerbaycan halısı, Azerbaycan'da yapılan geleneksel bir halıdır. Azerbaycan halısı, çeşitli boyutlarda, yoğun bir dokuya ve havlı veya havsız bir yüzeye sahip, desenleri Azerbaycan'ın birçok halı yapım bölgesinin karakteristiği olan el yapımı bir tekstildir. Geleneksel olarak, halılar Azerbaycan'da zeminleri kaplamak, iç duvarları, kanepeleri, sandalyeleri, yatakları ve masaları süslemek için kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, solda Beyaz Ruslarların yöresel simgesini içeren bantla birlikte yer alan kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ve kızıl yıldız sembollerinin yer aldığı Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Seccade</span>

Seccade, İslamiyet'te ibadete yardımcı olmak için kullanılan, üzerinde namaz kılmak üzere kumaş, halı, hayvan postu, hasır gibi malzemelerden yapılmış özel yer yaygısı.

<span class="mw-page-title-main">Kelağayı</span> Azerbaycanda kadınlar için dört köşeli ipek iplikten yapılan baş örtüsü

Kelağayı, Azerbaycan'da kadınlar için dört köşeli ipek iplikten yapılan baş örtüsüdür. Azerbaycan'ın batı bölgesinde kelağayıya bazen çargat da denir. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Azerbaycan'ın geleneksel kelağayıcılık merkezleri, özellikle Rusya'dan ithal edilen düşük maliyetli fabrika mallarının yaygınlaşması sonucunda ve çeşitli siyasi ve sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı üretim yerlerini değiştirdi ve kelağayının üretimi sadece iki merkezde illerinde yoğunlaştı.

<span class="mw-page-title-main">Matrona Markeviç</span>

Matrona Syarheyeuna Markeviç, Sovyet Beyaz Rus dokumacı ve süsleme deseni tasarımcısı. Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağında ve ardından 1995 referandumunda kabul edilen Belarus bayrağında Markeviç'in ruşnik tasarımı kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Vışıvanka</span>

Vışıvanka, Ukrayna'da ve Belarus'da ulusal kostümleride kullanılan işlemeli gömlek. Ukrayna vışıvankalarında ukrayna nakşı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kente kumaşı</span> yerli Gana tekstil ürünü

Kente bölgesi nwentoma olarak bilinen Akan, ipek ve pamuk örgü kumaş şeritler yapılmış bir yerli Gana tekstil ürünüdür. Kente, Akan topraklarda yapılır Gana tarihi gelen, Ashanti Krallığı, kasabaları dahil Bonwire, Adanwomase, Sakora Wonoo ve Ntonso ait Kwabre alanlarda Ashanti Bölgesi. Bu kumaş hemen hemen her Ganalı kabilesi tarafından giyilir ve ulusal kültürel kimliği temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Kilim motifleri</span>

Geleneksel kilimlerde her birinin birçok çeşidi olan pek çok motif kullanılmaktadır. Özellikle Anadolu'da köy kadınları, evlenmeden önce veya evlilik hayatları boyunca yaşamları için önemli olan temaları halılarına dokurlardı. Bazı motifler mutluluk ve çocuk gibi arzuları temsil ederken; diğerleri ise kurt ve akrep gibi tehditlerden veya nazardan korunmak için kullanılırdı. Bu motifler kilimlerde desen olarak dokunduğunda sıklıkla birleştirilirdi. 20. yüzyılda aşiret ve köy kültürünün kaybolmasıyla birlikte kilim desenlerinin anlamları da silinmeye yüz tutmuştur.

Valentina Mineyeva, Çuvaş gazeteci, araştırmacı, yazar, Çuvaş halk dokumacısı, halk zanaatkarı, halk sanatının araştırmacısı ve popüleştiricisidir. SSCB Gazeteciler Birliği üyesidir.