İçeriğe atla

Rutland Boughton

Rutland Boughton
Doğum23 Ocak 1878
Aylesbury, Buckinghamshire, İngiltere
Ölüm25 Ocak 1960
Londra
MilliyetBritanyalı
MeslekBesteci, Orkestra şefi, Müzik festivali organizatorü

Rutland Boughton (d. 23 Ocak 1878 Aylesbury, Buckinghamshire, Birleşik Krallık - ö. 25 Ocak 1960, Londra) bir Britanyalı opera ve batı klasik müzik bestecisi, orkestra şefi ve müzik festivali organizatorü.

Hayatı

Rutland Boughton[1] 23 Ocak 1878'de Aylesbury, Birleşik Krallık'ta bir bakkalın oğlu olarak doğdu.

Müziğe yeteneği çocukluğundan beri bilinmekle beraber müzik eğitimi hep kendikendine olmuş ve ancak bir zengin Rothchild ailesi mensubunun bir yıl için verdiği bursla 1 yıl Londra "Royal College of Music"'de formel müzik eğitimi görebilmiştir. Sonra Londra'da Haymarket Tiyatrosu'nda repetitör olarak çalışmıştır. Sonunda "Birmingham ve Midland Institute" teknik kolejinin müzik okulunda müzik öğretmeni olarak devamlı iş bulup orada kendini besteci ve yazar olarak da geliştirmiştir.

1914'te, bir ayakkabı fabrikatörü mali desteği ile, 1914-1925 döneminde uluslararası opera festivali olarak gayet iyi tanınan, ilk Glastonbury Festivali'ni organize edip kurmuştur.[2] Bu yıllık festivaller 1926'da sona erdiği zaman 350 tane sahnelenmiş eser, 100 kadar oda müziği konseri, diğer klasik müzik resitalleri, çeşitli müzik bilimi hakkında konferanslar ve yetişen müzikçiler için Yaz Okulları ihtiva etmişti. Bu festival "İngiliz Bayreuth"'u olarak anılmaya başlanmıştır. Glastonbury Festivalleri'nin sona ermesine neden 1926'da İngiltere'de olan kömür madeni işçileri grevi ve Genel Grev sırasında Kral Herod'u bir kapitalist ve askerlerini polis üniformaları ile gösteren İsa'nın doğumunu anlatan "Bethlehem" operasının Londra'da temsilinin bu festivale destek sağlayanlarca beğenilmemesi idi.

Bu arada 1922'de Londra'da "İmmortal Hour (Olumsuz Saat)" adlı opera eseri prömiyeri yapılıp büyük rağbet gördü. Ayrıca "The Round table (1916)", "The Maiden Moon (1919)", "Alkestis (1922)", (Thomas Hardy'nin bir piyesinden uyarlanan) "The Queen of Cornwall (Cornwall Kraliçesi) (1924)" ve "Bethlehem (1926)" operalarını hazırlayıp bunlar Glastonbury Festivali ve Londra'da sahnelendi.

Glastonbury Festivalleri kapandıktan sonra Boughton Batı Midlands'de "Kılcot" adlı küçük bir köye yerleşti. 1908'den beri hazırlamakta olduğu "Kral Artur miti" konularını işleyen bir seri opera eseri besteledi; ama Boughton bunları "müzik dramı" olarak nitelendirip İngiltere'de yüksek sınıfa hitap eden operanın yerine almasını sağlamaya çalıştı. Bu dönemde Boughton birçok orkestra eseri de besteledi. 1934'te hazırladığı "Lilly Maiden" operasının prömiyerini de kapsayan Stroud Festivali ve 1935'te Bath Festivali'ni organize etti ama bunlar Glastonbury Festivali kadar etkili ve devamlı olmadı.

Bundan sonra "Immortal Hour" ve "Bethlehem" tekrar sahnelenmekle beraber Boughton'un ismi unutulmaya başladı. Rutland Boughton 1960 Londra'da kızkardeşinin evinde, unutulmuş bir İngiliz yetenekli müzikçisi olarak hayata gözlerini yumdu.

Bu müzikcinin şöhretini yeniden layık olduğu seviyeye yetiştirmek için bestecinin doğumunun yüzüncü yılı olan 1978'de "Rutland Boughton Müzik Vakfı" kurulmuş ve bu kurum bestecilerin eserlerinin tekrar icra edilmesini sağlayarak hedefine erişmede başarı kazanmıştır.

Seçilmiş eserleri

Opera

  • The Immortal Hour, 2 sahneli müzikli dram (Glastonbury, 1914)
  • Fiona Macleod, (Glastonbury, 1914)
  • Bethlehem, 2 sahneli müzikli dram (1915)
  • The Round Table, 3 sahneli opera (Glastonbury, 1916) (Kral Arthur miti)
  • The Birth of Arthur, 2 sahneli opera (Glastonbury, 1920) (Kral Arthur miti)
  • Alkestis, 2 sahneli müzikli dram (Glastonbury, 1922)
  • The Queen of Cornwall, 2 sahneli müzikli dram (Glastonbury, 1924)
  • The Lily Maid, 3 sahneli opera (Stroud, 1934)
  • The Ever Young, müzikli dram (Bath, 1935)
  • Avalon(bitirilmemiş) (Kral Arthur miti)
  • Galahad (1944)(bitirilmemiş)

Bale

  • Choral dances (Korolu danslar);
  • Snow White (Pamuk Prenses) ;
  • The Moon Maiden (Ay Kızı)

Orkestra ve enstrümantal eserler

  • Senfoni No.1, "Oliver Cromwell"
  • Senfoni No.2, "Deidre"
  • Senfoni No.3
  • Obua Konçertosu No.1
  • Obua Kuarteti No.1
  • La Yaylıcalgılar Kuarteti
  • Sol Yaylıçalgılar Kuarteti
  • Flüt Konçertosu
  • Yaylıçalgılar Konçertosu
  • Trompet Konçertosu

Kaynakça

  1. ^ Bu bestecinin hayatı ve çalışmaları için ayrıntılı bilgiler "Rutland Boughton Muzik Vakfı" resmi websitesi 22 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nde bulunur.
  2. ^ Bu festivalin 1970'ten beridir günümuze kadar "Glastonbury Festivali" olarak Haziran'ın son haftasında 3 gün olarak devam eden büyük açık hava popüler Rock müzik festivali ile hiç bağlantısı bulunmamaktadır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Schönberg</span> Avusturyalı-Amerikalı besteci (1874 – 1951)

Arnold Franz Walter Schönberg

<span class="mw-page-title-main">Benjamin Britten</span> İngiliz piyanist, orkestra şefi ve besteci

Edward Benjamin Britten, piyanist, orkestra şefi ve Grammy Ödülü sahibi İngiliz modern dönem bestecilerden birisidir. Vokal eserleri ile ün kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Ravel</span> Fransız besteci (1875 – 1937)

Joseph-Maurice Ravel, Fransız besteci ve piyanist.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Gounod</span> Fransız besteci (1818 – 1893)

Charles-François Gounod, Fransız opera bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Penderecki</span>

Krzysztof Eugeniusz Penderecki. 20. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vuran en önemli bestecilerden birisidir. Çalgısal, oratoryo ve opera yapıtlarını içeren geniş bir yelpazeye yayılmış olan eserleri, avant-garde ve geleneksel dillerin sentezidir.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Cherubini</span> İtalyan besteci (1760-1842)

Luigi Cherubini, Klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve diğer müzik türleri eserler hazırlamış olan bir İtalyan asıllı ama çalışma hayatının önemli kısmını Fransa'da geçirmiş besteci. En önemli besteleri operalar ve dinsel müzik türleridir. Beethoven tarafından zamanının en iyi bestecisi olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ditters von Dittersdorf</span> Avusturyalı besteci ve kemancı (1739-1799)

Karl Ditters von Dittersdorf, Avusturyalı bir besteci ve kemancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ralph Vaughan Williams</span> İngiliz Müzisyen ve Besteci

Ralph Vaughan Williams, İngiliz müzisyeni ve bestecisi. Senfoniler, oda müziği, koro müziği ve film müziği bestelemiştir. İngiliz folklor müziği toplayıcılığı ile uğraşmış ve İngiliz folklor müziğinin çok popüler olan bazı yeni aranjmanlarını yapmış, ayrıca bu parçalardan ilham alarak orijinal müzik parçaları bestelemiştir; örneğin, folklor şarkılarının melodilerini kullanan "English Hymnal".

<span class="mw-page-title-main">Eugen d'Albert</span>

Eugen Francis Charles d'Albert, İskoçya'da doğup İngiltere'de eğitim gören ama sonra Almanya ve İsviçre'de da yaşayan piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Carl Nielsen</span>

Carl Nielsen, Danimarka'nın yetiştirdiği en ünlü klasik Batı müziği bestecisi ve aynı zamanda bir virtüöz kemancı, kornet çalgısı, orkestra şefi, müzik eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Franco Alfano</span> İtalyan piyanist (1876-1954)

Franco Alfano, İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisi ve piyanist. İtalyan operasının Verismo akımının bir temsilcisidir. Giacomo Puccini'nin beklenmedik ölümü dolayısıyla bitmemiş son eseri olan Turandot'un finalini 1925-26'da besteleyip bitirmesi ile tanınmıştır.

Sir Mıchael Tippett OM, CH, CBE, Britanyalı opera ve klasik batı müziği bestecisidir.

Judith Weir CBE İskoç asıllı bir ailede doğup İngiltere'de çalışıp yaşayan Britanyalı opera ve batı klasik müzik bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Elgar</span>

Sir Edward Elgar, Britanyalı geç romantik stili müzik bestecisi ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Honegger</span> İsviçreli besteci (1892-1955)

Arthur Honegger, Fransız asıllı İsviçreli besteci. Hayatının büyük çoğunluğunu Paris'te geçirmiştir. Honegger, Les Six grubunun bir üyesiydi. Fransız müziğine önemli katkıları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">André Gedalge</span> Fransız besteci (1856 – 1926)

André Gedalge, etkin ve etkili bir Fransız besteci ve öğretmen.