Rutland Boughton
Rutland Boughton | |
---|---|
Doğum | 23 Ocak 1878 Aylesbury, Buckinghamshire, İngiltere |
Ölüm | 25 Ocak 1960 Londra |
Milliyet | Britanyalı |
Meslek | Besteci, Orkestra şefi, Müzik festivali organizatorü |
Rutland Boughton (d. 23 Ocak 1878 Aylesbury, Buckinghamshire, Birleşik Krallık - ö. 25 Ocak 1960, Londra) bir Britanyalı opera ve batı klasik müzik bestecisi, orkestra şefi ve müzik festivali organizatorü.
Hayatı
Rutland Boughton[1] 23 Ocak 1878'de Aylesbury, Birleşik Krallık'ta bir bakkalın oğlu olarak doğdu.
Müziğe yeteneği çocukluğundan beri bilinmekle beraber müzik eğitimi hep kendikendine olmuş ve ancak bir zengin Rothchild ailesi mensubunun bir yıl için verdiği bursla 1 yıl Londra "Royal College of Music"'de formel müzik eğitimi görebilmiştir. Sonra Londra'da Haymarket Tiyatrosu'nda repetitör olarak çalışmıştır. Sonunda "Birmingham ve Midland Institute" teknik kolejinin müzik okulunda müzik öğretmeni olarak devamlı iş bulup orada kendini besteci ve yazar olarak da geliştirmiştir.
1914'te, bir ayakkabı fabrikatörü mali desteği ile, 1914-1925 döneminde uluslararası opera festivali olarak gayet iyi tanınan, ilk Glastonbury Festivali'ni organize edip kurmuştur.[2] Bu yıllık festivaller 1926'da sona erdiği zaman 350 tane sahnelenmiş eser, 100 kadar oda müziği konseri, diğer klasik müzik resitalleri, çeşitli müzik bilimi hakkında konferanslar ve yetişen müzikçiler için Yaz Okulları ihtiva etmişti. Bu festival "İngiliz Bayreuth"'u olarak anılmaya başlanmıştır. Glastonbury Festivalleri'nin sona ermesine neden 1926'da İngiltere'de olan kömür madeni işçileri grevi ve Genel Grev sırasında Kral Herod'u bir kapitalist ve askerlerini polis üniformaları ile gösteren İsa'nın doğumunu anlatan "Bethlehem" operasının Londra'da temsilinin bu festivale destek sağlayanlarca beğenilmemesi idi.
Bu arada 1922'de Londra'da "İmmortal Hour (Olumsuz Saat)" adlı opera eseri prömiyeri yapılıp büyük rağbet gördü. Ayrıca "The Round table (1916)", "The Maiden Moon (1919)", "Alkestis (1922)", (Thomas Hardy'nin bir piyesinden uyarlanan) "The Queen of Cornwall (Cornwall Kraliçesi) (1924)" ve "Bethlehem (1926)" operalarını hazırlayıp bunlar Glastonbury Festivali ve Londra'da sahnelendi.
Glastonbury Festivalleri kapandıktan sonra Boughton Batı Midlands'de "Kılcot" adlı küçük bir köye yerleşti. 1908'den beri hazırlamakta olduğu "Kral Artur miti" konularını işleyen bir seri opera eseri besteledi; ama Boughton bunları "müzik dramı" olarak nitelendirip İngiltere'de yüksek sınıfa hitap eden operanın yerine almasını sağlamaya çalıştı. Bu dönemde Boughton birçok orkestra eseri de besteledi. 1934'te hazırladığı "Lilly Maiden" operasının prömiyerini de kapsayan Stroud Festivali ve 1935'te Bath Festivali'ni organize etti ama bunlar Glastonbury Festivali kadar etkili ve devamlı olmadı.
Bundan sonra "Immortal Hour" ve "Bethlehem" tekrar sahnelenmekle beraber Boughton'un ismi unutulmaya başladı. Rutland Boughton 1960 Londra'da kızkardeşinin evinde, unutulmuş bir İngiliz yetenekli müzikçisi olarak hayata gözlerini yumdu.
Bu müzikcinin şöhretini yeniden layık olduğu seviyeye yetiştirmek için bestecinin doğumunun yüzüncü yılı olan 1978'de "Rutland Boughton Müzik Vakfı" kurulmuş ve bu kurum bestecilerin eserlerinin tekrar icra edilmesini sağlayarak hedefine erişmede başarı kazanmıştır.
Seçilmiş eserleri
Opera
- The Immortal Hour, 2 sahneli müzikli dram (Glastonbury, 1914)
- Fiona Macleod, (Glastonbury, 1914)
- Bethlehem, 2 sahneli müzikli dram (1915)
- The Round Table, 3 sahneli opera (Glastonbury, 1916) (Kral Arthur miti)
- The Birth of Arthur, 2 sahneli opera (Glastonbury, 1920) (Kral Arthur miti)
- Alkestis, 2 sahneli müzikli dram (Glastonbury, 1922)
- The Queen of Cornwall, 2 sahneli müzikli dram (Glastonbury, 1924)
- The Lily Maid, 3 sahneli opera (Stroud, 1934)
- The Ever Young, müzikli dram (Bath, 1935)
- Avalon(bitirilmemiş) (Kral Arthur miti)
- Galahad (1944)(bitirilmemiş)
Bale
- Choral dances (Korolu danslar);
- Snow White (Pamuk Prenses) ;
- The Moon Maiden (Ay Kızı)
Orkestra ve enstrümantal eserler
- Senfoni No.1, "Oliver Cromwell"
- Senfoni No.2, "Deidre"
- Senfoni No.3
- Obua Konçertosu No.1
- Obua Kuarteti No.1
- La Yaylıcalgılar Kuarteti
- Sol Yaylıçalgılar Kuarteti
- Flüt Konçertosu
- Yaylıçalgılar Konçertosu
- Trompet Konçertosu
Kaynakça
- ^ Bu bestecinin hayatı ve çalışmaları için ayrıntılı bilgiler "Rutland Boughton Muzik Vakfı" resmi websitesi 22 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nde bulunur.
- ^ Bu festivalin 1970'ten beridir günümuze kadar "Glastonbury Festivali" olarak Haziran'ın son haftasında 3 gün olarak devam eden büyük açık hava popüler Rock müzik festivali ile hiç bağlantısı bulunmamaktadır.
Ayrıca bakınız
- Operalar listesi
- Opera bestecileri listesi
Dış bağlantılar
- İngilizce Wikipedia "Rutland Boughton" maddesi 24 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) (Erişim: 16.1.2012)
- Rutland Boughton Muzik Vakfi resmi websitesi 22 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
- Hurd, Michael (1993), Rutland Boughton and the Glastonbury Festivals, Oxford:Oxford University Press ISBN 0-19-816316-9 (İngilizce)