Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.
Robert Anthony Plant CBE, İngiliz söz yazarı ve müzisyen. Dünyaca ünlü Led Zeppelin grubunun vokalisti. Gelmiş geçmiş en iyi vokallerden biri olarak anılır.
Kayla eskiden Beta Israel'in bir kısmı tarafından konuşulan Agaw diline yakın bir lehçedir. Kayla bazen genelleme yapılıp bütün Agaw lehçeleri için de kullanılır. Bu dilin varlığı Aşkenaz Yahudisi olan bir dilbilimci Faïtlovich'in (1881-1955) Etiyopya'da kullanılan Ge'ez alfabesi ile yazdığı yayımlanmamış notları sayesinde ortaya çıktı. Kayla'nın Agaw'ın batı ve orta kolları arasında bir köprü olduğu düşünülür. Nesli tükenmiştir.
Eritre Bağımsızlık Savaşı 1 Eylül 1961'de başlayıp, Eritre'nin bağımsızlık tarihi olan 29 Mayıs 1991'e kadar 30 yıl boyunca devam etmiş bir savaştır. Savaş, Etiyopya hükûmeti ve Eritreli özerkçilikçiler arasında çıkmıştır. Bu 30 yıllık savaş içerisinde, 1972 - 1974 ve 1980 - 1981 yılları arasında Eritre'yi temsil eden Eritre Halk Cephesi ve Eritre Liberal Cephesi arasında Eritre İç Savaşı yaşanmıştır. 1974 - 1992 yılları arasında ise Etiyopya İç Savaşı yaşanmıştır.
Tigray Bölgesi, Etiyopya'nın 11 yönetim bölgesinden birisidir.
Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi, Etiyopya'nın en büyük Hristiyan kilisesinin resmî adıdır. Kilise, Hristiyanlığın diğer mezhepleri tarafından monofizit bir kilise olarak tanımlanır. Monofizit görüş, İnsanî ve İlâhî tabiatların katışma ve değişme olmaksızın tek bir tabiatta birleşmesi ve tek tabiata dönüşmesini savunur. 451 yılında toplanan Kadıköy Konsili bu görüşü reddetti. Kilise, Konsil kararlarını tanımayarak Hristiyan Kilisesinin ana gövdesinden ayrılan kiliselerden biridir.
Etiyopya takvimi , Etiyopya'da kullanılan temel takvimdir. Etiyopya Hristiyanları için de dini takvim olma özelliği taşır. Mısır takvimi gibi güneş temelli olup Jülyen takvimi gibi her 4 yılda bir artık gün eklenmektedir. Yılbaşı Jülyen takvime göre 29 veya 30 Ağustos'dur. Miladi takvim ve Etiyopya takvimi arasında oluşan 7-8 yıllık fark İsa'nın müjdelenmesinin hesabında olan farklılıklardan oluşur.
Ruth Negga, Etiyopya kökenli İrlandalı oyuncudur.
Lalibela Kaya-Oyma Kiliseleri, Etiyopya'nın kuzeyindeki Amhara Bölgesi'nde yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Kiliselerin tarihlendirilmesi tam olarak yapılamamış olsa da, Lalibela döneminde, yani 12. ve 13. yüzyıllar boyunca inşa edildiği düşünülmektedir. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen alanda dört grupta gruplandırılan 11 kilise bulunmaktadır. Kiliseler, 1978 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Dazu Kaya Oymaları, Çin'in Çongçing kentine bağlı Dazu semtinde MS 7. yüzyıla kadar uzanan, Budizm, Konfüçyüsçülük ve Taoizm'i tasvir eden ve etkileyen Çin dini heykeller ve oymalar grubudur. 1999 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.
Ivanovo Kaya-Oyma Kiliseleri, Bulgaristan'daki diğer manastır komplekslerinden tamamen farklı olarak sağlam bir kayalık zemin üzerinde kayalar kesilerek ve oyularak inşa edilmiş monolitik kilise, şapel ve manastırlardan oluşan bir yapı grubudur ve Rusçuk'un 20 km güneyinde, Ivanovo köyü yakınlarında, Rusenski Lom'un yüksek kayalık kıyılarında, nehirden 32 metre yüksekte yer almaktadır. Kompleks, güzel ve iyi korunmuş Orta Çağ freskleriyle dikkat çekmektedir. Kiliseler Rusenski Lom Doğa Parkı içinde yer almaktadır.
İskandinav Tunç Çağı veya Kuzey Tunç Çağı, MÖ 1700-500 yılları arasında, İskandinav Yarımadası'nın güney kesimlerinde sürmüş olan bir dönemdir. İskandinav Taş Çağının devamıdır ve bundan sonra Roma Öncesi Demir Çağı yaşanmıştır. Bu döneme ait arkeolojik kalıntılar oldukça fazla olmasına rağmen, yazılı kaynakların olmamasından ötürü etnik ve dilsel konulara ait pek fazla bilgi bulunamamıştır. Bazı bilim insanları bu çağın Finlandiya, Estonya, Pomeranya ve Almanya'nın kuzeyinde de yaşandığını düşünmektedirler.
The Plant List, Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew ve Missouri Botanik Bahçesi tarafından oluşturulan ve 2010 yılında başlatılan bitki türlerinin botanik isimlerinin bir listesiydi. Zaman içinde bitki türlerinin bilinen tüm isimlerinin kapsamlı bir kaydı olması amaçlanmıştır ve 2002-2010 Bitki Koruma Stratejisinin Hedef 1'ine yanıt olarak "Bilinen herkesin çevrimiçi bir florasını" üretmek üzere üretilmiştir. Bitkiler, 2013'ten beri güncellenmemiştir ve yerini World Flora Online almıştır.
Plants of the World Online, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri tarafından yayımlanan çevrimiçi bir veritabanıdır. Mart 2017'de nihai amacı "kullanıcıların 2020 yılına kadar dünyanın bilinen tüm tohum taşıyan bitkiler hakkındaki bilgilere erişmesini sağlamakla başlatılmıştır. İlk odak noktası tropikal Afrika Floraları, özellikle Flora Zambesiaca, Batı Tropikal Afrika Florası ve Tropikal Doğu Afrika Florası idi.
Biete Medhane Alem, Etiyopya, Lalibela'da bulunan, Zagwe Hanedanı döneminde inşa edilmiş kayadan oyma monolit bir ortodoks kilisesi. Biete Medhane Alem, yakınında bulunan Lalibela Kaya-Oyma Kiliseleri ile birlikte UNESCO dünya mirasına dahildir. Kilisenin içerisinde Etiyopyalıların özel anlam yükledikleri "Lalibela Haçı" bulunmaktadır.
Mädhane Aläm kilisesi, Etiyopya'da Lalibela'nın kuzeydoğusunda Makina dağında büyük bir mağaranın içine inşa edilmiş içerisinde 13. yüzyıla tarihlenen duvar resimleri barındıran bir kilisedir. 9.5x6 ve 5x5 ölçülerinde olan kilise, Lalibela Kaya-Oyma Kiliselerinden birisi değildir.
Gännätä Maryam kilisesi, Etiyopya'da Lalibela'nın yakınında bulunan monolit bir kilisedir. Duvar resimleri 13. yüzyılın sonlarına tarihlenen kilise, Lalibela Kaya-Oyma Kiliselerinden birisi değildir.
Bir petroglif, bir kaya sanatı biçimi olarak, bir kaya yüzeyinin bir kısmını kazarak, oyarak veya aşındırarak oluşturulan bir görüntüdür. Kuzey Amerika dışında, bilim adamları bu tür görüntülere atıfta bulunmak için genellikle "oyma", "gravür" gibi terimler veya tekniğin diğer tanımlarını kullanırlar. Petroglifler dünya çapında bulunur ve genellikle tarih öncesi insanlarla ilişkilendirilir. Bu kelime Yunanca petro-önekinden, "taş" anlamına gelen πττρα petra'dan ve "oyma" anlamına gelen γλύφω glýphō'dan gelir ve başlangıçta Fransızcada pétroglyphe olarak ortaya atılmıştır.
Australian Plant Name Index (APNI) yayınlanmış tüm Avustralya damarlı bitkilerinin adlarını çevrimiçi sunan bir veritabanıdır. İçeriğinde geçersiz adlandırmalar, sinonimler veya mevcut adlarının da bulunduğu tüm adlandırmaları barındırır. Bunun yanı sıra Australian Plant Census (API) içeriğindeki dağılım bölgeleri, türlerin toplandığı haritalar, bitkilerin fotoğrafları, notlar, yorumlar gibi bibliyografya be temel detayları da sunar.
World Flora Online, dünyadaki bitki türlerinin internet tabanlı bir özetidir.