İçeriğe atla

Ruth Kark

Ruth Kark

Ruth Kark, (İbranice: רות קרק‎) (doğumu 1941) Kudüs İbrani Üniversitesinde coğrafya profesörü ve İsrailli bir tarih coğrafyacısıdır.

Biyografi

Yaşamının erken dönemi ve eğitimi

Ruth Kark, (evlilik öncesi soyadı ile Kleiner) 1941 yılının Herzliya’sında Shoshanna Moczan ve Avraham Kleiner ailesine doğmuştur.

Kark, 1964’te Kudüs İbrani Üniversitesi’nin lisans derecesini tamamladı ve 1977 yılında doktorasını elde etti. Ruth Kark’ın doktora tezi, Kudüs ve Yafa şehirlerinin 1980 yılından Birinci Dünya Savaşı’na kadarki gelişimleri üzerineydi. (tarihi coğrafyadaki bir çalışma)

Kişisel yaşamı

Birlikte üç çocuğa sahip oldukları Jeremy David Kark ile evlendi.

Akademik Kariyeri

Kudüs İbrani Üniversitesi

Filistin’in ve İsrail’in tarihi ve tarihsel coğrafyası hakkında 250 hakemli makale ve 20’den fazla kitap yazdı ve düzenledi. Kark, 19.yüzyıl’da İsrail Toprakları’nda yerleşim ve Kutsal Topraklar’daki batı etkileri üzerine çalışmalarıyla bilinir. Son zamanlarda, Orta Doğu için hem geleneksel hem de modern kültürlerdeki kadınlar ve toprak sahipliği üzerine çalışmalar yayınladı. Kark sık sık, toprak tartışmaları üzerinde bir uzman ve İsrail’deki devlet öncesi toprak sahipliği alanında şöhrete sahip olan bir akademisyen olarak mahkemelere çıkarılır.

Yayınlanmış çalışmaları

Kitapları

  • Necef'teki Frontier Jewish Settlement, 1880–1948 . Tel Aviv : HaKibbutz HaMeuhad Publishers, 1974. 204 sayfa (İbranice)
  • Kudüs'te Mahalleler - Yeni Kudüs'te ve Mahallelerde Bina Yönetmeliği . Kudüs: Yad Izhak Ben-Zvi Yayınları, 1978. 88 sayfa (İbranice)
  • İsrail olan Ülke: Tarihi coğrafya çalışmaları, Yale Üniversitesi Baskısı, 1989
  • Yafa: Evrim İçinde Bir Şehir, 1799-1917, Yad Izhak Ben-Zvi Press, 1990
  • Kudüs mahalleleri: planlama ve yönetmelikler, 1855-1930, Magnes Baskısı, İbrani Üniversitesi, 1991
  • Joseph Cam ve Ruth Kark, Sefarad İsrail diyarındaki Girişimciler: Amzalak Ailesi, 1816-1918, İbrani Üniversitesi, 1991
  • Kutsal Topraklardaki Amerikan Konsolosları, 1832-1914, Wayne Devlet Üniversitesi Baskısı, 1994
  • I. Amit ve Ruth Kark, Yehoshua Hankin . Tel Aviv: Milo, 1996. 334 sayfa (İbranice)
  • Helga Dudman ve Ruth Kark, Amerikan Kolonisi, Kudüs Efsanesinden Sahneler . Kudüs: Carta, 1998, 303 sayfa
  • Ruth Kark ve Michal Oren-Nordheim, Kudüs ve çevresi: mahalle, mahalleler, köyler, 1800-1948, Wayne Devlet Üniversitesi Baskısı, 2001
  • Necef'teki Öncü Gözlem Noktaları . Kudüs: Ariel yayıncılık, Kudüs, 2002 (İbranice)
  • Joseph Glass ve Ruth Kark, Sephardi Entrepreneurs in Jerusalem: The Valero Family 1800-1948, Gefen Yayınevi, 2007
  • Devlet Öncesi İsrail'de Yahudi Kadınlar: Yaşam Tarihi, Siyaset ve Kültür, Margalit Shilo, Galit Hasan-Rokem, Shulamit (FRW) Reinharz, UPNE, 2008
  • Noam Perry ve Ruth Kark, İsrail'de Etnografya Müzeleri, İsrail Akademik Basını, 2017
  • Bracha Slae ve Ruth Kark, Kudüs'ün Yahudi Mahallesi: Miras ve Savaş Sonrası Restorasyon, İsrail Akademik Baskısı, 2018
  • Emir Galilee ve Ruth Kark, Jezreel Vadisi'nin Dönüşümü: Marj Ibn 'Amer, Osmanlı'nın son döneminde, İsrail Akademik Baskısı, 2018

Düzenlenmiş kitapları

  • Ben-Arieh, Y. ve Kark, R., eds. Tarihsel Coğrafyada İsrail Araştırmaları. Bir Kitap Dizisi . Jerusalem: Magnes Baskısı (beş cilt, 1989–1997; baskıdaki dört cilt).
  • Kark, R., ed. İsrail'e Dönüşen Topraklar. Tarihi Coğrafya Çalışmaları . Kudüs: Magnes Baskısı, 1989. 362 sayfa
  • Kark, R., ed. Eretz-İsrail Topraklarının Kurtarılması: İdeoloji ve Uygulama . Kudüs: Yad Izhak Ben-Zvi Yayınları, 1990. 320 sayfa (İbranice)
  • Kark, R., ed. Eretz İsrail'de Arazi ve Yerleşim Yeri 1830–1990. Prof. Ruth Kark'ın Seçtiği Makaleler . Kudüs: Arazi Kullanımı Araştırma Enstitüsü, 1995. 200 sayfa (İbranice ve İngilizce)
  • Shilo, M., Kark, R. ve Hasan-Rokem G. (ed.), Yahudi Kadınlar Yishuv ve Siyonizm : A Cinsiyet Perspektifi, Kudüs: Yad Izhak Ben-Zvi Press, 2001, 463 sayfa (İbranice)

Makaleler

  • Kark, Ruth (1997 Kışı) "Memluk ve Osmanlı Kadastro Araştırmaları ve Filistin'deki Arazi Mülklerinin Erken Haritalanması"
  • "Suffragist Değil" ?: Rachel Yanait Ben-Zvi, Kadınlar ve Cinsiyet Üzerine
  • Nashim: Yahudi Kadın Çalışmaları ve Cinsiyet Sorunları Dergisi, Sayı 7, Bahar 5764/2004, s. 128–150

Ödüller ve kabuller

2009'da, Kark ve ortak yazarı Joseph Glass, Osmanlı Filistin'deki bankacılığın gelişimi üzerine olan araştırmaları için bir ödül kazandı.

2013'te, Kark, Kudüs'e olan katkılarından dolayı Yakir Yerushalayim ile ödüllendirildi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Şeria</span> Filistinde bulunan bir bölge

Batı Şeria (Cisürdün) (Arapça: الضفة الغربية‎,, İbranice: הגדה המערבית‎,, Orta Doğu'da batı, kuzey ve güneyinde İsrail, doğusunda ise, Şeria nehri ve Lût Gölü ile çevrili bölgedir.

Talmud, Yahudi medeni kanunu, tören kuralları ve efsanelerini kapsayan dinî metinlerdir. İbranice lamad (öğrenmek) kökünden gelir. Mişna ve Gemara bölümlerinden müteşekkildir. Talmud'un iki versiyonu vardır: 3. ila 5. yüzyıla ait olduğu kabul edilen ancak daha eski dokümanları da içeren Babil Talmudu ve daha eski olan Filistin ve Yeruşalayim (Kudüs) Talmudu.

Aramca veya Aramice, Sâmî (Semitik) dil ailesinin Kuzeybatı grubundan bir dil. Suriye ülkesinin eski adı olan Aram sözcüğüne izafeten adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Siyonizm</span> Yahudilerin ana vatanına dönüş projesi

Siyonizm, tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiliğini temel alan ideolojik fikir hareketidir. Modern Siyonizm, 19. yüzyılın sonlarında Orta ve Doğu Avrupa'da ulusal bir canlanma hareketi olarak hem şiddetlenen antisemitizm dalgalarına tepki olarak hem de "Yahudi Aydınlanması" olarak da bilinen Haskala'ya bir cevap olarak ortaya çıktı. Kuruluşundan çok kısa bir süre sonra varlıklı Yahudi soyluların ilgisini çeken hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrol ettiği Filistin'de sürdürülebilir bir Yahudi devletini, 1900 yıl sonra tekrar yaratmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Arap-İsrail savaşları</span> Arap ülkeleri ve İsrail Devleti arasındaki savaşlar

Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri ve İsrail arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir. Modern Arap-İsrail savaşlarının kökenleri, 19. yüzyıl sonlarına doğru ortaya çıkan Siyonizm ve Arap milliyetçiliğine dayanır. Yahudiler tarafından tarihi anavatan olarak adlandırılan toprakları, Pan-Arap hareketi, Filistinli Araplara ait olarak görür ve Pan-İslamist bağlamda ise, bu toprakların, Müslümanlara ait olduğuna inanılır. Filistinli Yahudiler ve Araplar arasındaki savaş; 20. yüzyılın başlarındaki Nebi Musa ayaklanması (1920), Jaffa ayaklanması, 1929 yılında Filistin ayaklanması ve 1947 yılında büyük bir sivil savaşa dönüşen ve 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bütün Arap Ligi ülkelerine sıçrayan Arap başkaldırışıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">İsrailoğulları</span> Demir Çağında Kenanda yaşamış Semitik halk

İsrailoğulları, İshak'ın oğlu İsrail'in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan'ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu. Arkeolojik delillere göre İsrailoğulları, antik Transürdün ve Filistin'in yerlileri olan Kenanlılardan farklı bir topluluktu. Sümer kökenli İbranilerin, Sümerin dağılışından sonra kabileler halinde Verimli Hilal'e dağıldığı, önce Haran'a sonra ise Güney Kenan'a göç ettiği ve bölgeyi zorla ele geçirmediği arkeolojik açıdan doğrulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Ben-Gurion</span> İsrailin ilk başbakanı

David Ben-Gurion veya David Grün, İsrail'in ilk başbakanı ve İsrail Devleti'nin kurucusudur. 14 Mayıs 1948'de Tel Aviv'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'ni okumuş ve 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda ülkenin liderliğini yapmıştır. 1942 yılında New York'ta düzenlenen Biltmore Konferansı'nın programını hazırlayan kişi oldu. Ayrıca Gurion, hükûmetteki görevinden ve daha sonra Knesset'ten ayrıldıktan sonra Ulusun Atası payesi ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shmuel Yosef Agnon</span>

Samuel Josef Agnon İsrailli kısa-hikâye yazarı. İbranice yazan ilk yazar olarak 1966 yılında Nelly Sachs'la birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserlerinde başta Polonya olmak üzere Filistin'e yerleşen Doğu Yahudilerinin yaşamlarından kesitler yansıttı. Başlıca eserleri "Kovulmuşlar", "Bir gecelik misafir", "Tılsım" ve "Sözlü" kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eliezer Ben-Yehuda</span> İbranice sözlük bilimci

Eliezer Ben-Yehuda, İbranice için sözlükbilimciliği yapmış ve Modern İbranicenin gelişmesinde en büyük katkıyı sağlamış olan Yahudi gazete editörü. Modern çağda, İbranicenin yeniden canlanmasının arkasındaki en büyük figür oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Kürdistan'daki Yahudiler'in tarihi, eski çağlardan beri İran'ın bir kısmını, Kuzey Irak'ı, Ermenistan'ı, Suriye yaşayan Yahudiler'e denir. Kültürleri ve giyim tarzları Müslüman Kürtler'e benzer. 1940 ve 50'lerde İsrail'e yapılan göçlere kadar kapalı bir toplum olarak yaşadılar.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs İbrani Üniversitesi</span> Kudüste üniversite

Kudüs İbrani Üniversitesi veya Yeruşalim İbrani Üniversitesi, İsrail'in Kudüs şehrinde bulunan ilk ve en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Scopus Dağı</span>

Scopus Dağı Kudüs'ün kuzeydoğusunda bulunan 834 metre yüksekliğinde bir dağdır. Kudüs'ü tepeden görmesi sebebiyle antik çağlardan beri stratejik önemi vardır. 1. yüzyılda Romalılar bu dağda kamp kurup şehri kuşatmıştır. Aynı şekilde bu dağ Haçlılar tarafından da kullanılmıştır. 1948 Arap-İsrail Savaşı sonrasında Ürdün'de kalan bu topraklar 1967'deki Altı Gün Savaşı'na kadar BM tarafından korunmuş bölge ilan edildi. Scopus Dağı bugün itibarıyla Filistin toprakları içindedir

<span class="mw-page-title-main">İzak Ben-Zvi</span> 2. İsrail Cumhurbaşkanı

İzak Ben-Zvi, İsrail Devleti'nin 2. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yosef Navon</span> Kudüslü Yahudi iş adamı (1858-1934)

Yosef Navon ya da Joseph Navon, Kudüslü Yahudi iş insanı. Navon, Yafa - Kudüs demiryolu'nun inşaatından asıl sorumlu kişiydi. Navon demiryolu hattının inşası için gösterdiği çabalar sebebiyle Fransız Hükûmeti tarafından Légion d'Honneur ve Türk Hükûmeti Mecidiye Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca 1895 veya 1896 yılındada yine Türk Hükûmeti tarafından Navon'a "Bey" unvanı verilniştir.

İsrail Milli Kütüphanesi, eski adı Yahudi Milli ve Üniversite Kütüphanesi olan, kendisini İsrail ve Yahudi miraslarını toplamaya adayan kütüphanedir. 5 milyondan fazla kitabı içinde bulundurur. Kudüs İbrani Üniversitesi’sinin Givat Ram kampüsünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Jortner</span>

Joshua Jortner, İsrailli fiziksel kimyager. Tel Aviv, İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi Sackler Kesin Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü'nde Emeritus Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Ruth Gavison</span> İsrailli hukukçu

Ruth Gavison, İsrailli hukukçu ve akademisyen. İsrail'de bulunan Kudüs İbrani Üniversitesi'nde hukuk profesörü olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Diyarı</span>

İsrail Diyarı, Kenan bölgesinde bulunan ve sınırları kesin olarak belli olmayan coğrafî bölgeye Yahudiler tarafından verilen bir isimdir. Tanah metinleri dini ve tarihi terimleri, Kenan Diyarı, Vaadedilmiş Topraklar, Kutsal Topraklar ve Filistin'i içeriyor. Bu bölgenin sınırlarının tanımları, İbrani Kutsal Kitabı'ndaki pasajlar arasında değişiklik gösterir ve Yaratılış 15, Çıkış 23, Sayı 34 ve Hezekiel 47'de özel olarak bahseder. Kutsal Kitap'ın başka yerlerinde dokuz kez, yerleşik topraklar "Dan'dan Beerşeba'ya" ve üç kez "Hamat'ın girişinden Mısır çayına kadar" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Rosa Welt-Straus</span> Suffragist and feminist

Rosa Welt-Straus, süfrajet ve feminist olan Avusturyalı bir göz doktorudur. Avusturya'da doğmuştur, bu ülkede liseden mezun olan ilk kadındır ve medikal bir diploma kazanan ilk Avusturyalı kadındır, aynı zamanda Avrupa'daki ilk kadın göz doktorudur. Medikal diplomasını Bern Üniversitesi'nde 1878'de kazanmıştır. Üç kız kardeşe sahipti, Ida, Leonora ve Sara. Kız kardeşlerinden birinin Amerika'ya gelmesini sağladıktan sonra, göz hastanesinde ve New York'daki Kadınlar Hastanesi'nde göz cerrahı olarak çalışmıştır. İş adamı Louis Straus ile evlendi ve bir kızı oldu, Nellie Straus-Mochenson. 1904'te ilk Uluslararası Kadın Birliği'nin ilk kongresine Amerika delegesi olarak katıldı. Katılımına bir süre bu sıfatla devam etti, daha sonra bu meclislerde İsrail Eretz'deki Eşit Haklar için İbrani Kadınlar Birliği'ni temsil etmeye başladı.