İçeriğe atla

Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg
Ruth Bader Ginsburg, 2016
Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi Yargıcı
Görev süresi
10 Ağustos 1993 - 18 Eylül 2020
Aday gösteren Bill Clinton
Yerine geldiğiByron White
Yerine gelenAmy Coney Barrett
Amerika Birleşik Devletleri Columbia Bölgesi Temyiz Hakimi
Görev süresi
30 Haziran 1980 - 9 Ağustos 1993
Yerine geldiğiHarold Leventhal
Yerine gelenDavid Tatel
Kişisel bilgiler
Doğum Joan Ruth Bader
15 Mart 1933(1933-03-15)
Brooklyn, New York, ABD
Ölüm 18 Eylül 2020 (87 yaşında)
Washington, DC, ABD
Ölüm nedeni Pankreas kanseri
Evlilik(ler) Martin Ginsburg (e. 1954; ö. 2010)
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul Cornell Üniversitesi
Harvard Üniversitesi
Columbia Üniversitesi
İmzası

Ruth Bader Ginsburg (doğum ismiyle Joan Ruth Bader; 15 Mart 1933 – 18 Eylül 2020),[1] 1993'ten ölümüne kadar Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıçlığını yapmış Amerikalı avukat ve hukukçu. Başkan Bill Clinton tarafından yüksek mahkeme üyeliğine atanan Ginsburg 10 Ağustos 1993’te yemin ederek göreve başladı. Bu süre zarfında Ginsburg güçlü muhalefetleriyle hukuk dünyasında ve popüler kültürde dikkat çekti. Genel olarak yüksek mahkemenin liberal kanadına mensup olduğu düşünülür. ABD Yüksek Mahkemenin 2. kadın üyesi olan Ginsburg 2006-2009 yılları arasında bu mahkemedeki tek kadın üyeydi.

Joan Ruth Bader 15 Mart 1933'te New York'un Brooklyn ilçesinde, Celia (evlilik öncesi soyadı Amster) ve Nathan Bader'in ikinci kızı olarak dünyaya geldi. Babası Rusya İmparatorluğu'na bağlı Ukrayna'nın Odessa kentinden gelmiş bir Yahudi göçmendi ve annesi New York'ta Avusturya Yahudisi bir ailede doğmuştu.[2][3][4] Ruth 14 aylıkken ablası Marylin altı yaşında menenjitten öldü.[1]:3[5][6] Annesi de Ruth liseden mezun olmadan kısa bir süre önce öldü.

Joan Ruth Bader lisans eğitimini Cornell Üniversitesi'nde tamamladı. Ardından ve Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne sınıfındaki az sayıdaki kadından biri olarak başlamadan önce evlendi ve anne oldu. Ginsburg daha sonra Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne transfer olup buradan başka bir öğrenciyle birlikte sınıf birincisi olarak mezun oldu. Hukuk fakültesinin ardından Ginsburg, akademik hayata katıldı. Rutgers Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Columbia Hukuk Fakültesi'nde profesör olarak medeni usul hukuku öğreten Ginsburg, bu alandaki birkaç kadından biriydi.

Ginsburg, hukuk kariyerinin önemli bir bölümünü toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları mücadelesi ile geçirdi ve Yüksek Mahkeme önünde yaptığı savunmalarda birçok dava kazandı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği için gönüllü avukatlık yaptı ve 1970'lerde bu kuruluşun yönetim kurulu üyesi ve genel danışmanlarından biriydi. 1980'de Başkan Jimmy Carter tarafından Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi'ne atanarak 1993'te ABD Yüksek Mahkemesine atanıncaya dek burada görev yaptı.

Ginsburg ABD popüler kültüründe ateşli liberal muhalefetleri ve istifa etmeyi reddetmesi ile dikkat çekerek bundan dolayı (The Notorious B.I.G. ismiyle tanınan ünlü rap şarkıcısına gönderme yaparak) The Notorious R.B.G. olarak da adlandırıldı.[7] 2016 yılında Amerikan futbolu oyuncusu Colin Kaepernick tarafından başlatılan Amerika Birleşik Devletleri'nde millî marş protestoları hakkında olumsuz yorumlarda bulunarak eylemleri aptalca ve saygısızca olarak eleştirmiştir. Temyiz Mahkemesi daha sonra yaptığı açıklamada bu yorumların uygunsuz ve acımasız olduğunu belirtse de hakim yorumunu geri almamıştır. 18 Eylül 2020'de, 87 yaşında, Washington, DC'deki evinde metastaz pankreas kanseri komplikasyonlarından öldü.[8][9]

Kaynakça

  1. ^ a b Ginsburg, Ruth Bader; Harnett, Mary; Williams, Wendy W. (2016). My Own Words. New York, NY: Simon & Schuster. ISBN 978-1501145247. 
  2. ^ "Ruth Bader Ginsburg Biography and Interview". www.achievement.org. American Academy of Achievement. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2019. 
  3. ^ Stated in RBG, 2018
  4. ^ "Book Discussion on Sisters in Law" Presenter: Linda Hirshman, author. Politics and Prose Bookstore. BookTV, Washington. September 3, 2015. 27 minutes in; retrieved September 12, 2015 C-Span website 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Burton, Danielle (1 Ekim 2007). "10 Things You Didn't Know About Ruth Bader Ginsburg". US News & World Report. 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 
  6. ^ Margolick, David (25 Haziran 1993). "Trial by Adversity Shapes Jurist's Outlook". The New York Times. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2016. 
  7. ^ Kelley, Lauren; Kelley, Lauren (27 Ekim 2015). "How Ruth Bader Ginsburg Became the 'Notorious RBG'". Rolling Stone (İngilizce). 4 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2019. 
  8. ^ Greenhouse, Linda (18 Eylül 2020). "Ruth Bader Ginsburg, Supreme Court's Feminist Icon, Is Dead at 87". The New York Times. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  9. ^ Totenberg, Nina (18 Eylül 2020). "Justice Ruth Bader Ginsburg, Champion Of Gender Equality, Dies At 87". National Public Radio. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargıtay (Türkiye)</span> Türkiyenin adli yargı organı

Yargıtay ya da Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin dört yüksek yargı organından birisidir. Adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Thurgood Marshall</span> Thurgood Marshall (2 Temmuz 1908- 24 Ocak 1993), ABD Yüksek Mahkemesinin ilk siyah üyesi

Thurgood Marshall, ABD Yüksek Mahkemesi'nin ilk siyah üyesi. Brown-Topeka Eğitim Kurulu Davası'nda (1954) avukat olarak ABD Yüksek Mahkemesi önünde yaptığı başarılı savunma sonucunda devlet okullarında ırk ayrımcılığının anayasaya aykırı olduğu kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşmazlık Mahkemesi</span> Türkiyedeki yargı yolu uyuşmazlıklarını çözmekle görevli yüksek mahkeme

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir.

Yargıtay ya da nihai temyiz mahkemesi olarak da bilinen yüksek mahkeme, mahkemeler hiyerarşisi içindeki en yüksek mahkemedir. Genel olarak, bir yüksek mahkemenin kararları bir ülkedeki diğer tüm mahkemeler için bağlayıcıdır ve başka herhangi bir mahkeme tarafından daha fazla incelemeye tabi değildir. Yüksek mahkemeler tipik olarak öncelikle temyiz mahkemeleri olarak görev yapar, alt derece mahkemelerinin veya orta düzey temyiz mahkemelerinin kararlarına ilişkin temyiz başvurularını görüşür. Yüksek Mahkeme, belirli durumlarda ilk derece mahkemesi olarak da görev yapabilir, ancak bu genellikle anayasa hukuku ile sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Işıl Karakaş</span>

Ayşe Işıl Karakaş veya Ayşe Işıl Ergüvenç, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı ve akademisyendi. Karakaş'ın akademik çalışmaları insan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku üzerine yoğunlaşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

Abdullah Aytemiz, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Can Yeğinsu</span>

Can Yeğinsu, Türk hukukçudur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

Sheila Abdus-Salaam, New York bölgesi İstinaf mahkemesine bağlı yüksek yargıç ve hukukçudur. New York'un en yüksek mahkemesinde atanan ilk siyah müslüman kadın yargıçtır. Müslüman ve siyahi kişilerin haklarını savunmak için çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Yüksek Mahkemesi</span>

Londra'da bulunan Adalet Yüksek Mahkemesi, Temyiz Mahkemesi ve Kraliyet Mahkemesi ile birlikte İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemeleri'ni oluşturur. Adı hukukî atıf amacıyla EWHC olarak kısaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sian Elias</span>

Dame Sian Seerpoohi Elias,, 12. Yeni Zelanda Başyargıcı'dır ve bu nedenle ülke yargı sisteminin en kıdemli üyesidir. Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi'nin mahkeme başkanı olarak ve birkaç kez Hükûmet Yöneticisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin N. Cardozo</span> ABDli hukukçu

Benjamin Nathan Cardozo, ABD'li hukukçu ve yargıç. 1932-1938 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıçlığı yapmıştır. Ayrıca Yale Üniversitesi'nde yargı sürecine ilişkin dersler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ruth Bader Ginsburg'un ölümü ve cenazesi</span>

18 Eylül 2020'de Ruth Bader Ginsburg, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin yardımcı yargıcı, metastatik pankreas kanserinden doğan komplikasyonlardan ötürü 87 yaşında, Washington D.C.'de öldü. Ölümü toplumda çok ciddi etki uyandırdı, aynı gece Washington D.C.'deki Yüksek Mahkeme plazasında gece nöbeti tutuldu.Chicago, New York, San Francisco ve Sedona gibi çeşitli ABD şehirlerinde anma törenleri gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Amy Coney Barrett</span>

Amy Coney Barrett, Amerikalı bir avukat, hukukçu ve Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıcı olarak hizmet veren eski akademisyen. ABD Başkanı Donald Trump tarafından aday gösterilmiş olan Barrett, Yüksek Mahkeme'de 27 Ekim 2020'den beri görev yapmaktadır. Daha önce, 2017'den 2020'ye kadar Amerika Birleşik Devletleri Yedinci Daire Temyiz Mahkemesi'nde devre hakimi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neil Gorsuch</span> Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi Yüksek Yargıçı

Neil McGill Gorsuch Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıcı. 31 Ocak 2017'de Başkan Donald Trump tarafından aday gösterildi ve 10 Nisan 2017'de göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye yargı sistemi</span> Suriyenin yargı sistemi

Suriye'nin yargı sistemi Osmanlı, Fransız ve İslam hukukunun bir sentezidir. Medeni, ticari ve ceza kanunları öncelikle Fransız hukuk uygulamalarına dayanmaktadır. 1949'da ilan edilen bu kanunlar, bedeviler ve dini azınlıklar arasında örf ve adet hukukunun uygulanmasını sınırlamak için onaylanmış özel hükümlere sahiptir. İslam dini mahkemeleri ülkenin bazı bölgelerinde işlemeye devam ediyor, ancak yargı yetkisi evlilik, boşanma, babalık, çocukların velayeti ve miras gibi kişisel statü meseleleriyle sınırlı. Bununla birlikte, 1955'te kişisel statünün birçok yönüne ilişkin bir kişisel kod geliştirildi. Bu kanun, kadının statüsünü iyileştirerek ve miras kanunlarını netleştirerek şeriatı değiştirdi ve modernize etti.

Catharine Alice MacKinnon, Amerikalı radikal feminist hukuk bilgini, aktivist ve yazardır. 1990'dan beri görev yaptığı Michigan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Elizabeth A. Long Hukuk Profesörü ve Harvard Hukuk Fakültesi'nde James Barr Ames Misafir Hukuk Profesörüdür. 2008'den 2012'ye kadar, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısının özel toplumsal cinsiyet danışmanlığını üstlenmiştir.

Ayesha A. Malik Pakistanlı bir yargıçtır. Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin ilk kadın yargıcıdır.