İçeriğe atla

Rusya devlet başkanı

Rusya Federasyonu
Devlet Başkanı
Президент Российской Федерации
Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı bayrağı
Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı arması
Görevdeki
Vladimir Putin

7 Mayıs 2012 tarihinden beri
Rusya
Devlet Başkanlığı
Resmî ikametKremlin Senatosu
(çalışma)
Büyük Kremlin Sarayı
(tören)
Novo-Ogaryovo
(ikametgâh)
AtayanDoğrudan halk oyu ile
Görev süresiAltı yıl, üst üste en fazla iki dönem[1]
Oluşum10 Temmuz 1991
Açılışı yapanBoris Yeltsin (10 Temmuz 1991)
VekilRusya Başbakanı
MaaşYıllık 3,6 milyon ruble
Websitesi(Rusça) президент.рф
(İngilizce) eng.kremlin.ru

Rusya Federasyonu başkanı (RusçaПрезидент Российской Федерации), seçilmiş Devlet Başkanı, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanı ve Hükûmeti yöneten Rusya Federasyonu'nun en güçlü yetkilisidir. Şu anki Rusya devlet başkanı 2012 yılında göreve başlayan Vladimir Putin'dir.

1991 kısa bir dönem için Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Başkanı (RusçaПрезидент Российской Советской Федеративной Социалистической Республики) olarak anılan görev, 25 Aralık 1991'de şu anki ismiyle anılmaya başlanmıştır. 1993'te yürülüğe giren Rusya Anayasası'na göre şekillendirilen Rusya Devlet Başkanlığı kurumu Rusya Hükümeti'nin bir parçası olmayıp kendi başına yürütme yetkisine sahiptir.[2]

Başkanın herhangi bir durumda görevini yerine getirememesi halinde tüm yetkileri Rusya Başbakanı tarafından Başkanvekili olarak yürütülür.[3] Rusya Federasyon Konseyi Başkanı ise Başkan ve Başbakandan sonra ülkedeki 3. en yetkin kişidir ve hem Başkanın hem de başbakanın görevlerini yerine getiremeyecek durumda olmaları halinde kendi ülkeyi Başkanvekili olarak yönetir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2021. 
  2. ^ I.E. Kozlova and O. E. Kutafin, Konstitutsionnoe Pravo Rossii (Constitutional Law of Russia) (4th ed, 2006) p. 383
  3. ^ "Конституция Российской Федерации". Eng.constitution.kremlin.ru. 17 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2017. 
  4. ^ ""Почему у нас третье лицо в государстве Председатель Совета Федерации? Потому что это федерация, он не распускается, он действует постоянно." - Сергей Шахрай". Newstube.ru. 26 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

Rusya'nın federal bölgeleri, Rusya'nın federal bölümlerinin gruplandırılması sonucu oluşan bölgelerdir. Federal bölgeler, ek ya da daha yüksek düzeyde bir federal yapı olmayıp federal hükûmetin farklı federal bölümlerdeki faaliyetlerini organize etmekten sorumludurlar. Bölgelerin başında Rusya devlet başkanı tarafından atanan Rusya devlet başkanının tam yetkili temsilcileri bulunmaktadır. Bu kişiler her bir federal birimin başkanı ya da valisi üzerinde denetim yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı</span>

Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı, Rusya'nda vatandaşların hak ve özgürlükleri ile kamu güvenliğini korumaktan sorumlu bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Kolobkov</span> Rus Spor Bakanı

Pavel Anatolyeviç Kolobkov, Sovyetler Birliği ve Rusya adına yarışmış eski epe branşı eskrimcisi. 1988'den 2004'e kadar beş Yaz Olimpiyat Oyunları'nda bireysel kategoride 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz ; takım kategorisinde ise 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanmıştır. Halen Rusya hükûmetinde Spor Bakanı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca daha önce Spor Bakanı Yardımcısı ve Spor, Turizm ve Gençlik Politikası Bakan Vekilliği de yapmıştır.

Cumhurbaşkanı ya da eski adıyla reisicumhur, cumhuriyetle yönetilen ülkelerin devlet başkanına verilen addır. Başkanlık sistemiyle yönetilen ABD, Brezilya, Türkiye ve Güney Kore gibi cumhuriyetlerde cumhurbaşkanı hükûmetin başı iken, Hindistan, Almanya, İtalya ve Yunanistan gibi parlamenter sistemle yönetilen parlamenter cumhuriyetlerde cumhurbaşkanı çoğunlukla semboliktir.

Rusya Hükûmeti, belirli ülkelerin/bölgelerin sakinleri veya vatandaşlarına ikili veya çok taraflı anlaşmalara dayalı bir vize alarak Rusya'ya girmesine izin verir. Diğer ülkelerin vatandaşlarının Rus Büyükelçiliğinden vize almaları gerekmektedir.

Rusya Federasyonu Kahramanı Rusya'nın verdiği en yüksek dereceli ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Federal Meclisi</span> Rusya Federasyonunun yasama organı

Rusya Federasyonu Federal Meclisi, Rusya'nın çift meclisli ulusal yasama organıdır. Daha önceki Rusya Federasyonu Halk Temsilcileri Kongresi ile Yüksek Sovyeti'nin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya başbakanı</span> Rusyanın hükûmet başkanı

Başbakan olarak anılan Rusya Federasyonu Hükûmeti Başkanı, Rusya Federasyonu Hükûmeti üzerine Federal Anayasa Hukukunun 24. Maddesi uyarınca "hükûmeti yöneten Rusya Federasyonu'nun en güçlü ikinci yetkilisidir".

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu İç Birlikleri</span>

Rusya Federasyonu İç Birlikleri, Rusya hükûmetine bağlı jandarma benzeri paramiliter kolluk kuvveti.. 5 Nisan 2016'da iç yapısı değiştirilerek İç İşleri Bakanlığı'ndan ayrılmış ve Rusya Ulusal Muhafızları adını almıştır.

Rusya Devlet Başkanı Kararnamesi, Rusya Devlet Başkanı tarafından çıkartılan bir yazılı hukuk kaynağıdır. Başkanın kararnameyi çıkartması ukase niteliğinde bir hukuki işlemdir. Başkan kararname çıkartma yetkisini, Anayasanın 90. maddesinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Yüksek Sovyeti</span>

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin Yüksek Sovyet'i, sonra Rusya'nın Yüksek Sovyet'i 1938–1990 yılları arası Rusya SFSC yüksek hükûmet kurumu; 1990–1993 yılları arası sabit parlamentodur, Rusya'nın Halkın Milletvekilleri Kongresi tarafından seçiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Federasyon Konseyi (Rusya)</span> Federal Meclisin üst kanadı

Federasyon Konseyi, Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin (parlamento) üst kanadıdır. 22 cumhuriyet, 46 oblast, 9 kray, 3 federal şehir, 4 özerk okrug ve bir özerk oblasttan oluşan 85 Rusya'nın federal yapılanması'nın her biri Konseye iki senatör gönderir ve böylece toplam 170 konsey üyesi görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Halk Vekilleri Kongresi</span>

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Halk Vekilleri Kongresi ya da 1991 yılından sonraki adıyla Rusya Federasyonu Halk Vekilleri Kongresi, 16 Mayıs 1990 ile 21 Eylül 1993 tarihleri arasında Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve Rusya'nın ve en yüksek devlet kurumu. 4 Mart 1990 tarihinde 5 yıllığına seçilmiş, fakat 1993 Rusya anayasa krizi sonrası anayasal olmayan yolla Devlet Başkanlığı kararnamesiyle Boris Yeltsin tarafından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan cumhurbaşkanı</span> Tataristanın devlet başkanı

Tataristan Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Tataristan Cumhuriyeti'nin başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi</span>

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı İdaresi, Rusya devlet başkanının ve bağlı organlarının faaliyetlerini desteklemekle görevli bir idari kuruluştur. Merkezi Moskova'da Staraya Meydanı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Hava Taşımacılığı Ajansı</span>

Federal Hava Taşımacılığı Ajansı veya bilinen adıyla Rosaviatsiya, Rusya'daki sivil havacılık endüstrisini denetlemekten sorumlu devlet kurumudur. Merkezi Moskova'dadır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Rusya yasama seçimleri</span>

2021 Rusya yasama seçimleri, Rusya Federasyonu'nda 19 Eylül 2021 pazar günü Rusya'nın yasama organı Duma'nın 450 üyesini belirlemek amacıyla yapılacak olan genel seçimlerdir. Bir sonraki yasama seçimi, Federal Meclis'in alt meclisi olan Devlet Dumas'ının 8. toplantısı için 450 sandalyeyi seçmek üzere en geç 19 Eylül 2021'e kadar Rusya'da yapılacak. Seçimlere giren Birleşik Rusya, 2016 seçimlerini% 54,2 oy ve 343 sandalye ile kazandıktan sonra iktidar partisi oldu. Seçim günü, 7. toplantıya ait Devlet Duması'nın seçildiği anayasal sürenin sona erdiği ayın üçüncü Pazar günüdür. Devlet Duması'nın seçildiği anayasal dönem, seçildiği tarihten itibaren hesaplanır. Devlet Duması'nın seçim günü, oylama günüdür ve bunun sonucunda yetkili kompozisyonda seçilmiştir. Devlet Dumasının erken feshi durumunda, Başkan erken seçim çağrısı yapmalıdır. Bu durumda seçim günü, Devlet Duması'nın feshedildiği tarihten üç ay sonraki günden önceki son Pazar günü olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Ulusal Muhafızları</span>

Rusya Federasyonu Ulusal Muhafızları veya Rosgvardiya Başkomutan, Güvenlik Konseyi Başkanı yetkilerini elinde bulunduran Rusya Devlet Başkanına doğrudan bağlı iç güvenlik askeri teşkilatı. Ulusal Muhafızlar, Rus Silahlı Kuvvetlerinden ayrı bir güçtür.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Kropaçev</span>

Nikolay Mihayloviç Kropaçev, Rus avukat, hukuk doktoru ve profesör.