İçeriğe atla

Rusya bayrağı

Rusya bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Rusya
Kabul tarihi1991
Oran2:3
TasarlayanI. Petro

Rusya bayrağı, Rusya Federasyonu tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

Bayrak yatay ve eşit oranlı üç renkten oluşan bir üçrenklidir. Bu renkler sırasıyla Panslavizm renkleri olarak da bilinen beyaz, mavi ve kırmızıdır. Bayrak ilk olarak 1696'da Rus ticaret gemileri için kullanıldı. 1896'daki bir kararname, 1917'deki Ekim Devrimi'ne kadar beyaz, mavi ve kırmızı üçrenkliyi Rus İmparatorluğu'nun resmi bayrağı haline getirdi. Bolşevik Devrimi'nden sonra Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından üçrenkli bayrak kaldırıldı ancak Rus İç Savaşı sırasında Beyaz Ordu ve Rus Geçici Hükümeti tarafından kullanılmaya devam etti.

Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında eski üçrenkli bayrak tasarımı yeniden kullanılmaya başlandı. 1993 yılında bayraktaki renk tonunda değişiklik yapılarak günümüze kadar kullanılmaya devam eden tasarım oluşturuldu.

Rusya bayrağının tasarımı 1848 Prag Slav Kongresi tarafından yapılan Panslavizm renkleri seçimine ilham vermiş olup günümüzdeki Slav kökenli bazı devletlerin bayrakları Rusya bayrağına benzemektedir.

Tasarım

Ulusal bayrağın renk kodları ve ölçüleri aşağıdaki gibidir.

Renk kodları Beyaz Mavi Kırmızı
RAL9016 5005 3028
PantoneWhite 286 C 485 C
RGB255–255–2550–50–160[1]218–41–28[2]
CMYK0–0–0–0100–80–0–12[1]0–95–100–00[2]
HTML#FFFFFF#0032A0#DA291C
Bayrağın ölçüleri

Sembolizm

Bayrakta kullanılan renklere farklı yorumlar ve anlamlar atfedilirken resmî bir açıklama hâlen mevcut değildir. Bayrağın oluşturulurken Hollanda bayrağından etkilendiği görüşü hakimdir.[3][4]

Ancak Rusya'da bu renklerin çok eski dönemlere ait anlamları şöyle ifade ediliyor:[5]

Beyaz: Asillik, soyluluk, büyüklük, açık yüreklilik, samimiyet.

Mavi: Bağlılık, sadakat, vefa, namus, dürüstlük, kusursuzluk, ahlâki temizlik.

Kırmızı: Cesaret, yiğitlik, mertlik, yüreklilik, gönül yüceliği, alicenaplık, sevgi

22 Ağustos 1994 yılından itibaren Rusya Devlet Başkanı'nın imzaladığı kararla ülkede Rusya Federasyonu Devlet Bayrağı günü kutlanıyor.

Tarihi bayraklar

Günümüz bayrakları

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Pantone 286 C". 27 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2023. 
  2. ^ a b "Pantone 485 C". 11 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2023. 
  3. ^ Hulme, Frederick Edward (1 Ocak 1897). The Flags of the World: Their History, Blazonry and Associations (İngilizce). Library of Alexandria. ISBN 9781465543110. 
  4. ^ Greenway, H. D. S. (2014). Foreign Correspondent: A Memoir (İngilizce). Simon and Schuster. s. 228. ISBN 978-1-4767-6132-9. 
  5. ^ Rusya Bayrağı 23 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Haberrus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ukrayna bayrağı, Ukrayna devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bulgaristan bayrağı, sırayla beyaz, yeşil ve kırmızı renkli üç eşit kalınlıkta çizgiden oluşur. Bulgaristan Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus bayrağı</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal bayrağı

Belarus bayrağı veya tam adıyla Belarus Cumhuriyeti Devlet Bayrağı, Belarus tarafından resmî olarak kullanılan devlet bayrağıdır. Göndere çekilen taraftaki beyaz zemin üzerine kırmızı süsleme deseni ile birlikte kırmızı ve yeşil renkten oluşan bayrak, Belarus devlet sembolleri arasında yer alır. Tasarımının temelini 1951 yılında kabul edilen Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sırbistan bayrağı, Sırbistan'ın resmî bayrağıdır. Günümüzdeki dizaynı ilk olarak 2004 yılında oluşturulmuş 2010 yılında ise son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Slovakya bayrağı, Slovakya devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Macaristan Bayrağı, Macaristan devletinin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Slovenya bayrağı, Slovenya devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Romanya bayrağı, Romanya devletinin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hollanda bayrağı, Hollanda Krallığı'nın resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

İrlanda Bayrağı, İrlanda Cumhuriyeti'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya arması</span> 20 Aralık 2000 yılında onaylanmış Rusya Federasyonunun resmî arması

Rusya Federasyonu arması, 1917'de Rus Devrimi ile yıkılan Rus İmparatorluğu'nun önceki armasıdır. III. İvan (1462-1505) saltanatından bu yana bir kereden fazla değiştirilmiş olsa da, mevcut arması doğrudan Orta Çağ'daki orijinalinden türetilmiştir. Kartalın şekli Büyük Petro'nun (1682-1725) saltanatına kadar görülebilir, ancak mevcut arması üzerindeki kartal, geleneksel imparatorluk armasındaki gibi siyah değil, altın rengidir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus arması</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal arması

Belarus arması, 1995 Belarus referandumu 1991-1995 yılları arasında kullanılan Pahonya armasının yerine kullanılmak üzere halk tarafından seçilen, Belarus'un resmî devlet armasıdır. Belarus'un ulusal sembollerinden biri olan armada Belarus haritasının yeşil renkteki ana hatları altın güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş, güneşin bir kısmı da Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmıştır. Armanın sağ ve sol taraflarında Belarus bayrağındaki renkler olan kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday sapı figürleri mevcuttur. Sol buğday saplarında yonca, sağ buğday saplarında ise keten resmedilmiştir. En üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü bulunur. Armanın en altında ortada Beyaz Rusça "Belarus Cumhuriyeti" yazar.

<span class="mw-page-title-main">Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti tarafından 13 Mart 1953'te kabul edildi. Bu bayrak, Sovyetler Birliği bayrağına benzer, ancak bayrağın alt kısmında yukarıdan aşağıya mavi ve yeşil 2 renk şerit bulunmaktadır. Ayrıca sol üstte sarı sarı orak çekicin üstünde yine sarı yıldız şeklinde çerçeve vardır. Yeşil renk orman kaynaklarını simgelerken mavi, nehir ve göllerin bolluğunu gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span> bayrak

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, Rusya SFSC tarafından 1954-1991 yılları arasında kullanılan bayrak. Bayrak, Sovyetler Birliği bayrağının bir modifikasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti bayrağı</span> bayrak

Sırp Cumhuriyeti bayrağı, Bosna-Hersek'e bağlı özerk bir bölge olan Sırp Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Panslavizm renkleri olan kırmızı, mavi ve beyazın kullanıldığı eşit genişlikli üç yatay şeritten oluşan bayrak, 24 Kasım 1992'de kabul edildi. İlk kez 1835'te kullanılan ve günümüzde de kullanımda olan Sırbistan bayrağı ile ortasında arma bulunmaması dışında birebir aynıdır. Bazen üzerine arma, haç veya benzer semboller eklenerek de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya arması</span>

Litvanya arması, Litvanya'nın resmî devlet armasıdır.