İçeriğe atla

Rusya arması

Rusya arması
Ayrıntılar
Kullanan Rusya
Kabul tarihi30 Kasım 1993
Diğer elemanlarÇift başlı bir İmparatorluk Kartalı olan Gules, iki kez imparatorluk olarak taçlandırılmış, dexter pençesinde bir imparatorluk asası ve uğursuz pençede bir imparatorluk küresi, hepsi Or. Başta, bir başka büyük imparatorluk tacı, orada bulunan ve ondan sarkan ilk Aziz Andrew Tarikatının bir kurdelesi, ayrıca Or. İmparatorluk Kartalı göğsüne bir arma ile yüklenir: Gules, tam zırhlı Argent, uçan bir pelerin giymiş, Argent dörtnala ata binen Aziz George Şehit Şehit'in bir görüntüsü; ikincisi, üssünde sürünen bir ejderhaya basıyor Ya da binici, Argent mızrakla kafasını delip geçiyor.

Rusya Federasyonu arması, 1917'de Rus Devrimi ile yıkılan Rus İmparatorluğu'nun önceki armasıdır. III. İvan (1462-1505) saltanatından bu yana bir kereden fazla değiştirilmiş olsa da, mevcut arması doğrudan Orta Çağ'daki orijinalinden türetilmiştir. Kartalın şekli Büyük Petro'nun (1682-1725) saltanatına kadar görülebilir, ancak mevcut arması üzerindeki kartal, geleneksel imparatorluk armasındaki gibi siyah değil, altın rengidir.

Açıklama ve kullanımı

Rus devlet sembollerinin iki ana unsuru (çift başlı kartal ve ejderhayı öldüren atlı figür) Büyük Petro'dan öncedir. Kremlin'in resmî internet sitesinde yer alan bilgi:[1]

«...четырёхугольный, с закруглёнными нижними углами, заострённый в оконечности красный геральдический щит с золотым двуглавым орлом, поднявшим вверх распущенные крылья. Орел увенчан двумя малыми коронами и — над ними — одной большой короной, соединенными лентой. В правой лапе орла — скипетр, в левой — держава. На груди орла, в красном щите, — серебряный всадник в синем плаще на серебряном коне, поражающий серебряным копьём черного опрокинутого навзничь и попранного конём дракона.»

Çevirisi:

"...altın rengi çift başlı bir kartal, yükseltilmiş kanatları, yuvarlatılmış alt köşeleri olan dört köşeli kırmızı hanedan kalkanına yerleştirilmiştir. Kartalın başlarının üstünde iki küçük taç, üstlerinde büyük bir taç vardır. Üç kron bir şerit ile birbirine bağlanmıştır. Kartalın sağ pençesinde bir asa ve sol pençesinde bir küre vardır. Kartal, göğsünde mavi pelerinli gümüş bir atlıyı tasvir eden kırmızı bir kalkan taşıyor, gümüş bir ata binmiş ve siyah bir ejderhayı gümüş bir mızrakla öldürmektedir."

Günümüzde kullanılan mevcut arma ise sanatçı Yevgeny Ukhnalyov tarafından tasarlanmıştır. (30 Kasım 1993'te bir başkanlık kararnamesiyle[1] ve ardından 20 Aralık 2000'de Devlet başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan federal bir kanunla yürürlüğe konuldu.)

Bugün, tepedeki imparatorluk kronları, hem bir bütün olarak hem de kurucu cumhuriyetleri ve bölgelerinde Rusya'nın birliğini ve egemenliğini temsil etmektedir. Kartalın pençelerinde tutulan küre ve asa, egemen güç ve otoritenin geleneksel hanedan sembolleridir. Rusya Federasyonu'nun bir monarşi olmadığı gerçeğine rağmen modern Rus silahlarında tutuldular, bu da hem mavi kurdele hem de Aziz Andrew Nişanı'nın (imparatorluk kollarında bulunan) yakasına rağmen Komünistlerin itirazlarına yol açtı.

Arma devlet kurumlarının binalarında ve Rusya pasaportunda yer almaktadır.

Rusya devlet başkanı forsu, Rusya'nın arması ile bozulmuş kare bir Rus üç renkli, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin bayrağı da ön tarafta ortalanmış bir armaya sahiptir. Rusya'nın bazı devlet ödülleri, Devlet Ödülü de dahil olmak üzere arması temel alınarak tasarlandı.

Tarihsel versiyonları

Rusya'nın hanedan düzeni, tarihinde Rus İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu arasındaki geçişlerde büyük değişiklikler içeren üç ana dönemden geçti. Çift başlı kartalın Rus arması olarak kullanımı 15. yüzyıla kadar uzanıyor. İstanbul'un Fethi ve Bizans İmparatorluğu'nun 1453'te yıkılmasıyla, Muscovy Büyük Dükleri kendilerini Bizans mirasının halefleri olarak görmeye başladılar, bu fikir III. İvan'ın Sophia Paleologue ile evlenmesiyle pekiştirildi. İvan, ilk olarak 1472'de belgelenen ve Roma imparatorluk mirasına doğrudan hak iddia ettiği ve Kutsal Roma İmparatorluğu'na eşit ve rakip bir egemen olarak poz veren altın Bizans çift başlı kartalı mührünü kabul etti. Aynı zamanda, Moskova Kremlini'ndeki Fasetler Sarayı'nın duvarlarında kırmızı zemin üzerine yaldızlı, çift başlı bir kartal görüntüsü asıldı.

Diğer ana Rus arması olan Yorgi'nin ejderhayı öldürdüğü görüntüsü ilk haliyle, mızrakla silahlanmış bir binici olarak, 1390'da Moskova Kralı I. Vasili'nin mühründe bulunur.

IV. İvan tarafından Çar unvanı üstlenildikten sonra, iki katın göğsünde Aziz Yorgi'nin tasvir eden bir arma taşıyan kartal ile birleşik olarak bulunur. 1589'da Moskova Patrikhanesi'nin kurulmasıyla kartal başlarının arasına bir süre ataerkil haç eklendi.

1721-1917: Rus İmparatorluğu

Rus İmparatorluğu arması
Büyük versiyonu
Diğer sürümleri
Orta versiyonu
Sadeleştirilmiş versiyonu
Yalnızca kalkan kısmı
Ayrıntılar
KullananRus İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Kabul tarihi1882 (ilk)
1883 (ikinci)

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin (RSFSC) arması, 10 Temmuz 1918'de Sovyetler Birliği hükûmeti tarafından kabul edildi, ancak daha sonra birkaç kez değiştirildi. Ayrıca Sovyetler Birliği'nin sloganı olan "Bütün ülkelerin işçileri, birleşin!"de armanın bir parçasıdır.

Sovyetler Birliği, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar kullanımda kalan amblemini bir bütün olarak 1923'te kabul etti. Teknik olarak bir arma yerine bir amblem olmasına rağmen, geleneksel hanedan kurallarına uymadığı için, Rusçada geleneksel bir arma için kullanılan kelime olan герб (gerb) olarak adlandırılır. Ayrıca bu arma, sosyalist hanedanlık armaları olarak bilinen tarzdaki oluşturulan ilk devlet armasıydı (bknz: Çin millî amblemi).

Arma, Orak ve çekiç ve Kızıl yıldız'ın yanında Sovyetler Birliği Anayasası'nda da geçmekteydi. Her Sovyet Cumhuriyeti (SSC) ve Özerk Sovyet Cumhuriyetinin (ÖSSC), büyük ölçüde Birliğin devlet ambleminden ilham alınmış kendi arması vardı.

Dört versiyon kullanıldı: 1923'te Rusça, Ukraynaca, Beyaz Rusça, Gürcüce, Ermenice ve Azerice yazılmış 6 şeritli arma; Türkmence, Özbekçe, Tacikçe, Kazakça ve Kırgızca ilavesiyle 11 şerit; Estonca, Letonca, Litvanca, Moldovaca ve Fince eklenmesiyle 16 şeride ulaştı. Son olarak, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Tacikçe, Kazakça ve Kırgızca dillerindeki yazılar, Latin alfabesinden Kiril alfabesine geçişlerini yansıtacak şekilde güncellendi. Amblemin son versiyonu, 1956'da, Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1956'daki Karelya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüşümünü yansıtan işaretlerden Fin yazısının kaldırılmasıyla kabul edildi.

1992 yılında, yazıt, eyaletin adının değişmesi ile bağlantılı olarak RSFSC'den ('РСФСР') Rusya Federasyonu'na ('Российская Федерация') olacak şekilde değiştirildi.[2] 1993 yılında, Rusya devlet başkanı Boris Yeltsin, Sovyetler Birliği'nden kalan arma tasarımını mevcut arma ile değiştirmek için bir kararname imzaladı.

Gelişimi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğinin nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ve kurucu cumhuriyeti

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) (Rusça: Росси́йская Сове́тская Федерати́вная Социалисти́ческая Респу́блика; Rossiyskaya Sovetskaya Federativnaya Sotsialistiçeskaya Respublika), Sovyetler Birliği'nin nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ve kurucu cumhuriyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Orak ve çekiç</span> komünizmin simgesi

Orak ve çekiç, komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir. Bunun dışında birçok bayrak ve amblemde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çift başlı kartal</span> Güç, soyluluk, kötü güçlerden arınma gibi kavramları temsil eden bir figür

Çift başlı kartal, arma bilimi ve bayrakbilim'de imparatorluklar ile ilişkilendirilmiş bir semboldür. Modern dönemde kullanılan sembollerin çoğu Bizans İmparatorluğu döneminde hüküm sürmüş Paleologos Hanedanı arması ile bağlantılıdır. Kutsal Roma İmparatorluğu ve diğer Ortodoks beyliklerinde kullanılmaya başlayan bu semboller Yeni Çağ döneminde kabul edilip günümüze kadar gelmeyi sürdürdü. Bunun yanında Aquila adı verilen tek başlı kartal ve üç başlı kartal formları da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk bayrağı</span> Ulusal bayrak

Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği devlet arması</span>

Sovyetler Birliği devlet arması, Sovyetler Birliği'nin 1923'te kabul edilen ve 1991'de birliğin dağılmasına kadar kullanılan devlet armasıdır. Teknik olarak bir arma yerine bir amblem olmasına rağmen, geleneksel hanedan kurallarına uymadığı için, Rusçada geleneksel bir arma için kullanılan kelime olan герб (gerb) olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Rusya bayrağı, Rusya Federasyonu tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan arması</span> Ulusal arma

Gürcistan arması, Gürcistan devleti tarafından günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk arması</span> Ulusal arma

Arnavutluk arması, Arnavutluk'un resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus arması</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal arması

Belarus arması, 1995 Belarus referandumu 1991-1995 yılları arasında kullanılan Pahonya armasının yerine kullanılmak üzere halk tarafından seçilen, Belarus'un resmî devlet armasıdır. Belarus'un ulusal sembollerinden biri olan armada Belarus haritasının yeşil renkteki ana hatları altın güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş, güneşin bir kısmı da Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmıştır. Armanın sağ ve sol taraflarında Belarus bayrağındaki renkler olan kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday sapı figürleri mevcuttur. Sol buğday saplarında yonca, sağ buğday saplarında ise keten resmedilmiştir. En üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü bulunur. Armanın en altında ortada Beyaz Rusça "Belarus Cumhuriyeti" yazar.

<span class="mw-page-title-main">Estonya arması</span> Ulusal arma

Estonya arması Estonya devletince günümüzde kullanılan arma. Arma altın bir zırhın içine yerleştirilmiş 3 adet ince ve mavi renkteki 3 leopar ve armayı çevreleyen yine altın rengindeki meşe dallarıyla oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan arması</span> Güney Sudanın kullandığı resmî devlet arması

Güney Sudan arması, Afrika ülkesi Güney Sudan tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır arması</span> Ulusal arma

Mısır arması, Afrika ülkesi Mısır tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye arması</span> Ulusal arma

Suriye arması veya Suriye Arap Cumhuriyeti arması, o zamana kadar kurucu devletler tarafından arması kullanılan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu'nun 1977'de dağılmasının ardından 1980'de kabul edildi. Bu amblem, Suriye'nin ulusal bayrağını taşıyan bir kalkanı destekleyen Kureyş Şahini ve "Suriye Arap Cumhuriyeti" kelimelerinin bulunduğu bir tomardan oluşur. Mart 2011'de devam eden Suriye İç Savaşı'nın başlamasından bu yana, Suriye muhalefeti ve Kuzey Suriye Federasyonu tarafından alternatif armalar oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan arması</span> Ulusal arma

Sırbistan arması, Sırbistan'ın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arması</span>

Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arması, Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti tarafından kullanılan devlet arması.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ arması</span> Ulusal arma

Karadağ arması 12 Temmuz 2004'te Parlamento'da kabul edilen yasa ile resmen kabul edildi. 2 Ekim 2007'de ilan edilen Anayasa tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya arması</span>

Yugoslavya amblemi, üst tarafında Kızıl yıldız bulunan Başaklarla çevrili ve 6 meşalenin birleşmesinden ortaya çıkan tek bir ateşten oluşuyordu. Yugoslavya SFC amblemi Sosyalist devlet amblemleri'nin tipik bir örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Selahaddin Kartalı</span> Selahaddin Eyyubi ve Eyyûbî Devletinin kullanmış olduğu, günümüzde de benzer şekilde kullanılmaya devam eden ulusal sembol

Selahaddin Kartalı, Mısırlıların söylemiyle Mısır Kartalı veya Cumhuriyet Kartalı, günümüzde Mısır, Irak, Suriye, Filistin, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Yemen armalarında veya bayraklarında yer alan ulusal bir semboldür. Sembol, Eyyûbî Devleti'nin kurucusu olan Kürt komutan ve hükümdar Selahaddin Eyyubi'nin kullanmış olduğu kartalı temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya arması</span>

Romanya arması, Romanya'nın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saha Cumhuriyeti arması</span>

Saha Cumhuriyeti arması, Rusya Federasyonu içerisindeki Yakutistan'ın bayrağı ve milli marşının yanı sıra resmi bir sembolüdür. Arma, ortasında beyaz bir güneşten oluşan arka plan üzerinde tarih öncesi "Şişkin pisanitsa" petrogliflerine dayanan at sırtında bir flama taşıyan bir binicinin kırmızı silueti olan bir daireden oluşur. Merkezdeki görüntü, yedi eşkenar dörtgen kristal benzeri figür şeklindeki geleneksel Yakut süsleri ve "Республика Саха (Якутия) • Саха Өрөспүүбүлүкэтэ" yazılarıyla çerçevelenmiştir. Bu arma, resmi olarak 26 Aralık 1992'den beri kullanılmaktadır.