İçeriğe atla

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1912 Prag Konferansı

Zinoviev (sol tarafta) ve Malinovski

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) Prag Parti Konferansı, Lenin'in başı çektiği Bolşevik fraksiyon tarafından tertip edilmiş VI. parti konferansıdır. 5-17 Ocak 1912 tarihinde, 18 Bolşeviğin katılımıyla Prag'da düzenlenmiştir.[1] Joseph Stalin ve Yakov Sverdlov konferans düzenlenmekte iken sürgünde olduklarından katılamamışlardır. Georgi Plekhanov ise çok hasta olduğunu ileri sürerek bu konferansa katılmamıştır. Bu konferansta Lenin ve destekçileri, partinin kalanı ile ile tüm bağlarını kopartıp, kendi pür Bolşevik partilerini kurmuşlardır.

Lenin'in tüm gizlilik uyarılarına rağmen, Okhrana konferansın tüm detaylarına önceden hakim olmuştu.

Yeni seçilen ve tamamı Bolşevik üyelerden oluşan Merkez Komitesi'nin üyesi şunlardı: Lenin, Stalin, Zinoviev, Malinovski (daha sonra Okhrana ajanı olduğu anlaşılacaktı), Ordzhonikidze, Spandaryan (Stalin'in yakın arkadaşıydı), Sverdlov (1913 yılında gıyabında merkez komiteye seçilmiş aynı zamanda Tüm Rusya Merkez Yürütme Kurulu başkanlığı görevini de üstlenmiştir) ve Goloshchekin. Stalin ve Sverdlov, o sırada sürgünde oldukları için, gıyaplarında Merkez Komitesine seçildiler.[2] Stalin başkanlığında, Rusya'daki parti çalışmalarının pratik yönetimi için bir merkez (Merkez Komitesi Rusya Bürosu) kuruldu. Merkez Komitesi Rusya Bürosu'na, Stalin'in dışında Sverdlov, Spandaryan, Ordzhonikidze ve Mihail Kalinin mensuptu. Böylelikle Bolşeviklerin Rusya'da da partiyi tamamıyla kontrol altına almalarını garanti ediyordu.

Konferans neticesinde Menşeviklerin partiden uzaklaştırılması kararı alındı. Ancak partinin adını ve amblemini korudular. Bu nedenle Bolşevik Parti 1918'e kadar, parantez içinde “Bolşevik” ekiyle, kendisine Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi adını vermeye devam etti.

Konferanstan sonra, Lenin ve Zinoviev'in tavsiyesiyle, Joseph Stalin oy birliğiyle Merkez komitesine seçildi. Elena Stasova "Rusya Bürosuna" sekreter olarak atandı. Stepan Şaumyan ve Mikhail Kalinin yedek üye olarak seçildiler. Kalinin'in Okhrana ajanı olabileceği konusunda şüpheler olduğundan, ironik şekilde tam üye olamamıştı.[3]

Prag Konferansı'nın sonuçları üzerine Lenin, 1912 başlarında Maksim Gorki'ye şunları yazıyordu: “Tasfiyeci ayak takımına rağmen, sonunda Partiyi ve onun Merkez Komitesini yeniden kurmayı başardık. Umarım siz de buna bizim kadar sevinirsiniz."[4]

Stalin Prag Konferansı'nın önemini değerlendirirken şöyle söylüyordu:"Bu Konferans, Partimizin tarihinde en büyük öneme sahipti, çünkü Bolşevikler ve Menşevikler arasına bir ayrım çizgisi çekti ve ülkedeki bütün Bolşevik örgütleri yekpare Bolşevik Parti içinde birleştirdi."[5]

Kaynakça

  1. ^ Vladimir Lenin, Sosyalizm ve Savaş 30 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 29 Aralık 2016.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2014. 
  3. ^ Simon Sebag Montefiore, Young Stalin, s.224
  4. ^ Lenin, Collected Works, Russ. ed., Vol. XXIX, p. 19.
  5. ^ Verbatim Report of the Fifteenth Congress of the C.P.S.U.[B.], Russ. ed., pp. 361-362.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolşevizm</span> Devrimci Marksist ideoloji

Bolşevik, çoğunluktan yana anlamına gelen Rusça kelime, 1903 yılında düzenlenen Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İkinci Kongresi'nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yeni kurulmakta olan partinin üyelik tanımı üzerine başlayan görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmadaki taraflardan Lenin yanlısı grup. Kongrede Lenin yanlıları çoğunlukta olduğu için Rusça çoğunluk anlamına gelen Bolşevik olarak, azınlıktaki Martov yanlıları da Menşevik olarak adlandırılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Kamenev</span>

Lev Kamenev, Sovyet komünist lider.

<span class="mw-page-title-main">Julius Martov</span> Menşevik Lider

Julius Martov,, Yahudi asıllı Rus Menşevik lider. Martov'un Vladimir Lenin ve Lev Troçki ile yakın bir dostluğu vardı. Troçki onu "Demokratik Sosyalizmin Hamlet'i" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi</span> 1898-1918 tarihleri arasında Rusyada faaliyet göstermiş sosyalist–marksist işçi partisi

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi, 1898'de kurulan, Rusya'nın ilk Marksist partisi. Daha sonra Bolşevik ve Menşevik olmak üzere ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Zinovyev</span> Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisi (1883-1936)

Grigori Yevseyeviç Zinovyev, Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Roman Malinovski</span>

Roman Vatslavoviç Malinovski Rus Bolşevik Partisi Merkez Komitesine kadar yükselmiş Ohranka ajanıdır.

Mejrayontsi Rusça kelime anlamı olarak bölge birliği olarak çevrilebilir, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi Menşevik grubuna bağlı Enternasyonalistler grubudur. 1913-1917 yılları arasında parti içindeki Sankt-Peterburg merkezli küçük bir siyasi gruptur, 1917 Ekim Devrimi sürecinde Bolşeviklerle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Matvey Muranov</span>

Matvei Konstantinoviç Muranov Ukrayna doğumlu Bolşevik devrimci ve Sovyet siyasetçisi.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kalinin</span> Bolşevik devrimci

Mihail İvanoviç Kalinin, 1919-1946 yılları arasında Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı olmuş Bolşevik devrimci. 1926 yılından itibaren Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) Politbüro üyesi olmuştur. SBKP Genel Sekreteri Josef Stalin’in yakın çalışma arkadaşı ve "Eski Bolşevik"tir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 4. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) Dördüncü Kongresi İsveç'te, Stockholm şehrinde Nisan 1906'da toplandı. Kongrenin toplanma amacını ve toplantıdan çıkan sonuçları daha iyi anlayabilmek için, Kongre'nin hemen öncesindeki gelişmelere ve siyasi atmosfere bakmak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 3. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi III. Kongresi 25 Nisan-10 Mayıs 1905 tarihleri arasında Londra'da toplandı.

Otzovistler, Rusça "geri çağırmak" fiilinden türetilen, 1908'de Bolşevikler arasında görüş ayrılığı sonucu ortaya çıkan bir grubu tanımlamak için kullanılan terim. Özellikle Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 5. Konferansı'nda Menşeviklere ve tasfiyecilik yanlılarına yönelik söylenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 6. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi VI. Kongresi Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (Bolşevik) 26 Temmuz - 3 Ağustos 1917 tarihleri arasında Sankt-Peterburg'da düzenlediği kongredir. Kongrede merkez komitesi seçilmiş ve yeni bir tüzük yayınlanmıştır.

RSDİP'nin 7. (Olağanüstü) Kongresi, 6-8 Mart 1918 tarihleri arasında RKP(b) Olağanüstü 7. Kongresi olarak da anıldı. Bu kongrede Bolşevikler, partinin adını "komünist" kelimesini de içine alacak şekilde değiştirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1. Konferansı</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1. Konferansı 12-17 Aralık 1905 tarihleri arasında Finlandiya'ya bağlı Tampere şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) ilk konferansı. Bu konferansta Lenin ve Stalin ilk kez tanışmışlardır.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 2. Konferansı veya İlk Tüm-Rusya Konferansı, 3-8 Kasım 1906 tarihleri arasında Finlandiya'ya bağlı Tampere şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) ikinci konferansı.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 3. Konferansı veya İkinci Tüm-Rusya Konferansı, 21-23 Temmuz 1907 tarihleri arasında Finlandiya'ya bağlı Kotka şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) üçüncü konferansı.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 4. Konferansı veya Üçüncü Tüm-Rusya Konferansı, 5-12 Kasım 1907 tarihleri arasında Finlandiya'ya bağlı Helsinki şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) dördüncü konferansı.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 5. Konferansı veya Dördüncü Tüm-Rusya Konferansı, 21-27 Aralık 1908 tarihleri arasında Londra'ya bağlı Paris şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) beşinci konferansı.

<span class="mw-page-title-main">Suren Spandaryan</span>

Suren Spandaryan Ermeni asıllı Rus devrimci, edebiyatçı ve yayıncı. 1901 yılında Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisine üye olmuş ve Bolşevikler arasında yer almış, Merkez Komite ve Rusya Bürosunda görev yapmıştır.